PDA

View Full Version : Αlfa Romeo MI.TO


riko46
06-01-2009, 09:45
Αlfa Romeo MI.TO

http://www.skai.gr/photos/200901/m05-162122MiTo.jpg H Αlfa Romeo MI.TO


Τις περισσότερες φορές νέα μοντέλα ή και αυτά, που κυκλοφορούν, δεν διαθέτουν τουλάχιστον δύο από τα τρία πράγματα, που τα κάνουν χαρισματικά, δηλαδή να είναι οικονομικά προσιτά, να διαθέτουν στυλ και γοητεία.

Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε αυτοκίνητα τύπου Ferrari και Lamborghini, αλλά σε αυτά τα... γήινα, για τους πολλούς. Η Αlfa Romeo κατάφερε να συνδυάσει σε ένα μοντέλο όλα αυτά τα στοιχεία. Η MI.TO είναι χωρίς αμφιβολία μια Alfa όσον αφορά τα γονίδιά της και απέμενε από την επαφή μας μαζί της να εξακριβώσουμε αν αυτά τα γονίδια αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στην εξέλιξή της.

Και επειδή όλα ξεκινούν από την εξωτερική εμφάνιση, το στυλ της μας φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό, διαθέτοντας συνδυασμό των βασικών στοιχείων (προβολείς, φώτα ουρά, καπό κινητήρα) που επηρεάζεται άμεσα από την πρόσφατη 8C Competitzione. Και μαζί με τις γραμμές ενός hatchback, δίνουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου που θα πάρει θέση ανάμεσα στα δημοφιλή. Ναι, βεβαίως, υποκειμενικό θέμα η αισθητική, επίσης χιλιογραμμένο κλισέ αυτό, αλλά εύκολα μπορείς να δηλώσεις ερωτευμένος με τις τρομερές καμπύλες της μικρής και ζωηρής κυρίας. Δύσκολα δε, πολύ δύσκολα βρίσκεις αυτόν που θα απορρίψει αυτό το εκπληκτικό σχέδιο, που έχει τις ρίζες του στο Μιλάνο και υλοποιείται στο Τορίνο.

Η ΜΙ.ΤΟ 1,4 T-Jet σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε ως διάδοχος της Alfasud του'70 και'80 και είναι η τελευταία supermini Alfa.

Να διευκρινίσουμε, πριν περάσουμε στα οδηγικά συμπεράσματα, ότι η νέα Alfa δεν είναι από εκείνα τα "απόλυτα" σπορ αυτοκίνητα με τις αναρτήσεις "κούτσουρο" που σου σπάνε τη μέση. Είναι γρήγορο, είναι και όμορφο αυτοκίνητο, αλλά είναι και σχετικά πολιτισμένο, όχι θορυβώδες, με ποιότητα κατασκευής και εξοπλισμό που αποπνέουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αίσθηση του ακριβού.

http://www.skai.gr/upload_files/Image/MiTointerior.jpgTo εσωτερικό της νέας Alfa Romeo MI.To
Η ισχύς είναι βέβαια ένα ενδεικτικό μέγεθος (και οι 155 ίπποι μόνο λίγοι δεν είναι), τη διαφορά όμως στην περίπτωση του 1.4 Turbobenzina κινητήρα την κάνει η ροπή, που επισήμως και σε πρώτη φάση φτάνει τα 21 kgm, αλλά μπορεί και να αναρριχηθεί μέχρι τα 23,5 kgm αν ο οδηγός έχει επιλέξει τη λειτουργία "D" (Dynamic), για πιο σπορ οδήγηση μέσω του ειδικού διακόπτη D-N-A. Ο τελευταίος προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επιλογής των λειτουργιών "N" (Normal) και "A" (All weather) επιδρώντας όχι μόνο στην απόκριση και στην απόδοση του κινητήρα, αλλά και στη λειτουργία του τιμονιού και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας / ευστάθειας. Βαρύτερο τιμόνι, πιο άμεση απόκριση, μεγαλύτερη ροπή και μικρότερη παρέμβαση των ηλεκτρονικών είναι το αποτέλεσμα της επιλογής "D".

Dynamic είναι η λογική επιλογή από τις τρεις επιλογές, για να ανακαλύψεις πόσο διαφορετικά μπορεί να συμπεριφέρεται η MiTo σε σχέση με το Grande Punto, από το οποίο έχει δανειστεί το πάτωμα. Η μέγιστη τιμή της ροπής εμφανίζεται στις 3.000 στροφές, ωστόσο ο μικρού κυβισμού υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας δείχνει να έχει ξυπνήσει από αρκετά νωρίτερα, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη προοδευτικότητα και αμεσότητα στην απόκριση στο γκάζι. Η τελευταία επιβεβαιώνει τις υποσχέσεις των Ιταλών που μιλάνε για τουρμπίνα μειωμένης αδράνειας. Το ωραίο με τον Turbobenzina είναι επίσης ότι δεν "κρεμάει" στις ψηλές στροφές, ενώ συνολικά η ελαστικότητά του είναι τέτοια που δεν σε υποχρεώνει να καταφεύγεις συχνά στον μοχλό αλλαγής ταχυτήτων.

Θετικές εντυπώσεις σου αφήνει και το εξάρι κιβώτιο με τη σωστή κλιμάκωση και τον επιλογέα που είναι εύχρηστος και μαλακός, ίσως πιο μαλακός απ' ό,τι θα ήθελε κάποιος από ένα σπορ αυτοκίνητο, αλλά που δεν θα προδώσει σε κανένα κατέβασμα ή ανέβασμα ταχύτητας. Το παιχνίδι λοιπόν δεν απαγορεύεται αν θέλεις να πάρεις το καλύτερο δυνατό σε επιδόσεις, ενώ θα σου φανεί και χρήσιμο όταν θελήσεις να δεις πόσο σπορ είναι τελικά αυτό το μικρό αυτοκίνητο. Για το εσωτερικό δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Απλά χαίρεσαι να κάθεσαι στη θέση του οδηγού και να απολαμβάνεις όχι μόνο το design, αλλά και τα μπάκετ καθίσματα και την ποιότητα.

Bmwnek
06-01-2009, 13:25
Ομορφούτσικο,...

Arkas
06-01-2009, 15:08
Τώρα πάλι γιατί μου κάνει σαν Fiat Bravo;