PDA

View Full Version : Τα μικρά μυστικά ενός μεγάλου σπιτικού μπέργκερ


Alext
26-06-2009, 13:36
Οι μπριζόλες και τα μπέργκερ μπορεί να έχουν αμερικανική προέλευση, έχουν όμως εδραιωθεί στη δική μας κουλτούρα και έχουν τεχνητά επιβληθεί στη διατροφική συνείδηση όλου του κόσμου γύρω από τη Μεσόγειο

Τα μπέργκερ φτιάχνονται από αρνί, μοσχάρι ή ακόμα και αγριογούρουνο, που είναι τώρα της μόδας στις ΗΠΑ. Κάνοντας συνδυασμούς κρεάτων και κομματιών οι σεφ βελτιώνουν το ταπεινό μπέργκερ- για παράδειγμα ανακατεύοντας αλεσμένο κιλότο με σπάλα ώστε να εξισορροπήσουν το λίπος. Το λίπος είναι σημαντικό στοιχείο σε ένα τέλειο μπέργκερ. Γαρνιτούρες όπως ντομάτες ψητές με σκόρδο, μαρμελάδα κρεμμυδιού, καραμελωμένα κρεμμύδια, τυριά, καψαλισμένα λαχανικά, σοταρισμένα μανιτάρια, ασυνήθιστα χορταρικά και πολλά άλλα περνούν και αυτά τη δική τους Αναγέννηση σε ένα κλασικό μπέργκερ. Και το ψωμί- ακόμα και το κλασικό αμερικανικό μη-ψωμί, το ψωμάκι χάμπουργκερ - κάνει και αυτό το λίφτινγκ του.


Μπέργκερ Ανατολικής Μεσογείου

6 μπέργκερ
●500 γραμμ. ψιλοαλεσμένο μοσχαρίσιο κιμά ●500 γραμμ. ψιλοαλεσμένο αρνίσιο κιμά ●1/2 κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο ●1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο ●1 κ.σ. ελαιόλαδο ●2 κ.σ. κομμένο μαϊντανό ●1 κ.σ. κομμένο φρέσκο κόλιαντρο ●1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ●1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη ●1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη ●1 κ.γ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς ●Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι Για το σερβίρισμα
●8 μικρά μακρόστενα ψωμάκια ή πίτες ●Φρέσκο μαϊντανό, κομμένο ●4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες ●4 ολόκληρα φύλλα φρέσκο κόλιαντρο ●2/3 φλιτζ. γιαούρτι 1. Προθερμαίνουμε το γκριλ.

2. Βάζουμε τα υλικά για τα μπιφτέκια σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε το μείγμα. Πλάθουμε 8 μακρόστενα οβάλ μπιφτέκια 3. Ψήνουμε στο γκριλ ή τηγανίζουμε τα μπιφτέκια.

4. Κόβουμε τα ψωμάκια ή τις πίτες. Αφαιρούμε λίγη ψίχα από το κέντρο και βάζουμε κομμένη ντομάτα και τα μπιφτέκια, γαρνίροντάς τα με μαϊντανό, φρέσκο κόλιαντρο και γιαούρτι.


Αρνίσια μπέργκερ με μπαχαρικά

Για τη σάλτσα
●2 κ.σ. ελαιόλαδο ●2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ●1 κ.σ. μέλι ●2 παντζάρια, βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους ●1 πορτοκάλι, ξεφλουδισμένο, καθαρισμένο από τον λευκό φλοιό και τη σάρκα κομμένη σε κυβάκια ●1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι ●1/4 φλιτζ. κομμένες πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια Για τα μπέργκερ
●1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ●2 κ.σ. κομμένο φρέσκο κόλιαντρο ●1 πιπεριά chile, ψιλοκομμένη ●1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ●1 1/4 κ.γ. αλάτι ●3/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι ●1/2 κ.γ. πάπρικα ●1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη ●900 γρ. αρνίσιο κιμά ●4 μεγάλα ψωμάκια ●1 μικρό μαρούλι σαλάτα, τριμμένο ●Μαγιονέζα 1. Για τη σάλτσα: Χτυπάμε το λάδι, το μέλι και τον χυμό και στο μείγμα αυτό μαρινάρουμε τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το πορτοκάλι και τις ελιές.

2. Για τα μπέργκερ: Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το κόλιαντρο, την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το κύμινο σε ένα μεγάλο μπολ να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αναμειγνύουμε με τον κιμά. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια πάχους 1 1/2 εκ. Τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψί.

