PDA

View Full Version : Ιαπωνία: Εικοσι χρόνια από το θάνατο του Χιροχίτο


skippybi
07-01-2009, 18:40
Με μία λιτή θρησκευτική τελετή, η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας, τίμησε την 20ή επέτειο του θανάτου του αυτοκράτορα Χιροχίτο, ο οποίος στη Δύση αντιμετωπιζόταν ως σύμβολο της επιθετικότητας της χώρας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο 75χρονος αυτοκράτορας Ακιχίτο, γιος του Χιροχίτο, και η σύζυγος του, αυτοκράτειρα Μιτσίκο, υποκλίθηκαν μπροστά στον τάφο, ο οποίος βρίσκεται στη δυτική άκρη του Τόκιο, παρουσία του πρωθυπουργού Τάρο Άσο, άλλων πολιτικών και μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας.
Ο Χιροχίτο, ο οποίος αντιμετωπιζόταν από τους υπηκόους του ως θεός, διατηρήθηκε στο θρόνο από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής μετά από την ήττα της Ιαπωνίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η σταθερότητα στην κατεστραμμένη χώρα, πολλοί από τους πολεμικούς ηγέτες της οποίας δικάστηκαν και εκτελέστηκαν.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθειά του να αλλάξει μετά τον πόλεμο το «αυτοκρατορικό νοικοκυριό» του σε συνταγματική μοναρχία, στο πρότυπο της Βρετανίας, απαρνήθηκε τη θεϊκή του υπόσταση.
Η άνοδος στο θρόνο του Ακιχίτο, το 1989, βοήθησε την Ιαπωνία να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με τις πρώην αποικίες της στην Ασία και να ενισχύσει τη νέα της ταυτότητα ως μία φιλειρηνική χώρα.
Η αυτοκρατορική οικογένεια έχει έλλειψη αρσενικών κληρονόμων, καθώς ο μεγάλος γιος και διάδοχος του Ακιχίτο, Ναρουχίτο, έχει μόνο μία θυγατέρα, την πριγκίπισσα Αλίκο.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, γυναίκες δεν μπορούν να ανέβουν στο θρόνο, με αποτέλεσμα, βάσει της σημερινής σειράς διαδοχής, διάδοχος του Ναρουχίτο να είναι ο νεότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ακισίνο, και δικός του ο γιος του, πρίγκιπας Χισαχίτο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
07-01-2009, 22:51
Αρεστός ή όχι στους πολλούς,

ήταν μια μεγάλη μορφή για την Ιαπωνία !!!!!!

Arkas
07-01-2009, 23:36
Και από τα παραπάνω αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, είναι αξιοθαύμαστος ο Ιαπωνικός λαός.