PDA

View Full Version : Τραγωδία στη Μεσόγειο


yannis
21-08-2009, 23:11
Αντιγράφω από www.zougla.gr (http://www.zougla.gr)
Δεν επιθυμώ να σχολιάσω, απλά ας μένει σε κάποια γωνιά του μυαλού...






Τραγωδία στη Μεσόγειο

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 21:15
Πολύβιος Κανές
http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/2108-600x230MAKETANEW.jpg

Η είδηση μόλις μερικές αράδες από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. «Εντοπίστηκε από την ιταλική Aκτοφυλακή μία φελούκα με 80 επιβάτες. Μόνο πέντε ήταν επιζώντες. Οι υπόλοιποι 75 νεκροί. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι πέθαναν από δίψα».

http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/met1.jpgΣτη λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία ένας πόλεμος, ενδεχομένως ο πραγματικός 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, που τον είχε προβλέψει λίγο πριν το θάνατό του ο Κωστής Μοσκώφ, παρατηρώντας εκεί, στην Αλεξάνδρεια, το κύμα της απόλυτης φτώχειας που ετοιμαζόταν σαν τσουνάμι να ξεβράσει την οργή του. Σε αυτήν τη λεκάνη της Μεσογείου, εκατοντάδες χιλιάδες καταδικασμένοι από την Αφρική και την Ασία συναντώνται με τον ίδιο παράδοξο στόχο. Παράδοξο για τη χορτασμένη βόρεια ακτή της Μεσογείου. Για εκείνους τους άλλους, από τη Σενεγάλη και το Αφγανιστάν, την Περσία και την Ερυθραία, το ταξίδι αυτό δεν έχει τίποτε το παράδοξο.

Πρόκειται για ένα ταξίδι επιβίωσης που πολλές φορές, πολύ συχνά, καταλήγει απλά στο θάνατο. Κάποτε λειτουργούσε ο δρόμος του μεταξιού και αργότερα των μπαχαρικών. Τώρα λειτουργούν οι δρόμοι των οικονομικών μεταναστών. Σε αυτήν τη Μεσόγειο, την ήρεμη και τη γαλάζια, διεξάγεται καθημερινά ένας πόλεμος. Με θύματα και κόστος. Με νεκρούς, με στρατόπεδα συγκέντρωσης, με μικρά ή μεγάλα Γκουντάναμο από την Ανδαλουσία και τη Σικελία έως την Πάτρα και το Φαρμακονήσι.

http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/met2.jpgΓια τους αναλυτές πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει επιστροφή. Η Ιστορία της ανθρωπότητας είναι σφυρηλατημένη με μετακινήσεις πληθυσμών. Από τη φτώχεια προς τα πλούσια εδάφη, που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ένα μύθο που συντηρείται. Στις ημέρες μας πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κύκλωμα εκμετάλλευσης του πόνου και της οργής από δουλέμπορους, που οργανώνουν τα σύγχρονα καραβάνια των σκλάβων.

Η μικρή ιστορία του Ισμαήλ

Ο Ισμαήλ, 17 χρονών παλικαράκι από τη νότιο Περσία, επελέγη από το οικογενειακό συμβούλιο του χωριού να αποτολμήσει το μεγάλο ταξίδι. Είναι ο βενιαμίν της οικογένειας. Η μητέρα του έραψε κατάσαρκα μία ζώνη με 3.000 δολάρια, τις οικονομίες της φατρίας. Με αυτά τα λεφτά θα επιχειρήσει να φθάσει κάπου στην Ελλάδα. Ο δρόμος μακρύς. Χιλιάδες χιλιόμετρα πεζοπορίας. Θα περάσει τα βουνά του βόρειου Ιράν, θα μετρήσει φαράγγια και θα δει πολλές φορές τον ήλιο να δύει μπροστά του. Θα ακούει ιστορίες για τις εκατόμβες των νεκρών που, είτε πάγωσαν στα παγωμένα όρη, στα σύνορα με την Τουρκία, είτε έπεσαν σε ναρκοπέδια, είτε απλά πέθαναν από πείνα.

http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/met3.jpgΟ Ισμαήλ είναι μία πραγματική ιστορία από εκείνες που μπορεί να ακούσει κανείς στο λιμάνι της Πάτρας, αν έχει την υπομονή και τη διάθεση. Αυτήν την κουβέντα, την έχει κάνει πολλές φορές ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που ακουμπά τα συρματοπλέγματα του ελληνικού Γκουαντάναμο και προσπαθεί να απεικονίσει αυτόν τον καθημερινό πόλεμο. Κάτω από τις νταλίκες, οι δουλέμποροι τοποθετούν πλαστικά φέρετρα. Δε φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ίσα ίσα που χωρά ένας άνδρας. Εκεί μέσα θα περάσει όσα μερόνυχτα χρειαστούν για να φθάσει στην Ιταλία. Εκεί, σε κάποια στροφή του δρόμου, σε μια αλάνα, αν έχουν επιβιώσει, θα βγουν από τα πλαστικά κουτιά και θα περιμένουν τον Ιταλό, το σύνδεσμο του Έλληνα δουλέμπορου.

Από εκεί αρχίζει το νέο κεφάλαιο του τρομακτικού οδοιπορικού. Θα καταλήξουν να δουλεύουν για μία μπουκιά ψωμί σε βιοτεχνίες ή τις οικοδομές της Καμόρα. Αν είναι τυχεροί. Άλλοι θα καταλήξουν πίσω από τα σύρματα. Άλλοι, οι περισσότερο νέοι και εμφανίσιμοι, θα κάνουν πιάτσα στα περίχωρα της Ρώμης και του Μιλάνο. Στη Νάπολη θα αφήσουν το ίχνος τους. Το κοινό όνειρό τους είναι να φθάσουν στη Γαλλία και τη Βρετανία. Το 2009, οι σκηνές αυτές θυμίζουν τον πιτσιρικά από την Καππαδοκία, που ξεκίνησε για το μακρινό ταξίδι προς το Elis Island. Το Αμέρικα - Αμέρικα του Ηλία Καζάν. Άλλες εποχές. Τώρα, οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Σκληρές. Απίστευτα σκληρές.

Χωρίς επιστροφή

http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/met4.jpgΟι 75 οικονομικοί μετανάστες στοιβάχτηκαν στην αραβική φελούκα σε μία παραλία της Τρίπολης της Λιβύης. Ξανοίχτηκαν με ρότα τη Σικελία. Τρεις εβδομάδες βολόδερναν στην κεντρική Μεσόγειο. Το νερό τελείωσε και μαζί η ζωή τους. Πρόκειται για ένα συμβάν που κατεγράφη με «οδύνη», όπως σημειώνεται στις επίσημες ανακοινώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Οι γραφειοκράτες στη Γενεύη δηλώνουν σοκαρισμένοι από το θέαμα των 75 πτωμάτων στο αμπάρι της φελούκας. Αυτοί ξέρουν περισσότερο από τον καθένα τους πραγματικούς αριθμούς απωλειών σε αυτόν το διαρκή πόλεμο. Ο Κωστής Μοσκώφ είχε φανταστεί τα εκατομμύρια των Descamissados (χωρίς πουκάμισα), να εξορμούν προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, οι χιλιάδες παρίες της Γης, αποβιβάζονται με σαπιοκάραβα.

Δεν υπάρχει μόνον η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής. Υπάρχει και αυτή της αγοράς εργασίας και είναι αμείλικτη. Οι νόμοι της είναι σαφείς. Οι επιπτώσεις σαφέστερες. Στη ζωή, και άρα στην οικονομία, δεν υπάρχει η έννοια του κενού. Αν στο Νίγηρα και τη Σομαλία πεθαίνουν από πείνα, αρρώστιες και τον πόλεμο, τότε θα πάρουν των ομματιών τους και θα κατευθυνθούν προς τις «Γαίες της Επαγγελίας», όπου και να είναι αυτές, και κανείς, καμία Αρχή, κανένας φαντάρος, καμία Αστυνομία δε θα μπορέσει να τους σταματήσει. Η Ιστορία το έχει καταγράψει. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε εφικτή η διακοπή μιας μαζικής μετανάστευσης. Ούτε αυτή τη φορά θα είναι εφικτός ο έλεγχος της ροής οικονομικών μεταναστών.

http://www.zougla.gr/Uploads/avadistastavros/met5.jpgΟι γραφειοκράτες στη Γενεύη δε γνωρίζουν τα τραγούδια των φελάχων της Αιγύπτου ή τα μακρόσυρτα μονοφωνικά του Τσαντ. Δεν ξέρουν τους λαρυγγισμούς των κατοίκων της Περσίας, ούτε τα χορωδιακά στα Σουαχίλι της Σενεγάλης. Δεν μπορούν να ξέρουν ποια τραγούδια τραγουδούσαν οι 75 στο αμπάρι της φελούκας που ξεκίνησε από τη Λιβύη, πέρασε κοντά από τη Μάλτα και κατέληξε στα ξερονήσια κάτω από τη Σικελία. Γιατί μέσα σε αυτό το σκλαβοπάζαρο, οι άνθρωποι ονειρεύονται.

Οι «άθλιοι» της φελούκας πέθαναν από δίψα. Είμαστε στο 2009 και στη δική μας Μεσόγειο, άνθρωποι πεθαίνουν από δίψα. Ο πόλεμος έχει αρχίσει και θα είναι μακρύς και αβίωτος. Τα ίχνη αυτού του πολέμου θα τα διαβάζουμε στα αρχεία των γραφειοκρατών της Γενεύης, που με μεθοδικότητα καταγράφουν τις απώλειες. 21η Αυγούστου 2009. 75 νεκροί.

ntinopoulos
21-08-2009, 23:57
:o:o:o

sotos
22-08-2009, 00:07
Με λυπεί βάβαια ο θάνατος αθώων ανθρώπων αλλά (να με συγχωρήσετε)δεν ειναι επιλογή τους η λαθρομετανάστευση;;;;Προσοχή-Χωρίς κανένα ρατσισμό.:(

VILLY
22-08-2009, 00:50
Με λυπεί βάβαια ο θάνατος αθώων ανθρώπων αλλά (να με συγχωρήσετε)δεν ειναι επιλογή τους η λαθρομετανάστευση;;;;Προσοχή-Χωρίς κανένα ρατσισμό.:(

Σαφέστατα μόνοι τους διάλεξαν αυτό το δρόμο. Ήξεραν τα ρίσκα και τα πήραν. Και δεν τίθεται θέμα ρατσισμού!
Το βέβαιο είναι ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν ευθύνεται πρωτόκλιτα σε αυτό. Ευθύνονται όμως κάποιοι ηγέτες οι οποίοι ωθούν τις χώρες αυτές στο μαρασμό, ο οποίος εξωθεί τους πολίτες αυτών των τρίτων χωρών στην αναγκαιότητα της λαθρομετανάστευσης.

Φίλοι μου δεν φταίμε εμείς για αυτά, άλλωστε είμαστε και οι ίδιοι θύματα αυτής της παγκοσμιοποίησης που μαστίζει με διαφορετικούς τρόπους και μεγέθη τους λαούς των χωρών.
Τάχουμε γράψει (Ρέθυμνο (http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=1357)) και αναλύσει ευρέως.
Η μάστιγα αυτή πέφετει απλώς βαρύτερα σε αυτά τα κράτη που πιάσαν πάτο ενώ εμείς ακόμα έχουμε ορισμένα περιθώρια αφού ξεκινήσαμε την κάθοδο από πιο ψηλά!

vellos
22-08-2009, 00:58
μήπως και στο Αιγαίο το ίδιο πράγμα δεν γίνεται;;;;; μας στέλνουν καραβιές ολόκληρες οι απέναντι :hmmm:

GANTZA
22-08-2009, 01:09
:o:o:o:o:(:(

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
22-08-2009, 04:25
Όπως και να το κάνουμε,

τόξεραν δεν τόξεραν,

φταίνε δεν φταίνε,

είναι λυπηρή κατάληξη κάποιων ανθρώπων ....

Αν φταίει η παγκοσμιοποίηση

ή φταίει κάποια κυβέρνηση,

πάλι δεν παίζει ρόλο στην παρούσα θλιβερή εξέλιξη ... :(:(:(




.

riko46
22-08-2009, 07:48
:hmmm:

georgekostas
22-08-2009, 09:39
Οπου φτωχος και η μοιρα του...:hmmm::hmmm:

Arkas
22-08-2009, 10:49
Οπου φτωχος και η μοιρα του...:hmmm::hmmm:
Πολύ σωστά!:mad::mad::mad:
Σε ευχαριστούμε Γιάννη για το post.
Έτσι για να γνωρίζουμε τί συμβαίνει και λίγο πιο έξω από την "αυλή μας"...

vasmar
22-08-2009, 11:25
Οι καημένοι ....πέθαναν σαν τα ποντίκια:(

margot
23-09-2009, 09:36
Γιάννη σ'ευχαριστούμε για το post.
Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου όλοι μας έχουμε ένα μικρό μερίδιο ευθήνης:o
Απολαμβάνουμε πολλά πράγματα- άπλειστα μερικές φορές - και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε κάτι και είμαι σίγουρη ότι ο καθένας μας μπορεί στην καθημερινότητά του να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή η κατάστααση.....ίσως δεν σταματήσει ποτέ αλλά ας μην το προδικάσουμε:o:o
(και έχουμε και πολλούς που ενοχλούνται στην ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν να "φάνε από το ψωμί τους"ΝεύραΝεύρα

Kolokas
23-09-2009, 10:41
:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gazi
23-09-2009, 13:33
Πολύ σωστά!:mad::mad::mad:
Σε ευχαριστούμε Γιάννη για το post.
Έτσι για να γνωρίζουμε τί συμβαίνει και λίγο πιο έξω από την "αυλή μας"...


+1200

nefos
23-09-2009, 14:27
:yz.

gsmaniac
23-09-2009, 15:38
δυσκολο και λυπηρο θεμα.................ο ΠΕΤΡΟΣ που γνωριζει το θεμα αριστα,λογω επαγγελματος,μας αναλυσε το θεμα και καταλαβα οτι δεν υπαρχει λυση :yz:yz:yz:yz:yz

Dionisis
23-09-2009, 15:45
Οπου φτωχος και η μοιρα του...:hmmm::hmmm:Μαζι σου και εγω ........ολα τ αλλα λογια λογια λογια πανω σε πτωματα πλουτιζουν καποιοι παντα ετσι γινοταν παντα ετσι θα γινετε.........ΝεύραΝεύραΝεύραΝεύραΝεύραΝεύραΝεύρα

essel
23-09-2009, 17:57
Θα το δε΄ξει στον αντ1?
για να το δώ στηω 46αρα πλάσμα hi-end με 3 usb και αντιθεση 2000000:1 τηλεορασή μου?..............................................................................................:(:mad::(

Albatros
23-09-2009, 18:06
Με λυπεί βάβαια ο θάνατος αθώων ανθρώπων αλλά (να με συγχωρήσετε)δεν ειναι επιλογή τους η λαθρομετανάστευση;;;;Προσοχή-Χωρίς κανένα ρατσισμό.:(
Ναι βέβαια, δική τους η επιλογή ΠΟΥ θα πεθάνουν από τη πείνα και τη δίψα ,στη χώρα τους η αλλού?
:mad::hmmm:

pepax66
23-09-2009, 19:48
Επειδή τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι όσο και να στεναχωρηθούμε τώρα ή μετά ή σε λίγο θα ξαναγίνει και το κακό είναι ότι δεν θα το μάθουμε δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά είναι ανατριχιαστικές οι στατιστικές!
Στο συγκεκριμένο τύπο λαθρομετανάστευσης (Αφρική - Ευρώπη Ψαροκάικο) αυτά τα πλωτά φέρετρα έχουν ζήσει τα πάντα μέχρι να πάνε πάτο από επιτυχίες μέχρι ανταρσίες αλλά σε όλες τις εξορμήσεις τους το μονο κοινό στοιχείο είναι τα εξαθλιωμένα και απελπισμένα κορμιά που κρέμονται σαν τσαμπιά από τα ξάρτια τους έχοντας αγοράσει μια ελπίδα πουλώντας την ζωή τους για αυτό. Και απέναντι ο νόμος σκληρός και απόλυτος ή όχι? Δεν θυμάμαι ποιος είπε το «Καλύτερα να σε μάθω να ψαρεύεις παρά να σου δώσω να φας» αυτούς τους μάθαμε να ψαρεύουν για να τους πάρουμε το φαί! :hmmm::hmmm::hmmm::hmmm:

vp_68
23-09-2009, 20:16
:hmmm::hmmm::hmmm::hmmm::hmmm::hmmm:

essel
25-09-2009, 17:36
:(:(:(:(