PDA

View Full Version : Σας ταξιδεύουμε στην πιο μεθυστική πόλη της Ελλάδας!!!


Xanthi
24-04-2013, 16:17
Φιλαράκια στον Παράδεισο ζείτε...................:ye12:

Σας ταξιδεύουμε στην πιο μεθυστική πόλη της Ελλάδας!!!

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/articles/thumbs_large/12032_vol.jpg (http://www.travelstyle.gr/portal/photos/articles/12032_vol.jpg)

Στο άκουσµα του τσίπουρου, µία πόλη έρχεται στο νου.

Ο Βόλος (http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destinations.php?id=1381) «µεθάει» µε αρωµατικά αποστάγµατα κι αλιεύει ολόφρεσκα ψάρια στον Παγασητικό, απολαµβάνοντας άνοιξη και Σαρακοστή στην παραλιακή του περαντζάδα. Αλήθεια, ποιος θα αρνηθεί την... ιεροτελεστία που ονοµάζεται «βολιώτικη τσιπουροκατάσταση»;
Η αφορµή δόθηκε µέσα από τα δύο συνεχόµενα τριήµερα του Μαρτίου.

Με τον καιρό σύµµαχο και την άνοιξη να έχει δώσει ήδη έντονα το «παρών» µε τις άκρως ηλιόλουστες µέρες της, η επιλογή του προορισµού -ήταν, βλέπετε, και η έναρξη της Σαρακοστής- αναπόφευκτα µία.
Το κοντέρ του αυτοκινήτου, λοιπόν, έγραψε περίπου 330 χλµ. και µετά από µια άκρως ευχάριστη διαδροµή 3,5 ωρών προσεγγίσαµε τον Βόλο. Παραδοµένος στην «αγκαλιά» του Παγασητικού, κάτω από τη σκιά του Πηλίου, χτισµένος στα ερείπια της αρχαίας Ιωλκού (πατρίδας του Ιάσονα και των Αργοναυτών), µας σύστησε στο αυθεντικό πρόσωπό του χωρίς υπερβολές και φανφάρες: είναι, άλλωστε, το απόλυτο µέρος για να γιορτάσουµε την έναρξη της περιόδου νηστείας, να γευτούµε ολόφρεσκες λιχουδιές του βυθού της θάλασσας -από γαύρο, σαρδέλα και τσιπούρα, µέχρι γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες, χτένια κ.ά.- και να µεθύσουµε νυχθηµερόν µε αρωµατικό τσίπουρο, µε ή χωρίς γλυκάνισο!

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/1230_vol3.jpg

Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Η τσιπουροκατάνυξη µας µεταφέρει πίσω στο χρόνο, τότε που η εργατική τάξη (και κυρίως οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που δούλευαν στο λιµάνι) έκανε το διάλειµµά της για να πιει τσιπουράκι, συνοδεία µεζέ (κατά προτίµηση παστού, ντοµάτας κι ελιών), σερβιρισµένο µάλιστα σε µικρό πιατάκι -κάτι που ισχύει ακόµη και σήµερα. Από τις πρώτες περιοχές όπου «άνθισε» η συγκεκριµένη συνήθεια, η Νέα Ιωνία (η άλλοτε προσφυγική συνοικία), στην οποία τα εν λόγω ποτοπωλεία παραµένουν παραδοσιακά. Με τιµές που κυµαίνονται από 3-4€ για το 25αράκι και το µεζέ, σίγουρα θα αποτελέσουν και τη δική σας αγαπηµένη στάση κατά τη διαµονή στον Βόλο.

Από τις επιβεβληµένες επιλογές εκείνο της Μαρίνας, µε την κα Μαρίνα να µεγαλουργεί στην κουζίνα από το 1981 και να φτιάχνει µε µεγάλη µαεστρία χταπόδι µε πράσο, παστό µε τουρσί και ποικιλία άλλων µεζέδων αλλά και αυτό του Καρακατσάνη, που θεωρείται, µάλιστα, από τα παλιότερα. Κατηφορίζουµε όµως και στη Λεωφ. Αργοναυτών, µε τα νερά του Παγασητικού σε gros plan, να επιδρούν αγχολυτικά στην ψυχοσύνθεσή µας.

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/1230_vol2.jpg

Απαραίτητο ένα... stop στο τσιπουράδικο του Διονύση, το πρώτο που συναντάµε στη σειρά από το λιµάνι προς την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Μυδοπίλαφο και ψητό καλαµάρι... συνοδεύουν τέλεια το τσιπουράκι µας, κάτω από τις χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου.

Εναλλακτικές επιλογές ο Ιωλκός, όπου θα γευτούµε οπωσδήποτε κολιτσιάνους (γνωστούς και ως «ανεµώνες της θάλασσας»), και Τα Κύµατα για σπέσιαλ πατατοσαλάτα µε αντζούγια! Εξαιρετικά τσιπουράδικα θα βρείτε επίσης στα σοκάκια προς το κέντρο της πόλης, µε το πρώτο κατάστηµα του Διονύση, στο γραφικό στενό της Λώρη, να συνιστά ιδανική επιλογή για µεσηµεριανά... «παραστρατήµατα» -µαζί δε µε τον Καβούρα κάνουν τη διαφορά.
Για τσιπουράκι ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύµα, προτείνουµε τον Τζίµη, στην Αγριά, 7 χλµ. από τον Βόλο. Με 37 χρόνια στην... πλάτη του, είναι ξακουστός για το ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά από τα χεράκια της κας Ευανθίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΤΑΚΗ (epitaki@dousiscom.gr)

tolhs
24-04-2013, 17:21
Μαλλον θες...βολτα ....εεεε:):)

spitiko
24-04-2013, 17:42
:re27:

ARGI
24-04-2013, 19:31
Ξανθούλα, θα τοποθετηθώ από προσωπικής άποψης !

Οι τσιπουρομεζέδες Βόλου αλλά κα της ευρύτερης περιοχής του είναι
ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ & ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ!!!
Αλλά μιας και έχω πάει σε πολλά μαγαζιά και παραθάλασσια αλλά και
ορεινά, από τσίπουρο δεν λέει πολλά...
Ισως οι ντόπιοι να έχουν καλύτερο τσίπουρο,
στα χέρια τους, αλλά στα μαγαζιά δεν....

Σε αντίθεση στην υπόλοπη Θεσσαλία το τσίπουρο έχει κάποιο επίπεδο
έως πολύ καλό, αλλά από μεζέδες και ιδιαίτερα τους θαλασσομεζέδες
σχεδόν τζίφος.... Κάτι σε κρεατομεζέδες γίνετε..!!

Πάντως συμφωνούμε
"Ακουμπούν ή ζουν το Παράδεισο" οι φίλοι μας οι Βολιώτες...
:ye36::ye36::ye36:
Μόλις είμαστε οικονομκά ανεξάρτητοι, π.χ σύνταξη (:rolleyes::rolleyes::rolleyes:)
μπράφ για μόνιμα στο βουνό των Κενταύρων !!!!

Λέμε τώρα....

:ye33::ye33::ye33:

kornlaz
24-04-2013, 19:36
Μαλλον θες...βολτα ....εεεε:):)

:ye07::ye07::ye07:

Xanthi
24-04-2013, 21:53
Μαλλον θες...βολτα ....εεεε:):)

Εννοείται ........................πάντα...........................:ye33:

:ye07::ye07::ye07:

Εεεε ψιτ εσύ ...........έχουμε αφήσει εκρεμμότητες από την προηγούμενη................κανόνισε............:D

tsitsos
24-04-2013, 23:23
Έχει ο Βόλος τσιπουραδικα; πώς και μου διέφυγε ;:p
Σταύρο ετοιμάσου :ye33: