PDA

View Full Version : Ρατσισμός?


PortoLeone
10-07-2009, 04:13
Θα ήθελα φίλοι μου μέσα από το βήμα αυτό να μου απαντήσετε μια και είναι επίκαιρο,πως λέγεται αυτός ή αυτοί που ενώ είναι καλοί μαζί σου τη μία στιγμή πίσω από τη πλάτη σου σε "θάβουν"?
Αναρωτιέμαι καμιά φορά γιατί ενώ δεν θέλουμε κάποιον τον κοροϊδεύουμε και τον μειώνουμε νομίζοντας ό.τι είμαστε ανώτεροί του.Μήπως λέω μήπως θα έπρεπε να κοιτάμε λίγο το καθρέφτη από το σπίτι μας πριν φύγουμε.Νομίζω πως είναι ρατσισμός να κατατάσεις κάποιον σε επίπεδο όχι μόνο για το χρώμα του αλλά και τι φοράει και αν έχει καλή μηχανή και τέλος πάντων επειδή κάποιοι από εμάς νομίζουμε ό,τι η μόρφωσή μας σε ορισμένα θέματα είναι κάπως καλύτερη μειωνοντάς τον και να τον κάνουμε να αισθάνεται άσχημα.:Απορία:
Και όλα τα παραπάνω γιατί νομίζουμε.Πιστεύω λοιπόν ό.τι κι αυτό ρατσισμός είναι.ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.:Απορία:

gma21
10-07-2009, 08:20
Ρατσισμός
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα (εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ.) προκειμένου ν΄ αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική, ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από την αγγλική race = φυλή), - λεγόμενος "ρασιαλισμός", ή εκ της ιταλικής "ράτσα" (razza) ο φυλετικός ρατσισμός.
Οι ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι, με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.
Παλαιότερα συγγραφείς και κοινωνιολόγοι αντί του σύγχρονου όρου χρησιμοποιούσαν, ιδιαίτερα στις αγγλόφωνες χώρες, τον όρο ρασιαλισμός (racialism), που όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για όρο δόγματος φυλετικής υπεροχής. Ο νεότερος όμως όρος (εκ της ιταλικής) επικράτησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότερο για λόγους προπαγάνδας. Συγκεκριμένα η Ρ. Μπένεντικτ (R. Benedict) ορίζει τον ρατσισμό ως:"...το δόγμα όπου μία εθνική ομάδα (ethnic group) έχει καταδικαστεί από τη Φύση σε κληρονομική κατωτερότητα (hereditary interiority) ενώ μια άλλη σε κληρονομική ανωτερότητα (hereditary superiority)"*¹.
Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη (race prejudice).Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο πολυθρύλητο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ (Joseph Arthur De Gobineau): "Essai sur l' inegalite des races humaines" (Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών), που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε την θεωρητική κάλυψη και "ευλογία" των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού κατά τον 20ο αιώνα θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος (πολιτογραφήθηκε Γερμανός το 1916), Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).
Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους "λευκούς" ανθρώπους ανώτερους από τους "μαύρους". Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.
Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ρατσισμού αποτελούν οι πεποιθήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή Άρεια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρείων) έχει δικαίωμα να κυριαρχεί στον πλανήτη, εις βάρος όλων των άλλων.
Τέτοιες πεποιθήσεις έχουν αποδειχτεί λανθασμένες από επιστημονική και ανθρωπολογική έρευνα, η οποία αποδεικνύει πώς όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ίδιο πρόγονο, με αποτέλεσμα να έχουν τις ίδιες νοητικές και φυσιολογικές ικανότητες.


Ρατσισμός

Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.

Αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως ένα μίγμα υπεροψίας και φόβου. Δηλαδή, από τη μια πλευρά αισθανόμαστε ότι η δική μας φυλή είναι ανώτερη - πιο καλλιεργημένη, πιο έξυπνη, πιο πολιτισμένη κτλ. - ενώ από την άλλη αισθανόμαστε ότι η άλλη φυλή με κάποιο τρόπο μας απειλεί: Είτε στρατιωτικά, είτε πολιτιστικά, είτε ακόμη και στο επίπεδο εξεύρεσης εργασίας. Το αποτέλεσμα, μέσα μας, είναι να βλέπουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με εχθρότητα και προκατάληψη.

Ο ρατσισμός ενέχει πάντοτε το στοιχείο της διαστρεβλωμένης όρασης. Στους μεν εαυτούς μας, βλέπουμε μόνο καλά, μόνο αρετές, μόνο μεγαλείο. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποιο ελάττωμα, εύκολα το δικαιολογούμε. Στη δε αντίπαλη φυλή βλέπουμε μόνο πάθη, μόνο πονηρία, μόνο μικρότητα. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποια καλοσύνη, εύκολα την ανάγουμε στην υστεροβουλία.

Ο κάθε λαός βρίσκει τα δικά του προσχήματα όταν θέλει να στραφεί προς το ρατσισμό. Η ναζιστική Γερμανία είχε προφασιστεί τη γενετική καθαρότητα. Η Αγγλία της αποικιοκρατίας προφασίστηκε την πολιτιστική ανωτερότητα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, όταν έχουμε κρούσματα ρατσισμού, συνήθως αναζητούμε πρόσχημα στην εθνική μας καταγωγή, στην ελληνικότητά μας και στην ένδοξη ιστορία μας.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνεισέφεραν πολλά στoν πανανθρώπινο πολιτισμό, ίσως και περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό της εποχής εκείνης. Το έκαναν όμως αυτό καλλιεργώντας τη δημοκρατία και το σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο, προς το ανθρώπινο πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό. Αν τώρα εμείς - εν ονόματι των αρχαίων - περιφρονούμε κάποιους εκ των συνανθρώπων μας, τότε το μόνο που κάνουμε είναι να φανερώνουμε ότι δεν είμαστε γνήσια παιδιά τους.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς: Έχει δηλαδή την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως σε κάποια εξωτερικά ιδιώματα ή σε κάποιες συνήθειες να διαφέρει από εμάς, αλλά αυτό θα έπρεπε να ξυπνούσε το ενδιαφέρον μας μάλλον - πώς να γνωριστούμε καλύτερα - παρά το φόβο, την κατάκριση, την περιφρόνηση.

Η καλύτερη ισορροπία όταν είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους από άλλες φυλές, είναι να διατηρούμε μια υγιή στάση φιλοξενίας, όπου αποδεχόμαστε τον άλλο γι' αυτό που είναι, ενώ ταυτόχρονα σεβόμαστε και τον εαυτό μας γι' αυτό που είναι και γι' αυτό που έχει. Αν προσέξουμε στον άλλο άνθρωπο, στην άλλη φυλή, κάποια ελαττώματα, ας θυμηθούμε ότι έχουμε και εμείς, αν όχι τα ίδια, τουλάχιστον άλλα εξ' ίσου σοβαρά ελαττώματα. Αν αντιληφθούμε κάποια προτερήματα, ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να τα διαστρεβλώσει με σκέψεις του τύπου "Μπορεί αυτοί να είναι ευγενικοί αλλά είναι κατά βάθος ψυχροί, ενώ εμείς που όλοι μέρα βριζόμαστε κατά βάθος έχουμε καλή καρδιά". Δηλαδή, αν προσπαθούσαμε λίγο περισσότερο, αν είχαμε την διάθεση να μάθουμε, δε θα μπορούσαμε εμείς να γίνουμε και ευγενικοί και να έχουμε καλή καρδιά; Ο πραγματικά μεγάλος άνθρωπος, ο πραγματικά μεγάλος λαός, είναι αυτός που ξέρει να μαθαίνει από τα προτερήματα των άλλων ενώ ταυτόχρονα διατηρεί αλώβητη τη δική του ταυτότητα.

Πηγή:www.help-net.gr



ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ρατσισμός είναι η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στην διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων.

Μορφές ρατσισμού
· Φυλετικός
· Κοινωνικός σε άτομα ή ομάδες( πολιτική ιδεολογία, πνευματικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση) , απέναντι στις γυναίκες, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στις μειονότητες.
· Θρησκευτικός ( δόγματα)

Φαινόμενα κατά το παρελθόν:

Έλληνες – Βάρβαροι, Ευρωπαίοι άποικοι - Έγχρωμοι, Εβραίοι – Χριστιανοί, Αρμένιοι – Τούρκοι, Απαρτχάιντ, Αντισημιτισμός( Γ ΄Ράιχ – Εβραίοι).

Αίτια
· Οικονομικοί λόγοι ( π.χ Εκμετάλλευση μαύρων, σήμερα Αλβανών, που αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια)
· Έλλειψη παιδείας( οι απαίδευτοι γίνονται εύκολα θύματα προπαγάνδας. Δεν μπορούν να κρίνουν. Οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων ομάδων.
· Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μιας κοινωνίας.(Η βία , η εγκληματικότητα, η ανεργία δημιουργούν ένταση η οποία εκτονώνεται πάνω στους ξένους που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα).
· Επιθυμία ατόμων και λαών για απόκτηση δύναμης και εξουσίας. Συμφέροντα οικονομικά, εδαφικά, κοινωνικά, πολιτικά)
· Βαθμός επιρροής των θρησκευτικών δοξασιών.
· Ηθική εξαχρείωση. Οι άνθρωποι υιοθετούν ρατσιστικές αντιλήψεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον συνάνθρωπό τους.
· Κοινωνική διαστρωμάτωση. Ανισότητα στην παροχή ευκαιριών. Η κοινωνική ισότητα είναι περισσότερο θεωρία παρά πρακτική.
· Προκαταλήψεις που δημιουργούνται από την οικογένεια, την παράδοση, από το περιεχόμενο των σπουδών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
· Εθνικιστικά αίτια ( Οι μικροί λαοί φοβούνται την αφομοίωσή τους από τους μεγάλους και ισχυρούς και χρησιμοποιούν τον εθνικισμό ως ασπίδα διασφάλισης της ταυτότητάς τους).

Φαινόμενα Ρατσισμού στις μέρες μας.:

· Μεροληπτική αντιμετώπιση έγχρωμων από τους λευκούς.
· Εθνικιστικές αντιλήψεις
· Αντιμετώπιση μειονοτήτων ή παρεπιδημούντων ( που μένουν προσωρινά σε ένα τόπο) ατόμων. ( Τσιγγάνοι, Αλβανοί, Άτομα από τριτοκοσμικές χώρες)
· Αναβίωση ναζιστικών θεωριών
· Αντιμετώπιση γυναίκας
· Κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ( ομοφυλόφιλοι, ναρκομανείς, άτομα με AIDS, άτομα με ειδικές ανάγκες)
· Ρατσισμός που πηγάζει από την επαγγελματική θέση , την οικονομική κατάσταση, την θρησκευτική πίστη, την καταγωγή κ.λ των ατόμων.

Συνέπειες:

· Οικονομική εκμετάλλευση ατόμων και λαών.
· Το άτομο αποδέχεται σκοταδιστικές αντιλήψεις με αποτέλεσμα την παρακώλυση της κριτικής σκέψης. Πνευματική ανελευθερία.
· Υπονομεύεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών από την κυριαρχία της αδικίας, αναξιοκρατίας, την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
· Περιθωριοποιούνται άτομα κα ομάδες. Παρεμποδίζεται η δημιουργική τους συμμετοχή στην κοινωνία και η εξέλιξή τόσο των ίδιων όσο και της κοινωνίας.
· Στερεί από τους λαούς θύματα του ρατσισμού την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό.
· Κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους, δημιουργείται κοινωνική δυσλειτουργία. Τα άτομα δε συνεργάζονται αρμονικά.
· Συχνό είναι το φαινόμενο των εκδηλώσεων βίας από τους ρατσιστές.
· Ο εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις.

Τρόποι Αντιμετώπισης – Λύσεις:

· Παιδεία του λαού .Να κρίνει , να μην πέφτει θύμα προπαγάνδας. Η παιδεία πρέπει να είναι ανθρωπιστική.
· Πολιτική ηγεσία. Να μην ενθαρρύνει ρατσιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα πρέπει να ασκεί υπεύθυνη πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους αλλοεθνείς, για τις μειονότητες.
· Η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να γίνεται στη σωστή της διάσταση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτισμοί αλληλοσυμπληρώνονται κα δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα τους.
· Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Να προβάλλουν τα μηνύματα και των πνευματικών ανθρώπων.
· Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών κα η επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι ένα μέσον καταπολέμησης του ρατσισμού.
· Ο κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει κοινωνική συνείδηση. Να μπορεί ν θέτει το συλλογικό καλό πάνω από το ατομικό.
· Η οικογένεια πρέπει να μην περνάει απαρχαιωμένες ιδέες και προκαταλήψεις στα νεαρά μέλη της.
· Οι Διεθνείς Οργανισμοί από τη μεριά τους μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις , οικονομικές ή διπλωματικές, σε όλους όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση του κάθε ατόμου.

Νέοι της εποχής μας και ρατσισμός:

Είναι γεγονός ότι οι νέοι της εποχής μας δεν διακατέχονται από προκαταλήψεις και ρατσισμό τόσο όσο σε παλαιότερες εποχές. Αυτό οφείλεται σε:
· Πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική παιδεία.
· Ελεύθερη και άμεση επικοινωνία μεταξύ των λαών. ( π.χ τουρισμός)
· Ιδιαίτερος χαρακτήρας των νέων. Από τη φύση τους οι νέοι είναι ανιδιοτελείς, ιδεολόγοι, ευαίσθητοι και δημοκρατικοί.
· Πολιτιστικές ανταλλαγές, Αθλητικές συναντήσεις.
· Καλλιέργεια πνεύματος ειρήνης, ανθρωπισμού, διεθνισμού τα τελευταία χρόνια. Διεθνείς οργανισμοί ( Ο.Η.Ε , UNICEF, GREENPEACE) συμβάλλουν στην άμβλυνση των διαφορών, την απόρριψη των ρατσιστικών αντιλήψεων και στην προσέγγιση των λαών.

Πηγή:www.dhmokritos.gr (http://www.dhmokritos.gr/06_dimosievmena/lykeio/b/07ekthesi/RATSISMOS.htm)

aeriko
10-07-2009, 10:12
Θα ήθελα φίλοι μου μέσα από το βήμα αυτό να μου απαντήσετε μια και είναι επίκαιρο,πως λέγεται αυτός ή αυτοί που ενώ είναι καλοί μαζί σου τη μία στιγμή πίσω από τη πλάτη σου σε "θάβουν"?

Συγγνώμη αλλά τι σχέση έχει αυτό με τον ρατσισμό;

zitsos
10-07-2009, 10:18
φιλαράκο μαζί σου είμαστε αλλα για σπαστα και ξαναρίστα μήπος πρεπει να μας πεις ποιο πολές λεπτομέρειες η απλα μηλάμε για τον ράτσισμο γενικά;;)

PortoLeone
10-07-2009, 11:11
Συγγνώμη αλλά τι σχέση έχει αυτό με τον ρατσισμό;
Αυτό όχι.Όλο το κείμενο να διαβάσουμε!;)

aeriko
10-07-2009, 11:54
Το διάβασα το κείμενο, αλλά όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω πρέπει να τα σπάσεις και να τα ξαναρίξεις για να καταλάβω τουλάχιστον εγώ ποιό θα είναι το θέμα. Γενικά έχεις δίκιο, αλλά μήπως προσπαθείς να μας πείς κάτι άλλο;

S.T
10-07-2009, 20:31
Νομίζω ότι περί ρατσισμού το εξάντλησε ο gma21.Για πές μας τι θέλει να πεί ο ''ποιητής''?

yannis
10-07-2009, 20:42
Ίσως θέλει να πει:
" Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω"!!!!!!!!!!!!!;)

Αλλά μήπως γίνεσαι υπερβολικός, ρε Παντελή?!?!?!?!!? Πάντως καλού-κακού μην τον πειράζετε, γιατί αν του φύγει καμμία... ακόμα και να το μετανοιώσει μετά... δυστυχώς θα είναι αργά!!!!!!!!!!:cool:

leonidas
11-07-2009, 01:14
Ίσως θέλει να πει:
" Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω"!!!!!!!!!!!!!;)

Αλλά μήπως γίνεσαι υπερβολικός, ρε Παντελή?!?!?!?!!? Πάντως καλού-κακού μην τον πειράζετε, γιατί αν του φύγει καμμία... ακόμα και να το μετανοιώσει μετά... δυστυχώς θα είναι αργά!!!!!!!!!!:cool:


