PDA

View Full Version : Χρώμα βαφής για εξοικονόμηση ενέργειας


skippybi
10-07-2009, 20:13
http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/07/paint-cans.jpg

Τη λύση του μέλλοντος στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, επιχειρεί να δώσει η Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μυστικό είναι τα θερμοχρωμικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε χρώματα, κάνοντας την απόχρωσή τους να μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία, απορροφώντας την ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και ανακλώντας την το καλοκαίρι.

Οι μελέτες καταγράφουν διαφορά θερμοκρασίας έως και 20 βαθμών Κελσίου σε σχέση με μία επιφάνεια βαμμένη με ίδιου χρώματος κοινά υλικά. Όταν οι επιστήμονες επιτύχουν τη μηδενική αλλοίωσή τους με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, θα είναι έτοιμα για δοκιμή στις εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί μέσα σε ένα κτίριο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα υλικά η εσωτερική θερμοκρασία να κατέβει 3 -4 βαθμούς το καλοκαίρι, ή να ανέβει 2 βαθμούς στη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 40% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερο κόστος.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η ιδιότητα των συστατικών των υλικών αυτών, καθώς επιτρέπουν να επιλέξει κανείς από ποια θερμοκρασία και πάνω θα αρχίσει το χρώμα να λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε περιοχής ή πόλης χωριστά.



Πηγή: Otherside.gr

Arkas
10-07-2009, 20:38
:sm8:

riko46
10-07-2009, 22:02
:sm8: