PDA

View Full Version : Οι Ελβετικές αρχές συνέλαβαν τον Ρομάν Πολάνσκι


soter3gm
28-09-2009, 12:17
Οι Ελβετικές αρχές συνέλαβαν τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι, ανταποκρινόμενες σε αμερικανικό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί από το 1978

Ο Πολάνσκι είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ και είχε βρει καταφύγιο στη Γαλλία, κατηγορούμενος για τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων με μια δεκατριάχρονη. Συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στη Ζυρίχη, προκειμένου να παραλάβει βραβείο, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης. "Ο διάσημος σκηνοθέτης κρατείται προσωρινά και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης, καθώς υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελβετίας, αλλά υπάρχει περίπτωση να ασκήσει έφεση", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές του φεστιβάλ, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η κράτηση του Πολάνσκι τους προκάλεσε "σοκ και φόβο" αλλά θα προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματισμένη τελετή βράβευσης για τη δουλειά του διάσημου σκηνοθέτη. "Έχει προγραμματιστεί ειδική τελετή για απόψε ώστε να επιτραπεί σε όλους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ρόμαν Πολάνσκι και τον θαυμασμό τους στη δουλειά του", τόνιζει η διεύθυνση του φεστιβάλ.
Ο Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής, γεννήθηκε στo Παρίσι το 1933. Οι γονείς του επέστρεψαν στην Πολωνία πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Διώχτηκαν από τους Ναζί και η μητέρα του πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσης. Ο ίδιος το έσκασε από το γκέτο της Βαρσοβίας και πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου περιπλανώμενος στην επαρχία, εμπειρίες που αποτυπώθηκαν σε φιλμ, σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα, στην ταινία "Ο Πιανίστας", που του χάρισε το Όσκαρ. Ήταν απών από την τελετή, καθώς θα βρισκόταν στη φυλακή αν πατούσε το πόδι του στις ΗΠΑ.

Arkas
06-10-2009, 00:41
Σε ευχαριστούμε Σώτερ!

MARK
06-10-2009, 00:44
Ας πρόσεχε.Καλά του έκαναν. ;)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
06-10-2009, 01:02
Και οι "μεγάλοι" πέφτουν σε λάθη ..... :(