3. Αλείφουμε τη σχάρα με λίγο λάδι και ζεσταίνουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήνουμε τα ψωμά κια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω ώσπου να χρυσίσουν, για 2 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Βάζουμε μαρούλι και σάλτσα στα κάτω ψωμάκια. Ψήνουμε τα μπιφτέκιαανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Βάζουμε από ένα μπιφτέκι σε κάθε ψωμάκι. Αλείφουμε με μαγιονέζα και τα σκεπάζουμε με τα ψωμάκια. Σερβίρουμε μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα.


Μπέργκερ με κρασί και τσένταρ

Για 4 μερίδες ●2 κ.σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο ●3 φλιτζ. κρεμμύδια σε φέτες (2 κρεμμύδια)

●3/4 φλιτζ. αγιωργίτικο ή άλλο κόκκινο ξηρό κρασί ●500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά ●2 κ.σ. κομμένα εσαλότ (σκορδοκρέμμυδα)

●1/4 κ.γ. χοντρό αλάτι ●1/4 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι ●4 ψωμάκια για μπέργκερ ●180 γρ. τυρί τσένταρ σε φέτες ●Μουστάρδα ●1 μικρό μαρούλι ραντίτσιο, τα φύλλα χωρισμένα 1. Ζεσταίνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα βαρύ μέτριο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να μαλακώσουν πολύ και να ροδίσουν αρκετά, για άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι να απορροφηθεί, για 5 λεπτά.

2. Ζεσταίνουμε το γκριλ. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα εσαλότ, το αλάτι και το θυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι- σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Τα ψήνουμε ώσπου να ροδίσουν, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτριο προς ωμό ψήσιμο.

3. Ανοίγουμε τα ψωμάκια και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στο γκριλ. Βάζουμε το τυρί στα μισά ψωμάκια και τα ψήνουμε ώσπου να λειώσει το τυρί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με τα υπόλοιπα μισά ψωμάκια, για 1 λεπτό. Αλείφουμε τα ψωμάκια που θα τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος του μπέργκερ με μουστάρδα. Βάζουμε λίγα φύλλα ραντίτσιο στο καθένα και από ένα μπιφτέκι. Μοιράζουμε τα κρεμμύδια από πάνω στα 4 μπέργκερ. Σκεπάζουμε με τα ψωμάκια με το λειωμένο τυρί και πιέζουμε λίγο. Σερβίρουμε αμέσως.

wolferin
26-06-2009, 13:44
μου ανοιξες την ορεξη και ψαχνω και χαρτοπετσετα για τα σαλια που μου τρεχουν

Arkas
26-06-2009, 13:48
Μπράβο Άλεξ!
Τυπώνω τις συνταγές και θα σας πω εντυπώσεις!!!

ntinopoulos
26-06-2009, 14:08
Μπράβο Άλεξ!
Τυπώνω τις συνταγές και θα σας πω εντυπώσεις!!!
ναι, πες μας οτι θα μαγειρεψεις κιολας!:p

wolferin
26-06-2009, 14:11
Μπράβο Άλεξ!
Τυπώνω τις συνταγές και θα σας πω εντυπώσεις!!!
μονο να σε δω με ποδια και κουταλες..............:sm7::sm7:

wet & dirty
26-06-2009, 14:18
μονο να σε δω με ποδια και κουταλες..............:sm7::sm7:


το bbq αντρικό αθλημα!!!!;)

Arkas
26-06-2009, 14:21
το bbq αντρικό αθλημα!!!!;)
Πες τα ρε Τακούλη στους άσχετους!!!:D

wolferin
26-06-2009, 14:25
Πες τα ρε Τακούλη στους άσχετους!!!:D
ναι ,ναι Τακη για λεγε κι εσυ:sm7::sm7:

wet & dirty
26-06-2009, 14:35
και συνεχίζω να λεώ....


οι καλήτεροι σεφ στον κοσμο ολο ειναι αντρες!!!!

αυτός που δεν ξερει να ψηνει δεν ξερει και να τρωει!!!

και φυσικά οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμαστάρια!!:p

αν θες εχω κι άλλα

wolferin
26-06-2009, 14:41
και συνεχίζω να λεώ....


οι καλήτεροι σεφ στον κοσμο ολο ειναι αντρες!!!!

αυτός που δεν ξερει να ψηνει δεν ξερει και να τρωει!!!

και φυσικά οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμαστάρια!!:p

αν θες εχω κι άλλα
κριμα η adve κριμα:sm7::sm7:

wet & dirty
26-06-2009, 14:44
κριμα η adve κριμα:sm7::sm7:



λες εε????οσο καλως ειμαι με το bbq ειμαι και με adve οποτε φαντάσου:D:D

wolferin
26-06-2009, 14:46
λες εε????οσο καλως ειμαι με το bbq ειμαι και με adve οποτε φαντάσου:D:D
γεια σου ρε Τακαρε

SenseiG
26-06-2009, 15:24
ναι, πες μας οτι θα μαγειρεψεις κιολας!:p
Παραγγελειες δεχεστε.:sm7:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
26-06-2009, 15:29
και συνεχίζω να λεώ....


οι καλήτεροι σεφ στον κοσμο ολο ειναι αντρες!!!!

αυτός που δεν ξερει να ψηνει δεν ξερει και να τρωει!!!

και φυσικά οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμαστάρια!!:p

αν θες εχω κι άλλα

κριμα η adve κριμα:sm7::sm7:





http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/XA67.gif

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
26-06-2009, 15:32
το bbq αντρικό αθλημα!!!!;)



Σου έχω ένα ΒΒQ,

ειδικό για σένα ..... :D:D:D




http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/2.jpg





http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/c6e025be.jpg




.

wet & dirty
26-06-2009, 15:37
αυτα ειναι!!!!!!!!:sm7::sm7:

wolferin
26-06-2009, 15:54
Σου έχω ένα ΒΒQ,

ειδικό για σένα ..... :D:D:D




http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/2.jpg





http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/c6e025be.jpg





.


ειναι το απλο η το adve?:sm7:

Alext
26-06-2009, 15:54
Ψήσιμο στα κάρβουνα

Μην χάσετε την ευκαιρία κάποιες ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα να μαγειρέψετε έξω. Μια ψησταριά στο μπαλκόνι στον κήπο ή στην ταράτσα και καλή παρέα είναι ότι πρέπει!

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

http://www.netlife.gr/main/images/news/bbq1.jpg Πριν ξεκινήσετε ελέγξτε αν υπάρχουν αρκετά καύσιμα. Αν ο καιρός είναι κρύος ή φυσάει φροντίστε για παραπάνω.
Κρατάτε τα κάρβουνα πάντα σε στεγνό μέρος. Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για αρκετό καιρό, πράγμα το οποίο δεν εύχομαι, κλείστε τα σε επιπλέον πλαστική σακούλα και δέστε την καλά.
Διαλέξτε ένα μέρος για την ψησταριά ώστε με τον αέρα ο καπνός να μην πηγαίνει προς τους καλεσμένους σας.
Αν τα τρόφιμα που θα ψήσετε είναι σε μικρά κομμάτια περάστε τα σε καλαμάκια για να τα βάλετε πάνω στη σχάρα.
Εχετε έτοιμο σε έναν δίσκο όλα όσα πρόκειται να σας χρειαστούν. Τσιμπίδες, σάλτσες, μπαχαρικά.
Βάλτε την σχάρα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί τρίψτε την με συρματόβουρτσα.
Αφού ανάψετε τη φωτιά μην την αφήσετε χωρίς να την προσέχετε ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα.
ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

http://www.netlife.gr/main/images/news/bbq2.jpgΓενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. Στον πρώτο που είναι και ο πιο συνηθισμένος ψήνουμε ακριβώς πάνω από από τα κάρβουνα. Τον χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε επίπεδες τροφές όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.
Στον δεύτερο έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Με αυτόν τον τρόπο ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λυώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα.
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο.
Στο ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση “άλλον αέρα” ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ’ τη φωτιά.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

• Οταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
• Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.
• Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.
• Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
• Μην μαγειρεύετε ποτέ μικρές ποσότητες. Τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα. Αλλωστε αν δεν περισέψουν σημαίνει ότι ΔΕΝ ήταν αρκετά.

Alext
26-06-2009, 15:55
23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Ιωάννα Πιπέρκου


http://www.vita.gr/images/icoPrint.gif (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:PrintMe%28%29;)http://www.vita.gr/images/icoEmail.gif (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:EmailMe%28%29;) http://cov.vita.gr/ba/barbeque_m.jpg
Tώρα το καλοκαίρι όλο και κάποιο γεύμα με μπάρμπεκιου θα οργανώσετε είτε εσείς είτε κάποιος φίλος. Για να πετύχουν όμως τα ψητά σας, καλό θα ήταν να κατέχετε κάποια μυστικά, γιατί το ψήσιμο στα κάρβουνα χρειάζεται και γνώσεις, εκτός από καλή διάθεση.

Tρόφιμα κατάλληλα για ψητά
Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υγραέριο (που δεν δίνει τη νοστιμιά του ξυλοκάρβουνου) ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και για τα ζαρζαβατικά.
1. Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες. Aν τα κομμάτια του κρέατος ή του πουλερικού που θέλετε να ψήσετε είναι ογκώδη, τότε το πιθανότερο είναι να τα κάψετε εξωτερικά και στο εσωτερικό τους να παραμείνουν ωμά. Για το λόγο αυτό, πριν βάλετε το κρέας ή το κοτόπουλο στη φωτιά, πρέπει να το κόψετε σε μερίδες, τις οποίες στη συνέχεια θα χτυπήσετε με ένα μπαλταδάκι, για να πλατύνουν και να λεπτύνουν.
2. Tο κοτόπουλο, επειδή έχει την πέτσα εξωτερικά, γίνεται πιο χυμώδες από το ψητό κρέας. Γι’ αυτό, αν δεν θέλετε την πέτσα, καλά θα κάνετε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
3. Όσον αφορά τα ψάρια, όταν είναι μεγάλα, τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.
4.Tα ζαρζαβατικά μπορούν να ψηθούν πάνω στη σχάρα ή μέσα στη φωτιά, «στη χόβολη», αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Έτσι, μπορείτε να ψήσετε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή πατάτες.

Tο μαρινάρισμα τα νοστιμίζει
Tο μαρινάρισμα των τροφίμων, πριν το ψήσιμο, κάνει τα τρόφιμα (κρεατικά, πουλερικά ή ψάρια) πιο τρυφερά και πιο νόστιμα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:
5. Aναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.
6. Mπορείτε επίσης να μαρινάρετε τα κρεατικά για ένα βράδυ, με ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δενδρολίβανο.
7. Για πιο πικάντικη γεύση στα κρεατικά σας, δοκιμάστε να τα αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.
8. Aν θέλετε να ψήσετε χοιρινό, αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
9. Tο χοιρινό, επειδή του ταιριάζει και η γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να το βάλετε για ένα βράδυ σε μαρινάτα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
10. Tα ψάρια μπορούν να μαριναριστούν για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι.
11. Tα ψάρια μπορούν επίσης να μαριναριστούν για 1 βράδυ σε μαρινάτα, που θα ετοιμάσετε με ελαιόλαδο, λεμόνι, λευκό κρασί, δενδρολίβανο και θυμάρι.
12. Mπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες, μόνο με μουστάρδα και λεμόνι.
13. Tο κοτόπουλο, επίσης, το μαρινάρετε για 1 βράδυ με λάδι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό.

Συμβουλές για καλό ψήσιμο
14. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Aκατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς.
15. H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
16. Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
17. Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
18. Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
19. Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
20. Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
21. Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.
22. Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
23. Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.

Eίναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;
Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Tο πρόβλημα με τα ψητά είναι όταν καίγονται. Στα καμένα μέρη των τροφίμων υπάρχει βενζοπυρένιο, που έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο από τα καμένα μέρη των τροφίμων, πρέπει να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C. Tη βιταμίνη C θα τη βρείτε στο λεμόνι που στύβετε πάνω από τα ψητά, σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σε μία νωπή σαλάτα που θα βάλετε στο τραπέζι.


Oι θερμίδες του μπάρμπεκιου Tρόφιμο (250 γρ. ψημένο)Θερμίδες Xοιρινή μπριζόλα460 Mοσχαρίσια μπριζόλα580 Kοτόπουλο μπούτι (με την πέτσα)380 Kοτόπουλο στήθος (με την πέτσα)320 Σουβλάκι χοιρινό360 Mπιφτέκι χοιρινό480 Παϊδάκι αρνίσιο (70 γρ. ψημένο)160 (Σημ.: Αν αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο, είναι σαφές ότι οι θερμίδες θα περιοριστούν.)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
26-06-2009, 16:11
Σου έχω ένα ΒΒQ,

ειδικό για σένα ..... :D:D:D




http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/2.jpg





http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/Adia/c6e025be.jpg





.


ειναι το απλο η το adve?:sm7:





....To Adve ......:sm7:

ntinopoulos
26-06-2009, 18:39
Πες τα ρε Τακούλη στους άσχετους!!!:D
αντρακλα!!!μεγιστε!!!νταγλαρα!!!(αν ειναι να μας μαγειρεψεις εμεις μαζι σου,συμφωνουμε!):p

Arkas
26-06-2009, 19:52
αντρακλα!!!μεγιστε!!!νταγλαρα!!!(αν ειναι να μας μαγειρεψεις εμεις μαζι σου,συμφωνουμε!):p
Όταν θα έρθετε στην Αίγινα, ο μόνος νηστικός, θα μείνεις εσύ!!!:p

skippybi
26-06-2009, 22:04
φούλ, έξτρα, σπέσιαλ, έκδοση τσελεμεντέ...:sm7::sm7::)

ntinopoulos
26-06-2009, 22:44
Όταν θα έρθετε στην Αίγινα, ο μόνος νηστικός, θα μείνεις εσύ!!!:p
προσεξε μην παρουμε delivery για ολους μας και μεινεις εσυ νηστικος!!!:p

Arkas
29-06-2009, 12:58
Ψήσιμο στα κάρβουνα

Μην χάσετε την ευκαιρία κάποιες ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα να μαγειρέψετε έξω. Μια ψησταριά στο μπαλκόνι στον κήπο ή στην ταράτσα και καλή παρέα είναι ότι πρέπει!

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

http://www.netlife.gr/main/images/news/bbq1.jpg Πριν ξεκινήσετε ελέγξτε αν υπάρχουν αρκετά καύσιμα. Αν ο καιρός είναι κρύος ή φυσάει φροντίστε για παραπάνω.
Κρατάτε τα κάρβουνα πάντα σε στεγνό μέρος. Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για αρκετό καιρό, πράγμα το οποίο δεν εύχομαι, κλείστε τα σε επιπλέον πλαστική σακούλα και δέστε την καλά.
Διαλέξτε ένα μέρος για την ψησταριά ώστε με τον αέρα ο καπνός να μην πηγαίνει προς τους καλεσμένους σας.
Αν τα τρόφιμα που θα ψήσετε είναι σε μικρά κομμάτια περάστε τα σε καλαμάκια για να τα βάλετε πάνω στη σχάρα.
Εχετε έτοιμο σε έναν δίσκο όλα όσα πρόκειται να σας χρειαστούν. Τσιμπίδες, σάλτσες, μπαχαρικά.
Βάλτε την σχάρα στη φωτιά και αφού ζεσταθεί τρίψτε την με συρματόβουρτσα.
Αφού ανάψετε τη φωτιά μην την αφήσετε χωρίς να την προσέχετε ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην παρέα.
ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

http://www.netlife.gr/main/images/news/bbq2.jpgΓενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. Στον πρώτο που είναι και ο πιο συνηθισμένος ψήνουμε ακριβώς πάνω από από τα κάρβουνα. Τον χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε επίπεδες τροφές όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.
Στον δεύτερο έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Με αυτόν τον τρόπο ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λυώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα.
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο.
Στο ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση “άλλον αέρα” ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ’ τη φωτιά.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

• Οταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
• Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.
• Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.
• Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
• Μην μαγειρεύετε ποτέ μικρές ποσότητες. Τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα. Αλλωστε αν δεν περισέψουν σημαίνει ότι ΔΕΝ ήταν αρκετά.
:sm8:

Arkas
29-06-2009, 12:59
23 συμβουλές για καλό μπάρμπεκιου

Ιωάννα Πιπέρκου


http://www.vita.gr/images/icoPrint.gif (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:PrintMe%28%29;)http://www.vita.gr/images/icoEmail.gif (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:EmailMe%28%29;) http://cov.vita.gr/ba/barbeque_m.jpg
Tώρα το καλοκαίρι όλο και κάποιο γεύμα με μπάρμπεκιου θα οργανώσετε είτε εσείς είτε κάποιος φίλος. Για να πετύχουν όμως τα ψητά σας, καλό θα ήταν να κατέχετε κάποια μυστικά, γιατί το ψήσιμο στα κάρβουνα χρειάζεται και γνώσεις, εκτός από καλή διάθεση.

Tρόφιμα κατάλληλα για ψητά
Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε υγραέριο (που δεν δίνει τη νοστιμιά του ξυλοκάρβουνου) ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και για τα ζαρζαβατικά.
1. Για να πετύχουν τα κρεατικά και τα πουλερικά στο ψήσιμο, πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες. Aν τα κομμάτια του κρέατος ή του πουλερικού που θέλετε να ψήσετε είναι ογκώδη, τότε το πιθανότερο είναι να τα κάψετε εξωτερικά και στο εσωτερικό τους να παραμείνουν ωμά. Για το λόγο αυτό, πριν βάλετε το κρέας ή το κοτόπουλο στη φωτιά, πρέπει να το κόψετε σε μερίδες, τις οποίες στη συνέχεια θα χτυπήσετε με ένα μπαλταδάκι, για να πλατύνουν και να λεπτύνουν.
2. Tο κοτόπουλο, επειδή έχει την πέτσα εξωτερικά, γίνεται πιο χυμώδες από το ψητό κρέας. Γι’ αυτό, αν δεν θέλετε την πέτσα, καλά θα κάνετε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
3. Όσον αφορά τα ψάρια, όταν είναι μεγάλα, τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.
4.Tα ζαρζαβατικά μπορούν να ψηθούν πάνω στη σχάρα ή μέσα στη φωτιά, «στη χόβολη», αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Έτσι, μπορείτε να ψήσετε ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή πατάτες.

Tο μαρινάρισμα τα νοστιμίζει
Tο μαρινάρισμα των τροφίμων, πριν το ψήσιμο, κάνει τα τρόφιμα (κρεατικά, πουλερικά ή ψάρια) πιο τρυφερά και πιο νόστιμα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε:
5. Aναμείξτε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.
6. Mπορείτε επίσης να μαρινάρετε τα κρεατικά για ένα βράδυ, με ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δενδρολίβανο.
7. Για πιο πικάντικη γεύση στα κρεατικά σας, δοκιμάστε να τα αφήσετε για 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από βότκα, ξίδι, ταμπάσκο και τζίντζερ.
8. Aν θέλετε να ψήσετε χοιρινό, αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
9. Tο χοιρινό, επειδή του ταιριάζει και η γλυκόξινη γεύση, μπορείτε να το βάλετε για ένα βράδυ σε μαρινάτα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
10. Tα ψάρια μπορούν να μαριναριστούν για μισή ώρα μόνο μέσα σε ξίδι.
11. Tα ψάρια μπορούν επίσης να μαριναριστούν για 1 βράδυ σε μαρινάτα, που θα ετοιμάσετε με ελαιόλαδο, λεμόνι, λευκό κρασί, δενδρολίβανο και θυμάρι.
12. Mπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες, μόνο με μουστάρδα και λεμόνι.
13. Tο κοτόπουλο, επίσης, το μαρινάρετε για 1 βράδυ με λάδι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό.

Συμβουλές για καλό ψήσιμο
14. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Aκατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς.
15. H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
16. Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
17. Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
18. Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
19. Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
20. Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
21. Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.
22. Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
23. Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.

Eίναι υγιεινό το μπάρμπεκιου;
Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Tο πρόβλημα με τα ψητά είναι όταν καίγονται. Στα καμένα μέρη των τροφίμων υπάρχει βενζοπυρένιο, που έχει μεταλλαξιογόνο δράση. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο από τα καμένα μέρη των τροφίμων, πρέπει να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C. Tη βιταμίνη C θα τη βρείτε στο λεμόνι που στύβετε πάνω από τα ψητά, σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή σε μία νωπή σαλάτα που θα βάλετε στο τραπέζι.


Oι θερμίδες του μπάρμπεκιου Tρόφιμο (250 γρ. ψημένο)Θερμίδες Xοιρινή μπριζόλα460 Mοσχαρίσια μπριζόλα580 Kοτόπουλο μπούτι (με την πέτσα)380 Kοτόπουλο στήθος (με την πέτσα)320 Σουβλάκι χοιρινό360 Mπιφτέκι χοιρινό480 Παϊδάκι αρνίσιο (70 γρ. ψημένο)160 (Σημ.: Αν αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο, είναι σαφές ότι οι θερμίδες θα περιοριστούν.)
:sm8:

wet & dirty
29-06-2009, 13:06
....To Adve ......:sm7:



......ΦΥΣΙΚΑ...:sm7::sm7:

konstantinos
29-06-2009, 22:57
μαθε τεχνη κι αστηνε και αμα πεινασεις πιαστηνε φιλοι μου καλοι μου φιλοι που τα βαλατε με τους σεφ του φορουμ εσας να δω τι κανεται οταν λειπει η μητερα σας η η καλη σας γυναικα μηπως μενεται νηστικοι ε ε ε