PDA

View Full Version : ΟΑΕΔ...Χρηματοδοτικα προγραμματα...


Kwstas_kef
06-10-2009, 05:17
16.500 νέοι χρηματοδοτούνται για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση

Τέσσερα νέα προγράμματα για 16.500 ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση αναμένεται να υλοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο ΟΑΕΔ. Οι σχετικές αποφάσεις με τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής δημοσιεύθηκαν ήδη σε ΦΕΚ και αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την υλοποίηση των προγραμμάτων προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους του υπουργείου Απασχόλησης.

Κίνητρα για 6.000 ανέργους

Ειδικότερα, σε εφαρμογή αναμένεται να τεθούν δύο προγράμματα για την προώθηση 6.000 ανέργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο αριθμός των ωφελουμένων για κάθε ένα από τα δύο προγράμματα είναι 3.000 άνεργοι ηλικίας 22 έως 32 ετών. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 18.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων που διακόπτουν την επιδότηση ανεργίας μέχρι τον δεύτερο μήνα της επιδότησής τους, το ποσό της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το ένα πρόγραμμα απευθύνεται στους ανέργους όλης της χώρας με εξαίρεση του ανέργους που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Νήσων του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 μέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
- Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας στο Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
- Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
- Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Επίσης, στα προγράμματα δύνανται να υπαχθούν μέχρι και δύο μέλη νέας εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ) με την προϋπόθεση ότι έκαστος υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 40% στο εταιρικό κεφάλαιό της.

4.500 ελεύθεροι επαγγελματίες

Πράσινο φως για την προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανάβει ο ΟΑΕΔ. Με το νέο αυτό πρόγραμμα ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 4.500 άτομα.

Από τις παραπάνω θέσεις οι 1.500 θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών και οι 3.000 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών.
Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
- Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
- Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. - Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου και οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαχθεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
-Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από τις 2/1/2009 και μετά.
Στο πρόγραμμα μπορεί να υπαχθεί με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο, μέλος:
- Ομόρρυθμης Εταιρείας (Ο.Ε.).
- Ετερόρρυθμης Εταιρείας (Ε.Ε.), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της.
- ΕΠΕ.
Δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα στους επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για τα προγράμματα α) «ΝΕΟΙ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Β΄ κύκλος και β) «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΓΕΝΙΚΟ) ΕΤΟΥΣ 2008.

Επιχορήγηση

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται ως εξής:

Ϊ Για ανέργους ηλικίας 22-32 στα 18.000,00 ευρώ Ϊ Για ανέργους ηλικίας 33-64 στα 15.000,00 ευρώ Το ποσό της επιχορήγησης θα καταβάλλεται ως εξής: η πρώτη και η δεύτερη δόση θα είναι ίση με το 35% της επιχορήγησης και η τρίτη δόση ίση με το 30% της επιχορήγησης.
Το ποσό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 3.000,00 ευρώ στις περιπτώσεις: Ϊ μέλους εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή ΕΠΕ), όπως περιγράφεται στην παρ. 2 της παρούσας όταν το ποσοστό συμμετοχής του στο εταιρικό κεφάλαιο δεν υπερβαίνει το 60% και Ϊ επιδοτούμενων ανέργων, που διακόπτουν την επιδότηση ανεργίας μέχρι και τον δεύτερο μήνα της επιδότησής τους Οι ΝΕΕ που θα διατηρήσουν την επιχείρησή τους για δώδεκα επιπλέον μήνες μετά το δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης, θα επιχορηγούνται με το επιπλέον ποσό των 5.000,00 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται ύστερα από την υποβολή της σχετικής αίτησης εντός 60 ημερών από τη λήξη του δεύτερου δωδεκαμήνου.

Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν

Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται οι:

1. Ανώνυμες Εταιρείες(Α.Ε.) 2. Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες 3. Όσοι δημιουργούν επάγγελμα που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με άλλο επαγγελματία που δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη ΔΟΥ.
4. Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ, εκτός της έναρξης δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους δώδεκα μήνες.

Περιορισμοί

Δεν μπορούν να υπαχθούν στα τρία προγράμματα:

● Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
● Όσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΞΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
● Όσοι δημιουργούν εποχικές επιχείρησης, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ.- 6 π.μ.) καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, κ.ά.) τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
● Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα του άνθρακα.
● Πλανόδιες επιχειρήσεις ● Οι επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
● Ανώνυμες Εταιρείες.
● Όσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασίας της νέας επιχείρησης στην ΔΟΥ.
● Όσοι έχουν επιχορηγηθεί από πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών κατά το παρελθόν.
● Όσοι είχαν επιχείρηση στους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της έναρξης δραστηριότητας.
Υποβολή αιτήσεων
Για τη συμμετοχή τους και στα τέσσερα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (oaed.gr).

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.

1ο στάδιο:Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.
2ο στάδιο:Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων- επιλεξιμότητας.
3ο στάδιο:Ένταξη στο πρόγραμμα, ύστερα από θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στον χώρο επιχείρησης) από εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.
Επιδότηση για 6.000 επιστήμονες

Ανοίγει ο δρόμος για την ενθάρρυνση μέσω οικονομικής ενίσχυσης των νέων επιστημόνων που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί απόφοιτοι πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών που αποφασίζουν να ασκήσουν το επάγγελμα τους.

Με το πρόγραμμα αυτό του ΟΑΕΔ αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά 6.000 νέοι, ενώ το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στις 15.000 ευρώ.
Προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
- Να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ).
- Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια ΔΟΥ) υποχρεωτικά από τις 2/1/2009 και μετά.
- Να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητάς τους μεγαλύτερο των έξι ετών από τον χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για τις λοιπές κατηγορίες) ή της απόκτησης της ειδικότητάς τους (για τους ιατρούς). Όταν στο χρονικό διάστημα των έξι ετών περιλαμβάνεται χρόνος παρακολούθησης κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών, ο χρόνος αυτός παρατείνει αντίστοιχα το όριο των έξι ετών. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αφορά τους ιατρούς.
- Να έχουν ηλικία μέχρι 34 ετών (έως την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους) πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών το όριο αυτό παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό της ηλικίας του ΝΕΕ θα λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεως του.
- Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.ά.), η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
- Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
- Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου και να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαχθεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις οι άνδρες υποψήφιοι.

Από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.
Δύνανται να υπαχθούν στο πρόγραμμα μέχρι και τρία μέλη εταιρειών:
- Ομορρύθμων (Ο.Ε.).
- Ετερορρύθμων (Ε.Ε.), μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους.
- ΕΠΕ.
- Δικηγορικών εταιρειών του π.δ. 81/2005 με την προϋπόθεση ότι έκαστος υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 25% στο εταιρικό κεφάλαιο.

ΤΑ ΝΕΑ
5/10/2009

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
06-10-2009, 12:02
Μακάρι να υλοποιηθούν τα προγράμματα,

καθώς και να υπάρξουν "ενδιαφερόμενοι"

για να τα απορροφήσουν ..... http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-81.gif

Γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα,

να διατίθενται χρήματα (κράτος, ΕΕ, κ.λ.π)

και να μην υπάρχουν "αποδέκτες" για να τα αξιοποιήσουν ..... http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/CRY-34.gif



.