PDA

View Full Version : Ύπνος και Οδήγηση - Μικρά Μυστικά


Alext
27-06-2009, 14:07
Ύπνος και Οδήγηση - Μικρά Μυστικά

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ύπνου του νοσοκομείου "Aγιος Παύλος".
Με βάση το Ερωτηματολόγιο του AAA Foundation for Traffic Safety των Η.Π.Α.

Μην ντρέπεστε που νυστάζετε ...

Ο ύπνος είναι ανάγκη όχι ντροπή ...

'Όταν οδηγείς, το να είσαι νυσταγμένος ή να αισθάνεσαι κόπωση είναι επικίνδυνο. Η νύστα μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού και κατά συνέπεια αυξάνει το χρόνο αντίδρασης, μειώνει την αίσθηση του τόπου και καταστρέφει την κρίση, όπως ακριβώς τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Πολλά ατυχήματα και μάλιστα πολύνεκρα έχουν σαν αίτιο τη νυσταγμένη οδήγηση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο να οδηγείς μεθυσμένος, αλλά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η υπνηλία στην οδήγηση είναι τόσο μοιραία όσο και το να οδηγείς μεθυσμένος.

Alext
27-06-2009, 14:07
εγω εκανα το τεστ υπνου και εδω ειναι τα αποτελεσματα


Απαντήσατε σωστά σε 9 από τις 10 ερωτήσεις
Ο καθένας έχει ένα βιολογικό ρολόι: Σωστό
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Σωστό
Το βιολογικό μας ρολόι μάς "ενημερώνει" για το πότε είναι η ώρα π.χ. του μεσημεριανού γεύματος, μας δίνει ενέργεια και ζωντάνια σε ορισμένες περιόδους της ημέρας, και επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας.
Τα "ρολόγια" των περισσότερων ανθρώπων οργανώνονται σε έναν ημερήσιο ρυθμό, περίπου 24 ωρών, που ονομάζεται "κιρκάδιος ρυθμός", από τo λατινικό circa diem που σημαίνει ημερήσιος κύκλος. Ωστόσο ο βιολογικός "ρυθμός" διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι "πρωινοί" τύποι βρίσκονται περισσότερο σε εγρήγορση τις πρώτες ώρες της ημέρας, ενώ οι "βραδινοί" απολαμβάνουν το να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα.. Πολλοί έφηβοι και νεαροί έχουν "ρολόγια" που τους διευκολύνουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, έχουν την τάση να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν επίσης νωρίς το πρωί. Το ρολόι, σχεδόν κάθε ανθρώπου, είναι προγραμματισμένο να τον κάνει να αισθάνεται υπνηλία τις πρώτες απογευματινές ώρες. Αυτή πράγματι είναι μια επικίνδυνη περίοδος. Πολλές συγκρούσεις οφειλόμενες σε κόπωση συμβαίνουν μεταξύ 1:00 και 4:00 μ.μ., στη διάρκεια αυτής της "απογευματινής νωθρότητας". Οι άνθρωποι συχνά ενοχοποιούν ένα βαρύ γεύμα που προηγήθηκε. Όμως, ακόμη και οι άνθρωποι που τρώνε ελαφρά νυστάζουν το μεσημέρι.
Η νύχτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους οδηγούς. Οι άνθρωποι, από τη φύση τους, είναι προγραμματισμένοι να κοιμούνται όταν έρχεται η βράδυ και ο ύπνος γίνεται ακαταμάχητος αργά τη νύχτα. Είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε την οδήγηση κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις 2:00 έως 6:00 π.μ.
Για να οδηγούμε με ασφάλεια, πρέπει να γνωρίσουμε το βιολογικό μας ρολόι. Ποια περίοδο της ημέρας αισθανόμαστε περισσότερο σε εγρήγορση; Ποια περισσότερο νυσταγμένοι; Μόλις μάθουμε το προσωπικό μας "ρολόι", μπορούμε να πάρουμε επιπλέον μέτρα την περίοδο που αναμένεται να αισθανθούμε περισσότερο κουρασμένοι και νυσταγμένοι.

Η κατανάλωση καφέ αντιμετωπίζει την υπνηλία κατά την οδήγηση: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Ενώ ο καφές μπορεί να είναι μια αποτελεσματική προσωρινή λύση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο. Τα ποτά που περιέχουν την καφενη, όπως ο καφές ή η κόλα, μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε περισσότερο σε εγρήγορση, αλλά τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο για λίγο. Όταν έχουμε στερηθεί τον ύπνο, ακόμα και το να πιούμε καφέ δεν αποτρέπει την εμφάνιση επεισοδίων "μικρο-ύπνου".Αυτά τα επεισόδια είναι ένας συντομότατος ύπνος που διαρκεί 4 ή 5 δευτερόλεπτα. Εάν κανείς τρέχει με 100 χιλιόμετρα την ώρα, σε 5 δευτερόλεπτα διανύει 140 μέτρα. Είναι αρκετός ο χρόνος για να σκοτωθεί!

Η αύξηση της έντασης του ραδιόφωνου με βοηθάει να μένω ξύπνιος: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Σωστό
Εάν νυστάζεις την ώρα που οδηγείς ή μόνη λύση είναι να σταματήσεις σε ασφαλές μέρος και να πάρεις έναν υπνάκο ή να πιεις ένα καφεϊνούχο ρόφημα. Κάνοντας και τα δυο θα ήταν ακόμα καλύτερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή ένταση του ραδιοφώνου, το μάσημα τσίχλας ή τα ανοιχτά παράθυρα δεν είναι μέτρα που πετυχαίνουν να κρατήσουν ξύπνιο τον οδηγό που νυστάζει.

Μπορώ να καταλάβω πότε θα με πάρει ο ύπνος: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Μη στενοχωριέστε αν απαντήσατε "σωστό". Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πράγματι, θεωρείτε ότι μπορείτε να ελέγξετε τον ύπνο σας. Σε μια έρευνα, σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, είπαν ότι θα μπορούσαν να προβλέψουν πότε κοντεύουν να κοιμηθούν. Έκαναν λάθος. Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος δεν ελέγχεται. Εάν είμαστε νυσταγμένοι ή μας λείπει ύπνος, μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς να το καταλάβουμε. Επίσης δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε για πόσο χρόνο κοιμηθήκαμε. Όταν οδηγούμε, το να μας πιάσει ύπνος ακόμα και για ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορεί να αποβεί μοιραίο για μας ή για κάποιον άλλο.
Παραθέτουμε μερικά στοιχεία προειδοποιητικά του ύπνου που έρχεται. Εάν νοιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μην το υποτιμήσετε γιατί σας προειδοποιεί ότι μπορεί να κοιμηθείτε.



Τα μάτια σας κλείνουν ή δεν μπορείτε να εστιάσετε κάπου το βλέμμα σας.
Δυσκολεύεστε να κρατήσετε το κεφάλι σας σε όρθια θέση.
Χασμουριέστε συνέχεια.
Έχετε σκέψεις χωρίς ειρμό.
Δεν θυμάστε τα τελευταία χιλιόμετρα.
Αλλάζετε λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς λόγο ή χάνετε τη σήμανση του δρόμου.
Έχετε βγει από το δρόμο και παρ' ολίγο να έχετε ατύχημα.

Εάν έχετε ακόμη και ένα από αυτά τα συμπτώματα, αντιμετωπίζετε σοβαρό κίνδυνο να κοιμηθείτε πραγματικά.
Σταματήστε σε ασφαλές μέρος, το ταχύτερο, και κοιμηθείτε.

