PDA

View Full Version : Το πιάτο της ντροπής...


Carduelis
22-12-2013, 02:59
Παράνομες παγίδες συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα πουλιά της Κύπρου

http://static.in.gr/webstatic//2104DB7BF799787730BA4974904B27B9.jpg
Ακόμα και ο μελισσοφάγος, ίσως το ομορφότερο πτηνό της Ευρώπης, δεν γλιτώνει από τους λαθροθήρες (Πηγή: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου) Λονδίνο
Οι λαθροθήρες που αποδεκατίζουν τα αποδημητικά πτηνά της Κύπρου μετατρέπουν σε γιγάντιες παγίδες ακόμα και τις βρετανικές βάσεις στο νησί, καταγγέλλουν οργανώσεις στο BBC. Ξόβεργες και δίχτυα εκτιμάται ότι σκοτώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μικρά πουλιά, τα οποία σερβίρονται παράνομα σε εστιατόρια.

Σύμφωνα (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25436219) με το βρετανικό πρακτορείο, η λαθροθηρία μεταναστευτικών πτηνών είναι διαδεδομένη σε όλη την Κύπρο, έχει λάβει όμως μεγάλες διαστάσεις στο βρετανικό έδαφος της βάσης στη Δεκέλεια.

Μεγάλες συστάδες με ακακίες φυτεύονται και ποτίζονται από «συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος» προκειμένου να προσελκύουν πουλιά, τα οποία στη συνέχεια πιάνονται σε δίχτυα, καταγγέλλει ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Ο Σύνδεσμος και η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) παρακολουθούν το φαινόμενο από το 2002, και εκτιμούν (http://www.birdlifecyprus.org/en/news-73.html) ότι τα τελευταία χρόνια ο απολογισμός έχει αυξηθεί και ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια πτηνά το χρόνο.

Πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο αριθμός πιστεύεται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μειώθηκε όμως λόγω των ευρωπαϊκών πιέσεων και παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ως το 2005, οπότε άρχισε και πάλι να αυξάνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου.

Περίπου 150 είδη, ακόμα και πτηνά που δεν θεωρούνται βρώσιμα, επηρεάζονται καθώς περνούν κάθε χρόνο από το μεταναστευτικό διάδρομο της Κύπρου.

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει ξένα μέσα αρκετές ακόμα φορές στο παρελθόν, όπως το 2010 (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231071518), το 2009 (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1088561)και το 2008. (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=908843)

Πηγή: Παράνομες παγίδες συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα πουλιά της Κύπρου - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία - in.gr (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231282695)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
22-12-2013, 03:30
Μου θύμισες κάτι, απ' τα παιδικά μου χρόνια ... καρφωμένο βαθιά στη μνήμη μου ...

Τότε, υπήρχε κάποιο παιδί στην παλιά μου γειτονιά, πιο μεγάλο από μένα 4,5 χρόνια ...

Εγώ θα πρέπει να ήμουν γύρω στα 9,10, αλλά θυμάμαι τη σκηνή σαν τώρα ...

Αυτό το "παιδί" λοιπόν, έβαζε ξώβεργες στα φυτά στην αυλή του σπιτιού του,

για να πιάνει πουλιά - δεν ξέρω αν τα τρώγανε ή τα έπιανε από χόμπι ...

Μου λέει λοιπόν ένα απόγευμα που πέρναγα έξω απ' το σπίτι του ... έλα να δεις κάτι ...

Πάω κοντά κ μου δείχνει το πουλί, που είχε πιαστεί στην ξώβεργα,

να "πολεμάει" να φτερουγίσει για να φύγει, αλλά να μην μπορεί ...

Τότε το πιάνει με ένα σκαμνί, το κατεβάζει, έρχεται κοντά μου στο συρματόπλεγμα

και με ενώ με κοιτούσε ... μου δείχνει το πουλί ... και με μια κίνηση το στραγγάλισε ...

Σαν παιδάκι, έμεινα άφωνος ...

Ίσως ... αυτό να ήθελε να δει ... :(:(:(

Ακόμη κ τώρα που το διηγούμαι, έχω το ίδιο συναίσθημα του "κόμπου" στο λαιμό ... :(

vpentza
22-12-2013, 10:27
Ένα σημείο στη χώρα μας όπου χρησιμοποιούσαν τα δίχτυα για να παγιδεύουν πουλιά και σε πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς ήταν η ευρύτερη περιοχή της Μάνης και ιδιαίτερα πέριξ του ακρωτηρίου Ταίναρο...
Ως τελευταίος σταθμός "ξεκούρασης" των ορτυκιών πριν τη διάσχιση της Μεσογείου ή και ανάποδα ως πρώτος σταθμός ξεκούρασης τους κατά την επιστροφή τους από Αφρική, τα ορτύκια παγιδεύονταν στα δίχτυα των ντόπιων κατά χιλιάδες....
Η περιοχή ήταν ονομαστή για τους αριθμούς των μεταναστευτικών αυτών πουλιών τα οποία παστώνονταν και συσκευάζονταν σε λάδι, και με κιούπια και δια μεσου θαλάσσης ταξίδευαν προς τη Δύση. Κάποτε λοιπόν ήταν εκπληκτικός μεζές το παστωμένο ορτύκι και η ζήτηση ήταν τεράστια ώστε η περιοχή γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση από τη διεργασία αυτή...
Το εμπόριο ορτυκιών ήταν τόσο ακμαίο και τόσο παραγωγικό που σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με τα δίχτυα τους ασχολούνταν με αυτό....Παράλληλα με άλλα τοπικά προιόντα προς εξαγωγή, η οικονομική άνθιση ιντρίγκαρε το κράτος των Αθηνών που έβλεπε το τελωνείο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα παραγωγικό αλλά χωρίς φυσικά κέρδος για τη Δημόσια διοίκηση...
Ο Καποδίστριας πίεσε να αναλάβει τον έλεγχο του τελωνείου Μάνης, η πίεση και οι διεργαςίες προς αυτό ήταν αιτία πολέμου για τους τοπικές φαμίλιες των Μαυροκορδάτων και λένε ότι απετέλεσε και έναν βασικότατο λόγο που οι Μανιάτες, εν τέλει, τον δολοφόνησαν..
Ορτύκια - Καποδίστριας, σημειώσατε....δύο(2) :cool: