PDA

View Full Version : Σαν σήμερα - 3 του Σεπτέμβρη - Η ημερομηνία σύμβολο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ


ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
04-09-2013, 02:24
Ιστορική ημερομηνία,

για ένα κόμμα που συνέβαλε τα μάλα, στην "ιστορία" της νεότερης Ελλάδας !!!

Για να θυμούνται οι παλιοί κ να μαθαίνουν οι νεότεροι ...


3 του Σεπτέμβρη - Η ημερομηνία - σύμβολο της ίδρυσής του βρίσκει το ΠΑΣΟΚ μικρό και διαμελισμένο ...!!!

2013-09-03 09:54:18

http://s.enet.gr/resources/2013-09/11--2-thumb-large.jpg (http://www.google.gr/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=myMq-g4VuPEGPM&tbnid=5ag6J6KkTfEx2M:&ved=0CAgQjRwwADgM&url=http%3A%2F%2Fwww.enet.gr%2F%3Fi%3Dnews.el.politikh%26id%3D383572&ei=wm4mUqu9MuqL7AaXo4DoBQ&psig=AFQjCNH8wZPxSdgIsLuWNH6GSHCOEWAAHw&ust=1378336834904902)

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

«Το ΠΑΣΟΚ είναι επανάσταση» είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.

Και το είπε με μια ημερομηνία: 3 του Σεπτέμβρη.

Ο πολιτικός ηγέτης που χρησιμοποίησε το συμβολισμό όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να παρουσιάσει την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος που ήταν Κίνημα - όπως έλεγε το τελευταίο γράμμα στο ακρωνύμιό του - στην επέτειο του κινήματος του 1843, τότε που ο λαός απαίτησε σύνταγμα κάνοντας σύμβολο της διεκδίκησής του ένα πρόσωπο: το στρατηγό Μακρυγιάννη.

Σηκώνοντας ψηλά το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρουσίασε ταυτόχρονα και τον εαυτό του ως το νέο πρόσωπο που ο λαός έπρεπε να μετατρέψει σε σύμβολο για να προχωρήσει η μεταπολίτευση.

Με μια κίνηση επιβεβαιώθηκε προκαταβολικά η φράση που ο ίδιος είπε πολλά χρόνια αργότερα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαμοιράζεται σε τιμάρια… Δεν τεμαχίζεται… Δεν κληρονομείται».



Πράγματι, οι κληρονόμοι της παράταξης βλέπουν σήμερα ένα ΠΑΣΟΚ που χωρίς τον επιβλητικό ιδρυτή κατάντησε τεμαχισμένο, διαμοιρασμένο σε τιμάρια που στριμώχνονται για να βρουν τη θέση τους στον κεντρώο χώρο.

Από το ΠΑΚ της παρανομίας στο ΠΑΣΟΚ της εξουσίαςΤα πρώτα δείγματα πολιτικής ικανότητας του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν το ΠΑΚ. Από το εξωτερικό και σε συνθήκες παρανομίας κατάφερε να «στήσει» έναν μηχανισμό που εξαπλωνόταν σε πολλές χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη και, παρά τις αντιξοότητες, να έχουν τα επιμέρους τμήματα επικοινωνία μεταξύ τους.

Η δικτατορία έπεσε τον Ιούλιο του 1974. Τον Αύγουστο ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται στην Ελλάδα και ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αφού πρώτα έχει προχωρήσει στην αυτοδιάλυση του ΠΑΚ. Με αστραπιαία ταχύτητα επιστρέφουν όλα τα στελέχη του ΠΑΚ από το εξωτερικό.

Τη νύχτα της 2ης προς την 3η Σεπτεμβρίου 1974 πραγματοποιείται, στο ξενοδοχείο King Palace μια θυελλώδης συνεδρίαση 150 στελεχών: οι πιο μετριοπαθείς θέλουν να απαλειφθούν από την ονομασία του νέου κόμματος οι λέξεις «Σοσιαλιστικό» και «Κίνημα». Είναι η ομάδα των «εκσυγχρονιστών» που θέλουν το νέο κόμμα φιλοευρωπαϊκό, με προεξάρχοντα τον Κώστα Σημίτη.

Αντιδρούν επίσης και «παλαιοκομματικοί» - στελέχη της Ένωσης Κέντρου που προτιμούσαν την αναβίωση της παράταξης του Γέρου της Δημοκρατίας από τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα -οι παλιοί βενιζελικοί και παλιοί φιλελεύθεροι.

Το παιχνίδι κερδίζουν «οι αριστεροί σοσιαλιστές» - ριζοσπαστικοποιημένοι νεολαίοι και μέλη του ΠΑΚ που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν την «Αριστερά της Αριστεράς». Στην ουσία, νικητής στην ιδεολογική αντιπαράθεση είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου που έχει ήδη οσμιστεί το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύεται τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται η διακήρυξη του νέου κόμματος.

Η ημερομηνία καθιερώνεται - στο πέρασμα των δεκαετιών- στη συνείδηση των ψηφοφόρων της «Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» ως επέτειος της απαρχής της μεγάλης αλλαγής στη χώρα.


http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20120903/low/assets_LARGE_t_420_54104880.JPG (http://www.google.gr/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=cw-XDv8mctdo8M&tbnid=G6aNjDEGGCi-BM:&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.e-go.gr%2Fnews%2Farticle.asp%3Fcatid%3D17826%26subid%3D2%26pubid%3D129140415&ei=qW4mUp7xA6KJ7AafvoCwDg&psig=AFQjCNGILi0mUYYutExZD6G_aU1ZArOf6A&ust=1378336809139044)


(Παραλειπόμενο: Από λάθος η πρώτη δήλωση του λογότυπου του ΠΑΣΟΚ στον Αρειο Πάγο ανέφερε «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα». Θα ζητηθεί η τροποποίηση σε «Κίνημα» δυο μέρες αργότερα με συμπληρωματική δήλωση).

«Διακήρυξη Αρχών του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος»Την ιδρυτική διακήρυξη διάβασε ολόκληρη ο Κ. Νικολάου και μοίρασε στους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου ο Γ. Κατσιφάρας. Το τελικό κείμενο που θα έμενε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη» πήρε την οριστική μορφή του - σύμφωνα με μαρτυρίες ιδρυτικών στελεχών- μόλις το προηγούμενο βράδυ, στο Καστρί. Οι Κ. Σημίτης, Μαν. Παπαθωμόπουλος, Ι. Τσεκούρας, Δαμ. Βασιλειάδης, Ν. Μιχαλόπουλος ήταν από τους τελευταίους που έκαναν συμπληρώσεις.

Το κείμενο ξεκινά με την τραγωδία της Κύπρου και αναζητά τις αιτίες της, όπως και τις αιτίες της επτάχρονης δικτατορίας, στις εξαρτήσεις της χώρας από ξένα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη «Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ».

Ζητά επίσης τιμωρία των πρωτεργατών και βασανιστών της Χούντας, ακύρωση όλων των νομοθετημάτων της δικτατορίας, εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.

Και θέτει τις προτεραιότητες του κόμματος για το μέλλον:

Λαϊκή εξουσία, δικαίωμα του πολίτη να αμύνεται κατά της κατάχρησης εξουσίας, ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων, ανεξάρτητος συνδικαλισμός, διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, κοινωνική απελευθέρωση, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες, προστασία της μητέρας και του παιδιού, προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΠΑΣΟΚ που... κληροδοτήθηκεΤρεις φορές το ΠΑΣΟΚ κληροδοτήθηκε, ουσιαστικά, από τον έναν αρχηγό στον άλλο.

Την πρώτη, όταν ο Κώστας Σημίτης επελέγη από την εσωκομματικά αντιπολιτευόμενη «Ομάδα των Τεσσάρων» (Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Παρασκευάς Αυγερινός) ως ο εκπρόσωπός της που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση του βαριά άρρωστου Ανδρέα Παπανδρέου, που όμως δεν άφησε και το κόμμα.



Στις 17 Ιανουαρίου 1996, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφάσισε τις διαδικασίες εκλογής του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Την επόμενη μέρα η κοινοβουλευτική ομάδα επέλεξε ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη ως νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Τον Ιούνιο του 1996 απεβίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξέλεξε πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη.

Ήταν η απαρχή της στροφής προς τον εκσυγχρονισμό που βρήκε απέναντι τους παλιούς «προεδρικούς» που αντιδρούσαν έντονα στις περισσότερες επιλογές του νέου προέδρου και πρωθυπουργού.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπειτα από 11 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με τρεις εκλογικές νίκες (1993, 1996, 2000) έχασε τις εκλογές με ποσοστό 40,55% και πέρασε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις εκλογές δεν τις έχασε ο Κώστας Σημίτης. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε παραδώσει το «δαχτυλίδι» στο γιο του ιδρυτή, Γιώργο Παπανδρέου, σε μία συνάντηση, η σημειολογία της οποίας ήταν η χειραψία των δύο ανδρών.

Μετά την παραίτηση του Κώστα Σημίτη, τον Φεβρουάριο του 2004 , εκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος του κόμματος με πανελλαδική ψηφοφορία, στην οποία ήταν και ο μόνος υποψήφιος. Στην ψηφοφορία ψήφισαν περισσότεροι από 1.000.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 5 Οκτωβρίου 2009. Έμεινε στη διακυβέρνηση της χώρας εως τις 11 Νοεμβρίου, όταν παραιτήθηκε υπέρ του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, Λουκά Παπαδήμου. Στο επόμενο διάστημα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Στην εθνική συνδιάσκεψη στις 12 Μαρτίου του 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακηρύχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος, καθώς ήταν ο μοναδικός ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών βάσει καταστατικού.

Το ΠΑΣΟΚ που...τεμαχίστηκεΤο ΠΑΣΟΚ που σήμερα γιορτάζει την επέτειο της ίδρυσής του μοιάζει με φάντασμα του παλιού του εαυτού.

Ο στενός του πυρήνας είναι δραστικά συρρικνωμένος, το εκλογικό και δημοσκοπικό του ποσοστό είναι μονοψήφιο, πολλά στελέχη έχουν αποχωρήσει επισήμως και έχουν ιδρύσει άλλα κόμματα, περισσότερα στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αναλάβουν δράση.

Μέσα στο κόμμα οι ομάδες των διαφωνούντων είναι πολυπληθείς, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη σε σκληρά αντιπολιτευόμενο τόνο.

Και για πρώτη φορά, μια φράση - ταμπού που τις προηγούμενες δεκαετίες κανείς δεν θα τολμούσε να εκστομίσει, ακούγεται από χείλη «πράσινων» στελεχών:

«Η 3η του Σεπτέμβρη δεν ανήκει σε κανέναν».
Από το: www.newsnow.gr (http://www.newsnow.gr)

asotosios
04-09-2013, 10:47
βρε παλιοπαιδα ουτε μια ευχη να τα χιλιασουν ας πουμε...??/
Τιποτα...για τα τοσα καλα που κανανε για την Ελλαδα μας...ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ...!!!

:sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7::sm7:

nikos-x
04-09-2013, 14:59
βρε παλιοπαιδα ουτε μια ευχη να τα χιλιασουν ας πουμε...?? . . .

:rolleyes: :D

mpampis
04-09-2013, 22:07
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΩ!!!!! λοιπον
στο κομμα που για αλλα ξεκινησε και αλλα εκανε....
που οτι εχτισε με κοπο και θυσιες το καταντησε εστια λαμογιας και ρεμουλας...
που οσοι φοραγαν ζιβαγκο τωρα ειναι χαρτογιακαδες της Μερκελ
Που απο το ``εξω οι βασεις του θανατου`` και το ``ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο`` φτασανε στο ΖΗΤΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.
που απο τις αφισες με συνθημα
http://imageshack.us/a/img62/8708/m4z3.jpg


ξεπουλησαν την Ελλαδα οσο οσο και την σκλαβωσαν για παρα πολλα χρονια..στους φιλους μας ευρωπαιους...
που πουλησαν και προδωσαν τους φιλους και τα μελη του κομματος...ενας τετοιος ηλιθιος ημουν και εγω...
που τους βλεπω και τους σιχαινομαι,που ευχομαι μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου σε οσους μας καταντησαν ετσι να παθουν οτι μας εκαναν.
Θα το εχω βαρος στην ψυχη μου για παντα που τους ψηφιζα,ειδικα για την τελευταια μου ψηφο σε αυτο τον πανεξυπνο και παμπλουτο πλεον τυπακο τον Γιωργακη.Αυτοι εστω και ενα μικρο βαρος εχουν????
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ...ΟΛΩΝ...:hmmm::(:u57::u17:

lepanto
04-09-2013, 23:17
3 Σεπτεμβρίου ανάθεμα (no comments)

Arkas
05-09-2013, 12:37
Σε άλλες εποχές θα ακούγαμε την πάλαι ποτέ αμερόληπτη ΕΙΡΤ/ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ να μας αγγέλλει πως με "ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος τα γενέθλιά του ΠΑΣΟΚ και η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη".



Θα υπήρχαν πλήθος αφιερώματα και εκπομπές αγιογραφίες για τα ιστορικά στελέχη που πλέον είχαν συνταξιοδοτηθεί, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος και άλλων επιφανών και παρολίγον πρωθυπουργών της μικρής μεν, αλλά υπερήφανης και ανεξάρτητης Ελλάδος.


Δεν έγινε όμως έτσι. Τον Οκτώβριο του '81 ο Ανδρέας Παπανδρέου, διατεινόταν ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε καμένη Γη. Μετά από 32 χρόνια το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη χώρα. Το τι συνέβη τα 32 αυτά χρόνια δεν είναι ούτε ανεξήγητο ούτε ακατανόητο.


Στη πολιτική ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα κομμάτων, που άλλα έλεγαν και άλλα έπραξαν και σίγουρα το ΠΑΣΟΚ, θα έχει εξέχουσα θέση στη λίστα αυτή.


Το ΠΑΣΟΚ λήστεψε τα όνειρα, ενός ολόκληρου λαού, που το 1981 πίστεψε ότι η φαυλότητα, η αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος του συντηρητισμού θα έπαιρνε ένα τέλος με την έλευση του ΠΑΣΟΚ.


Μία μικρή ιστορική αναδρομή επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων δεν θα έβλαπτε. Πολλοί ίσως να μη θυμούνται τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το 1981, πάνε 32 χρόνια.


"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και "Έξω από την ΕΟΚ και Έξω οι Αμερικάνοι και οι βάσεις του θανάτου".
Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα απορούσε με την ευπιστία της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ούτε από την ΕΟΚ βγήκαμε ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε οι βάσεις του θανάτου εκδιώχθηκαν.


Αντιθέτως όταν μετά το 1989, μειώθηκαν οι ψυχροπολεμικές ανάγκες, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη φυγή.


Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει το τέλειο πολιτικό λαϊκιστικό πραξικόπημα. Ήταν τώρα στην εξουσία και μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για να τυπώσει και να μοιράσει χρήματα που δεν είχε. Κάτι που ακόμα και για την δεξιά, ήταν ταμπού.



Ήταν τότε που το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε σε λίγα χρόνια, και ο πληθωρισμός έτρεχε με διψήφια νούμερα (10-20%). Αυτό που έσωσε το ΠΑΣΟΚ ήταν οι ΕΟΚικές επιδοτήσεις και τα μεσογειακά προγράμματα.


Το ΠΑΣΟΚ μοίραζε λεφτά για να κρατηθεί στην εξουσία όπως κάνει κάθε δικτατορίσκος του τρίτου κόσμου. Δεν έκανε αναδιανομή εισοδήματος όπως αναγγέλλανε τα "ανεξάρτητα" εκδοτικά συγκροτήματα.


Άλλωστε το ποσοστό των φόρων που πλήρωναν μισθωτοί και συνταξιούχοι από 52.1% το 1980 έφτασε το 63.2% το 1986! Δανειζόταν για να μοιράσει και να αγοράσει ψήφους.


Η Τράπεζα της Ελλάδος παραμονές των εκλογών του 1985 είχε συναλλαγματικά αποθέματα για ένα μήνα μόνο (για να θυμίζουμε τι σημαίνει δραχμή και ανεξάρτητη οικονομική πολιτική).



http://news247.gr/eidiseis/gnomes/andreas-koutras/article2396678.ece/BINARY/w300/nikipasok.jpg


Ο απόλυτος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, υποσχόταν “Ακόμα καλύτερες μέρες” και η μικρή Αννούλα μας κοιτούσε αθώα από τις αφίσες προσδοκώντας να υφαρπάξει την ψήφο των ευκολόπιστων Ελλήνων (Η συνταγή εφαρμόστηκε ξανά το Οκτώβριο του 2009 με το “Λεφτά υπάρχουν”).


Μερικές βδομάδες μετά η κυβέρνηση υποτίμησε την δραχμή (ακολούθησαν και άλλες) και ανακοίνωσε περικοπές μισθών και συντάξεων (όπως και τώρα) για να σώσει (και πάλι) την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα το μόνο που προσπαθούν να σώσουν είναι το φαύλο και άθλιο σύστημα που δημιούργησαν.


Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν τα ΕΟΚικά κονδύλια, θα είχαμε χρεοκοπήσει από τότε. Ήταν μεγάλη ιστορική ατυχία να συμπέσει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, με την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.


Τα κοινοτικά κονδύλια όχι μόνο επέτρεψαν στο δήθεν κίνημα να κρατηθεί στην εξουσία για πολύ παραπάνω χρόνο από ότι έπρεπε, αλλά απέτρεψαν τον εκσυχρονισμό της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.


Στο Ιράκ και στην μέση ανατολή το πετρέλαιο κράτησε τους διαφόρους Σαντάμ και Καντάφι στην εξουσία και αναχαίτισε οποιαδήποτε πρόοδο. Στην Ελλάδα τον ίδιο ρόλο τον έπαιξαν οι ΕΟΚικές και μετέπειτα Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ο εύκολος δανεισμός.


Το δημόσιο χρησιμοποιήθηκε ως κομματικό τσιφλίκι και ο διορισμός για να μειώσει την ανεργία προσθέτοντας ψήφους και χρέη. Η δήθεν προοδευτική ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει απόλυτα, με κύριο δεκανίκι τους εκδότες επιχειρηματίες/κατασκευαστές που παίρνανε όλες τις δουλειές.


Ευνοήθηκε η βία και η ανυπακοή προς το κράτος και τους θεσμούς της δημοκρατίας όταν δεν συνέφερε (ροζ ψηφοδέλτια, κατάργηση στην πράξη νόμων, ατελείωτες απεργίες και αποκλεισμούς εθνικών οδών, κόψιμο ηλεκτρικού κ.α.).


Το Σύνταγμα άλλαξε, μεταφέροντας όλες τις εξουσίες στον Πρωθυπουργό ευνουχίζοντας τον θεσμό του πρόεδρου. Η ανθίζουσα δημοκρατία μετατράπηκε σε πρωθυπουργική δικτατορία. Η δημοκρατία και η εμπέδωση θεσμών και ανεξάρτητων από τα κόμματα οργανισμών δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του κομματικού ΠΑΣΟΚ αλλά πάντα στα γεμάτα στόμφο μεγάλα λόγια τους. Ας μην ξεχνάμε πως ο κινηματικός χαρακτηρισμός του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει σταθερούς θεσμούς που είναι η βάση της δημοκρατίας.


Από τα μέσα της δεκαετίες του '90 το δημόσιο χρέος ήταν σταθερά γύρω στο 100% του ΑΕΠ, παρά την συνεχή Ευρωπαϊκή βοήθεια και την ευνοϊκή παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Ήταν τέτοια η πολιτική και ιδεολογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και των δημοκρατικών δυνάμεων, που βρήκε άξιους μιμητές και στο άλλο ιστορικά φαύλο κόμμα της ΝΔ.


Επιδόθηκε μαζί με την ΝΔ σε μια κούρσα λαϊκιστικής και εθνικιστικής υστερίας. Αν το ΠΑΣΟΚ διόριζε έναν, η ΝΔ δύο. Αν το ΠΑΣΟΚ χάριζε 1 δισ. χρέη, η ΝΔ 2δισ., “η ψήφος αγιάζει τα χρέη.”


Η διαφθορά έγινε κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας του πολίτη. Κάνανε τον πολίτη συνένοχο στις παρανομίες. Όχι, δεν είναι κλέφτες και απατεώνες όλοι οι Έλληνες, αλλά αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν στο έκτρωμα του κράτους, που με την εύνοια και ανοχή δημιούργησε η πολιτική αλητεία των κατ’επίφαση προοδευτικών κομμάτων αλλά και της ΝΔ. Όσο υπήρχε ο εύκολος εξωτερικός δανεισμός τα κόμματα εξουσίας δεν θέλανε να μαζέψουν φόρους, όχι ότι δεν μπορούσαν.


Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη προχώρησε, και πολύ σωστά, την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς όμως δεν έγινε με το “σπαθί μας” παρά τις υπεράνθρωπες και καλόπιστες προσπάθειες του ξεχασμένου τώρα πρωθυπουργού, αλλά με λογιστικές μαϊμουδιές της Γκολντμαν Σαξ. Αυτή η μαϊμού-Ελλάδα καταρρέει τώρα, όπως κατέρρευσε και η μαϊμού Ελλάδα του Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου.
Ντόπα ήταν και τώρα πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση, απεξάρτηση και επανένταξη στην πραγματικότητα.


Μέσα σε όλη αυτή την μιζέρια το ΠΑΣΟΚ, έβρισκε άλλοθι και έπιανε κορόιδο τους μεταρρυθμιστές και τους ανθρώπους που πραγματικά ήθελαν και θέλουν μια καλύτερη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ καταχράστηκε τον μεταρρυθμιστικό λόγο για να χτίσει ένα πελατειακό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ποτέ έρευνα και εσωτερικό έλεγχο στα στελέχη του για τις υποψίες σκανδάλων.


Ο τωρινός πρόεδρος του, κ. Βενιζέλος, ήταν αυτός που με μένος υπερασπίστηκε την αθωότητα του κ.Τσοχατζοπουλου και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.



Ακόμα και τώρα πάει να παίξει το ίδιο παιχνίδι με την δήθεν αναγέννηση της κεντροαριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Και στην παγίδα αυτή έχουν αρχίσει να πέφτουν αξιόλογα άτομα του χώρου, όπως ο κ. Μπίστης, που διατείνεται πως παρθενογένεση δεν γίνεται. Όπως η παρθενογένεση έτσι και η νεκρανάσταση υφίστανται μόνο στην Βίβλο και σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.


Τα ζόμπι της πολιτικής δεν πρέπει να αναστηθούν και δεν πρέπει να βρουν θαλπωρή σε καμία νέα πολιτική κίνηση, δράση, πρωτοβουλία ή κόμμα. Πρέπει να απομονωθούν και να αφεθούν στην ησυχία τους για να γράψουν τα απομνημονεύματά τους.


Οι πολιτικοί που οδήγησαν την χώρα στην πολιτιστική και ηθική απομείωση και αργότερα στην οικονομική χρεοκοπία δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν στο χτίσιμο της νέας Ελλάδος πλην ίσως του παραδείγματος προς αποφυγήν.

Ο βιαστής του χώρου δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ο αναδιοργανωτής και μέρος του.




Η πραγματική μεταρρύθμιση σημαίνει πόλεμο στο πελατειακό σύστημα που έχτισε το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 39 χρόνια. Αυτός είναι ο αγώνας που πρέπει να κάνουν οι μεταρρυθμιστές και όχι την δήθεν ανασυγκρότηση του χώρου με παλαιά υλικά. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως με υλικά κατεδαφίσεως κανένας δεν έχτισε σπίτι.


*Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους στην ITC Markets. Είναι επίσης επιστημονικός και γεωπολιτικός αναλυτής και μέλος της επενδυτικής επιτροπής της SteppenWolf Capital LLC. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.
news247

GeorgeP
05-09-2013, 13:27
Σε άλλες εποχές θα ακούγαμε την πάλαι ποτέ αμερόληπτη ΕΙΡΤ/ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ να μας αγγέλλει πως με "ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος τα γενέθλιά του ΠΑΣΟΚ και η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη".


....................................................................................................



Συμπέθερε............Προσκυνώ:re26::re26::re26:

........αλλα ο Τσιπροπαπανδρέου δεν φαινεται να ακουει.......και μαλιστα παει για χειρότερα αν βγει........το κακο ειναι οτι οι Ελληνες, εστω ενα ποσοστο αυτων, συνεχιζει να υποστηρίζει αυτες τις πολιτικες..........Μα δεν καταλαβαινουν?

PITS
05-09-2013, 16:00
http://https://www.youtube.com/watch?v=zykafTuIMKo&feature=player_embedded#t=14

χρονια πολλα πασοκ

aeriko
05-09-2013, 20:02
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται:(

gsmaniac
05-09-2013, 20:25
Ισχυρός όχλος εστιν, ουκ εχει δε νούν.......:cool:

mpampis
05-09-2013, 22:02
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται:(


φιλε μου ΟΙ ΙΔΙΟΙ κοψανε τον δρυ,μονοι τους και πλακωσαν απο κατω ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ φιλους τους...οποτε καλα κανει ο πας ανηρ και ξυλευετε.
Μας καταστρεψαν σαν χωρα για να εξυπερετησουν ξενα και ΔΙΚΑ τους συμφεροντα.
Δυστυχως τριζουν τα κοκκαλα του ιδρυτη τους(αν και ο Ανδρεας εκανε τρελα και πολλα λαθη,απλα ειχε ενα οραμα και παλεψε για αυτο...αλλο αν μετα εγιναν ολα κλεψιες και απατεωνιες..αλλιως ξεκινησε)
Δυστυχως τα ξεφτυλισαν ολα....μακαρι να πανε ΠΟΛΛΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ χαμηλα παρα πολυ:u55:,η ευχη μου ειναι να διαλυθουν ΕΝΤΕΛΩΣ και ποτε κανενας απο αυτους που τα τελευταια 10 χρονια ηταν στο ΠΑΣΟΚ(ελαχιστων εξαιρεσεων)να μην βρουν προκοπη σε οτι κανουν.

Αυτοι και τα παλικαρια της ΝΔ κατεστρεψαν τις ζωες των παιδιων μας και των ανηψιων μας...ασε μας εμας κατεστραμενοι ειμαστε με την φωλια μας χεσμενη εντελως......

ΠΡΩΗΝ ΗΛΙΘΙΟ ΜΕΛΟΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. :u29:

tsatsos
05-09-2013, 22:55
Να ζήσουμε να το θυμόμαστε...

Papadopaidi
12-09-2013, 01:08
Η απόλυτη ηθική κατάπτωση είναι συνυφασμένη με κάθε πολιτικό
οργανωμένο κόμμα. Ντρέπομαι πολύ που θυμάμαι τους μεγαλύτερούς μου
να "σφάζονται" για τους ελληνόφωνους-κίναιδους-προδότες που
ακόμα λυμαίνονται το Έθνος μας γιατί απλά το επιτρέπουμε.