PDA

View Full Version : LONG WAY ROUND


commander
21-05-2013, 20:16
Ακολουθώντας το Δρόμο των Οστών...
by BMW Motorrad Hellas (Σημειώσεις) on Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 στις 1:27 μ.μ.
Ο αυτοκινητόδρομος Kolyma, M56, ή ο Δρόμος των Οστών όπως αλλιώς είναι γνωστός είναι συνώνυμος με την περιπέτεια επάνω σε δύο τροχούς. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σίγουρα μία από τις τελευταίες συναρπαστικές διαδρομές για μοτοσικλετιστές που αναζητούν έναν απόμακρο και αξέχαστο προορισμό.

Το συγκεκριμένο μέρος είχε ένα σκοτεινό παρελθόν, αρκετά πριν ο Ewan McGregor και ο Charley Boorman το κάνουν γνωστό. Κατασκευάστηκε από κρατούμενους των γκουλάγκ την εποχή του Στάλιν και λέγεται ότι κατά την κατασκευή του πέθαναν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα κάτω από το δρόμο. Σ' αυτήν την περιοχή εξάλλου επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ μετρηθεί εκτός από την Ανταρκτική.

Μία ομάδα ανήσυχων αναβατών με μοτοσικλέτες BMW GS – άψογα προετοιμασμένες για την 30η επέτειο από την πρώτη παρουσίαση της σειράς GS - συγκεντρώθηκε στο Λονδίνο για να ξεκινήσουν ένα ταξίδι 100 ημερών από το Λονδίνο στο Μαγκαντάν. O Mick McDonald, ηγέτης της ομάδας Compass Expeditions, ότι αυτό θα ήταν το ταξίδι της ζωής τους…

Στην αρχή του ταξιδιού η ομάδα διέσχισε τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι αναβάτες πήραν μία καλή γεύση αυτής της σχετικά μικρής αλλά εντυπωσιακής ηπείρου και δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν κάποια ημέρα για μία "αποκλειστική ευρωπαϊκή περιοδεία". Τους περίμενε ωστόσο η Σιβηρία και δεν θέλησαν να χάσουν πολύ χρόνο.

Στην πόλη της Κωνσταντινούπολης τελειώνει η Ευρώπη και αρχίζει η Ασία. Φτάνοντας στην τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας η ομάδα συνέχισε προς την Τραπεζούντα, το σημείο αναχώρησης για τη Ρωσία. Η 12ωρη διαδρομή με το φέρι για το Σότσι της Ρωσίας μετατράπηκε σε έναν μαραθώνιο 24 ωρών με καθυστερήσεις και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές στο ρωσικό συνοριακό φυλάκιο του Σότσι. Έξι αγωνιώδεις ώρες μετά την αποβίβαση και μία πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών τους επετράπη η πολυπόθητη είσοδος στη Ρωσία, στη 1 τη νύχτα.

Μετά την επίσκεψη στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) και τη Μόσχα, η ομάδα των τολμηρών αναβατών BMW διέσχισαν το Καζακστάν και εισήλθαν στη στέπα Καζάκ, μία έκταση τόσο αχανής που μπορείς να δεις την κυρτότητα της Γης. Μετά από αρκετές ημέρες οδήγησης μέσα σ' αυτή την έρημη και ήσυχη περιοχή και τις διανυκτερεύσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό, οι αναβάτες μπήκαν στην παραμυθένια περιοχή του Δρόμου του Μεταξιού μπαίνοντας στο Ουζμπεκιστάν.

Ταξιδεύοντας στην άκρη της ερήμου Κιζιλ-Κουμ είδαν θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς. Δυστυχώς αναγκάστηκαν να παρακάμψουν το Κιργιστάν λόγω βίαιων πολιτικών αναταραχών. Η μικρή αλλαγή του δρομολογίου τους οδήγησε στα Δυτικά όρη Τιέν Σαν, στο νότιο Καζακστάν. Μετά από ένα service στην BMW Almaty και την τοποθέτηση των εξαιρετικά ανθεκτικών ελαστικών Heidenau, η ομάδα συνέχισε με κατεύθυνση προς το βορρά, διασχίζοντας τη στέπα Καζάκ για να εισέλθουν και πάλι στη Ρωσία όπου πήραν την πρώτη τους γεύση από τον Υπερσιβηρικό στη διαδρομή από το Ιρκούτσκ προς τη Λίμνη Βαϊκάλη, μία από τις μεγαλύτερες φυσικές δεξαμενές νερού του κόσμου.

Επόμενος προορισμός ήταν η Μογγολία που αποτέλεσε ίσως το αποκορύφωμα του ταξιδιού όπως εξηγεί ο αρχηγός της ομάδας Compass Expeditions, Mick McDonald: "Εδώ υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι, κυρίως χωματόδρομοι, και το μεγαλύτερο μέρος της οδήγησης γίνεται σε απέραντα λιβάδια. Η οδήγηση εδώ ήταν συναρπαστική αφού διασχίζαμε τεράστιες κοιλάδες κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό. Παραδίπλα έβοσκαν οι σπάνιες βακτριανές καμήλες κοντά στα κοπάδια των Μογγόλων βοσκών".

Μετά την εισβολή στη Ρωσία για τρίτη και τελευταία φορά στον Υπερσιβηρικό Αυτοκινητόδρομο, η ομάδα άφησε πίσω της τον μεγαλύτερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο του κόσμου και κατευθύνθηκε βόρεια προς τον M56 (ή Αυτοκινητόδρομος Λένα), μπαίνοντας σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός ο δρόμος ήταν παντού λερωμένος και δύσκολος. Ωστόσο η οδήγηση ήταν εξίσου συναρπαστική με τα ανοιξιάτικα χρώματα του δάσους της Τάιγκα που εκτείνεται σε όλο τον ορίζοντα.

Μετά από μερικές ημέρες σκληρής οδήγησης η ομάδα έφτασε στην απομακρυσμένη πρωτεύουσα της Γιακουτίας, το Γιακούτσκ, όπου την υποδέχθηκε ο σύλλογος Nord Brotherhood Motorcycle για να την ξεναγήσει στα αξιοθέατα της πόλης και να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην ανεύρεση ανταλλακτικών και την εκτέλεση διαφόρων εργασιών στις μοτοσικλέτες και το τρέιλερ υποστήριξης. Η οδήγηση σ' αυτά τα μέρη απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τον αναβάτη αφού η θερμοκρασία το χειμώνα μπορεί να πέσει εύκολα στους –30 βαθμούς ενώ δεν υπάρχει κάποιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος που μπορείς να ακολουθήσεις. Είναι αρκετά παράξενο που όλοι εδώ οδηγούν μοτοσικλέτες δρόμου.

Φεύγοντας από το Γιακούτσκ και διασχίζοντας τον ποταμό Λένα με φέρι, οι αναβάτες BMW βρέθηκαν στην αρχή της διαδρομής για την οποία είχαν έρθει μέχρι εδώ: το Δρόμο των Οστών. Μετά από ώρες οδήγησης με σταθερό ρυθμό έφτασαν σε υψόμετρο 900 μέτρων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, ωστόσο σ' αυτό το απόμακρο βόρειο μέρος αυτό συνεπάγεται προβλήματα. Η πλειονότητα των αναβατών έπεσε σε πάγο. Ακόμα και το περπάτημα γινόταν με δυσκολία.

Το σκηνικό γινόταν όλο και πιο εντυπωσιακό όσο προχωρούσαν. Η άνοιξη είχε μπει για τα καλά και όλη η φύση είχε αποκτήσει συναρπαστικές αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου. Οδήγηση μέσα από εντυπωσιακές κοιλάδες με χιονισμένες βουνοκορφές στον ορίζοντα: αυτή είναι μία πραγματική άγρια ακατοίκητη περιοχή. Ποταμοί με λασπόνερα που κυλούν κάτω από παλιές ξύλινες γέφυρες, έτοιμες να καταρρεύσουν.

Οι αναβάτες BMW διέσχισαν ένα ακόμα εντυπωσιακό, χιονισμένο σκηνικό, με απάνθρωπα χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετά μικροατυχήματα σ' αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Ένας σπασμένος πείρος άξονα του τρέιλερ υποστήριξης ήταν η αφορμή για μία επαφή με κάποιους φιλικούς Ρώσους που προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους. Ακολούθησε μία μακριά νύχτα μ' αυτούς τους γενναιόδωρους άντρες πίνοντας αρκετή βότκα, κάνοντας τις απαραίτητες μικροσυγκολλήσεις και συνεχίζοντας με περισσότερη βότκα. Αυτοί οι σκληροί τύποι ζουν σε μία σκληρή περιοχή, ωστόσο η γενναιοδωρία και η φιλικότητά τους ήταν αξιοσημείωτη. Η συνάντηση έκλεισε με μία ειλικρινή πρόσκληση για την επόμενη ομάδα του Compass Expeditions σε ένα κυνήγι αρκούδας!

Μετά από 100 ημέρες καθ' οδόν, η τελευταία ημέρα στο Δρόμο των Οστών ξεκίνησε με έναν λαμπερό ήλιο αλλά πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το εντυπωσιακό σκηνικό συνεχίστηκε, όπως και τα γλιστρήματα των μοτοσικλετών σ' αυτές τις παγωμένες συνθήκες. Μετά από μία εβδομάδα οδήγησης στο Δρόμο των Οστών και διανύοντας 3.300 χλμ. από τότε που είδαν για τελευταία φορά ασφαλτοστρωμένο δρόμο, η ομάδα πατά και πάλι σε άσφαλτο και απολαμβάνει την οδήγηση μέχρι το Μαγκαντάν.

Τα συναισθήματα ήταν έντονα όταν στάθηκαν κάτω από την πινακίδα με την επιγραφή "Magadan", μετά από 100 ημέρες και 28.000 χιλιόμετρα. Ήξεραν ότι έκαναν κάτι που μόνο λίγοι αναβάτες το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Καθ' οδόν ήρθαν αντιμέτωποι με όλες τις καιρικές συνθήκες και οδήγησαν σε κάθε είδος δρόμου χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα στις μοτοσικλέτες και κανένας τραυματισμός που θα σήμαινε τη λήξη του ταξιδιού. Τα κατάφεραν.

"Οι BMW απέδωσαν εξαιρετικά για πάνω από 100 ημέρες" λέει ο Mick. "Είχαμε κάποια θέματα, κυρίως με τις τσιμούχες των πιρουνιών και τα ρουλεμάν στις βάσεις των κεφαλών. Η Μογγολία και ο Δρόμος των Οστών έθεσαν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις στις μοτοσικλέτες. Καταστράφηκε ένα πίσω αμορτισέρ στην G 650 GS, καθώς κι ένα ψυγείο λόγω μίας μικρής πέτρας που είχε σφηνωθεί ανάμεσα στο ψυγείο και το πλαίσιο, προκαλώντας διάτρηση. Οι μοτοσικλέτες κινήθηκαν στις πιο αφιλόξενες και άγριες περιοχές της Γης και απέδειξαν γιατί σημειώνουν τόσο μεγάλες πωλήσεις. Άλλες μοτοσικλέτες θα είχαν γίνει κομμάτια, είμαι σίγουρος γι' αυτό."

Επισκεφθείτε το blog για την Εξερεύνηση του Δρόμου των Οστών 2010 londontomagadan.com (http://www.londontomagadan.com), για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξερευνήσεις του 2011 επισκεφθείτε την ιστοσελίδα BMW Motorcycle Tours, Australian Motorbike Adventure Tours-Compass Expeditions (http://www.compassexpeditions.com)

πηγη motorrad



:re25::re25:

xurxes
21-05-2013, 20:18
:wo19::ye36::re25:

yns
21-05-2013, 20:25
Φατσούλα που της τρέχουν τα σάλια δεν έχουμε; :)

:ye02::ye02:

xurxes
21-05-2013, 20:27
www.youtube.com/watch?v=IjTJc_fHBgk

commander
21-05-2013, 20:27
Φατσούλα που της τρέχουν τα σάλια δεν έχουμε; :)

:ye02::ye02:

οχι ρε π@υστη μου δεν εχουμε......:(
;):D

Magelanos
21-05-2013, 20:32
:re27::wo19::ye30::ye30:

xurxes
21-05-2013, 20:59
:rolleyes:,,,,,φατσουλες εχουμε,,,,,λεφτα δεν εχουμε:yz

Magelanos
21-05-2013, 21:39
:cr13::cr13::cr13::cr13::yz:yz:yz:yzδεν εχουμε,δεν εχουμε.......

commander
21-05-2013, 21:40
ειναι απιστευτο ταξιδι

saitman
21-05-2013, 21:47
πολυ καλοι!!:re26::re25::re25:

REK
22-05-2013, 00:33
Οι ημέρες της άδειας μας λείπουν και λίγα λεφτά....τα αλλά τα έχουμε...:D:):D


Πέρα από την πλάκα,τώρα,ειναι ένα μοτοσυκλετιστικό ταξίδι ζωής!!!

mario
22-05-2013, 01:03
Πραγματικά ένα ταξίδι γεμάτο από εικόνες, γεμάτο από κάθε είδους τεραιν, και απαιτητικό στις ικανότητες του αναβάτη! Ότι ψάχνει ο αληθινός adventurer!

Στάλθηκε από το σούπερ ντουπερ κινητό μου!

phoenix
22-05-2013, 11:15
αυτο μαλιστα !!!!!
οταν καποιος το κανει...αποτελει σημειο αναφορας!!!!!!!!!!!!!

Lepanto ii
22-05-2013, 11:23
Αφησε μας ησυχία μας ρε Θεολογε με τα σαραβαλα !

AKIS_21
22-05-2013, 21:27
Πιστεύω οτι χωρίς τα οχήματα συνοδείας τέτοιο ταξίδι ειναι σχεδόν αδύνατον εκτός και αν είστε μητσακης :wo20:

siraxanz
22-05-2013, 21:34
Θεολόγε ωραίο θεμα:ye02:









:rolleyes:,,,,,φατσουλες εχουμε,,,,,λεφτα δεν εχουμε:yz


Βασίλη:ye36: