PDA

View Full Version : BMW R1200S: Βαυαρική απόλαυση


KostasGS
14-01-2009, 04:13
ΔΟΚΙΜΗ
BMW R1200S: Βαυαρική απόλαυση
29-07-2008



http://www.imageshack.gr/files/fqo4tblczklu4ofmulv5_thumb.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=fqo4tblczklu4ofmulv5.jpg)




Στην κατηγορία των σπορ δικύλινδρων μοτοσικλετών η BMW έχει τη δική της συνταγή, για μία μοτοσικλέτα που αρμόζει στην φιλοσοφία της και υπόσχεται να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τη ροή της αδρεναλίνης του αναβάτη. Η boxer διάταξη αποτελεί σήμα κατατεθέν της γερμανικής εταιρίας, ωστόσο η σπέσιαλ ρύθμιση και η βελτίωση του μοτέρ έχουν δώσει φτερά στις επιδόσεις του R1200S.

http://www.imageshack.gr/files/55elyruw2yxmncliu89c_thumb.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=55elyruw2yxmncliu89c.jpg)
Σπορ θέση οδήγησης
Η θέση οδήγησης είναι αναμφισβήτητα σπορ κι αυτό το διαπιστώνεις με το που καθίσεις πάνω στη σέλα του R1200S και βουτήξεις για να πιάσεις τα κλιπόνς. Οι καρποί σου φορτίζονται σε σημαντικό βαθμό όταν κινείσαι στους ρυθμούς της πόλης, ενώ από την άλλη πλευρά δένεις σωστά όταν κλικάρεις το sport mode της οδήγησης. Ο συνεπιβάτης βρίσκεται στον δικό του... όροφο, στοιχείο κοινό σε όλες τις σπορ μοτοσικλέτες. Οι διακόπτες του ακολουθούν τα γερμανικά πρότυπα κι υπάρχουν στιγμές που γίνονται δύσκολοι στη χρήση τους. Άντε, για παράδειγμα, να κλείσεις το δεξί φλας, καθώς επιταχύνεις.
http://www.imageshack.gr/files/y78ackrj7kypwyi6yij0_thumb.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=y78ackrj7kypwyi6yij0.jpg)

Ροπάτος κινητήρας
Δεν είναι τυχαία η εντύπωση όσων πιστεύουν ή ισχυρίζονται ότι οι δικύλινδρες μοτοσικλέτες έχουν μία ξεχωριστή πινελιά και νότα στις επιδόσεις τους, είτε είναι σε διάταξη V είτε εν σειρά είτε boxer. Πράγματι το ανανεωμένο R1200S σου δίνει μία μοναδική, ξεχωριστή αίσθηση όσον αφορά την οδήγησή του κι απολαμβάνεις τον σπορτίφ boxer κινητήρα του σε κάθε στιγμή.

Το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει δεν είναι άλλο από τη δυναμική απόδοση του μοτέρ, που έχει έντονο τράβηγμα από το ρελαντί, στοιχείο που σου τονίζει το ηθικό όταν κινείσαι με ροπάτες γκαζιές στα στροφιλίκια ή μέσα στην πόλη. Από την άλλη πλευρά, μόλις ανέβουν οι στροφές νιώθεις ένα δεύτερο, ισχυρότερο τράβηγμα, που κυριολεκτικά εκσφενδονίζει την μοτοσικλέτα. Ίσως οι παλιοί να παρομοίαζαν τη συγκεκριμένη απόδοση του μοτέρ με εκείνη του δίχρονου YPVS 350 της Yamaha.
Τουλάχιστον εμένα αυτή η αίσθηση μου ήρθε στο μυαλό και πραγματικά απόλαυσα την μοτοσικλέτα στις διαδρομές που κινήθηκα, σε συνδυασμό με την ανάλαφρη αίσθησή της και την καλή κατανομή των μαζών. Ο κινητήρας ξεδιπλώνει όμορφα της ισχύ του, με αποτέλεσμα να κινείσαι από τη μία στροφή στην άλλη σαν ρουκέτα. Ο συμπλέκτης είναι... αντρικός κι αν κινηθείς μέσα στην πόλη θα σε κουράσει ελαφρώς. Από την άλλη πλευρά συνεργάζεται άψογα με το κιβώτιο και οι σχέσεις κουμπώνουν στρωτά. Οι λάτρεις της επιθετικής οδήγησης καλό θα είναι να αποφύγουν τις καρφωτές αλλαγές, μιας και ο boxer δεν συμπαθεί τέτοιου είδους μεταχείριση.


Στο στοιχείο του...
Στις φιδίσιες διαδρομές το BMW μπαίνει στο στοιχείο του και νιώθει οικείο το περιβάλλον, εφόσον είναι κομμένο και ραμμένο στα γούστα του. Η γεωμετρία του, καθώς και η θέση οδήγησης σε βάζουν στην... πρίζα για να αρχίσεις να καταπίνεις τις στροφές τη μία μετά την άλλη. Η αδράνεια του στροφάλου είναι το μόνο στοιχείο που θα σε παραξενέψει, αφού στις δεξιές στροφές το άνοιγμα του γκαζιού έχει την τάση να “ρίξει” τη μοτοσικλέτα μέσα στη στροφή και στις αριστερές να τη σηκώσει. Κατά συνέπεια οι λάτρεις των σπορ επιδόσεων θα χρειαστούν κάποιο διάστημα μέχρι να εξοικειωθούν με την ιδιοτροπία της μοτοσικλέτας και να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες δυνάμεις για να εξισορροπήσουν τη συμπεριφορά της. Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται στρωτά κι οι αναρτήσεις του σε γενικές γραμμές ενισχύουν την πρόσφυση των ελαστικών.


Το BMW, ωστόσο, προτιμάει τις αρμονικές κινήσεις κι όχι τις καθαρόαιμες σπορ, από τη στιγμή που το set up των αναρτήσεων λειτουργεί καλύτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν το κυνηγήσεις σε άλλο ρυθμό, τότε διαπιστώνεις ότι η πίσω ανάρτηση αποφορτίζεται πιο έντονα και στη συνέχεια “κάθεται” στην επόμενη είσοδο της στροφής. Αυτή είναι η γνωστή συμπεριφορά των συστημάτων Telelever και Paralever, που χρησιμοποιεί η BMW στη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα και διαφέρουν στην οδική τους συμπεριφορά από τα συμβατικά συστήματα ανάρτησης των σπορ μοτοσικλετών. http://www.imageshack.gr/files/619s0beh8p5vhvidnbn9_thumb.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=619s0beh8p5vhvidnbn9.jpg)
Φρένα με τα όλα τους
Τα φρένα του είναι ισχυρά και με πολύ καλή αίσθηση και στα δύο άκρα της μοτοσικλέτας. Το μπροστινό σύστημα παρέχει πολύ καλό αρχικό δάγκωμα και η άριστη αίσθησή του σου επιτρέπει να φρενάρεις με ακρίβεια ακόμη και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Κι αυτό το διαπίστωσα περισσότερο στη βροχή, όπου στο ολισθηρό οδόστρωμα μπορούσα να ελέγξω σωστά και με ασφάλεια την επιβράδυνση της μοτοσικλέτας.

Από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις το R1200S κερδίζει τις εντυπώσεις με το προσεγμένο φινίρισμά του και την λεπτομέρεια στο κάθετι, που έχει δώσει ο Γερμανός κατασκευαστής. Κι αν μη τι άλλο αυτό αποτελεί κι έναν από τους βασικούς λόγους που θα το προτιμήσει κανείς. Από την άλλη πλευρά η τιμή του είναι πιθανό να βάλει σε σκέψεις τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή, ιδίως τους λάτρεις των «καυτών» επιδόσεων, εφόσον στο ίδιο ποσό μπορούν να επιλέξουν κάποιο “πολεμικό” τετρακύλινδρο.


Κείμενο: Β. Μωραΐτης
Φωτ.: Α.Ζουμπούλογλου

Επιστροφή στις δοκιμές < (http://www.cityauto.gr/moto/dokimes.citymoto.gr)
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα < (http://www.cityauto.gr/moto/citymoto.gr)






ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
ΜοντέλοBMW R1200SΚινητήρας4Τ, υγρόψυκτος, DOHC, δικύλινδρος, boxerΚυβισμός1.170κ.εκΤροφοδοσίαBMS-KΙσχύς122ίπποι/8.250σ.α.λ.Ροπή στρέψης11.2kgm/6.800σ.α.λ.ΠλαίσιοΑτσάλινο με τον κινητήρα ώς ενεργό μέρος του.Διαστάσεις (ΜxΠ)2.195x740χλστ.Ύψος σέλας830χλστ.Μεταξόνιο1.487χλστ.Βάρος190κιλάΑνάρτηση εμπρόςBMW Telelever με διαδρομή 110χλστ..Ανάρτηση πίσωBMW Paralever με διαδρομή 120χλστ.Φρένα εμπρόςΔίσκοι 320χλστ. με ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων.Φρένα πίσωΔίσκος 265χλστ. με δαγκάνα δύο εμβόλων και γλίστρα.Tιμή14.000ευρώ

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
14-01-2009, 15:37
ΔΟΚΙΜΗ
BMW R1200S: Βαυαρική απόλαυση

.
.
.
..





Βαυαρική απόλαυση .....

....αυτό τα λέει όλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



.

Arkas
14-01-2009, 15:46
Ωραίος ο Κώστας!

adventure
14-01-2009, 23:52
Μπράβο Κώστα .


Γέλιο Γέλιο Γέλιο


.

Dionisis
15-01-2009, 01:13
:Χαμόγελο::Χαμόγελο::Χαμόγελο::Χαμόγελο: δεν ειναι του γουστου μου αλλα εφοσον εχει τον ελλικα καλη πολυ καλη.....