Είμαι καλός οδηγός για αυτό δεν με πειράζει εάν αισθάνομαι κάποια υπνηλία: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Ο μόνος ασφαλής οδηγός είναι ο οδηγός που βρίσκεται σε εγρήγορση. Ακόμη και οι καλύτεροι οδηγοί βρίσκονται σε σύγχυση και παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις όταν νυστάζουν. Eνας νεαρός άνδρας ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος έφηβος οδηγός της Αμερικής το 1990 και του δόθηκε ένα νέο αυτοκίνητο για ένα χρόνο. Ένα απόγευμα, μερικούς μήνες αργότερα, κοιμήθηκε την ώρα που οδηγούσε και σκοτώθηκε.
Για να είμαστε ασφαλείς οδηγοί πρέπει να έχουμε τα μάτια σας ανοικτά, και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να οδηγούμε όταν νυστάζουμε.
Έτσιπλέον, η κατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει την κούρασή μας. Ένα ποτό έχει την ίδια επίδραση σε έναν κουρασμένο οδηγό όση τέσσερα ή πέντε ποτά σε ένα ξεκούραστο άτομο. Εάν είναι αργά και ξέρουμε ότι πρέπει να οδηγήσουμε δεν πρέπει να χειροτερεύουμε τα πράγματα πίνοντας αλκοόλ.

Σχεδόν ο καθένας μας κοιμάται αρκετά: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι μισοί από τους Αμερικανούς ανέφεραν περιστασιακές δυσκολίες ύπνου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην κοιμάστε όσο χρειάζεστε. Ρωτείστε τον εαυτό σας : " Ξυπνώ ξεκούραστος;". Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται επτά ή οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Εάν πηγαίνετε στο κρεβάτι αργά και ξυπνάτε νωρίς, με ένα ξυπνητήρι, έχετε πιθανότατα δημιουργήσει ένα "χρέος" ύπνου. Εάν πάλι περνάτε οκτώ ώρες κοιμώμενοι, αλλά ακόμα αισθάνεστε κουρασμένοι όταν σηκώνεστε, μπορεί να πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου που σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε. Πολλοί άνθρωποι στερούνται ύπνου στη διάρκεια της εβδομάδας και τον αναπληρώνουν τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι στην έξοδο της Παρασκευής είναι πλέον πολύ κουρασμένοι και οι πιθανότητες να οδηγούν ενώ, έχουν υπνηλία, είναι μεγάλες. Ας προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να κοιμόμαστε αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας και να συμβουλευθούμε απαραίτητα κάποιο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα διαταραχών του ύπνου.

Η υπνηλία μειώνει την αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας: Σωστό
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Σωστό
Σας έχει τύχει να οδηγείτε τη νύχτα, να βλέπετε κάτι που να μοιάζει με ζώο αλλά στο τέλος να αποδεικνύετε ότι είναι μόνο μια σακούλα ή ένα πεσμένο φύλλο; Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους που ο νυσταγμένος οδηγός μπορεί να μπερδέψει αυτά που βλέπει. Έναςνυσταγμένος οδηγός δεν επεξεργάζεται τις πληροφορίες τόσο γρήγορα ή με τόση ακρίβεια όσο ένας σε εγρήγορση οδηγός, και είναι ανίκανος να αντιδράσει αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει μια σύγκρουση. Παραδείγματος χάριν, ένας νυσταγμένος οδηγός δεν μπορεί να παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο μπροστά του έχει αναμμένα τα φώτα των φρένων του. Η υπνηλία μπορεί επίσης να στενέψει το οπτικό πεδίο του οδηγού, έτσι ώστε τα αντικείμενα ή οι άνθρωποι στην πλευρά του δρόμου, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ανθρώπους των 30 χρόνων. Συχνά κοιμούνται λιγότερο, επειδή τους αρέσει να μένουν αργά και έχουν ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που θέλουν να κάνουν. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που σηκώνονται νωρίς αισθάνονται σε εγρήγορση το απόγευμα, ειδικά εάν βρίσκονται σε ένα πάρτι ή σε χώρο όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που τραβούν την προσοχή τους. Σκέφτονται, συνεπώς, ότι όντας σε θέση να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, δε χρειάζονται πολύ ύπνο. Το πρόβλημα είναι ότι η προσωρινή εγρήγορση εξανεμίζεται, μόλις βρεθούν μακριά από τα ενδιαφέροντά τους και καταλήγουν να φθάνουν στο σπίτι τους οδηγώντας νυσταγμένοι.

Εάν κοιμηθώ αρκετά τώρα, δεν θα χρειαστεί να κοιμηθώ για πολύ ώρα αργότερα: Λάθος
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Λάθος
Ο ύπνος δεν είναι όπως τα χρήματα. Δεν μπορούμε να τον αποταμιεύουμε ούτε να τον δανειζόμαστε. Αλλά, ακριβώς όπως με τα χρήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα "χρέος" ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, οφείλουμε στον εαυτό μας περισσότερο ύπνο. Αυτό το χρέος αναπληρώνεται μόνο με ύπνο. Δεν μπορούμε να το υπερνικήσουμε με τη δύναμη της θέλησής μας. Ο ύπνος είναι μια βασική βιολογική ανάγκη, όπως η πείνα και η δίψα. Για να σταματήσουμε να πεινάμε ή να διψάμε χρειαζόμαστε να πάρουμε τροφή ή νερό. Για να σταματήσουμε να νυστάζουμε, όλο το σώμα μας πρέπει να κατεβάσει το "διακόπτη" και να πάει για ύπνο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη ύπνου μπορούν να κοιμηθούν εύκολα και γρήγορα, ακόμα και όταν κάνουν κάτι πολύ σημαντικό π.χ. όταν οδηγούν.
Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν ένα σοβαρό "χρέος" ύπνου. Οι περισσότεροι από αυτούς χάνουν τον ύπνο τους επειδή μένουν πολύ αργά ή σηκώνονται πολύ νωρίς το πρωί. Αλλά επίσης πολλοί άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές ύπνου που δεν τους επιτρέπουν να κοιμούνται αρκετά ώστε να νοιώθουν ξεκούραστοι. Όταν το χρέος ύπνου γίνεται πια αρκετά μεγάλο, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μείνουμε ξύπνιοι.

Άνθρωποι που κοιμούνται 8 ώρες δεν είναι σίγουρο ότι έχουν ξεκουραστεί: Σωστό
Εσείς επιλέξατε την απάντηση: Σωστό
Εάν απαντήσατε "σωστό" δεν είστε οι μόνοι. Περισσότερα από ένα στα δέκα άτομα έχουν συνήθως προβλήματα ύπνου. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε συχνά ή εάν ξυπνάτε κουρασμένος είναι πιθανό να πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών του ύπνου. Στην άπνοια ύπνου, μια πολύ συχνή διαταραχή, οι εσωτερικοί μύες του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ που φθάνουν να προκαλούν προβλήματα με την αναπνοή. Ο χονδρός λαιμός προδιαθέτει σε άπνοια ύπνου. Το άτομο ροχαλίζει, η αναπνοή του σταματάει κατά διαστήματα, ο εγκέφαλος ξυπνάει για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι να ξαναρχίσει η αναπνοή και ξαναβυθίζεται στον ύπνο. Αν και η εικόνα αυτή είναι πολλές φορές τρομακτική, το ίδιο το άτομο που πάσχει δεν το καταλαβαίνει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ακόμα και 600 φορές τη νύχτα. Έτσι το πάσχον άτομο "κοιμάται" για πολλές ώρες αλλά δεν ξεκουράζεται.
Άλλεςδιαταραχές του ύπνου είναι:
α) το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, κατά το οποίο οι ακούσιες συχνές κινήσεις των ποδιών ξυπνάνε το άτομο που κοιμάται
β) η χρόνια αϋπνία κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή δυσκολεύεται να διατηρήσει τον ύπνο του, γ) η ναρκοληψία που προκαλεί επεισόδια ύπνου σε εντελώς ακατάλληλο χρόνο και τόπο όπως π.χ. κατά την οδήγηση ή στη διάρκεια μιας συνομιλίας.
Ελέγξτε τα συμπτώματά σας με αυτό το σύντομο ερωτηματολόγιο:



