PDA

View Full Version : Οι «Περσείδες» θα φωτίσουν τον ουρανό


yannis
11-08-2009, 17:13
http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=64613&w=400&h=300&q=80
Οι «Περσείδες» θα φωτίσουν τον ουρανό

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009, 16:09

Στην όψη της φαντασμαγορικής πανδαισίας της βροχής των αστεριών πολλοί αναρωτιούνται: «Είναι τ' αστράκια που είδε η Δανάη, η μητέρα του Περσέα, όταν βρέθηκε στην αγκαλιά του Δία»;

Ή ακόμα: «Είναι τα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου που μαρτύρησε γύρω στα μέσα Αυγούστου»;

Είτε υπάρχει σύνδεση με κάποιο μύθο, είτε όχι το μόνο σίγουρο είναι, ότι και φέτος ο ουρανός θα βρέξει… «Περσείδες», καθώς πιστές στο ραντεβού τους θα φωτίσουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φυσικό υπερθέαμα.

Όσοι βρεθούν μακριά από τα φώτα της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν τον νυχτερινό ουρανό, ο οποίος θα φωτίζεται με την βροχή των «Περσείδων».

http://www.zougla.gr/Uploads/michael/persides2.jpg

Τα δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια που θα στολίσουν τις νύχτες του Αυγούστου από τις 11 έως τις 13 του μηνός θα μπορούν να απολαύσουν οι αθεράπευτα ρομαντικοί και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια «βροχή» αστεριών που είναι γνωστή ως «Περσείδες». Αποτελείται από υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle που κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 130 χρόνια. Οι διάττοντες αστέρες που παρατηρούμε είναι τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό μας σύστημα.

Το όνομά τους οφείλεται στο βόρειο αστερισμό του Περσέα, όπου βρίσκεται και το σημείο εκκίνησης τους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια.

http://www.zougla.gr/Uploads/michael/persides3.jpg

Η βροχή αστεριών με το όνομα «Περσείδες» θεωρείται η καλύτερα παρατηρούμενη βροχή, εξαιτίας της μεγάλης έντασής της, καθώς έως και 80 μετεωρίτες την ώρα γίνονται εμφανείς.

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καλύτερες ώρες παρατήρησης είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Εάν μοναδικό οπτικό σας βοήθημα είναι το γυμνό μάτι, δεν συνίσταται να κοιτάζετε το φεγγάρι γιατί αυτό μειώνει την νυχτερινή όραση.

Το φαινόμενο καλύπτει όλο το φάσμα του ουρανού, οπότε εάν είναι κανείς ξαπλωμένος μπορεί να έχει στο οπτικό πεδίο του ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού.


Από www.zougla.gr

riko46
11-08-2009, 17:17
Ευχαριστούμε τον αστρολόγο μας :sm7:Γιάννης.......
πάντως το θέαμα είναι όμορφο.........:cool:

georgekostas
11-08-2009, 17:18
Πολυ καλο Γιαννη...:sm8:

yannis
11-08-2009, 17:38
Ευχαριστούμε τον αστρολόγο μας :sm7:Γιάννης.......
πάντως το θέαμα είναι όμορφο.........:cool:


Ε, τότε να και η ανάλυση!!!!!:sm7:



Για μια ακόμη χρονιά, οι κάτοικοι της Ελλάδας και γενικότερα του πλανήτη, θα μπορούν απόψε και αύριο το βράδυ, να δουν το φαντασμαγορικό θέαμα που παρέχει η βροχή των διαττόντων αστέρων, που είναι γνωστοί ως Περσείδες, επειδή η περιοχή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν, είναι ο βόρειος αστερισμός του Περσέα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι Περσείδες οφείλονται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle που κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 130 χρόνια. Οι διάττοντες που παρατηρούμε (κάτι που πιθανότατα συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια), είναι τα σωματίδια σκόνης και βράχων που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα. Καθώς η Γη περνά μέσα από το νέφος σωματιδίων που άφησε ο κομήτης, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, στο νυχτερινό ουρανό μπορεί να λάβει χώρα ένα πραγματικό "σόου".

Το μέγιστο της "βροχής" συνήθως γίνεται αντιληπτό στις 11-13 Αυγούστου κάθε χρόνου, ενώ Περσείδες παρατηρούνται περίπου από τις 23 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, με μέσο ωριαίο ρυθμό περίπου 60 - 80 μετεώρων ανά ώρα. Το φαινόμενο γίνεται βασικά αντιληπτό στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο μπορούν να το δουν λίγοι μόνο τυχεροί που βρίσκονται οριακά νότια του ισημερινού.

Πολλοί από τους διάττοντες (πεφταστέρια) των Περσείδων είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και αφήνουν ένα έντονο "ίχνος" πίσω τους, καθώς συγκρούονται με την γήινη ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνονται, γι' αυτό η συγκεκριμένη "βροχή" έχει αποκτήσει την φήμη ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεαματική - κάτι που εξαρτάται άμεσα από τα αν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό, καθώς και από το κατά πόσον το σημείο παρατήρησης θα βρίσκεται μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων και θα επιτρέπει την θέαση σε έναν όσο γίνεται πιο σκοτεινό ουρανό.

Ο αριθμός πάντως των διαττόντων αστέρων που παρατηρούνται, μειώνεται πλέον διαχρονικά, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992 (η δραστηριότητα αυξάνεται όταν ο κομήτης βρίσκεται κοντά στο περιήλιο, καθώς η περιοχή κοντά στον κομήτη είναι πιο πυκνή σε σωματίδια).

Σύμφωνα με τους αστρονόμους - επαγγελματίες και ερασιτέχνες- οι καλύτερες ώρες παρατήρησης για τις Περσείδες είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, κάτι που μπορεί να γίνει και με γυμνό οφθαλμό. Το φαινόμενο γενικά καλύπτει όλο τον ουρανό, οπότε αν κανείς είναι ξαπλωμένος, μπορεί να έχει στο οπτικό πεδίο του ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού. Συνίσταται επίσης να μην κοιτάζει κανείς το φεγγάρι, γιατί αυτό μειώνει τη νυχτερινή όρασή του.

(Πηγή: ΑΠΕ)

riko46
11-08-2009, 17:41
Ευχαριστούμε κ' για την ανάλυση.............:p

SenseiG
11-08-2009, 19:00
Ευχαριστουμε πολυ για την αναλυση και την ενημερωση:p

skippybi
11-08-2009, 19:36
άψογος λέμε...:):):)

Arkas
11-08-2009, 19:52
Σε ευχαριστούμε Γιάννη!
Πρέπει να είναι πολύ φαντασμαγορικό θέαμα!!!

sotos
12-08-2009, 02:05
Ευχαριστούμε !!!!

Jefe
12-08-2009, 09:35
:sm8:


Jefe

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
12-08-2009, 11:37
Ευχαριστούμε Γιάννη ......;)


Υ.Γ. εεεεεε όχι κ αστρολόγος ...... αστρονόμος είναι ο άνθρωπος ...:D:D:D