PDA

View Full Version : Το μυστικό της φαγούρας


skippybi
20-08-2009, 22:51
http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/08/scratching.jpg (http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/08/scratching.jpg)

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα τύπο νευρικών κυττάρων που εμφανίζονται να δημιουργούν το αίσθημα της φαγούρας.

Η ανακάλυψη, που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε καλύτερες θεραπείες ιδίως για τη χρόνια μορφή της πάθησης, έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, με επικεφαλής το νευροεπιστήμονα Ζου-Φενγκ Τσεν και Κινέζους συναδέλφους του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πεκίνου.

Στο πλαίσιο των μελετών έγιναν εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι αυτά διαθέτουν ένα «κύκλωμα» νευρικών κυττάρων, τα οποία μεταδίδουν αποκλειστικά το αίσθημα της φαγούρας, κάτι που καταρρίπτει την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι ο κνησμός δεν είναι παρά μια ήπια μορφή πόνου και ότι μεταδίδεται μέσα από τα ίδια νευρικά κυκλώματα που μεταδίδεται και ο πόνος.

Αν και κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μπερδέψει το τσίμπημα ενός κουνουπιού με αυτό μιας σφήκας, παρόλα αυτά μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς το σώμα ξεχωρίζει τα δύο αυτά αισθήματα και έτειναν να πιστεύουν ότι τα δύο αυτά ξεχωριστά αισθήματα μεταδίδονται μέσω των ίδιων νευρικών (νευρωνικών) «οδών».

Έτσι, συχνά οι γιατροί δίνουν φάρμακα για τον πόνο στους ασθενείς με χρόνιο κνησμό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το εύρημά τους έχει πολύ σημαντικές θεραπευτικές συνέπειες», καθώς για πρώτη φορά διαπιστώθηκε καθαρά ότι το αίσθημα του κνησμού μεταδίδεται από ξεχωριστούς νευρώνες, διαφορετικούς από αυτούς του πόνου, συνεπώς τα «κύτταρα του κνησμού» διαθέτουν δικούς τους ειδικούς υποδοχείς-μόρια, που στο μέλλον μπορούν να αποτελέσουν τους στόχους για τη θεραπεία ή έστω την μετρίαση του χρόνιου κνησμού, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από 50 ασθένειες, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αλλεργίες, ο έρπης, το AIDS, οι μολύνσεις κ.ά., μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φαγούρα και οι υπάρχουσες διαθέσιμες θεραπείες είναι συχνά μόνο εν μέρει αποτελεσματικές.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη κνησμού, αυτός που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων ή από αλλεργικές αντιδράσεις και συνδέεται με την παρουσία της χημικής ουσίας ισταμίνη (γι’ αυτό χορηγούνται αντισταμινικά φάρμακα) και ο χρόνιος κνησμός που δεν έχει σχέση με το επίπεδο της ισταμίνης, γι’ αυτό και δεν ανταποκρίνεται στην χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων.

Το 2007 οι ίδιοι επιστήμονες είχαν εντοπίσει το πρώτο γονίδιο (GRPR) που συνδέεται με τη φαγούρα και είναι ενεργό στο νωτιαίο μυελό. Με τη νέα τους έρευνα, οι Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νευρικά σήματα του πόνου και της φαγούρας μεταδίδονται μέσω ξεχωριστών νευρωνικών κυκλωμάτων του νωτιαίου μυελού.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαφανίσουν τελείως σχεδόν το αίσθημα της φαγούρας από τα πειραματόζωα, χωρίς όμως παράλληλα να εξαφανιστεί στο παραμικρό το αίσθημα του πόνου.

Άλλοι επιστήμονες, ειδικοί στη φαγούρα, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, όπως ο καθηγητής Δερματολογίας Τζιλ Γιοσίποβιτς του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, ο οποίος επέστησε την προσοχή ότι άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν νευρικά κυκλώματα, τα οποία μεταφέρουν παράλληλα τόσο τον πόνο όσο και τη φαγούρα, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι μια πειραματική έρευνα «μεταφραστεί» σε φάρμακα χρήσιμα στους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.


Πηγή: Otherside.gr

georgekostas
20-08-2009, 22:54
Ευχαριστουμε Βασιλη...

riko46
20-08-2009, 22:56
Γεια σου Βασίλη με την ενημέρωση.......................:cool:

skippybi
20-08-2009, 23:06
...ξέρω, ξέρω, είχατε μια φαγούρα!!!:sm7::sm7::p

Arkas
21-08-2009, 09:52
...ξέρω, ξέρω, είχατε μια φαγούρα!!!:sm7::sm7::p
:sm7::sm7::sm7:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
22-08-2009, 05:54
Ευχαριστούμε Βασίλη .....;)

Ότι μαθαίνουμε, καλό είναι !