PDA

View Full Version : οι χουβαρντάδες είναι πάντα φτωχοί....


ortho
30-01-2013, 15:01
«Χρυσό» βρήκαν οι ΗΠΑ σε ελληνικά οπλοστάσια
Εξοικονομούν 10,5 εκατ. ευρώ από ανταλλακτικά πυροβόλων, ξεχασμένα σε αποθήκες του Στρατού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013


Κάννες και εξαρτήματα όπλων που η κατασκευή τους θα στοίχιζε σήμερα 10,5 εκατ. ευρώ παραχώρησε ο ελληνικός Στρατός στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για μέρη του πυροβόλου Μ2Α1, 40 χιλιοστών, που είχε δοθεί στη χώρα μας και σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1950 στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ. Το 2005 ο ελληνικός Στρατός τα απέσυρε και το αμερικανικό τμήμα προμηθειών που τα χρησιμοποιεί ακόμα ανακάλυψε τον θησαυρό αυτό ξεχασμένο στις αποθήκες του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, την οποία επιβεβαιώνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο ειδικός αναλυτής στο πρόγραμμα απαιτήσεων Μπιλ Γουόλτερ πέρασε δύο ημέρες στην Ελλάδα ψάχνοντας στα οπλοστάσια του Στρατού Ξηράς. Επιλέχθηκε γι' αυτή τη δουλειά γιατί ασχολείται με το συγκεκριμένο όπλο από το 1978, οπότε ήξερε ακριβώς τι να αναζητήσει. Εντυπωσιάστηκε όπως δήλωσε με τα εξαρτήματα που βρήκε στην Ελλάδα, τα περισσότερα σε άριστη κατάσταση, ορισμένα πακεταρισμένα στις αρχικές τους συσκευασίες. Τελικά ανέκτησε 139 κάννες και άλλα εξαρτήματα του όπλου. Το 1950 μία αχρησιμοποίητη κάννη κόστιζε 12.000 δολάρια και όπως εκτιμά η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, σήμερα η τιμή της είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια.
«Ηταν σαν να μπαίνω μέσα σε μουσείο... Εντυπωσιάστηκα με την εικόνα στα οπλοστάσια. Σα να έκανα ταξίδι πίσω στον χρόνο», είπε ο Γουόλτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ενιωσα μια νοσταλγία, αλλά παράλληλα σκέφτηκα ότι μπορούμε να επωφεληθούμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε. Ο εξοπλισμός δόθηκε στις ΗΠΑ δωρεάν. Η μόνη χρηματική επιβάρυνση που είχαν ήταν τα έξοδα μεταφοράς, 10.500 ευρώ. Αφού εντοπίστηκαν όλα τα μέρη που χρειαζόταν η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες εξαγωγής. Τελικά τα εξαρτήματα έφτασαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη με κοντέινερ στην αεροπορική βάση Εγκλιν στη Φλόριδα.
Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είναι από τις λίγες στον κόσμο που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τροποποιημένα εξαρτήματα του πυροβόλου όπλου Μ2Α1 σε μια πατέντα που έχει αναπτύξει. Ειδικά οι κάννες αυτών των όπλων θεωρούνται δυσεύρετες, τα περισσότερα εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγή τους και η κατασκευή τους κοστίζει ακριβά.

ΒΙΕΤΝΑΜ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Το Μ2Α1, 40 χιλιοστών, χρησιμοποιείται σήμερα από τις ΗΠΑ στα πολεμικά αεροσκάφη AC-130. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ το ΑC-130 είχε επιλεγεί για να αντικαταστήσει το AC-47. Μπορούσε να πετάει ταχύτερα από τα ελικόπτερα σε μεγαλύτερο ύψος και να μεταφέρει περισσότερα εφόδια. Το 1967 το AC-47 τροποποιείται στο πρωτότυπο AC-130A. Παρόμοια αεροσκάφη εκτελούν έπειτα αποστολές στο Λάος και στο Νότιο Βιετνάμ. Υπολογίζεται ότι κατέστρεψαν τότε περισσότερα από 10.000 εχθρικά οχήματα. Αργότερα, αυτά τα αεροσκάφη είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και συμμετείχαν στην επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά το 1989. Ακολούθησε η αξιοποίησή τους στον Πόλεμο του Κόλπου και σε ειδικές αποστολές στη Σομαλία, στην Αϊτή και τη Λιβερία. Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Αφγανιστάν τα AC-130 πήραν μέρος σε επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν και δυνάμεων της Αλ Κάιντα.




Τώρα θα μου πεις δώρο ήταν, δεν το είχες πληρώσει! Θα μπορούσαν ίσως τόσα χρόνια που τα φύλαγαν να τα είχαν αξιοποιήσει! Γι'αυτό θα είμαστε πάντα ψωροκώσταινα....

Arkas
30-01-2013, 15:06
...... Γι'αυτό θα είμαστε πάντα ψωροκώσταινα....
:ye02::ye33::cr13:

jorhe
30-01-2013, 18:13
Τωρα θα μου πεις δωρο ηταν δεν το εχεις πληρωση.??? Σχεδιο Μαρσαλ.??? Χωρις να εχω πηγες αυτη τη στιγμη για να πιστοποιησω τα παρακατω αλλα νομιζω οτι το σχεδιο Μαρσαλ λειτουργησε αντισταθμηστικα ως αναφορα τις κρατικες αποζημιωσης απο των δευτερο παγκοσμιο πολεμο που επρεπε να καταβαλει η Γερμανια στις χωρες που ειχαν πληγη, με ανταλαγμα το ενα ποδι της Αμερικης στην τοτε χωρισμενη στα δυο Γερμανιας εποχες ψυχρου πολεμου .Η Αμερικη μας εδωσε οπλικα συστηματα για να αισθανομαστε ασφαλεις ετσι γιατι ειναι μεγαλοκαρδη Χμ.Χμ.Χμ.

Vag
30-01-2013, 20:22
Και εμείς οι άχρηστοι δεν κάναμε ούτε έναν πόλεμο με τους γείτονες μας για να μην πάνε χαμένες οι κάνες των Αμερικανών.

Πάντως πυρομαχικά και ανταλλακτικά αγοράζαμε γιατί ...λεφτά υπάρχουν, άμα είναι για όπλα. Ε άμα είναι και τα όπλα χαρισμένα... βάλε και περίσσεμα. Για κάναν αξονικό τομογράφο δεν είχαμε.