PDA

View Full Version : Κυκλοφοριακή Αγωγή - Οδική Παιδεία : Ανοιχτή Συζήτηση - Ιδέες - κ' σχόλια


riko46
07-01-2009, 21:41
Με αφορμή κάποιες σκέψεις... (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=32709), αναζητήσεις, στραβά και ανάποδα και το τί τραβάμε κάθε μέρα στους δρόμους των πόλεων και των εθνικών οδών...




Ξεκινάμε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούμε πρώτα από όλους εμείς οι ίδιοι και μετά να επηρεάσουμε και μέρος των χρηστών του οδικού δικτύου... όλους δηλαδή...

Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κρυβόμαστε στην ατομικότητά μας και στο ότι καταφέρνουμε (σχεδόν) όλοι να είμαστε αρτιμελής μέσα στον κυριολεκτικώς πόλεμο του κυκλοφοριακού τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία.

Ετσι λεω να μαζευτουμε αρχικά κάποιοι μέσα από αυτό το φόρουμ και να θέσουμε ως στόχο και σκοπό το εξής απλό:

Πώς μπορούμε να καλυτερεύσουμε την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Παιδεία στη χώρα μας.

Τα κέρδη προφανώς θα μπορεί να είναι πολλά από μια τέτοια κίνηση και δε χρειάζεται να εξηγούμε τα αυτονόητα. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, όσο μπορεί, όπως μπορεί και με όποιο μέσο μπορεί ώστε να οργανώσουμε κάποιες κινήσεις, ενέργειες, προσπάθειες ώστε να ανακινήσουμε το θέμα της ασφάλειας και της πληροφόρησης για τη σωστή χρήση των οχημάτων και των δρόμων.

Τα θέματα είναι πολλά, τα παραδείγματα άπειρα.

Οδηγοί δικύκλων (και οι του φόρουμ και οι λοιποί)
Οδηγοί λοιπών τροχοφόρων
Πεζοί
Πληροφόρηση
Εξοπλισμός αναβατών
Παθητική Ασφάλεια
Κυκλοφοριακή αγωγή παιδιών
Νομική κάλυψη και ασφαλιστικά μέτρα και αποζημιώσεις ασφαλειών
Κατάσταση οδικού δικτύου και σήμανσης
Πίστες, σχολεία οδήγησης
Συνεργεία και επαγγελματίες του χώρου
Λέσχες μοτό, υπάρχουσες δομές και οργανισμοί
Αρμόδιοι κρατικοί και Τ.Α. οργανισμοί, υπευθυνότητες και δικαιώματα

Καθημερινά όλοι μας αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον ένα πρόβλημα που άπτεται στην κακή ή στην μη λειτουργία ή σεβασμό σε κάτι από τα παραπάνω.

Τί κάνουμε γι' αυτό? τί θα μπορούσαμε να κάνουμε? Τί προτείνουμε? Πως το οργανώνουμε?

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι πρόσκαιρη και δεν είναι ατομική.

To φόρουμ που είμαστε απλά θα είναι το μέσο της μεταξύ μας επικοινωνίας και της ανταλλαγής των απόψεών μας και της οργάνωσης των ενεργειών μας.



Ποιοι είμαστε? Εσύ κι εγώ.
Ο φίλος που έπαθε τροχαίο. Ο θείος μου που οδηγά μόνο αμάξι και δεν έχει αποκτήσει οδική παιδεία εδώ και 30 χρόνια οδήγησης. Ο ξάδερφός σου που πήρε ένα παπί και κάνει σούζες ακράνωτος μέσα στην κίνηση. Η αδερφή σου που περνάει με το καροτσάκι του παιδιού της κάθετα την Αλεξάνδρας εκτός διάβασης. Ο επαγγελματίας οδηγός που πάει με 150 το τριαξονικό στην εθνική. Τα εκκλησάκια στις εθνικές και τα λουλούδια κρεμασμένα στα φανάρια της παραλιακής. Οι 1.500 τόνοι γύψου και λαμών που καταναλώνονται κάθε χρόνο στο ΚΑΤ, στο ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. και στο Παπαγεωργίου. Τα 4.000 φέρετρα των θυμάτων τροχαίων κάθε χρόνο στη χώρα μας. Τα βαφτιστήρια μου. Τα ανίψια σου. Τα παιδιά μας.

Αν δε κάνουμε κάτι, αν δεν δοκιμάσουμε τουλάχιστον, θα αφήσουμε την ίδια κατάσταση στα παιδιά μας. Δε ξέρω για σένα αλλά εγώ το παιδί μου δε θέλω να το χάσω στον δρόμο (είτε έφταιγε το ίδιο είτε κάποιος άλλος) επειδή δε προσπάθησα ποτέ να κάνω κάτι για την οδική παιδεία και την κυκλοφοριακή αγωγή σε αυτή τη χώρα που κατά τα άλλα ο ήλιος λάμπει και τα νοσοκομεία δε φτάνουν.

Σε μια πρώτη συνάντηση σκεφτήκαμε ότι δεν επιθυμούμε την επιθετική πολιτική ενημέρωσης (κλείσιμο δρόμων, πορείες κλπ.) ούτε τους τραμπουκισμούς. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του ως χρήστης των δρόμων και θέλουμε να το κάνουμε σωστά, οργανωμένα, μεθοδικά και Πανελλαδικά.

Σε πρώτη φάση να επικοινωνήσουμε με κάποιες από τις λέσχες μοτοσυκλετισμού ώστε να δούμε αν από τις υπάρχουσες δομές υπάρχει η θέληση και το υλικό να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας.
π.χ.
Η ΜΟΤΟΕ μισθώνει με επιδοτήσεις δικηγόρο που άνευ κόστους μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει και να τον χρησιμοποιήσει σε περίπτωση τροχαίου.
Υπάρχει οργανισμός προστασίας καταναλωτών μοτοσυκλετιστικού υλικού.
Υπάρχει νομοθεσία ΚΑΙ μηχανισμός για τις κακοτεχνίες στους δρόμους.
Υπάρχουν μοχλοί και μηχανισμοί που δεν τους ξέρουμε αλλά θα τους μάθουμε και θα τους χρησιμοποιούμε ως εκεί που δε παίρνει.

Επίσης υπάρχουν ήδη κάποιες ιδέες για τις, επί του πρακτέου, κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ως υπεύθυνοι πολίτες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.
π.χ.
Διανομή φυλλαδίων και συγκέντρωση σε διασταυρώσεις για να καθοδηγήσουμε πεζούς στις διαβάσεις και τους οδηγούς στην τήρηση της σήμανσης.
Μηνύσεις για κακοτεχνίες, για τραυματισμούς συναδέλφων.
Πίεση στα ΜΜΕ, ενημέρωση και ενεργοποίηση όλου του μοτοσυκλετιστικού κόσμου.

Περιμένουμε τις ιδέες σας, τις προτάσεις, τα προβλήματα, τη συμμετοχή σας και τις πηγές πληροφόρησης που μπορεί ο καθένας να βρει ώστε να οργανώνουμε σιγά-σιγά τις κινήσεις μας με τη συμμετοχή όλων...........:cool2:

skippybi
07-01-2009, 21:52
πολύ απλά ''σου βγάζω το καπέλο''!!!!!!!!!!!!!!!!!

πολύ μου αρέσει η ιδέα σου και είμαι σίγουρος πως θα βρεί αρκετούς υποστηρικτές εδώ μέσα. Και πάλι μπράβο!!!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
07-01-2009, 22:18
Πολύ καλός ο riko !!!

Arkas
08-01-2009, 01:20
Μπράβο Riko!

droggitiszak
08-01-2009, 11:39
... μια ιδέα έτσι πρόχειρη που μου κατέβηκε τώρα.

Κράνος.

Όσοι το φοράμε συντελούμε στο να γίνει συνείδηση σε όσους πρόκειται να το φορέσουν . Σαν εικόνα κ μόνο. Γιατί αν προβάλλεται σαν μαγκιά ή trendy ή matso να οδηγεί κανείς με την φράτζα στην πέννα ... δεν πρόκειται ποτέ να μπει στο μυαλό του κάθε πιτσιρικά ότι οφείλει στον εαυτό του και στην οικογένειά του να το φοράει.