Ροχαλίζετε δυνατά;
Λαχανιάζετε και πνίγεστε στον ύπνο σας;
Περνάτε οκτώ ή περισσότερες ώρες στο κρεβάτι αλλά παρ' όλα αυτά αισθάνεστε ότι δεν κοιμηθήκατε αρκετά;
Κοιμάστε για λίγο και συχνά στη διάρκεια της ημέρας;
Κοιμάστε σε ακατάλληλο χρόνο, όπως π.χ. στη διάρκεια συνεδριάσεων, στις συναυλίες στον κινηματογράφο;
Αντιμετωπίζετε προβλήματα στο να σας πάρει ο ύπνος ή ξυπνάτε ενδιάμεσα στον ύπνο σας για αρκετή ώρα;
Έχει παρατηρήσει ο σύντροφός σας ότι έχετε προβλήματα αναπνοής την ώρα που κοιμάστε ;

Αν απαντήσετε ΝΑΙ σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας ή να επισκεφθείτε ένα Εργαστήριο Ύπνου.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
27-06-2009, 21:33
Χρησιμότατο !!!!! ;)

skippybi
27-06-2009, 21:36
:sm8:

Adrian
27-06-2009, 21:56
:sm4:

konstantinos
28-06-2009, 02:17
:sm8::sm5:

Arkas
29-06-2009, 14:21
:sm8:

Albatros
30-06-2009, 10:35
νύσταξα...
:D

wolferin
30-06-2009, 11:07
:sm8::sm8:

Gazi
13-07-2009, 23:07
Παω να παρω έναν υπνάκο.......
Πολύ καλό post!!!!
Σε ευχαριστούμε...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

leonidas
15-07-2009, 00:54
Πολύ καλό Αλέξανδρε.
Σ' ευχαριστούμε!!!

yannis
15-07-2009, 03:38
:sm8::sm8::sm8:

Μπράβο για το θέμα και την ανάλυση!!!!!!!!!!!!
Πρέπει να γίνει ευαγγέλιο για όλους τους οδηγούς, γιατί τις περισσότερες φορές δεν υπαρχει "δεύτερη φορά". Αυτά από ένα, εν ζωή ευτυχώς, παθόντα!!!! Δεν έκλεισαν τα μάτια μου πάνω από 1 το πολύ 2 δευτερόλεπτα, έφταναν όμως για να ανέβω στην νησίδα (καλά που είχε!!!) να ξηλώσω δύο πινακίδες, ένα ολόκληρο δένδρο και να σταματήσω σε έναν, από τότε "στραβό" φοίνικα!!!! Δεν περίμενα ποτέ πως δεν θα μπορούσα να αντιληθφώ πότε κλείνουν τα μάτια μου, όμως η αλήθεια είναι γραμμένη στο πιο πάνω θέμα.

EOD-K9
15-07-2009, 05:14
:sm8::sm8:

Και για να πω την αλήθεια πιωμένος οδηγαω Φαγωμένος μεσημέρι πολλές φορές δεν ανταποκρίνομαι

pkar
15-07-2009, 11:28
Πολύ χρήσιμο ...
Μπράβο !!!

essel
15-07-2009, 19:14
:sm8::sm8::sm8:

gsmaniac
17-07-2009, 17:33
Πολυ καλο:sm8::sm8::sm8:.........αυτο το μεγαλο προβλημα ειναι αλυτο πολλα χρονια και δεν ενημερωνουν σχεδον καθολου,ενω πιστευω εχει συμβει σε ολους να εχουν παρει εναν υπνακο οδηγωντας:(:(ισως οι πιο μεγαλοι θυμουνται τον ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ σε ενα σκετσακι,που ηταν νταλικερης και τον επαιρνε ο υπνος:sm7::sm7::sm7:Πολυ γελιο........