PDA

View Full Version : Το αβατο στο Λαζαρατι


georgekostas
02-09-2009, 11:33
Περικυκλωμένα από ψηλούς τοίχους και παντού βαριές σιδερένιες πόρτες, δεν επιτρέπουν σε κανένα περίεργο βλέμμα να αντικρίσει πίσω από αυτές. Είναι τα καστρόσπιτα στο Λαζαράτι της Αλβανίας. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τις σιδερένιες πόρτες βρίσκονται οι φυτείες χασίς. Χρόνια τώρα η κωμόπολη αυτή, η οποία γνωρίζει μία πρωτοφανή άνθηση, ζει από την καλλιέργεια της ινδικής κάναβης. Αποτελεί κράτος εν κράτη και έχει επιβάλλει τους δικούς της νόμους.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να δει κι αυτό γιατί δεν έχει την δυνατότητα λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα σπίτια είναι μικρά κάστρα που κρύβουν καλά τα μυστικά τους και σαφώς ούτε μπορεί κάποιος να φτάσει εύκολα στο χωριό, ούτε βέβαια να κινηθεί ελεύθερα στους δρόμους του. Κάθε κίνηση παρακολουθείται και αν θεωρηθεί ύποπτη, υπάρχουν πάντα κάποιοι έτοιμοι να δράσουν.

Οι κάτοικοι του Λαζαρατίου ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης. Κάθε οικογένεια έχει την δική της φυτεία. Είναι κι αυτός ένας από τους άγραφους νόμους. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει, υποχρεούται να το κάνει, αφού διαφορετικά θα θεωρηθεί «άνθρωπος» της αστυνομίας...

Το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ευρώ. «Όσο υπάρχουν λεφτά οι κάτοικοι δεν προκαλούν φασαρίες...Όταν οι καλλιέργειες δεν πάνε καλά και τα χρήματα δεν έρχονται, τότε είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να επαναστατήσουν», λένε με νόημα όσοι ξέρουν καλά και παρακολουθούν χρόνια τις κινήσεις και τις ενέργειές τους.
Φυσικά η είσοδος της Αστυνομίας στην κωμόπολη όπου ζουν περίπου τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι είναι αδύνατη καθώς θα βρουν απέναντί τους έναν ολόκληρο στρατό πλήρως εξοπλισμένο. Όλοι θυμούνται ακόμη πως όταν πριν από λίγα χρόνια οι αλβανικές αρχές οργάνωσαν σε συνεργασία με Ιταλούς επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης, την εγκατέλειψαν στη μέση, καθώς οι μαφιόζοι του χωριού έπληξαν με αντιαεροπορικό πυροβόλο το ιταλικό ελικόπτερο, που κατηύθυνε την επιχείρηση και λίγο έλειψε να το καταρρίψουν.

Έτσι τα μπλόκα και οι περιπολίες περιορίζονται στο κεντρικό δρόμο, που οδηγεί από τα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς προς το Αργυρόκαστρο. Στα σημεία αυτά η αστυνομία, περιόρισε την κίνηση βυτιοφόρων που μετέφεραν στην διάρκεια του καλοκαιριού νερό προς τις φυτείες. Στα ίδια σημεία προσπαθούσε να κατασχέσει ποσότητες πριν αυτές κινηθούν προς την Ελλάδα.

Όμως αυτές που τελικώς περνούν τα σύνορα δεν είναι λίγες. Όπως η καλλιέργεια έτσι και η διακίνηση έχει εξελιχθεί σε επιστήμη για τους ντόπιους. Μία επιστήμη που θέλει όμως και τους Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι θα κλείσουν τις συμφωνίες και θα μεριμνήσουν για την μεταφορά των φορτίων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ποσότητες χασίς που έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του έτους στο Νομό Ιωαννίνων είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και στους αριθμούς αυτούς αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος, με το οποίο είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.

Μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την Κακαβιά...Ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος όπου ανθεί η παρανομία. Έχει τους δικούς του νόμους και κανόνες και σε όποιον κάνει την...αφελή ερώτηση «καλλιεργείται εδώ χασίς», δίνει την αφοπλιστική απάντηση.... «Δεν ξέρω τίποτα. Βλέπετε εσείς κάτι...».
Τα καστρόσπιτα κρατάνε καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους!






πηγη:τροκτικο

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
02-09-2009, 11:38
:( :( :(....πολλά τα λεφτά γιέ μου ...

Troublemaker
02-09-2009, 11:49
Ας μη μιλησω καλυτερα........

Arkas
02-09-2009, 13:04
Αντί απαντήσεως, σας παραθέτω το παρακάτω.
Προσοχή, δεν κάνω χιούμορ...



Αίτημα για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

http://2.bp.blogspot.com/_pgmLVbyydCA/SfGSLUr9PdI/AAAAAAAALYY/v2V0eA01w-M/s320/aacl.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_pgmLVbyydCA/SfGSLUr9PdI/AAAAAAAALYY/v2V0eA01w-M/s1600-h/aacl.jpg) Στα τέλη του Απριλίου είναι πολύ πιθανό η Αλβανία να υποβάλλει αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, απαίτησαν οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη γειτονική χώρα στις 28 Ιουνίου να διέπονται από διαφάνεια και εντιμότητα. Οι Αλβανοί θέλουν διακαώς αρχικά να μετακινούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να χρειάζονται κάρτα βίζα.
Παράλληλα, πηγές από το υπουργείο εξωτερικών της Αλβανίας ανέφεραν πως ένας χρόνος είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση κ. Ολι Ρεν τόνισε πως "προέχει, τώρα, η Αλβανία να διεξάγει σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές τις βουλευτικές εκλογές (την 28η Ιουνίου)".

gemara
02-09-2009, 13:25
Στο ΝΑΤΟ, είναι κάμποσο καιρό πάντως η Αλβανία...
Σύμμαχοι κι αυτοί...

http://www.nato.int/cps/en/natolive/nato_countries.htm

Arkas
03-09-2009, 12:08
Στο ΝΑΤΟ, είναι κάμποσο καιρό πάντως η Αλβανία...
Σύμμαχοι κι αυτοί...

http://www.nato.int/cps/en/natolive/nato_countries.htm
Γι' αυτό Γιώργο μου η Ελλάδα είναι πρώτη στις μεταναστευτικές προτιμήσεις των γειτόνων μας.
Λόγω συμμαχικής ιδιότητας!:D:mad:

ntinopoulos
03-09-2009, 12:34
αν μπει κι η αλβανια στην ε.ε...!:p:p:p
ανεκδοτο ακουγεται!:sm7::sm7::sm7:

gemara
03-09-2009, 18:56
Γι' αυτό Γιώργο μου η Ελλάδα είναι πρώτη στις μεταναστευτικές προτιμήσεις των γειτόνων μας.
Λόγω συμμαχικής ιδιότητας!:D:mad:

Ναι;:confused:
Και γω που νόμιζα ότι ερχόντουσαν λόγω της ανυπαρξίας αστυνόμευσης του κράτους και μη τήρησης των νόμων...!:D

SenseiG
03-09-2009, 20:25
:( :( :(....πολλά τα λεφτά γιέ μου ...
ειναι πολλα τα λεφτα Αρη..;)