PDA

View Full Version : Μπαταρία


Vakalos
14-12-2008, 15:15
Περί μπαταρίας...

Το σύνηθες πρόβλημα είναι η εκφόρτιση της μπαταρίας, όταν η μηχανή δεν κινείται. Δεν εξετάζουμε την περίπτωση ελαττωματικής λειτουργίας του φορτιστή που διαθέτει η μηχανή, (σ' εκείνη την περίπτωση, ο γρήγορος "θάνατος" της μπαταρίας είναι αναμενόμενος).

Πόσο καιρό θα αντέξει μια μπαταρία, όταν η μηχανή δεν κινείται και δε γίνεται τακτικά φόρτιση;
Εξαρτάται από τα εξής (κατά σειρά σπουδαιότητας):

Αν έχετε συναγερμό ή άλλες μόνιμες καταναλώσεις πάνω στη μηχανή (δηλ. αν υπάρχει ρεύμα με το διακόπτη κλειστό)
Tη χωρητικότητά της (τα αμπερώρια) και την κατασκευή της.
Τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι αυτοεκφορτίζεται πιο γρήγορα)
Είναι γνωστό ότι η τάση δεν πρέπει ποτέ να κατεβεί κάτω από τα 1.8 Volt ανά στοιχείο (σε 12βολτη μπαταρία αυτό αντιστοιχεί σε 10.8Volt). Αλλιώς, χάνει μεγάλο μέρος από τη χωρητικότητα και τη διάρκεια ζωής, φαινόμενο που ονομάζεται "θειίκωση" (sulfation). Οι ακριβότερες μπαταρίες αντέχουν καλύτερα τη θεείκωση αλλά η πρόληψη κάνει μακρόβιες ακόμη και τις φτηνές μπαταρίες. Αλλη σημαντική παράμετρος είναι το ποσοστό εκφόρτισης. Επαναλαμβανόμενες βαθειές εκφορτίσεις προκαλούν μόνιμη βλάβη στα ηλεκτρόδια. Γι αυτό, οι μπαταρίες των οχημάτων δεν πρέπει να εκφορτίζονται περισότερο από το 10%-20% των αμπερωρίων τους (και πάλι η ακριβής τιμή εξαρτάται από την τεχνολογία κατασκευής). Π.χ. από μια μπαταρία 11Ah δεν πρέπει να πάρουμε περισσότερα από 1,1-2,2Ah.

Μήπως έχετε τοποθετήσει συναγερμό; Τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο. Ολοι οι συναγερμοί έχουν μόνιμη κατανάλωση μερικών mA. Σε καμμία περίπτωση δε μπορείτε να μηδενίσετε αυτή την κατανάλωση από το τηλεχειριστήριο! Έστω λοιπόν, ότι o συναγερμός καταναλώνει 5 mA. Tο Transalp έχει μπαταρία 12V/12Ah και αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία δεν πρέπει να χάσει πάνω από 12Ah x 20% = 2.4 Ah. Ισοδύναμη ενέργεια (χωρητικότητα) θα καταναλωθεί από το συναγερμό σε 2.4Ah / 5mA = 480h = 20 ημέρες. Μετά από παρέλευση τόσων ημερών (με τη μηχανή να μην έχει κινηθεί καθόλου), η μπαταρία της μοτοσυκλέτας θα χρειατεί χρειάζεται επειγόντως φόρτιση. Υπάρχουν βέβαια και συναγερμοί (κάποιοι φτηνοί) με μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος καθώς και κάποιοι με μικρότερη (1-2mA). Αν έχουμε συνδέσει το προειδοποιητικό led που αναβοσβήνει, η κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη.

Επομένως, τι πρέπει να κάνω αν η μηχανή δεν χρησιμοποιείται για πολύ καιρό;
Αν έχετε συναγερμό, να φορτίζετε καλά τη μπαταρία τουλάχιστον μια φορά ανά 15 ημέρες (οι "βαθιές" εκφορτίσεις μειώνουν τη διάρκεια ζωής της). Αν δεν έχετε συναγερμό, μια φορά κάθε μήνα είναι αρκετή.

Πως γίνεται σωστή φόρτιση;
Με ένα καλό αυτόματο φορτιστή (με ρεύμα φόρτισης το πολύ 1,2Α, παραπάνω μπορεί να μειώσει αισθητά τη ζωή της). Οχι με ολιγόλεπτη κίνηση της μηχανής και αναμμένα φώτα! Μια πολύ μεγάλη βόλτα μπορεί και να είναι αποτελεσματική αλλά ίσως δεν είστε σε θέση (καιρός, χρόνος) ή απλώς βαριόσαστε να το κάνετε! Και με το νέο Κ.Ο.Κ. (1999, άρθρο 35, παρ. 5), τα μεσαία φώτα είναι υποχρεωτικά αναμμένα, επομένως το διαθέσιμο ρεύμα φόρτισης είναι ακόμη μικρότερο, κατά την κίνηση της μηχανής.
Πολύ πρακτικό είναι να τοποθετήσετε μια πρίζα τύπου "αναπτήρα" πάνω στη μοτοσυκλέτα η οποία να συνδέεται στη μπαταρία μέσω ασφάλειας. Ετσι όχι μόνο θα μπορείτε να παίρνετε ρεύμα για εξωτερικές συσκευές αλλά και θα τη φορτίζετε πανεύκολα χωρίς να ανοίγετε το πλαϊνό καπάκι της μοτοσυκλέτας. Προσοχή μόνο στην οξείδωση του βύσματος γιατί τότε ο φορτιστής θα δείχνει τέλος φόρτισης χωρίς αυτό να να έχει πράγματι συμβεί.

Πηγή: scottyxlv1000

Arkas
14-12-2008, 15:46
Ωραίο post Μάνο.

GS_maniac
14-12-2008, 18:46
Ευχαριστούμε Vakale!!

teo40
14-12-2008, 19:24
Καλό!!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
14-12-2008, 20:12
"Μεγάααααλε" εύγε !!!!!!

Άριστο το ποστ !!!!!!

Nikos
15-12-2008, 01:20
Εύγε vakalos !!!!!!

Να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις !!!!

boxerman
15-12-2008, 03:34
Πολύ καλό το post..Ευχαριστούμε Μάνο!!