:sm3::sm3::sm3:

arisxios
11-07-2009, 06:19
Θα ήθελα φίλοι μου μέσα από το βήμα αυτό να μου απαντήσετε μια και είναι επίκαιρο,πως λέγεται αυτός ή αυτοί που ενώ είναι καλοί μαζί σου τη μία στιγμή πίσω από τη πλάτη σου σε "θάβουν"?
Αναρωτιέμαι καμιά φορά γιατί ενώ δεν θέλουμε κάποιον τον κοροϊδεύουμε και τον μειώνουμε νομίζοντας ό.τι είμαστε ανώτεροί του.Μήπως λέω μήπως θα έπρεπε να κοιτάμε λίγο το καθρέφτη από το σπίτι μας πριν φύγουμε.Νομίζω πως είναι ρατσισμός να κατατάσεις κάποιον σε επίπεδο όχι μόνο για το χρώμα του αλλά και τι φοράει και αν έχει καλή μηχανή και τέλος πάντων επειδή κάποιοι από εμάς νομίζουμε ό,τι η μόρφωσή μας σε ορισμένα θέματα είναι κάπως καλύτερη μειωνοντάς τον και να τον κάνουμε να αισθάνεται άσχημα.:Απορία:
Και όλα τα παραπάνω γιατί νομίζουμε.Πιστεύω λοιπόν ό.τι κι αυτό ρατσισμός είναι.ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.:Απορία:






:hmmm::hmmm::hmmm::Απορία::Απορία::Απορία:

pepax66
11-07-2009, 14:00
ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.:Απορία:


Φίλε Παντελή δυστυχώς έχεις δίκιο! Χωρίς να γίνεσαι συγκεκριμένος (αν και δεν χρειάζεται) θίγεις κάτι που πολλοί από εμάς το κάνουμε υποσυνείδητα ακόμα και εσύ πολλές φορές όταν βρίσκεσαι σε μεγάλες παρέες το κάνεις! Οταν είσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο που ίσως να έχεις κοινά ενδιαφέροντα με όλους, προσπαθείς πάντα να μιλήσεις με αυτούς που έχεις να πεις τα περισσότερα και χωρίς να το θέλεις αφήνεις "μόνους" αυτούς που πέραν από ένα φιλικό χαιρετισμό δεν έχεις κάτι παραπάνω να διανθήσεις την επικοινωνία σου! Σκέψου το θα δεις ότι έχω δίκιο! Εκεί που θα πρέπει να προσέξουμε όλοι μας είναι με ποιούς και γιατί έχουμε να πούμε "τα περισσότερα"! Στην παρέα μας νομίζω ότι δεν έχει και πάρα πολύ μεγάλη εφαρμογή αυτό το οι μεν και οι δε αλλά νομίζω ότι όσο και να προσπαθήσουμε είναι αναπόφευκτο!

:cool::cool::cool::cool::cool::cool:

yannis
11-07-2009, 14:40
Χμμμ... σαν πολλοί οι ποιητές... μιλάμε για ... λογοτεχνικό φόρουμ!!!! ;)

kostas_366
11-07-2009, 16:15
Θα ήθελα φίλοι μου μέσα από το βήμα αυτό να μου απαντήσετε μια και είναι επίκαιρο,πως λέγεται αυτός ή αυτοί που ενώ είναι καλοί μαζί σου τη μία στιγμή πίσω από τη πλάτη σου σε "θάβουν"?

Noμίζω Παντέλο, ότι αυτό θέλει προσοχή.. Οι καλο-θελητές πάντα είναι πολλοί και πάντα λένε πολλά περισσότερα και ερμηνεύουν διαφορετικά. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχει και αυτό που λες, απλά θέλει να είσαι σίγουρος για το παραπάνω..
Και για να το ανομάσουμε, αν ισχύει πάντα, θα το έλεγα ανοησία και όχι ρατσισμό.. Σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να είσαι με όλους ...ώπα. Όπως και οι άλλοι δεν μπορούν να είναι μαζί σου το ίδιο. Γι αυτό υπάρχουν οι περέες, οι φιλίες και οι τσακωμοί φυσικά.
Αναρωτιέμαι καμιά φορά γιατί ενώ δεν θέλουμε κάποιον τον κοροϊδεύουμε και τον μειώνουμε νομίζοντας ό.τι είμαστε ανώτεροί του.Μήπως λέω μήπως θα έπρεπε να κοιτάμε λίγο το καθρέφτη από το σπίτι μας πριν φύγουμε.
Νομίζω πως είναι ρατσισμός να κατατάσεις κάποιον σε επίπεδο όχι μόνο για το χρώμα του αλλά και τι φοράει και αν έχει καλή μηχανή και τέλος πάντων επειδή κάποιοι από εμάς νομίζουμε ό,τι η μόρφωσή μας σε ορισμένα θέματα είναι κάπως καλύτερη μειωνοντάς τον και να τον κάνουμε να αισθάνεται άσχημα.:Απορία:Εδώ φιλαράκι φταις και εσύ. Γιατί εσύ νιώθεις μειωμένος ή άσχημα επειδή η μόρφωσή σου δεν είναι η ανώτερη. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει για τον εαυτό του. Εσύ γιατί το υπογράφεις. Γιατί το <<δέχεσαι>> και γιατί το <<δηλώνεις>>. Ξέρεις κάτι, ένας μορφωμένος θα δειξει περισσότερη στοργή ή αγάπη στο παιδί του... Θα αγαπάει περισσότερο την μάνα του? κ.λ.π. κ.λ.π. Δεν νομίζω. Δεν είναι αυτό κρητήριο για τα παραπάνω που εγώ πιστεύω ότι είναι πράγματα αρχών. Και πιστεύω ότι η μάθηση (που πάντα είναι υποχρεωτική κατά εμένα και χρειάζεται) είναι η καλιέργεια της ψυχής και η γαλήνη και δύναμη του μυαλού. Όχι οι <<κινήσεις>> της γλώσσας:(.
Σίγουρα όμως ένας άνθρωπος που ξέρει, που έχει διδαχτεί κάτι, έχει καλύτερη άποψη για τον τομέα αυτόν... και πρέπει εκεί να βλέπουμε και εμείς το παραπάνω και όχι να νομίζουμε εμείς.
Και φυσικά δεν ξέρω κάτι (δεν κατάλαβα και καλά να πω την αλήθεια) που είπα το παραπάνω και για όσα λες, απλά έχω <<πιάσει>> κάποιες φορές τον εαυτό μου να το κάνει και έχω νευριάσει πολύ....:mad:
Και όλα τα παραπάνω γιατί νομίζουμε.Πιστεύω λοιπόν ό.τι κι αυτό ρατσισμός είναι.ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ.:Απορία:Οι μεν και οι δε...
Καθημερινότητα θα το ονομάσω εγώ λοιπόν...

yannis
11-07-2009, 18:50
...

Ξέρεις κάτι, ένας μορφωμένος θα δειξει περισσότερη στοργή ή αγάπη στο παιδί του... Θα αγαπάει περισσότερο την μάνα του? κ.λ.π. κ.λ.π. Δεν νομίζω. Δεν είναι αυτό κρητήριο για τα παραπάνω που εγώ πιστεύω ότι είναι πράγματα αρχών. Και πιστεύω ότι η μάθηση (που πάντα είναι υποχρεωτική κατά εμένα και χρειάζεται) είναι η καλιέργεια της ψυχής και η γαλήνη και δύναμη του μυαλού. Όχι οι <<κινήσεις>> της γλώσσας:(.
Σίγουρα όμως ένας άνθρωπος που ξέρει, που έχει διδαχτεί κάτι, έχει καλύτερη άποψη για τον τομέα αυτόν... και πρέπει εκεί να βλέπουμε και εμείς το παραπάνω και όχι να νομίζουμε εμείς...



:sm8:

ΥΓ. Ορίστε ρε που λέγατε πως τα μοντέλα είναι κατά βάση "ξανθά"!!!!!!

PortoLeone
12-07-2009, 02:36
http://www.costumia.co.uk/Che%20Guevara.jpgΦίλε Κώστα το πως θα μεγαλώσεις την οικογένεια σου δε χρειάζεται ιδιαίτερη μόρφωση.Αυτό είναι ένα κεφάλαιο πολύ μεγάλο.Το ο,τι φταίω εγώ ίσως έχεις δίκιο που δίνω σημασία σε ανούσια θέματα.Πράγματι υπάρχουν σοβαρότερα να ασχοληθώ, τουλάχιστον εγώ,από το να μου κάθομαι και να ασχολούμαι με χαζά και πεζά πράγματα.Πόσα παιδιά παραμορφωμένων που τους λέω εγώ κατέληξαν σε ....ξέρετε και πόσα αμόρφωτων όπως τους θεωρούν τουλάχιστον παίρνουν πρωτιές στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα κάθε χρόνο και όχι μόνο.Γι'αυτό μην είμαστε τόσο σίγουροι για τη μόρφωση.Νομίζω ό,τι αυτό λέγεται κόμπλεξ.Όταν κάποιος λοιπόν μειώνει τον άλλον και το λέω πάλι ο άλλος ίσως λέω ίσως εκραγεί.Ξέρω πολλούς με επίπεδο που

δυστυχώς δε κράτησαν σωστή θέση και το κυριότερο,μορφωμένοι.Εμείς δηλαδή τι πρέπει να είμαστε οι μακάκες επειδή δε βγήκαμε από πλούσια να μη πω μια και δεν έχω επίπεδο.Πάντως σε προσωπικό εάν κάτσει την επόμενη και δοθεί λαβή θα δεις Κωστή επίπεδο.Εάν με προσβάλει ο οποιοσδήποτε θα πάρει και ντοκτορά.Κορόϊδα τέλος.Καληνύχτα.....ζζζζ!!!

Υ.Γ
Και όσο αφορά φίλοι το ρατσισμό πιστεύω τελικά ό.τι η έννοια του δεν είναι μόνο οι στις φυλές και τους μετανάστες.Είναι και μέσα στην οποιαδήποτε μικρή κοινωνία.

margot
12-07-2009, 17:55
Παντελή από το λίγο που σε γνώρισα πιστεύω ότι είσαι ένα μεγάλο, μερικές φορές naive παιδί με ανεξέλεγκτο συναίσθημα.:)
Στην κοινωνία μας όμως είναι πολλοί εκείνοι που ενώ είναι καλοί μαζί σου τη μια στιγμή πίσω από την πλάτη σου σε «θάβουν». Αυτό το φαινόμενο κατατάσσεται πλέον –παρόλο που με βρίσκει σχεδόν απόλυτα αντίθετη(γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που η ωμή αλήθεια πληγώνει και που είναι καλύτερα να σιωπάς)- στην normal κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων στις ημέρες μας.
Στο σημείο αυτό ίσως θα πρέπει να γίνεις πιο ευαίσθητος στο να λαμβάνεις αυτά τα μηνύματα και στη συνέχεια να αποφασίζεις την περαιτέρω πορεία σου με αυτά τα άτομα, να κάνεις τις επιλογές σου –είναι πολύ δύσκολο γιατί έτσι από τη μια όλο και λιγοστεύει ο κύκλος των ανθρώπων γύρω σου από την άλλη όμως είσαι πιο ξεκάθαρος ως προς το με τι ανθρώπους συναλλάσσεσαι.
Πάντως πιστεύω ότι πρέπει να πάψεις να είσαι τόσο πολύ φορτισμένος συναισθηματικά και να μην περιμένεις πολλά από τους άλλους, -συναισθηματικές ευαισθησίες εννοώ-. Ο καθένας μας συμπεριφέρεται ανάλογα με αυτό που έχει να δώσει.
Μάθε να παίρνεις από τους ανθρώπους αυτό που έχουν να σου δώσουν και να μην φορτίζεσαι με τις αδυναμίες τους.

Όσο για τον ρατσισμό πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε σε κάποιο βαθμό «ρατσιστές», ο καθένας ανάλογα με το status του – οικογενειακό- μορφωτικό- κοινωνικό-.
Ρατσισμός είναι και το να εναντιώνεσαι στην ύπαρξη μέσα στο κράτος σου των Πακιστανών, των Αλβανών και εν γένει των μεταναστών……ξέρεις που σε παραπέμπω……
Αυτά τα λίγα……. (ελπίζω να μην ξεπέρασα κάποια όρια......)

:Μπερδεμέν:Χαμόγελο::Χαμόγελο:

yannis
12-07-2009, 18:11
Παντελή όπως καταλαβαίνεις, οι πιο πολλοί σε παρομοιάζουμε με τον Οβελίξ, τον αθώο γίγαντα που δεν του αντιστέκεται τίποτα, γιατί μικρός έπεσε στο καζάνι με το μαγικό φίλτρο!!!!! Μπορεί λοιπόν όπως και στο αντίστοιχο κόμιξ, να σε πειράζει και κανένας που και που, αλλά μάλλον όλοι χαίροντε που σε βλέπουν, αφού ξέρουν πόσο "αυθεντικός" και ίσιος είσαι.;)
Είναι τρελοί αυτοί οι gsforumίτες!!!!!:sm7:

kostas_366
12-07-2009, 18:21
:sm8:

ΥΓ. Ορίστε ρε που λέγατε πως τα μοντέλα είναι κατά βάση "ξανθά"!!!!!!
Μερικά ...μοντέλα, είναι μελαχρινά :sm7:

NLS
12-07-2009, 19:33
ρε παιδιά τι αφορά το θέμα; (εννοώ "ανάμεσα στις γραμμές")

yannis
12-07-2009, 19:38
ρε παιδιά τι αφορά το θέμα; (εννοώ "ανάμεσα στις γραμμές")

BTW, αν δεν αποφασίσεις να παραβρεθείς σε μάζωξη, μην περιμένεις... να μάθεις!!!:sm7::sm7::sm7:

NLS
12-07-2009, 20:00
θα έρθω με το ζόρι σύντομα
(έχω... συμφέρον - θα παραγγείλω μπλουζάκια, συν είχαμε μια συζήτηση με Αρκά περί μια εξυπηρέτησης κάποιου συνεργείου - Αρκάααα;...)

yannis
12-07-2009, 20:03
Μην φωνάζης, λούζεται ο γοργόνος μας στον Πατραϊκό!!!!!!!!!!!!:sm7:

kostas_366
12-07-2009, 21:28
θα έρθω με το ζόρι σύντομα
(έχω... συμφέρον - θα παραγγείλω μπλουζάκια, συν είχαμε μια συζήτηση με Αρκά περί μια εξυπηρέτησης κάποιου συνεργείου - Αρκάααα;...)
Με το ζόρι γιατρέ ....δεν πάνε πουθενά...
tbw.. oxi wtb μμμ btw οκ το έγραψα, είναι και το συνεργείο:sm7:

NLS
13-07-2009, 12:40
έεελα μωρέ
τραβάτε με κι ας κλαίω

σας είπα "με το ζόρι" και παρεξηγηθήκατε

τστστς

ntinopoulos
13-07-2009, 12:43
έεελα μωρέ
τραβάτε με κι ας κλαίω

σας είπα "με το ζόρι" και παρεξηγηθήκατε

τστστς
επειδη ξερουμε οτι εισαι πολυασχολος!:sm7::sm7::sm7:

NLS
13-07-2009, 12:54
θα κοιτάξω το καρνέ μου (μάλλον το PIM μου για να τα λέμε με σημερινούς όρους) και κάαααπου θα σας στριμώξω

τι κερνάτε την πρώτη φορά που θα έρθει κάποιος;
(τώρα βλακεία είπα, η πληρωμένη απάντηση θα είναι ότι τους κερνάει όλους αυτός)

kostas_366
13-07-2009, 13:07
τι κερνάτε την πρώτη φορά που θα έρθει κάποιος;

Noμίζω ότι Λεοντόκαρδος κάνει καλή ......πετρόσουπα :sm7:
Αν του πεις, πιστεύω θα κάνει :o.

ntinopoulos
13-07-2009, 13:13
θα κοιτάξω το καρνέ μου (μάλλον το PIM μου για να τα λέμε με σημερινούς όρους) και κάαααπου θα σας στριμώξω

τι κερνάτε την πρώτη φορά που θα έρθει κάποιος;
(τώρα βλακεία είπα, η πληρωμένη απάντηση θα είναι ότι τους κερνάει όλους αυτός)
μη φας!
εχουμε ...γλαροσουπα!:sm7:
χωρις πλακα τωρα,την τεταρτη θα κερασει ο xenos.:)

NLS
13-07-2009, 14:24
το κακό είναι ότι όλο και απομακρύνεστε από το σπίτι μου

δεν ξέρω αν φτάνει στην εξωτική Βούλα το GS (George τι λες;... θα τα καταφέρω;...)

GeorgeP
13-07-2009, 14:58
το κακό είναι ότι όλο και απομακρύνεστε από το σπίτι μου

δεν ξέρω αν φτάνει στην εξωτική Βούλα το GS (George τι λες;... θα τα καταφέρω;...)
αν εννοείς εμένα....... χμμμμμμμμ νομιζω θα τα καταφέρεις!! Αν και με τα GS ποτέ δεν ξερεις!!!!!!:D:):sm7:

NLS
13-07-2009, 15:51
με George πάντα εσένα εννοώ