PDA

View Full Version : Σαν σήμερα 19 Ιουλίου


loulou1100gs
19-07-2009, 07:08
Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος (ναι, ο αρχιεπίσκοπος...) από του βήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καλεί την "εγγυήτριαν δύναμιν" Τουρκία να επέμβει στην Κύπρο "προς αποκατάστασιν της εννόμου τάξεως"...Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε όλοι σας.

riko46
19-07-2009, 09:01
Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος (ναι, ο αρχιεπίσκοπος...) από του βήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καλεί την "εγγυήτριαν δύναμιν" Τουρκία να επέμβει στην Κύπρο "προς αποκατάστασιν της εννόμου τάξεως"...Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε όλοι σας.


τι να πω τώραΝεύρα

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
19-07-2009, 10:39
Σ' ευχαριστούμε Ντίνο για την "θλιβερή" υπενθύμιση ....;)

...γιατί ορισμένα πράγματα ΔΕΝ πρέπει να ξεχνιούνται ....:(

leonidas
19-07-2009, 10:41
ΝεύραΝεύραΝεύραΝεύρα

VILLY
19-07-2009, 12:28
Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος (ναι, ο αρχιεπίσκοπος...) από του βήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καλεί την "εγγυήτριαν δύναμιν" Τουρκία να επέμβει στην Κύπρο "προς αποκατάστασιν της εννόμου τάξεως"...Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε όλοι σας.
Loulou1100gs να τα βάλλουμε τα πράγματα σε μια τάξη διότι καλό είναι να μιλάμε όταν πραγματικά γνωρίζουμε.
Ο Μακάριος δεν λέω ότι ήταν ήταν και καμιά αθώα περιστέρα ως πολιτικός με την ευρύτερη έννοια, βάζοντας πρώτος εγώ όλους τους πολιτικούς σε ένα μεγάλο καζάνι που συνήθως ... βρωμάει!

Αλλά το πραγματικό δεδομένο είναι ότι η Χούντα έφερε το Τούρκο στο νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία τότε δεν ήταν μόλες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεπώς είνα άτοπο να μιλάμε για "εγγυήτριαν δύναμιν" Τουρκία!.

Τα πράγματα που αφορούν λοιπόν τον Μακάριο έχουν κάπως έτσι ιστορικώς.
Το 1948 εξελέγη Μητροπολίτης Κιτίου ο Μακάριος. Τον Ιανουάριο του 1950 ως προϊστάμενος του Γραφείου Εθναρχίας της Αρχιεπισκοπής Κύπρου οργάνωσε δημοψήφισμα στις εκκλησίες υπό την επίβλεψη των ιερέων. Το δημοψήφισμα είχε τη μορφή δημόσιας (φανερής) συλλογής υπογραφών. Το 95,7% αυτών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής υπόγραψαν υπέρ της ένωσης. Το ίδιο έτος εξελέγη ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Μετά τον απελευθερωτικό αγώνα 55-59 οι Βρετανοί ενέδωσαν στον ελληνοκυπριακό αγώνα και συναίνεσαν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Το 1959 υπεγράφησαν μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες ιδρυόταν ανεξάρτητο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Συνθήκες τέθηκαν σε ισχύ στις 16 Αυγούστου 1960. Η μεγάλη μερίδα της ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας θεώρησε αυτή την εξέλιξη ως ένα οδυνηρό συμβιβασμό, που δεν ικανοποιούσε τους εθνικούς της πόθους και το αίτημα για αυτοδιάθεση και ένωση. Οι περισσότεροι έβλεπαν στην ανεξαρτησία ένα μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ένωση με την Ελλάδα. Και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συνέχισε να προωθεί τα αρχικά της σχέδια, που ήταν ο πλήρης διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, η διχοτόμηση της Κύπρου και η ίδρυση ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους (ή κράτους που θα μπορούσε στη συνέχεια να ενωθεί με την Τουρκία). Προς την κατεύθυνση αυτή εκμεταλλευόταν τα προνόμια που της έδιναν οι συνθήκες για να παρεμποδίζει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ο σκοπός ήταν να φανεί ότι το ενιαίο κράτος δύο εθνικών κοινοτήτων δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Έτσι, η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ανταποκρινόταν στα αιτήματα καμιάς από τις δύο εθνικές κοινότητες και υποσκάπτονταν και από τις δύο.

Το πάγιο αίτημα των Ελληνοκυπρίων από τις αρχές του αιώνα ήταν η Ένωσις με τη «μητέρα Ελλάδα» (υπό την έννοια της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα, όχι της δημιουργίας κάποιου είδους Κυπρο-Ελληνικής Ένωσης). Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε και η ΕΟΚΑ τον αγώνα της το 1955, αυτό ήταν και το ποθούμενο του ελληνοκυπριακού λαού και πολιτικής ηγεσίας το 1959. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα αναγκάστηκε τελικά να συμβιβαστεί με τη δημιουργία ενος ανεξάρτητου, συνεταιρικού κράτους με τους τουρκοκύπριους, στη βάση των Συνθηκών Λονδίνου-Ζυρίχης, οι οποίες απέκλειαν το ενδεχόμενο μελλοντικής προσάρτησης του νησιού σε τρίτη χώρα. Ο Γρίβας κατηγορούσε ανοιχτά το Μακάριο ότι με την υπογραφή των Συνθηκών πρόδωσε τους ελληνοκυπριακούς πόθους. Ο ελληνοκύπριος στρατηγός δεν σταμάτησε ποτέ να προβάλλει επιτακτικά το αίτημα αυτό. Αλλά και ο Μακάριος και οι υπόλοιποι ελληνοκύπριοι πολιτικοί εξακολούθησαν να μιλούν σε κάθε ευκαιρία για Ένωση και μετά τις Συνθήκες. Αυτό ήταν και το επιχείρημα των Τουρκοκυπρίων, με το οποίο αρνούνταν την οποιαδήποτε τροποποίηση των Συνθηκών. Φοβούνταν ότι ένα άλλο μοντέλο διοίκησης θα επέτρεπε στους ελληνοκυπρίους να επιτύχουν την ενσωμάτωση του νησιού στην Ελλάδα, με επακόλουθο, αν όχι το διωγμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τουλάχιστον μια τύχη παρόμοια με αυτήν της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Στην πορεία όμως δε γινόταν κάτι στην πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Γρίβας και οι οπαδοί του κατηγορούσαν ανοιχτά τον Μακάριο, ότι ποτέ δε στόχευε στην Ένωση, παρά μόνο στην κατάληψη της εξουσίας. Έχοντας συγκεντρώσει στα χέρια του πολιτική και θρησκευτική εξουσία, δεν είχε κανέναν λόγο να τις παραχωρήσει σε άλλον. Η κατηγορία αυτή τού προσήφθη και από άλλους, όταν απέρριψε το Σχέδιο Άτσεσον, το οποίο προέβλεπε ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα το 1964. Η απάντηση του Μακάριου ήταν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ένωσης θα είχε ως συνέπεια τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας και θα κατέληγε στο αντίθετο αποτέλεσμα, στη διχοτόμηση του νησιού. Στην ένωση με την Ελλάδα αντιτίθετο σε έναν βαθμό πάντως το κόμμα που εκείνη την περίοδο στήριζε τον Μακάριο, το ΑΚΕΛ, το οποίο, ως αριστερό (κο#####στικό) κόμμα, φοβούνταν ότι θα είχε την τύχη που είχε την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα το ΚΚΕ, που ήταν απαγορευμένο.

Η αλήθεια είναι ότι με τον καιρό για πολλούς Ελληνοκυπρίους το κύριο ζητούμενο ήταν πλέον η κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου στο νησί και όχι τόσο η (άμεση τουλάχιστον) Ένωση με την Ελλάδα, καθώς στην πράξη αρκετοί δε θα ήταν πρόθυμοι να υπαχθούν από τη μια μέρα στην άλλη στην Αθηναϊκή διοίκηση. Σε αυτήν την απροθυμία συνέβαλε και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου τους χάρη στη επιτυχημένη οικονομική πολιτική του Μακάριου, η οποία έκανε λιγότερο ελκυστική την ένωση με τη μαστιζόμενη απο οικονομικά προβλήματα Ελλάδα. Ειδικά μετά τον εξοβελισμό του τουρκοκυπριακού στοιχείου από το κυπριακό κράτος, ένα μεγάλο μέρος των στόχων είχε (φαινομενικά) επιτευχθεί. Στην αναφορά του ο Γκάλο Πλάζα το 1965 διστάζει να δεχθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι διατεθειμένοι να «απορροφηθεί» η Κύπρος από την Ελλάδα, ενώ σε σχετική ερώτησή του η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν έδωσαν σαφή απάντηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή της Ένωσης, αν αυτή καθίστατο κάποτε εφικτή. Μια σειρά από ρυθμίσεις, αλλαγές και παραχωρήσεις που θα έπρεπε να γίνουν δεν είχαν απασχολήσει σοβαρά την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η επικράτηση της δικτατορίας στην Αθήνα κατέστησε την προοπτική της Ένωσης ακόμα λιγότερο ελκυστική για τους Ελληνοκυπρίους. Τον Ιανουάριο του 1968 ο Αρχιεπίσκοπος εγκατέλειψε και επίσημα την πολιτική της Ένωσης, υποστηρίζοντας ως μόνη λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες το υπάρχον καθεστώς ανεξαρτησίας, προτιμώντας το εφικτό από το ευκταίο.

Με την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967 η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική του Προέδρου Μακαρίου κάθε άλλο παρά ευθυγραμμιζόταν με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης των Αθηνών. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας ο Μακάριος στηριζόταν από το ΑΚΕΛ, το οποίο ως αριστερό (κο#####στικό) κόμμα δεν επιθυμούσε την ένωση με την Ελλάδα, φοβούμενο το αντιαριστερό (αντικο#####στικό) μένος των Συνταγματαρχών.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 στην Αθήνα χειροτέρευαν διαρκώς. Οι Συνταγματάρχες παρενέβαιναν απροκάλυπτα στην πολιτική ζωή της Κύπρου πιέζοντας τον Μακάριο να αλλάξει τους Υπουργούς του, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή και να παραιτηθεί.[47]

Στις 8 Μαρτίου 1970 έγινε αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Μακάριου και ως ένας από τους υποκινητές θεωρήθηκε ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης. Στο νησί επανήλθε το Φθινόπωρο του 1971 ο Γρίβας, ο οποίος συνέστησε την παραστρατιωτική οργάνωση ΕΟΚΑ Β' με στόχο την ανατροπή του Μακάριου και την Ένωση. Μέσω των εφημερίδων που είχε υπό τον έλεγχό του, και οι οποίες φέρεται να χρηματοδοτούνταν από τη Χούντα των Αθηνών, κατηγορούσε τον Μακάριο ότι πρόδιδε τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων για Ένωση για να μη χάσει τα αξιώματά του και καλούσε τον λαό (ανεπιτυχώς) σε αντίσταση. Μετά τον θάνατο του Γρίβα τον Ιανουάριο του 1974 τα ηνία της οργάνωσης ανέλαβε πλέον απ' ευθείας η Χούντα. Έτσι είχαν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στους Ελληνοκυπρίους. Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ήταν στο πλευρό του Μακάριου, τον οποίο και επανεξέλεγε σε κάθε εκλογή με μεγάλα ποσοστά.

Τον Ιούλιο του 1974 οργανώθηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, επικεφαλής της οποίας ήταν πλέον μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου ο Δημήτριος Ιωαννίδης, και τους συνεργάτες της στην Κύπρο πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου και την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα. Το σχέδιο ήταν να ανατραπεί ο Μακάριος και την Προεδρία να αναλάβει με τη δύναμη των όπλων ο Νίκος Σαμψών, ακραιφνής εθνικιστής Κύπριος πολιτικός, παλαιός μαχητής της ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β'. Στις 15 Ιουλίου ελληνικές στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να βάλλουν κατά του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία, όπου βρισκόταν ο Μακάριος, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Αυτός όμως κατάφερε και διέφυγε, στην αρχή στην Πάφο και αργότερα στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, απ' όπου και τον φυγάδευσαν οι Άγγλοι στο εξωτερικό.
Στις 19 Ιουλίου εξεφώνησε λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον οποίο, αφού ευχαριστούσε τους Άγγλους για τη σωτηρία του, χαρακτήριζε το πραξικόπημα ως εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο και κατάλυση της ανεξαρτησίας της, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει με όλα τα πρόσφορα μέσα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ίσως για να προλάβει τον κίνδυνο εισβολής από μέρους της Τουρκίας αφού η Τουρκία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υ.Γ. βρε παιδιά τη λέξη κουμιουνιστικό (την έγραψα βάζοντας το ι γιατί αλλιώς δε τη παίρνει) γιατί την βγάζει με αστεράκια?
Εγώ ήξερα ότι μόνο στις ύβρεις έβασε το πρόγραμμα αστεράκια.
Αν και δεν ανήκω στον αριστερό χώρο εντούτοις δεν νομίζω ότι το αριστερό κόμμα αποτελεί από μόνο του ύβρη!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
19-07-2009, 12:53
Υ.Γ. βρε παιδιά τη λέξη κουμιουνιστικό γιατί την βγάζει με αστεράκια?
Εγώ ήξερα ότι μόνο στις ύβρεις έβασε το πρόγραμμα αστεράκια.




...γιατί αποτελείται από το κο + ****** + στικό ....(απλό;;;;;;:cool:)

VILLY
19-07-2009, 13:00
...γιατί αποτελείται από το κο + ****** + στικό ....(απλό;;;;;;:cool:)

:sm7:

VILLY
19-07-2009, 13:16
Και κάτι σημαντικότερο.
Η Χούντα τελικά κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η εισβολή στη Κύπρο πραγματοποιήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και η Χούντα, που είχε την ευθύνη για την προάσπιση του νησιού, δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, παραπλανημένη από τις διαβεβαιώσεις των αμερικανών και έχασε τον πόλεμο, που οδήγησε στην διχοτόμηση του νησιού.

Την ίδια ημέρα έφθασε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το αεριωθούμενο αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος. Οι πραξικοπηματίες αργότερα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη.


Συνεπώς οφείλουμε κατα ένα μέρος το τέλος της Χούντας στη Κύπρο και την μαρτυρική της συμμετοχή στην ιστορία.

Όλα τα άλλα για το Μακάριο και την διπρόσωπη κατα πολλούς υπόστασή του είναι αλήθειες ίσως αλλά καμιά σχέση με την εισβολή του Αττίλα και το λόγο του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

loulou1100gs
19-07-2009, 18:44
Ο Μούσκος δυναμίτησε κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που δεν τον βόλευε.Ας δούμε μερικές αλήθειες:
1.Μποϋκόταρε συστηματικά τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. διότι φθονούσε τον Γρίβα και πολέμησε με φανατισμό κάθε απόπειρα Ενωσης με την μητέρα Ελλάδα
2.Σχέδιο Ατσεσον 1964-μακράν το καλυτερο και σαφώς υπέρ ημών: το μποϋκοτάρει διότι ήθελε να είναι "Αντιβασιλεύς του Ηνωμενου Ελληνικού Βασιλείου"...
3.Δημιουργεί ψευδεπίγραφη "εθνική συνείδηση" στους Ελληνες της Κύπρου (είμαστεν Κύπριοι και όχι Ελληνες...).Καλλιεργεί συστηματικά την απέχθεια σε κάθε τι προερχόμενο από την Ελλάδα (για όλα φταίουσιν οι καλαμαράδες...)
4.Με την Μεραρχία να είναι στην Κύπρο και να εγγυάται την ασφάλειά της, φτιάχνει παραστρατιωτική προσωπική φρουρά με επικεφαλής τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη της οποίας αποστολή ήταν η καταδυνάστευση κάθε πατριώτη που εξακολουθούσε να μιλά για "Ενωση" και το λυσσαλέο κυνηγητό των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Με τον Ντεκτάς ήταν μέλι-γάλα...
5.Εισβάλλουν οι Τούρκοι το '74 και αντιστέκονται οι ΕΛΔΥΚάριοι, λίγοι Εθνοφρουρίτες και οι ΕΟΚΑ Βίτες με τους "πραιτωριανούς" του Μούσκου να συνωθούνται στις Αγγλικές βάσεις με Βρεττανικά διαβατήρια στα χέρια και το επιχείρημα "είμαστε πολίτες της Κοινοπολιτείας"...
6.Αρνήθηκε κάθε πρόταση για δημιουργία εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος μετά το 1974 παρά το γεγονός ότι υπήρχε τεράστιο "ρεύμα" και άφθονοι πόροι (ομογένεια του εξωτερικού...).

Σήμερα το "έργο" του προσπαθεί να τελειώσει το "πνευματικό" του παιδί ο νύν Πρόεδρος Χριστόφιας

Υ.Γ.
Απορίες:
1.Γιατί οι "δημοκράτες" Κύπριοι αρνούνται στους συγγενείς των πεσόντων να καταθέσουν στεφάνι στον τύμβο της Μακεδονίτισσας;
2.Γιατί το επίσημο Κυπριακό κράτος εξακολουθεί να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ νερό και ρεύμα στα "Κατεχόμενα";
3.Γιατί τα αρχεία του Foreign Office παραμένουν ερμητικά κλειστά και ειδικά για την Κύπρο έχουν κλειδάριθμο 120ετίας;
4.Γιατί τερματίστηκε άδοξα η σταδιοδρομία όσων Ελλήνων αξιωματικών πολέμησαν το '74 στην Κύπρο;(ούτε ένας δεν έγινε στρατηγός πλήν του κου.Αλευρομάγειρου-Υπίλαρχος τότε)

Εάν ήθελαν ο παπάς και οι συν αυτώ, από το 1959 η Κύπρος θα ήταν ελληνική επαρχία και η Τουρκία θα ήταν στριμωγμένη στη γωνιά της.

VILLY
20-07-2009, 10:24
Ο Μούσκος ..........

Εάν ήθελαν ο παπάς και οι συν αυτώ, από το 1959 η Κύπρος θα ήταν ελληνική επαρχία και η Τουρκία θα ήταν στριμωγμένη στη γωνιά της.

Εκεί ακριβώς είναι φίλε μου το μπέρδεμα στην ιστορία.
Όλος ο ντόρος ξεκίνησε από το ότι κάποιοι ήθελαν την Ένωση με τη μητέρα πατρίδα και κάποιοι δεν την ήθελαν. Από κει ξεκινούν όλα!!!
Ο Μακάριος αποδεδειγμένα δεν την ήθελε.
Ξέρετε κάτι όμως.
Αναρωτιέστε τι θα γινόταν αν η Κύπρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα έκτοτε.

Θάχαμε μια ακόμα εντονότερη Τουρκική μειονότητα (εκτός αυτής της Θράκης) εντός συνόρων να δυναμιτίζουν με εντολή του Αττίλα όποτε γούσταραν και να πυροδοτούν εντάσεις στη χώρα. Κάτι σαν βραδυφλεγείς βόμβα δηλαδή.

Και από πλευράς των Κυπρίων... τι?
Νάταν και αυτοί σαν τους Κρητικούς?
Ένα υπερπλούσιο νησί με φτωχούς κατοίκους μιας και όλα τα πλούτη της Κρήτης περνούν από το μεγάλο "φίλτρο" του κορβανά της Ελληνικής Βουλής.
Όχιιιιι. Ο Μακάριος το είχε προβλέψει αυτό.
Τι συνέβη δηλαδή. Οι Τουρκοκύπριοι πήραν το κομμάτι που τους αφορούσε και έκτοτε οι Ελληνοκύπριοι ζουν πλούσιοι ΟΛΟΙ τους!
Τώρα θα δουν τη γλύκα που μπήκαν στην ΕΟΚ κα έκαναν τη δυντατή τους λύρα ... ευρώ. Θα δουν και αυτοί τη γλύκα! Αλλά βλέπετε, ενώ οι κάτοικοι δε΄τόθελαν και πάλι οι ηγέτες κοίταξαν τη τσέπη τους. Λες και οι Άγγλοι που κράτησαν τη δική τους λίρα είνα λαλάκες!
Έχετε ακούσει Κύπριο να παραπονιέται ή να υποφέρει?
Οχιιιιι. ο Μακάριος τόχε προβλέψει και αυτό!

Φίλοι μου είναι γεγονός ότι στη Κύπρο δεν υπήρχε Τουρκική μειονότητα αλλά τουρκική πλευρά.
Όπως και στη Γιουγκοσλαβία που ο Τίτο μεταπολεμικά τους ένωσε και έκανε τελικά μια τρύπα στο νερό αφού 50 χρόνια ύστερα κάμανε πόλεμο αλληλοσκοτωθήκανε, σφαχτήκανε και τελικώς ... ξαναχωριστήκανε.
Τι να λέμε δηλαδή?
Έθνος με πολυεθνείς-πολυπολιτισμικούς κατοίκους αποδεδειγμένα ιστορικώς, δεν γίνεται.
Η Τουρκία διατηρεί εντός συνόρων 5 εθνότητες εδώ και χρόνια και γνωστά τα αποτελέσματα. Έχει δικτατορικό καθεστώς (δήθεν δημοκρατία αλλά με πολύ ξύλο!!), δημιουργεί πολέμους και ίντριγκες συνεχώς σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα 50 εκατομμύρια της ενωμένα γιατί έτσι και ξεσπάσει εκεί η κατάσταση θα έχουμε χείμαρρους από αίμα!
Λοιπόν φίλοι μου το θέμα ξεκινά και καταλήγει στην ομόνοια και την ενότητα του κάθε έθνους.
Χωρίς εθνική ομοψυχία, ομόνοια, κοινή κουλτούρα, θρησκεία, ήθη, συνήθειες και πολιτισμό, κράτος δεν υφίσταται.
Αυτά έβλεπε ο Μακάριος και δεν ήθελε την ένωση με την Ελλάδα.

Εγώ προσωπικά… βιώνοντας και τη κατάσταση εδώ στη Κρήτη, συμφωνώ απόλυτα μαζί του, παρότι παραδέχομαι ότι ήταν ένας ηγέτης με μεγάλα αρνητικά -διπρόσωπα χαρακτηριστικά.

Arkas
20-07-2009, 22:00
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, με σοβαρές εκατέρωθεν παραθέσεις απόψεων.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτών των μαύρων ημερών τα βιώνουμε ως τις μέρες μας...

Gazi
20-07-2009, 22:32
Χμμμμμμμ..
Δεν ξέρω ή μάλλον Δεν Θέλω να ξέρω.....
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ.............
Πάντος διάβασα χρήσιμες πληροφορίες...΄Πολύ καλή ενημέρωση και ερωταπαντήσεις....!!!!ΜΠΡΑΒΟ....

loulou1100gs
21-07-2009, 00:38
Ακούστε και αυτό:" ...να λυτρωθεί αυτός ο τόπος, να αποστρατικοποιηθεί η Κύπρος, ας είναι αυτή η τελευταία θητεία των παιδιών στην Κύπρο...να μας επισκέπτονται ως φίλοι (sic) ως άνθρωποι που αγάπησαν και υπηρέτησαν αυτόν τον τόπο". Ποιός είπε τα παραπάνω; Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος.Χριστόφιας ανήμερα το Πάσχα του 2008 μιλώντας στο στρατόπεδο του Σταυροβουνίου ένθα και η έδρα της δύναμης Καταδρομών...Δηλαδή κοντολογίς "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Λυπάμαι αλλά διαπιστώνω ότι ο περιβόητος "εχθρός" μάλλον εσωτερικός είναι. Κάθε φορά που υπάρχει θετική προοπτική για τούτο το έρμο το έθνος, όλο και κάποιος βρίσκεται να κάνει τα δικά του. Εχετε πάντα κατά νου το εξής: "ξεμπέρδεμα" με το Κυπριακό σημαίνει αυτόματα και "ξεμπέρδεμα" στο Αιγαίο και σε ό,τι υπάρχει ανατολικά του 25ου παραλλήλου. Προσέξτε τώρα την αντίστοιξη: οι Παλαιστίνιοι κράτος δεν είχαν και όμως κράτος κατάφεραν να κάνουν. Στην Κύπρο υπάρχει κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς και οι επίγονοι του Μούσκου το απεμπολούν...Ο Κολοκοτρώνης έλεγε "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους".Τα συμπεράσματα δικά σας...

loulou1100gs
21-07-2009, 07:39
Συνεχίζω: στις 27/04/2009 ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρεί συνέντευξη τύπου προκειμένου να γίνει παρουσίαση του έργου του με αφορμή την επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης από το κυβερνών κόμμα Α.Κ.Ε.Λ. Διανεμήθηκε στους εκπροσώπους του τύπου γραπτό κείμενο 11 σελίδων και 5.620 λέξεων στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε μια φορά οι λέξεις "Ελληνισμός" και "Ελληνικός"...
Θυμίζω ότι το νύν κυβερνών κόμμα στην Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959) καταδίκαζε την "τρομοκρατική δράση" της και ειρωνεύονταν τους "ταραχοποιούς" αγωνιστές ενώ το αδελφό Κ.Κ.Ε. χαρακτήριζε τις δολιοφθορές της οργάνωσης "εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, πασχαλιάτικα βαρελότα, τρακατρούκες και τσάκρες". "Φημολογείται" στο νησί ότι πολλοί αγωνιστές συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στους Εγγλέζους δυνάστες μετά από "καρφωτές" πρακτόρων του Α.Κ.Ε.Λ. ...

Αλλο τώρα: στις 01/03/1972 οι μητροπολίτες Κιτίου, Πάφου και Κυρήνειας βλέποντας ότι ο Μακάριος έχει διχάσει τον Κυπριακό Ελληνισμό του απευθύνουν επιστολή ζητώντας του να επιστρέψει στα θρησκευτικά του καθήκοντα και να αφήσει την πολιτική. Την επιστολή κοινοποιούν στον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Οι αμερικανοί βρίσκουν την χρυσή ευκαιρία για να δούν εάν η χούντα των Αθηνών θα "τσιμπήσει" και θα ανακατευτεί (ανατρέποντας τον Μούσκο) προκειμένου να προβεί στην "εθνική ολοκλήρωση". Ο Παπαδόπουλος εμφανώς προβληματισμένος από την κίνηση και όντας καχύποπτος (μαθητεία στην Κ.Υ.Π. γάρ...) συμβουλεύεται τους επαγγελματίες διπλωμάτες (πρέσβεις Σορόκος και Παπάγος) και τελικώς αποφασίζει να μην επέμβει στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας(κατακρίθηκε γι'αυτό από τους σκληροπυρηνικούς) Δυό χρόνια αργότερα "τσίμπησε" ο Ιωαννίδης παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις επιτελών και διπλωματών οι οποίοι διέβλεπαν την τελική στάση του Μούσκου...

VILLY
22-07-2009, 14:43
Συνεχίζω: στις 27/04/2009 ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρεί συνέντευξη τύπου προκειμένου να γίνει παρουσίαση του έργου του με αφορμή την επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης από το κυβερνών κόμμα Α.Κ.Ε.Λ. Διανεμήθηκε στους εκπροσώπους του τύπου γραπτό κείμενο 11 σελίδων και 5.620 λέξεων στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε μια φορά οι λέξεις "Ελληνισμός" και "Ελληνικός"...
...

Αυτό αν θες σφραγίζει και την άποψη (μου) που έχει να κάνει με την πάγια άρνηση μεγάλου μέρους Ελληνοκυπρίων συμεριλαμβανομένου και του Προέδρου Μακάριου που δεν ήθελαν και εξακολουθούν να μην επιθυμούν την ένωσή τους με την Ελλάδα πιστεύοντας ότι μόνη τους είναι χίλιες φορές καλύτερα.
Η Κρήτη αυτούς βλέπει και λέει ... βρε μπας!
Βρε μπας και είναι καλύτερα.
Με τόσα και τόσα που έχουμε στη Κρήτη και δεν μας μένει φράγκο γιατί μας τα παίρνει όλα το μπεζ κτίριο (http://www.ekloges.gr/pages.asp?langid=1&pageid=7) επί της Λεωφόρου Αμαλίας και τα κάμει βίλες και οικόπεδα σε καμένες περιοχές!


...


Βρε μπας (http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=1422)!!!!:Απορία:




.....

loulou1100gs
23-07-2009, 08:31
Θυμίζω το παλλαϊκό δημοψίφισμα του 1955: 97% υπέρ την Ενωσης...Τα λοιπά αγαπητέ και ειδικά τα αφορώντα την Κρήτη είναι εκ του πονηρού(όχι από πλευράς σου βέβαια).Ειδικά για την Κρήτη, παίζεται μεγάλο παιχνίδι εδώ και 200 περίπου χρόνια ήδη από εποχής βρεττανού πρωθυπουργού με το απίθανο όνομα Disraeli (οποιοσδήποτε συνειρμός είναι άραγε συμπτωματικός...;) Εάν λοιπόν κατισχύσει η "λογική" αυτή τότε θα μιλάμε για κάτι διαφορετικό στην Ηπειρο, την Θεσσαλία κ.ο.κ. Και επειδή τίποτε στην ζωή και την ιστορία δεν είναι τυχαίο, ερωτώ:
Γιατί όποτε αυτή η χώρα βρέθηκε στην φάση της ολοκλήρωσης πάντα κάτι συνέβαινε;Γιατί δεν ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό η Β.Ηπειρος και η Νότια Σερβία κατ' εφαρμογήν της συνθήκης των Σεβρών;Γιατί για να ενσωματωθεί η Δωδεκάνησος και Η Κρήτη χύθηκε τόσο αίμα ενώ οι κατοικούντες είναι αμιγώς ελληνικός πληθυσμός;Ποιοί θέλουν την επιστροφή των συνόρων στα όρια του 1897 και γιατί;Αν λοιπόν κοιτάξτε ένα χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την σημερινή διαμόρφωση θα αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοώ...Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην μέση μεγάλων ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας (ανατολική λεκάνη Μεσογείου, Υπερκαυκασία).Επεται συνέχεια...

Arkas
25-07-2009, 13:37
Θυμίζω το παλλαϊκό δημοψίφισμα του 1955: 97% υπέρ την Ενωσης...Τα λοιπά αγαπητέ και ειδικά τα αφορώντα την Κρήτη είναι εκ του πονηρού(όχι από πλευράς σου βέβαια).Ειδικά για την Κρήτη, παίζεται μεγάλο παιχνίδι εδώ και 200 περίπου χρόνια ήδη από εποχής βρεττανού πρωθυπουργού με το απίθανο όνομα Disraeli (οποιοσδήποτε συνειρμός είναι άραγε συμπτωματικός...;) Εάν λοιπόν κατισχύσει η "λογική" αυτή τότε θα μιλάμε για κάτι διαφορετικό στην Ηπειρο, την Θεσσαλία κ.ο.κ. Και επειδή τίποτε στην ζωή και την ιστορία δεν είναι τυχαίο, ερωτώ:
Γιατί όποτε αυτή η χώρα βρέθηκε στην φάση της ολοκλήρωσης πάντα κάτι συνέβαινε;Γιατί δεν ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό η Β.Ηπειρος και η Νότια Σερβία κατ' εφαρμογήν της συνθήκης των Σεβρών;Γιατί για να ενσωματωθεί η Δωδεκάνησος και Η Κρήτη χύθηκε τόσο αίμα ενώ οι κατοικούντες είναι αμιγώς ελληνικός πληθυσμός;Ποιοί θέλουν την επιστροφή των συνόρων στα όρια του 1897 και γιατί;Αν λοιπόν κοιτάξτε ένα χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την σημερινή διαμόρφωση θα αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοώ...Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην μέση μεγάλων ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας (ανατολική λεκάνη Μεσογείου, Υπερκαυκασία).Επεται συνέχεια...
Σωστός!!!