PDA

View Full Version : Ιδιωτική ασφάλιση- στο μέλλον ίσως υποχρεωτική


ortho
13-02-2013, 14:18
ΚΛΕΙΔΙ» Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές

ΤΟΥ Ν. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
nsakel@pegasus.gr
Φορολογικά κίνητρα, υποχρεωτικότητα ασφάλισης σε ορισμένες κατηγορίες, ισχυρή και αυστηρή εποπτεία του κλάδου, έμφαση σε τεχνολογία και συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης σε Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής που θα ανατείλει για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την πρόσφατη κρίση που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την ιδιωτική ασφάλιση σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, με θέμα «Ιδιωτική ασφάλιση, ένας δρόμος προς την αξιοπρέπεια και την ευημερία».
Ολοι οι ομιλητές εστίασαν κυρίως στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προκειμένου να περάσει η οικονομία της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης . Υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να αποτελέσει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όχι μόνο συμπληρωματική επιλογή αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μία υποχρεωτική επιλογή.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς (παλαιό στέλεχος και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην ασφαλιστική αγορά) τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του χρηματοοικονομικού συστήματος λέγοντας ότι «υγιής οικονομία με άρρωστο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν γίνεται». Σε ό,τι αφορά την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «επιθυμούμε μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα».
Για τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ότι απαιτείται διάστημα αφομοίωσης και ωρίμασης από την αγορά. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του υπουργείου για τις μεταρρυθμίσεις στην ασφαλιστική αγορά, ο κ. Αθ. Σκορδάς εστίασε κυρίως στις κινήσεις που γίνονται για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αλλά και στη νομοθετική τροποποίηση με τις προνομιούχες μετοχές για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για συμμετοχή των ασφαλιστικών σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Γιώργος Κώτσαλος
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Γιώργος Κώτσαλος δήλωσε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σταθεροποιημένη και τόνισε ότι το αδιέξοδο που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις που γίνονται «προνοιακά επιδόματα», λιτότητα και περικοπές) καθιστά αναγκαία την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου να μπορούν όλοι να ασφαλίζονται. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ενδεχομένως θα πρέπει η ασφαλιστική αγορά να πάψει να φοβάται τη λέξη «υποχρεωτικότητα» κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όπως αναφέρεται στον νόμο 2002 για τα Επαγγελματικά Ταμεία άφησε έξω τις ασφαλιστικές. «Από τα εννέα Επαγγελματικά Ταμεία που λειτουργούν σήμερα μόνο τα τέσσερα είναι μέσα στο πλαίσιο νόμου».
Ο κ. Γ. Κώτσαλος δήλωσε ότι δεν περιμένουν ξένες επενδύσεις στον κλάδο, καθώς οι μεγαλύτερες πολυεθνικές έχουν ήδη παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έρθει η πολιτεία να συνομιλήσει μαζί μας. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γ. Κώτσαλος ανέφερε ότι η ιδιωτική ασφάλιση θέλει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν φέρει έσοδα στην ασφαλιστική αγορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Cosco, η παρουσία της οποίας δημιούργησε ασφαλιστική παραγωγή ύψους 2-3 εκατ. ευρώ έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ που ήταν πριν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Ωθηση από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών
Ο κ. Κώτσαλος έδωσε έμφαση με την ομιλία του στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών (internet) στην ασφάλιση, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και κυρίως στις νέες ηλικίες.
Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές που έχουν χαράξει οι εταιρείες, οι βασικές γραμμές θα τηρηθούν με απώτερο στόχο η ασφάλιση να μην είναι πολυτέλεια στο μέλλον.
Σχετικά με την εποπτεία, ανέφερε ότι υπάρχει πλέον καλή σχέση με την εποπτική αρχή και οι κινήσεις που έγιναν με τα ανασφάλιστα (ταυτοποιήσεις) είναι μία θετική εξέλιξη.
Τέλος, επισήμανε τις ανάγκες για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), γεγονός που θα απελευθερώσει ρευστότητα από το Δημόσιο και θα αυξήσει την «πίτα» της ασφαλιστικής αγοράς.
Στάθηκε μάλιστα και στην περίπτωση των ΕΛΓΑ τονίζοντας ότι εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις δήλωσε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές | επιχειρησεις , ελληνικες επιχειρησεις | Ημερησία (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112993297)



Δε θα πω αν είναι καλό ή κακό αυτό, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Τόσο στον τομέα της σύνταξης, όπου το κράτος θα εγγυάται ένα ελάχιστο ποσό και το υπόλοιπο θα είναι ανάλογο των εισφορών σε όλη την επαγγελματική πορεία καθενός, όσο και στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Το θέμα είναι πάντα οι παροχές. Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί, αλλά σίγουρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού. Τώρα βέβαια αν θα θελήσουν να παίξουν όλοι τίμια....αυτό είναι μιά ιστορία που το παρελθόν δεν αφήνει και πολλες χαραμάδες αισιοδοξίας.....Οψόμεθα!