PDA

View Full Version : Το colpo grosso με προσφορές και εκπτώσεις στο Internet!


ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
30-10-2012, 02:23
Το colpo grosso με προσφορές και εκπτώσεις στο Internet!


Πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές από εταιρείες που… δεν υπάρχουν δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα στο Ιντερνετ, δημιουργώντας πονοκέφαλο σε αρκετούς καταναλωτές που εμπιστεύονται το Διαδίκτυο για τις αγορές τους.

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20120824/thumbs/maimou1_494x320.jpg


Οπως τονίζει το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), φουντώνουν συνεχώς οι καταγγελίες πολιτών για προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ισχύουν ή για εταιρείες-φαντάσματα που δεν έχουν καταστήματα ούτε γραφεία. Οπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΚΑ, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν πλασματικές εκπτώσεις, αφού άλλες είναι οι τιμές των προϊόντων που αναρτώνται στις σελίδες των εν λόγω εταιρειών και άλλες οι τιμές που... όλως περιέργως «μεταμορφώνονται» όταν φτάσουν στον αγοραστή. «Μέσω site αγόρασα ιατρική εξέταση τεστ Παπανικολάου αντί 20 ευρώ. Στο ιατρικό κέντρο όπου έκανα την εξέταση αποδείχτηκε ότι η τιμή της ήταν 15 ευρώ για κάθε ασθενή, χωρίς κουπόνι» τονίζει ένας από τους εκατοντάδες καταναλωτές σε γραπτή καταγγελία που απέστειλε στο ΚΕΠΚΑ, γεγονός που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης, αν όχι της κοροϊδίας για τους καταναλωτές.

Αλλος πολίτης σε έγγραφο που στέλνει προς εταιρεία που εμπορεύεται μέσω Ιντερνετ ηλεκτρικές συσκευές, αναφέρει: «Στην ιστοσελίδα σας υπάρχει αναρτημένη μια προσφορά του προμηθευτή xxx για επίγειο ψηφιακό δέκτη TV. Αναφέρεται ότι η αρχική τιμή ήταν 50 ευρώ και μετά από έκπτωση 32% το προϊόν προσφέρεται στην τιμή των 33,9 ευρώ. Εκτός του ότι με σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο οι τιμές που πωλείται αρχίζουν από 25,76 ευρώ, ο ίδιος ο προμηθευτής στην ιστοσελίδα του το πουλάει στην τιμή των 29,9 ευρώ».

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20120824/thumbs/maimou2_494x320.jpg


Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ηλεκτρονική εταιρεία πωλούσε τον ψηφιακό δέκτη 6 ευρώ πιο ακριβά από τον προμηθευτή ισχυριζόμενη ότι κάνει… γενναίες εκπτώσεις. «Στη δύσκολη περίοδο της κρίσης που ββιώνουμε, τα χρήματα μας είναι ακόμα πιο πολύτιμα. Και επειδή σε τέτοιες περιόδους οι “λύκοι” περισσεύουν, ας προστατεύσουμε τα χρήματα που μας έμειναν» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης, αποκαλύπτοντας πώς… στήνουν το κόλπο αυτές οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου:

«Οπως αποδεικνύεται από τον τεράστιο όγκο των καταγγελιών που φθάνουν σε εμάς και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, είναι προφανές ότι αυτές οι εταιρείες λειτουργούν περίπου ως μεσάζοντες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες τους για να εξασφαλίζουν διαφημιστικά banners από διαφημιζόμενους. Αυτό είναι όλο το παιχνίδι και οι καταναλωτές είναι τα θύματα της απάτης, αφού επισκέπτονται κατά χιλιάδες τέτοιες ιστοσελίδες για να βρουν φθηνές υπηρεσίες και προϊόντα».

ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΑ «ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Αλλη απάτη, όπως καταγγέλλει γυναίκα-θύμα αντίστοιχων προσφορών από το Ιντερνετ, είναι τα περίφημα εκπτωτικά κουπόνια: «Αγόρασα κουπόνια για ημιμόνιμο μανικιούρ - πεντικιούρ. Η λέξη “ημιμόνιμο” αναγραφόταν στα κουπόνια. Στην επιχείρηση όπου έκανα το μανικιούρ - πεντικιούρ μού είπαν ότι τα κουπόνια είναι μόνο για απλό, και όχι για ημιμόνιμο».

Εκεί, όμως, που οι πολίτες πέφτουν από τα σύννεφα είναι όταν διαπιστώνουν ότι οι εταιρείες που διαφημίζουν τις προσφορές και τα κουπόνια απλώς δεν υπάρχουν: «Αγόρασα εκπτωτικό κουπόνι για γυμναστήριο, διαρκείας 5 ωρών. Το γυμναστήριο δεν υπάρχει». Οπως λέει ο κ. Τσεπερλίδης, όλες αυτές είναι πραγματικές καταγγελίες που έγιναν στο Κέντρο Καταναλωτών και καταδεικνύουν την ασυδοσία ορισμένων αετονύχηδων που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και παραπλανούν τον κόσμο για να «φτιάξουν» το πελατολόγιό τους.

Οι βασικές συμβουλές που δίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών είναι οι ακόλουθες: «Δεν αγοράζουμε τίποτε και από πουθενά, αν προηγουμένως δεν έχουμε πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς. Διαβάζουμε πάντοτε πριν αγοράσουμε τους όρους και τα “ψιλά γράμματα”. Εκεί συνήθως “κρύβονται” κίνδυνοι και παγίδες. Πριν κάνουμε κάποια αγορά, ελέγχουμε αν πράγματι οι επιχειρήσεις είναι υπαρκτές. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ελεύθερη αγορά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Ετσι, ίδια προϊόντα μπορούμε να τα βρούμε σε αρκετά διαφορετικές τιμές. Επειδή, όμως, σε αυτές τις ιστοσελίδες με τις προσφορές, τις εκπτώσεις, τα κουπόνια κλπ. μπαίνουμε με την πεποίθηση ότι θα βρούμε το προϊόν που θέλουμε στη χαμηλότερη τιμή, συνήθως δεν κάνουμε καμία έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουμε και πριν αγοράσουμε συγκεκριμένα προϊόντα και έτσι την πατάμε».

Από την άλλη μεριά, όπως υποστηρίζουν οι ενώσεις καταναλωτών, το όπλο των πολιτών είναι η δημοσιοποίηση της καταγγελίας: «Οταν διαπιστώνουμε αναντιστοιχίες τιμών και παραπλανήσεις, καλό είναι να αναγράφουμε δημοσίως την απάτη στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αποτρέπουμε τους υπόλοιπους πολίτες από το να πραγματοποιούν αντίστοιχες αγορές και να καταγγέλλουμε αμέσως τα περιστατικά στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή».
www.kepka (http://www.kepka).org

SenseiG
30-10-2012, 09:58
:th11: Νικολα...:ye02:

Albatros
30-10-2012, 10:28
Απλά πράγματα έρευνας πριν την αγορά οποιουδήποτε κουπονιού χρειάζονται, για να χρησιμοποιείς το ιντερνετ απαιτείται και κάποια ελάχιστη γνώση και εμπειρία, πχ κανείς δεν αγοράζει αμέσως από ΕΒΑΥ αν δεν μάθει τις παγίδες...
:cool:

Arkas
30-10-2012, 10:33
Και στις διαδικτυακές,
όπως και με τη φυσική παρουσία, αγορές,
ισχύει το ότι δεν μετράει το ποσοστό εκπτώσεως,
αλλά το τελικό ποσόν πληρωμής !

Τα μάτια μας ανοιχτά,
σε κάθε περίπτωση !


Sent by Arkas via Tapatalk !

ckk
30-10-2012, 10:53
Πλασματικές εκπτώσεις έχω διαπιστώσει και εγώ στο διαδίκτυο.

Απλά και μετά από έρευνα αγοράς από ανταγωνιστές, δεν πας εκεί.

Όχι μόνο διότι μπορεί να είναι πολύ μακριά ή η τιμή ίδια ή και μεγαλύτερη, αλλά και για την κοροϊδία.

napgeo
31-10-2012, 10:17
Απλά υπάρχει στον τόπο μας η λεγόμενη ατιμωρησία.
Συνελήφθης για απάτη αισχροκέρδεια κλπ. Κατάσχεση υπέρ δημοσίου σε όλα σου τα περιουσιακά στοιχεία. Απλά είναι τα πράγματα.
Το είπε και πρώην υπουργός από τη Βουλγαρία με Κρητικό όνομα.

Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Και η αισχροκέρδεια στη χώρα μου είναι νόμος.......................