PDA

View Full Version : Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει νέα κρίση χρέους, προειδοποιεί η Fitch


asotosios
22-01-2013, 15:36
kathimerini.gr | Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει νέα κρίση χρέους, προειδοποιεί η Fitch (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_22/01/2013_508596)


Ζωρζετ Ζολωτα
Στις πιέσεις που θα ασκηθούν στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την αύξηση του πληθυσμού των ατόμων άνω των 65 ετών εστιάζει έρευνα του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ότι επί του παρόντος δεν θα προχωρήσει σε υποβαθμίσεις με βάση τις δημογραφικές τάσεις. Κατά μέσον όρο, ο δείκτης εξάρτησης των ατόμων άνω των 65 ετών σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό (από 15 μέχρι 64 ετών), αναμένεται να αυξηθεί από το 14,2% το 2012 στο 34% έως το 2050 στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, γεγονός που θα «ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες πολλών χωρών» αναφέρει η Fitch στην έρευνα με τίτλο «Το κόστος γήρανσης: Η δεύτερη δημοσιονομική κρίση».
Η Fitch υπολογίζει ότι οι δαπάνες γήρανσης στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, κατά μέσον όρο, από το 0,6% του ΑΕΠ το 2020 στο 4,9% το 2050. Επισημαίνει δε ότι για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες γήρανσης θα πρέπει να προωθηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και να ενοποιηθούν άλλα τμήματα στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Παραδόξως, τα δεδομένα για την Ελλάδα και την υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, είναι καλύτερα για τις επόμενες δεκαετίες. «Οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν περιορίσει την αρνητική επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού για το μακροπρόθεσμο μέλλον», σημειώνει η Fitch.
Σε γενική κλίμακα, ωστόσο, μια νέα δημοσιονομική κρίση επίκειται εάν δεν προσαρμοστούν οι προϋπολογισμοί των «27» στη γήρανση του πληθυσμού. Οπως υπογραμμίζει η Fitch, η αναλογία δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, κατά μέσον όρο, στην Ε.Ε. από το 6,9% το 2020 στο 119,4% το 2050 εάν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Κύπρος αποτελούν τις πιο επείγουσες περιπτώσεις, με την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να κινδυνεύει με υποβάθμιση μέχρι και πέντε βαθμίδες μέχρι το 2050. Το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Στις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού περιλαμβάνονται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων έναντι του τελευταίου μισθού, τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων και το ποσοστό των δαπανών ιατρικής κάλυψης στους προϋπολογισμούς. Το 2011 η Ελλάδα παρουσίαζε το υψηλότερο καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο 111,2, με τη Σ. Αραβία (107,6) και την Ουγγαρία (106) να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση.
Μεγάλη αύξηση σε Τουρκία - Ινδία
Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αναμένεται στην Τουρκία και ακόμη μεγαλύτερη στην Ινδία εντός της επόμενης πενταετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αντίθετα, ο πληθυσμός στην Ιαπωνία και τη Γερμανία θα μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια και 814.000 άτομα, αντιστοίχως. Ο πληθυσμός στην Κίνα με 1,354 δισεκατομμύρια άτομα θα συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ενώ στην Ινδία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 82 εκατομμύρια άτομα από τα 1,22 δισεκατομμύρια σήμερα. Στην Τουρκία, ο πληθυσμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 79,3 εκατομμύρια άτομα, με αύξηση κατά 4,5 εκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία.
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif