PDA

View Full Version : Η ιστορία της μοτοσικλέτας ,Mέρος β.......


riko46
28-07-2009, 21:02
Η ΗΛΙΚΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ: 1922-1929
Η δεκαετία του '20 ήταν μια ηλικία της ευφορίας και ηρεμία γεννημένη στα τακούνια του πρώτου σφαιρικού πολέμου στη σύγχρονη ιστορία. Η συνέπεια αυτής της εκτεταμένης σύγκρουσης ανήγγειλε μέσα μια εποχή που γιορτάστηκε ως "δεκαετίες του '20 βρυχηθμού" και "ηλικία μηχανών," μια δεκαετία στην οποία μια επιστροφή στη διαταγή σχετικά με το πολιτικό μέτωπο αντισταθμίστηκε από την κοινωνική απελευθέρωση και ένα ξέσπασμα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Χαρακτηρισμένος από την ξένοιαστη έκφραση αφ' ενός και τα νηφάλια, ουτοπιστικά οράματα αφ' ετέρου άλλος, το πολιτιστικό πνεύμα '20s δεσμεύθηκε από μια επιθυμία να σκουπιστούν μακριά οι φρίκες του πολέμου και να επανοικοδομηθεί η κοινωνία σύμφωνα με τις νέες τιμές και τις ιδέες.
Οι αναταραχές της γέννησης της Σοβιετικής Ένωσης ανήγγειλαν μέσα μια εποχή του προγραμματισμού και της αναδόμησης, που καθορίστηκε από την υπόσχεση της τεχνολογίας, για να διαμορφώσει το ίδρυμα μιας σοσιαλιστικής ουτοπίας. Μια ομάδα ρωσικών πρωτοποριών γνωστών ως δομιστές που έγιναν αντιληπτοί δεδομένου ότι οι μηχανικοί παρά να τελειοποιήσουν τους καλλιτέχνες εγκατέλειψαν την αντιπροσώπευση πραγματιστών υπέρ της αφηρημένης γλώσσας της γεωμετρίας. Οι μορφές τους στο χάλυβα και το γυαλί που χρησιμεύονται ως οι μεταφορές για μια νέα παγκόσμια τάξη της αρμονίας, της ακρίβειας, και της σαφήνειας.
Η εκδήλωση αυτής της νέας κατεύθυνσης στη σύγχρονη αρχιτεκτονική ήρθε να μαθευτεί ως "διεθνές ύφος," αποκαλούμενος λόγω της διαδεδομένης υιοθέτησής της και της φαινομενικά καθολικής οπτικής γλώσσας της. Το ορόσημο Pavillon de λ'Εσπηρητ Nouveau, ένα διαμέρισμα LE Corbusier's δύο-ιστορίας που χτίστηκε για το 1925 Παρίσι Exposition Internationale δες Arts Decoratifs, εξήγησε την αρχή του κτηρίου ως μηχανή, που κατασκευάστηκε από τα σύγχρονα υλικά και μια γλώσσα σχεδίου που επιλέχτηκε από ένα υβρίδιο Classicism και της σύγχρονης εφαρμοσμένης μηχανικής. Η έκθεση ήταν επίσης ένας υδροκρίτης για το σύγχρονο σχέδιο, που χρησιμεύει ως το ίδρυμα για την τέχνη Deco, το πεμπτουσιακό ύφος ηλικίας μηχανών που καθορίστηκε από το συνδυασμό βελτιωμένων μορφών της και τη χρήση των βιομηχανικών υλικών όπως το χρώμιο και το πλαστικό.
Αλλά ίσως η πιό εκτεταμένη επιρροή της μηχανής αισθητικής μπορεί να επισημανθεί σε Bauhaus της Γερμανίας, το σχολείο ορόσημων που ιδρύεται σε 1919, Κάτω από τη διεύθυνση walter Gropius, το Bauhaus πάντρεψε την κοινωνική αλλαγή μέσω της αρχιτεκτονικής, των λειτουργικών αντικειμένων, και των έργων της τέχνης βασισμένων σε μια καθολική οπτική γλώσσα (γεωμετρία) ικανή να παραχθεί μαζικά μέσω της χρήσης των ανέξοδων, βιομηχανικών υλικών. Οι μοτοσικλέτες της εποχής, όπως η Bmw R32 και το Moto Guzzi C4V, έμφαση σχεδίου ηλικίας μηχανών στην πρακτικότητα και την αποδοτικότητα που επιτεύχθηκαν μέσω ενός περιοριστικού λεξιλογίου των μορφών συνόψισαν το ήθος της ηλικίας μηχανών: καθαρός, αδύνατος, και απαλλαγμένος της διακόσμησης.

ΝΕΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΞΕΙΣ 1930-1944
Ο ελεύθερος-εύψυχος χαρακτήρας της καινοτομίας και του πειραματισμού που άκμασε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20 υποβλήθηκε σε μια αλλαγή θάλασσας στην επόμενη δεκαετία. Εκτιμώντας ότι η μηχανή αισθητική '20s πραγματοποιήθηκε μέσω μιας επικρατούσας τάσης προς την αφαίρεση, βασισμένη σε ένα περιοριστικό, γεωμετρικό λεξιλόγιο και μια ουτοπιστική πολιτική ημερήσια διάταξη, το ήθος του πολιτισμού μηχανών στη δεκαετία του '30 υπέθεσε μια συνολικά διαφορετικές κλίμακα και μια συμπεριφορά.
Ευγένεια της BMW AG, Μόναχο Αναγγαλμένος μέσα από ένα κύμα της συντηρητικής, ακόμη και ολοκληρωτικής, πολιτικής ιδεολογίας που overswept η Ευρώπη, το πολιτιστικό τοπίο μετατόπισε προς τον κοινωνικό ρεαλισμό, μια ελεγχόμενη από το κράτος ιδεολογία της δημοφιλείς, κλασικά εμπνευσμένες τέχνης και αρχιτεκτονική που γιόρτασαν την εθνική ταυτότητα μέσω των μεγαλοπρεπών θεμάτων στις εργασίες για μια ισόμετρη κλίμακα.
Ειρωνικά, ο κοινωνικός ρεαλισμός πολλών από τις αρχές και τα ιδανικά της προγενέστερης δεκαετίας: μια πίστη στη δυνατότητα της τεχνολογίας να μετασχηματιστεί η κοινωνία και μια επιθυμία να επικοινωνήσει μέσω μιας καθολικής μορφής οπτικής έκφρασης. Στη Γερμανία, το βραχύβιο πείραμα της Δημοκρατίας Weimar στην κοινοβουλευτική δημοκρατία θάφτηκε κάτω από το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και της ανεργίας. Από την απώλεια παγκόσμιου πολέμου Ι, η Γερμανία ήταν ταπεινωμένη περαιτέρω από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία εξανάγκασε μια υψηλή τιμή από τη χώρα υπό μορφή επιδιορθώσεων, αποστράτευση των οπλισμένων δυνάμεών της, και των παραχωρήσεων στις εδαφικές αξιώσεις. Κατά συνέπεια, ώσπου να ο Adolf Hitler έγινε καγκελάριος το 1933, η Γερμανία ήταν ώριμη για το μετασχηματισμό.
Η ειρωνεία αυτής της εποχής είναι ότι ο κομ#####σμός, ο archenemy του φασισμού, αγκαλίασε πολλών από τα ιδανικά του. Μουσκεμμένος στις ίδιες λατρείες της προσωπικότητας και τους εορτασμούς της εθνικής ταυτότητας, ο Στάλιν προώθησε τη σοβιετική Ρωσία σε μια νέα εποχή της τολμηρής εκβιομηχάνισης που επρόκειτο να επιτευχθεί μέσω μιας σειράς σκληρά φιλόδοξων σχεδίων πέντε ετών. Όπως στην Ιταλία και τη Γερμανία, η ιδεολογία του εκσυγχρονισμού διαδόθηκε μέσω του μεγάλης κλίμακας προγραμματισμού και των κλασσικών ιδανικών της σωματικών δύναμης, της συνοχής, της διαταγής, και της σταθερότητας. Τα μνημεία ήταν μια αναπόφευκτη απόφυση αυτών των ιδεολογιών, και κατασκευάστηκαν με τη ζέση.
Η κληρονομιά αυτών των ιδεολογικών δικτατοριών είναι τώρα ένα θέμα ιστορίας. Τοποθετώντας τα σπίτια τους στη διαταγή, ή σε μερικές περιπτώσεις λόγω σε μια ανικανότητα να κάνουν έτσι, καθορίζουν να αλλάξουν τον υπόλοιπο κόσμο, κάθε ένας που επιδιώκει να καθιερώσουν ένα νέο παράδειγμα βασισμένο στην πολιτική φιλοσοφία του. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τον κοινωνικό μετασχηματισμό έγιναν όπλα καταστροφής. Ινδός, Zuendapp και χαρλευ- Davidson ήταν μεταξύ των πολλών κατασκευαστών μοτοσικλετών που εβλέίδαν την υπηρεσία κατά τη διάρκεια του πολέμου και πολύ περισσότεροι, ιδιαίτερα βρετανικοί κατασκευαστές, έπεσαν θύμα στη μεταπολεμική οικονομική κρίση στην Ευρώπη, με τις αντηχήσεις του που φθάνουν στη δεκαετία του '50.
__________________

gemara
28-07-2009, 23:17
...Οι μοτοσικλέτες της εποχής, όπως η Bmw R32 και το Moto Guzzi C4V, έμφαση σχεδίου ηλικίας μηχανών στην πρακτικότητα και την αποδοτικότητα που επιτεύχθηκαν μέσω ενός περιοριστικού λεξιλογίου των μορφών συνόψισαν το ήθος της ηλικίας μηχανών: καθαρός, αδύνατος, και απαλλαγμένος της διακόσμησης...
__________________


:sm4:

Arkas
29-07-2009, 20:57
:sm4: Μάικ!

vellos
02-08-2009, 13:13
:sm4: