PDA

View Full Version : Δημοψηφίσματα για την ενέργεια στη Γερμανία


ortho
11-11-2013, 00:30
Στις 22 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε δημοψήφισμα στο Αμβούργο με θέμα την επιστροφή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και "απομακρυσμένης θέρμανσης" στην ιδιοκτησία του δήμου.

Το δημοψήφισμα αποφάσισε με 50.9% να γίνει αυτό. Ηδη έχει δοθεί εντολή να δημιουργηθεί η δημοτική εταιρεία διαχείρησης.

Hamburger Energienetze in die öffentliche Hand: Unser Hamburg – Unser Netz (http://unser-netz-hamburg.de/)

Αντίστοιχο δημοψήφισμα στο Βερολίνο δεν έδωσε αποτέλεσμα διότι μόνο 18.000 δημότες πήγαν να ψηφίσουν και χρειάζονται 25.000 για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.



Το ερώτημα είναι για ποιό λόγο θέλουν ουσιαστικά επανακρατικοποίηση της ενέργειας στη Γερμανία κι εδώ επιμένουν για ιδιωτικοποίση τόσο της ενέργειας όσο και του νερού;!


Θέλω να προσθέσω ότι υπήρχε ήδη μεγάλη αντίδραση στο Αμβούργο από την πλευρά οικολόγων εναντίον της εταιρείας Vattenfall ( κρατική σουηδική εταιρεία ενέργειας) διότι χρησιμοποιούσε κατά κύριο λόγο λιγνίτη λόγω κόστους.

Δεν έχει πλάκα τελικά; Γίνεται αντιστροφή μιάς πορείας που ξεκίνησε στη Β. Ευρώπη πριν 15 περίπου χρόνια κι εδώ ως συνήθως με χρονοκαθυστέρηση εκούσια είτε με επιβολή πάμε να κάνουμε αυτό που δεν αποδείχτηκε η καλύτερη λύση.

Επίσης, για το δικό μου μυαλό, αστείο είναι και το γεγονός ότι κρατικές εταιρείες χωρών αγοράζουν κρατικές εταιρείες άλλων χωρών στο πλαίσιο των πολυδιαφημιζόμενων αποκρατικοποιήσεων!

GeorgeP
11-11-2013, 14:51
Μια πολη σαν το Αμβουργο με 1,8εκ κατοικους δεν μπορει και δεν ειναι δεσμευση για μια Γερμανια των 60εκ.
Απόδειξη οτι στο Βερολινο δεν ιδρωσε το αυτι τους.......
Αν γινουν και αλλου στην Γερμανια παρομοια δημοψηφισματα και δεν ιδρωσει το αυτι των κατοικων σημαινει οτι το Αμβουργο ενδεχομενως εχει προβλημα με την Ι.εταιρεια ενεργειας η Γερμανια ομως ΟΧΙ...ετσι το Αμβουργο θα συνεχισει να...προβληματιζεται.
Αν ομως συμβει το αντιθετο τοτε ΝΑΙ, εχουμε ενα θεμα συζητησης περι ιδιωτων στην ενεργεια ¨η οχι.......
Μεχρι τοτε παντως το Βερολινο των 3,5εκ. δειχνει τον δρομο.......

ortho
11-11-2013, 15:10
Στα στοιχεία που έδωσα χθες μάλλον κάπου χάθηκα στη μετάφραση....

λοιπόν, σύμφωνα με το focus έλειπαν 21.000 ψήφοι από τον απόλυτο αριθμό των 620.939 που απαιτούνταν.
Στις καταμετρημένες ψήφους αυτών που συμμετείχαν η πρόταση περνούσε με 83% για επαναγορά του δικτύου και την κατασκευή δημοτικού εργοστασίου ενέργειας.

Γεγονός είναι ότι άνοιξε μιά συζήτηση στη Γερμανία, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους που θα έχει στο μέλλον η ενέργεια μετά τη σταδιακή απομάκρυνση από την παραγωγή μέσω πυρηνικών εργοστασίων, επίτοκο του ατυχήματος στη Φουκουσίμα.

Να συμπληρώσω ότι η Μέρκελ έχει κάνει πολύ καλή συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Berlin hat abgestimmt: Volksentscheid über Stromversorgung gescheitert - Deutschland - FOCUS Online - Nachrichten (http://www.focus.de/politik/deutschland/kein-oeko-stadtwerk-berliner-energierebellen-scheitern-mit-volksentscheid_aid_1147459.html)