PDA

View Full Version : Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη


skippybi
07-01-2009, 18:44
Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού, η Μαρία Δημητριάδη, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 58 χρόνων, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Η Μαρία Δημητριάδη, χαρακτήρισε με τη φωνή της την περίοδο της δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης ερμηνεύοντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου αργότερα. Από τους σημαντικότερους δίσκους αυτής της συνεργασίας ήταν τα «Πολιτικά Τραγούδια» σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, τα «Τραγούδια της Λευτεριάς» κ.α.

Η φωνή της Μαρίας Δημητριάδη ενέπνευσε και κοσμεί ακόμα και σήμερα της συγκεντρώσεις της Αριστεράς. Γεννήθηκε στον Ταύρο και η πρώτη της εμφάνιση στο τραγούδι έγινε τη δεκαετία του ΄60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ήλιος ο πρώτος».

Ανακοινώσεις για τον θάνατο της Μαρίας Δημητριάδη εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και ο Συνασπισμός.

Σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει πως η Μαρία Δημητριάδη μπορεί να έχασε τη μάχη για τη ζωή, αλλά θα είναι παρούσα με την αγωνιστική της φωνή σε όλους τους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες που έρχονται για την κατάκτηση όλων εκείνων που με το τραγούδι της απαίτησε για τους εργαζόμενους, για τη νέα ζωή σε μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Σπύρος Λυκούδης υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού του Συνασπισμού σε δήλωσή του αναφέρει πως η σπουδαία κα αυθεντική ερμηνεύτρια των τραγουδιών της καρδιάς μας και των ονείρων μας, η συναγωνίστριά μας στο αντιδικτατορικό κίνημα και πάντα παρούσα στους δημοκρατικούς αγώνες δεν είναι πια κοντά μας.


Ομάδα TVXS (http://www.tvxs.gr/u6)

yannis
07-01-2009, 21:44
Πράγματι θα ζει στις καρδιές όλων, τουλάχιστον όσων από εμάς, συντρόφευε και ξεσήκωνε, με την φωνή της, σε "άλλες εποχές". Αιωνία η μνήμη της. :(:(:(:(:(

Arkas
08-01-2009, 00:03
Βλέπετε ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας, φύλου, φυλής και χρώματος, πολιτικών πιστεύω και πεποιθήσεων.
Ας το έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας.
Καλό της ταξείδι.....

droggitiszak
08-01-2009, 11:49
... αιωνία της η μνήμη. συλλυπητήρια στους οικείους της .

Kolokas
08-01-2009, 11:53
:(:(:(:(:(:(:(

Bmwnek
08-01-2009, 18:47
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει...