PDA

View Full Version : AMBER ALERT ...λίγα για το τι, πως, ποιοι,γιατί


essel
12-09-2009, 10:22
Amber Alert




Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.

Το πρόγραμμα Amber Alert υπό τον συντονισμό του «Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children»), μέλους του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children και εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. και λοιπών φορέων (Ιδιωτικών και Κρατικών, Εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κ.α.) με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων/μηνυμάτων σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τον Απρίλιο του 2003 το Amber Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.)
Η εφαρμογή του AMBER ALERT στην Ελλάδα αποτελεί πρωτοβουλία του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μετά από πρόσκληση, που δεχθήκαμε, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Washington των Η.Π.Α. συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του συλλόγου μας και του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (National Centre for Missing and Exploited Children) καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ενημερωθήκαμε εκτενώς για το Πρόγραμμα Amber Alert, την δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητά του σε υποθέσεις εξαφανίσεων ανηλίκων.

Αναλάβαμε, λοιπόν, την ηθική υποχρέωση απέναντι σε κάθε παιδί, που πέφτει θύμα απαγωγής και στην χώρα μας, να εγκαταστήσουμε και να υλοποιήσουμε το εν λόγω πρόγραμμα, εισάγοντας την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του «Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά», της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει οδηγήσει κατά την διάρκεια εφαρμογής του στις Η.Π.Α., στην κατά 96% επίλυση των υποθέσεων εξαφανίσεων ανηλίκων.

Ωστόσο και η εξαφάνιση του μικρού Άλεξ Μεσχισβίλι στην Βέροια αποτέλεσε μία ακόμα απόδειξη πόσο επιβεβλημένη είναι η εφαρμογή του προγράμματος και στην χώρα μας.

Η βασική ιδέα του Προγράμματος Amber Alert συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Συλλόγου (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 10-56) σχετικά με αυτό.

Μετά από έναν χρόνο προετοιμασίας, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2007 Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, παρουσιάστηκε επίσημα το Πρόγραμμα AMBER ALERT HELLAS. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, είχαμε την δυνατότητα για πρώτη φορά να παρακολουθήσουμε το σύνολο της διαδικασίας του AMBER ALERT HELLAS και πως αυτό θα λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Στόχος ήταν να αναδείξουμε τη συμβολή του καθενός από τους συμμετέχοντες στην υλοποίηση του Amber Alert Hellas αλλά και να ξεδιπλώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει το εν λόγω πρόγραμμα όταν όλοι οι φορείς συνεργάζονται μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας την οποία σταδιακά εμπεδώνουμε.

Ο καθ' ύλη αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης ενεργοποίησε για πρώτη φορά το AMBER ALERT Hellas.

Την έναρξη του προγράμματος χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), κ. Ernie Allen.
Ορισμός: Ο όρος «εξαφανισμένο παιδί» αφορά ένα παιδί την τύχη του οποίου αγνοούν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για Amber Alert θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

- Μικρή ηλικία του παιδιού / παιδιών.

- Σαφείς ενδείξεις ότι το παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

- Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.

- Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν αρπαγή του παιδιού από ξένο πρόσωπο (ως ξένο μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και το συγγενικό σε κάποιες περιπτώσεις).

- Σαφείς ενδείξεις ότι το παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

- Το παιδί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Ισχύει για τους συνδρομητές COSMOTE – VODAFONE – WIND

Πιο συγκεκριμένα για να εγγραφούμε πρέπει να αποστείλουμε ΜΟΝΟ τον/τους Τ.Κ. της/των περιοχής/ών, στην/ις οποία/ες κατοικούμε ή/και εργαζόμαστε έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου παιδιού.

Εγγραφή στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS

- Αποστολή SMS στο 1056 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον/ους Τ.Κ., που επιθυμούμε (χρέωση 0,10€/SMS)
- Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για τον συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS.
- Σε περίπτωση ενεργοποίησης AMBER ALERT HELLAS ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για τον συνδρομητή).

Διαγραφή από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS

- Αποστολή SMS στο 1056 από το κινητό μας τηλέφωνο γράφοντας ΟΧΙ. Αυτόματα θα διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS. (χρέωση 0,10€/SMS)

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να βρουν όλα τα παιδιά


τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους.


Το AMBER ALERT HELLAS - επί του παρόντος - λειτουργεί μέσω της σύμπραξης 41 φορέων, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

- Υπουργείο Δημόσιας Τάξης – ΕΛ.ΑΣ.

- Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Στις οθόνες των Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) προβάλλονται spot (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/alej_0001.wmv) με τα στοιχεία του ανήλικου που έχει εξαφανιστεί ενώ παράλληλα αναρτώνται αφίσες (http://www.hamogelo.gr/files/Afisses_Eksafanisis/Afissa_Alex.gif) του αγνοούμενου παιδιού.

- Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Στις οθόνες, που διαθέτουν τα Μέσα Μεταφοράς προβάλλονται spot (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/alej_0001.wmv) με τα στοιχεία του ανήλικου που έχει εξαφανιστεί ενώ παράλληλα αναρτώνται αφίσες (http://www.hamogelo.gr/files/Afisses_Eksafanisis/Afissa_Alex.gif) του αγνοούμενου παιδιού.

- Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων ΕΡΓΩΝ
Σε όλες τις Ηλεκτρονικές Πινακίδες μεταβλητών Μηνυμάτων (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_pinakides.gif) κατά μήκος του οδικού δικτύου εντός και εκτός Αττικής προβάλλονται τα στοιχεία του ανήλικου που έχει εξαφανιστεί.

- Υπουργείο Εξωτερικών.

- Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

- Υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

- Υπουργείο Ανάπτυξης.

- Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

- Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

- Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» - Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου θα εκφωνούνται (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/RADIO%20SPOT%20AMBER%20ALERT%20DEMO.mp3) τα στοιχεία του ανήλικου που αναζητείται ενώ παράλληλα στις οθόνες θα προβάλλεται η φωτογραφία (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_metro_foto.gif) του.
_______________________________________________________________

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

Διακόπτοντας την ροή του προγράμματος προβάλλεται το τηλεοπτικό spot (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/alej_0001.wmv) με τα στοιχεία του παιδιού που έχει εξαφανιστεί.

- NET ET1 ET3 (ΕΡΤ)
- ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΕΝΝΑ
- MEGA
- ALPHA
- ALTER
- STAR
- ΣΚΑΪ
- MAD
_______________________________________________________________

essel
12-09-2009, 10:23
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

Διακόπτοντας την ροή του προγράμματος μεταδίδεται το ραδιοφωνικό spot (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/RADIO%20SPOT%20AMBER%20ALERT%20DEMO.mp3) με τα στοιχεία του παιδιού που έχει εξαφανιστεί.

- ΣΚΑΪ
- ΑΝΤΕΝΝΑ RADIO
- ΡΥΘΜΟΣ
- ΕΡΑ
- ALPHA RADIO
- JOHN GREEK
- CAPTAIN JACK
- FLASH
- MAD RADIO 106,2
_______________________________________________________________

INTERNET:

Στην πρώτη σελίδα των portals θα υπάρχει η ένδειξη AMBER ALERT HELLAS ενώ παράλληλα θα μπορεί ο επισκέπτης να δει spot (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/alej_0001.wmv) με τα στοιχεία του παιδιού που έχει εξαφανιστεί.

- ANTENNA INTERNET
- www.e-go.gr (http://www.e-go.gr/)
- www.cinema.gr (http://www.cinema.gr/)
- www.ethnos.gr (http://www.ethnos.gr/)
- www.imerisia.gr (http://www.imerisia.gr/)
- FORTHNET
_______________________________________________________________

INTERNET PROVIDERS & ΣΤΑΘΕΡΗΤΗΛΕΦΩΝΙΑ:

- ΟΤΕ
- FORTHNET







_______________________________________________________________

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ:

Όλοι οι συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μπορούν να εγγράφονται στην υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS (http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=225&la=1) και να ενημερώνονται μέσω SMS (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_mobile_sms.gif)για τα στοιχεία του παιδιού που αναζητείται κατά την ενεργοποίηση του AMBER ALERT HELLAS.
- COSMOTE
- VODAFONE
- WIND

_______________________________________________________________

ΙΔΙΩΤΕΣ / ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".
Σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου θα εκφωνούνται (http://www.hamogelo.gr/files/Video%20files/RADIO%20SPOT%20AMBER%20ALERT%20DEMO.mp3) τα στοιχεία του ανήλικου, που αναζητείται ενώ παράλληλα στις οθόνες θα προβάλλεται η φωτογραφία του (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_metro_foto.gif).

- ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε.
Σε όλες τις οθόνες ενημέρωσης των επιβατών προβάλλεται η φωτογραφία (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_metro_foto.gif) του παιδιού, που αναζητείται ενώ παράλληλα σε όλους τους χώρους και στις αποβάθρες θα εκφωνούνται (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/audio_metro.mp3) τα στοιχεία του ανηλίκου.

- ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.
Σε όλες τις Ηλεκτρονικές Πινακίδες μεταβλητών Μηνυμάτων (http://www.hamogelo.gr/files/Amber%20Alert/amber_alert_attiki_odos.gif) κατά μήκος της Αττικής Οδού προβάλλονται τα στοιχεία του ανήλικου που έχει εξαφανιστεί.

- ΦΟΡΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΚΤΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Κ/Ξ ΤΕΟ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Σε όλες τις Ηλεκτρονικές Πινακίδες μεταβλητών Μηνυμάτων κατά μήκος της σήραγγας προβάλλονται τα στοιχεία του ανήλικου που έχει εξαφανιστεί

- AEGEAN AIRLINES

- DB DATABANK
Η εταιρεία DB DATABANK έχει αναλάβει την τεχνική υλοποίηση του AMBER ALERT HELLAS

- ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

- ΤΡΑΜ Α.Ε.

- ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
______________________________________________________________

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Σε περίπτωση ενεργοποίησης του AMBERALERTHELLAS αρχικά η τοπική Ομάδα Διάσωσης και σταδιακά πανελλαδικά θα κινητοποιούνται για τον εντοπισμού του ανηλίκου

- ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

- ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ



-

riko46
12-09-2009, 11:20
Στέλιο πολύ καλό , πολύ αναλυτικό,πολύ χρήσιμο........:cool:



:sm5:

SenseiG
12-09-2009, 12:00
:sm8: παρα πολυ καλο και χρησιμο ποσταρισμα :sm5:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
12-09-2009, 13:00
Ευχαριστούμε Στέλιο για την ενημέρωση ....

Κατά καιρούς, έχουμε όλοι προωθήσει μηνύματα,

με ανάλογο περιεχόμενο.



Τώρα ξέρουμε το ...."γιατί" και το "διότι" ....http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-81.gif



.

Arkas
15-09-2009, 00:16
:sm8:

donnatella
15-09-2009, 09:48
Μπράβο, essel ! Πολύ χρήσιμο !
Ευχαριστούμε !

vp_68
15-09-2009, 09:52
:sm5::sm5::sm5:

sotos
15-09-2009, 11:50
:sm5: