PDA

View Full Version : Υπολογιστες-Διαδικτυο & Υγεια


Panos_Gr
13-10-2009, 20:19
Υπολογιστες-Διαδικτυο&Υγεια

Η αισθητική των υπολογιστών

Η πραγματικά υψηλή τεχνολογία εμπεριέχει απαραίτητα και την ομορφιά.


Η οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, καθετί που συνθέτει ένα υπολογιστικό σύστημα είναι ακαλαίσθητες συσκευές. Κανένας δεν προσπάθησε ποτέ να τις εξωραΐσει. Να όμως που τελικά βρέθηκαν άνθρωποι με μεράκι για να ομορφύνουν τους τόσο στενούς «συνεργάτες» μας.
Έχουν πει για τη σκηνοθεσία ότι είναι η σπίθα που χρειάζεται ώστε να ανάψει μια φωτιά ανάμεσα στους ηθοποιούς που παίζουν στη σκηνή και στο κοινό μιας παράστασης. Και χωρίς όμως την ύπαρξη ενός διορισμένου σκηνοθέτη μια τέτοια σπίθα ανάβει όταν στεκόμαστε και θαυμάζουμε κάποιους δημοφιλείς πίνακες ζωγραφικής, ωραία έπιπλα, αυτοκίνητα, ένα τελειωμένο σπίτι ή και ένα μικρό τραγούδι. Σκοντάφτοντας σε κάτι που μας φαίνεται όμορφο ο εγκέφαλός μας σαν από συντονισμό πλημμυρίζει με ευεξία, όπως η μυρωδιά του πρωινού φρεσκοψημένου καφέ γεμίζει μια Κυριακή το ήρεμο δωμάτιο.
Πέρα όμως από τα χειροπιαστά αντικείμενα και τα αφηρημένα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν με πρώτο σκοπό να μας τέρψουν με την όποια ομορφιά τους, έχουμε και ένα σωρό άλλα πράγματα ανθρώπινα που δεν μας περνάει από το μυαλό ότι οφείλουν και αυτά να είναι όμορφα. Ανάμεσα στα πολλά και όσα υπάγονται στον κόσμο της πληροφορικής: προγράμματα, κομπιούτερ, χαρτιά εκτύπωσης, οθόνες και εικονίδια. Προσωπικά πίστευα όλο αυτόν τον καιρό ότι η ασχήμια λες και έχει κατασκηνώσει στην πληροφορική, πάντα όμως είχα την ελπίδα ότι οι κατασκευαστές κάποια στιγμή έστω και για να πουλήσουν περισσότερα θα άρχιζαν να ασχολούνται αποφασιστικά και καθοριστικά και με την ομορφιά των προϊόντων που παράγουν. Είτε όμως το έχουν αρχίσει ήδη είτε όχι, έρχεται ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ντέιβιντ Γκελέρντερ να διακηρύξει ότι οι καλύτεροι επιστήμονες της πληροφορικής αποδεικνύεται ότι είναι αυτοί που απαιτούν την επικράτηση της ομορφιάς σε ό,τι έχει σχέση με τα μαθηματικά, τα προγράμματα και τα αντίστοιχα υπολογιστικά κυκλώματα. Μια άποψη που προσπαθεί να τεκμηριώσει σε 130 σελίδες και σε ένα που αν γίνει αποδεκτή θα αλλάξει βασικά σημεία στον τρόπο διαχείρισης των αρχείων μας και των κομπιούτερ κατ' επέκταση.
Καλαισθησία που... σκοτώνει

Πολλοί θα θυμηθούν ότι ο Αμερικανός Ντέιβιντ Γκελέρντερ, εκτός από καθηγητής της Επιστήμης των Κομπιούτερ στο φημισμένο Γέιλ, έχει γίνει γνωστός και από την επιστολή-βόμβα που του έστειλε πριν από μερικά χρόνια ο Τέοντορ Καζίνσκι, o γνωστός ως Unabomber, που είχε εξοργιστεί με τις σκληρά τεχνοκρατικές και τεχνολατρικές θέσεις του Γκελέρντερ σε προηγούμενα βιβλία και άρθρα του. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο ήταν ο Γκελέρντερ να χάσει το ένα χέρι του, να νοσηλευτεί για πολύ καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας, να είναι ένας από τους σοβαρότερους μάρτυρες κατηγορίας κατά του Καζίνσκι και να γίνει έξω φρενών με την απόφαση να μείνει στη φυλακή ο Unabomber χωρίς να περάσει από την επώδυνη διαδικασία μιας δίκης που μπορεί να τον οδηγούσε σε πολύ βαριά καταδίκη. Τώρα λοιπόν ο Γκελέρντερ ξανασυζητείται αρκετά με το καινούργιο βιβλίο του «The Aesthetics of Computing» (εκδόσεις Weidenfeld & Nicolson, ISBN 0297818694).
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, όχι και τόσο απροσδόκητα, ο Γκελέρντερ αναφέρεται στην επιστήμη γενικότερα και επιμένει ότι είναι μια σκληρή και αντικειμενική (http://www.avclub.gr/forum/images/smilies/wink.gif επιχείρηση! Αναφέρει για παράδειγμα το μήκος κύματος μιας ακτίνας μπλε φωτός που θα είναι το ίδιο σε πλούσιες και φτωχές χώρες και αρνείται την κοινωνική προέλευση της ομορφιάς. Φαίνεται να πιστεύει με πολλή σιγουριά ότι η ομορφιά μιας απόδειξης ή μιας μηχανής πρέπει να αναζητηθεί στο ευτυχισμένο πάντρεμα της απλότητας με κάτι δυνατό, ικανό να φέρνει σε πέρας πολλά καθήκοντα. Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία να αναφέρει τον θαυμασμό του Βρετανού Οσκαρ Γουάιλντ στο τέλος του προηγούμενου αιώνα για τις μηχανές στην Αμερική, για τις σιδερένιες γέφυρες και τα φράγματα.
Η ομορφιά κατά τον Γκελέρντερ έχει σημασία και στην περίπτωση των πακέτων. Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτά, αφού είναι πιο σημαντικά από οπουδήποτε αλλού μέσα στο πεδίο της τεχνολογίας. Η ομορφιά αποκτά σπουδαιότητα γιατί η κατασκευή των προγραμμάτων έχει γίνει τόσο βασανιστικά και αντιοικονομικά πολύπλοκη. Η πολυπλοκότητα κάνει τα προγράμματα δύσκολα να κατασκευαστούν και δύσκολα να χρησιμοποιηθούν. Η ομορφιά φθάνει λοιπόν να είναι η ύστατη άμυνα απέναντι στο όλο αυτό μπέρδεμα. Αλλά η υπερβατική σκέψη του Γκελέρντερ προχωρεί πέρα από αυτές τις γενικολογίες σε ένα απροσδόκητο συμπέρασμα: ο ύστατος σκοπός του προγράμματος είναι να αποσπαστεί από τον κομπιούτερ. Βλέπει δηλαδή ότι η παρουσία του κομπιούτερ κρατάει τη φαντασία μας, που γίνεται πιο συγκεκριμένη μέσα από τα προγράμματα, καρφωμένη επάνω σε μια παρωχημένης τεχνολογίας μηχανή!
Για όσους σε αυτό το σημείο θέλουν κάποιο στήριγμα για να έχουν μπροστά τους κάτι συγκεκριμένο αρκεί ίσως να αναφέρουμε ότι στο PC εδώ και καιρό δουλεύουμε με την εικονική μνήμη, που είναι ένα σύνολο από ανύπαρκτες αλλά βολικές διευθύνσεις. Συνδέονται με τις πραγματικές χάρη σε κάποιες εντολές και απλές αριθμητικές πράξεις που είναι έτοιμο σε κάθε στιγμή να εφαρμόσει το λειτουργικό σύστημα. Να λοιπόν μια συγκεκριμένη προσπάθεια απελευθέρωσης από το κάρφωμα στη συγκεκριμένη μηχανή ενώ στις ημέρες μας ζούμε στον αστερισμό της Java, ενός πακέτου που θέλει να απαλλάξει μέσα από την ύπαρξη μιας πλασματικής μηχανής, μιας virtual machine, τα προγράμματά μας από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι διαφορετικοί επεξεργαστές όταν χρησιμοποιούνται στα PC, στα Macintosh και σε όποια άλλη μηχανή.
Ποιος όμως μας οδηγεί σε μια τέτοια προσπάθεια χωρίς τα συνηθισμένα στηρίγματα των χαρακτηριστικών της μηχανής και των εύκολων αλλά μακρόσυρτων λύσεων; Μα η Ομορφιά βέβαια, που όμως πρέπει να κάνουμε πολλές και ασυνήθιστες στην πράξη σκέψεις για να την ανακαλύψουμε βαθιά μέσα στα μεγάλα και με τόσους κόπους ντρεσαρισμένα προγράμματα.
Μία μηχανή μέσα σε μία άλλη

Ενα πρόγραμμα μπορούμε να το δούμε σαν μια μηχανή λίγο περίεργη που παίρνει ενέργεια και ουσία από μια άλλη μηχανή, δηλαδή τον κομπιούτερ. Και εδώ γίνεται η πολύ ωραία παρομοίωση όπου ένα πρόγραμμα που δεν εκτελείται μοιάζει με κούκλα του κουκλοθέατρου αφημένη στην άκρη ενώ ένα ενεργό πρόγραμμα, μια διεργασία στην ουσία, είναι σαν να έχει βάλει ο εμψυχωτής του κουκλοθέατρου, ο κομπιούτερ δηλαδή, το χέρι του μέσα στο ρούχο της και της έχει δώσει ζωή. Η ευκολία και η ελευθερία όμως που έχουν οι άνθρωποι στο να σκαρώνουν μεγάλα, ατελείωτα προγράμματα τους οδηγεί τελικά στο να χάνουν τον στόχο. Φτιάχνουν κάτι τέρατα που δεν ξέρουν μετά και οι ίδιοι πώς να τα κουμαντάρουν. Ενας από τους πιο διάσημους και ουσιαστικούς επικριτές του σημερινού software, του συνόλου δηλαδή των προγραμμάτων που «τρέχουν» σε ένα υπολογιστικό σύστημα, ο Τεντ Νέλσον, ο άνθρωπος που επινόησε το Υπερκείμενο, τα βάζει με όλους και με όλα. Με το ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διάφοροι τύποι αρχείων ώστε να γίνεται η ζωή των ανθρώπων πιο δύσκολη, με την επιμονή των επιτραπέζιων κομπιούτερ να διατηρούν τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις των φύλλων του χαρτιού, ενώ τα βάζει με την Apple για τους Macintosh που ήταν κατά τη γνώμη του μiα πολύ καλή δουλειά όταν τους συνέλαβαν ως ιδέα στα εργαστήρια της Xerox αλλά τελικά την ιδέα την πήραν και βγάζοντάς την στο εμπόριο την κατάντησαν σαν να ήταν καπάκι σε φέρετρο.
Τα μεγάλα προγράμματα αποδείχθηκαν πραγματικά μια πληγή όταν δεν υπάρχει στο μυαλό των προγραμματιστών και η απαίτηση για ομορφιά. Τα περισσότερα παίρνουν 50% περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο για να φθάσουν να δοθούν στο εμπόριο, το ένα στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα εγκαταλείπεται με πολλές ανθρωποώρες ζημιά και, το χειρότερο, καταλήγουν οι εταιρείες να περιμένουν βοήθεια από τους ίδιους τους καταναλωτές. Οι προ της κυκλοφορίας δοκιμές, τα ξακουστά b-test, είναι κατά τον Γκελέρντερ η ομολογία της αποτυχίας για μια εταιρεία που έκανε ό,τι μπορούσε και τώρα εναποθέτει τις ελπίδες της στους άλλους για να της βρουν και μάλιστα τσάμπα τα όσα λάθη εκείνη δεν κατάφερε να εντοπίσει.
Το κάποτε καινούργιο αεροδρόμιο του Ντένβερ πέντε χρόνια τώρα περιμένει μάταια το τελικό του software για να λειτουργήσει. Ενα αεροδρόμιο δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ελληνικού, με δυνατότητα να προσγειώνονται τρία αεροπλάνα ταυτόχρονα με κακό καιρό, δεν μπορούσε να ξεκινήσει διότι δεν ήταν δυνατόν στους προγραμματιστές να βρουν πού ήταν όλα αυτά τα λάθη στο προγραμματιζόμενο σύστημα της αυτόματης συλλογής και διανομής των αποσκευών σε ένα δίκτυο με 100 κομπιούτερ και 5.000 ηλεκτρικά μάτια επίβλεψης. Ολόκληρο άρθρο στο «Scientific American» του Σεπτεμβρίου 1994 γραμμένο από Αμερικανούς θρηνεί για τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα μεγαλεπήβολα προγραμματιστικά σχέδια.
Η παλιά εκείνη γλώσσα προγραμματισμού, η Algol 60, θεωρείται ένα από τα κομψότερα προϊόντα του ανθρώπινου νου, τα «παράθυρα» είναι μια σύλληψη που άνοιξε δρόμους, ο αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός είναι αναμφισβήτητα ένα από τα θαυμάσια πράγματα αυτού του κόσμου, το ίδιο κάποιοι Macintosh· και εγώ θα προσέθετα και το Unix. Αν δεν μάθουν λοιπόν οι άνθρωποι των κομπιούτερ ότι υπάρχει και η ομορφιά, που δεν είναι κάτι αταίριαστο με τους αληθινούς άνδρες, όπως πιστεύουν λανθασμένα μερικοί στον ανδροκρατούμενο κόσμο των προγραμματιστών, και δεν συνδέσουν την αναζήτηση της αισθητικής με την επιτυχία, θα βγαίνουν στο εμπόριο όλο και χειρότερα προϊόντα που μετά κόπου και βίας θα φέρνουν σε πέρας τις δουλειές μας.
Εννοείται ότι δεν έχει διαφύγει του Γκελέρντερ η ασχήμια των εργαλείων της πληροφορικής. Οχι μόνο των προγραμμάτων αλλά και των κουτιών, των πληκτρολογίων και κάθε άλλης σχετικής συσκευής, όπως είναι οι εκτυπωτές και οι σαρωτές εικόνων. Ούτε καν εργονομικά σωστά δεν είναι όλα αυτά που προσφέρονται στον προγραμματιστή αλλά και στον απλό χειριστή, ενώ αυτός είναι υποχρεωμένος επί ώρες να ταλαιπωρείται μαζί τους προσπαθώντας να κάνει τη δουλειά του. Ο χώρος γύρω από ένα PC ή οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα είναι εντελώς ανοργάνωτος και η αισθητική που επικρατεί είναι για κλάματα. Διότι, όπως παρατηρεί στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου με τον εύγλωττο τίτλο «Αθέατη ομορφιά», οι άνθρωποι έχουν χωρίσει εντελώς την τεχνολογία από την όποια αναζήτηση ομορφιάς και όλα ξεραίνονται καθώς παράγονται μανιωδώς ένα σωρό άσχημες και άχρηστες συσκευές λόγω της κακής χημείας ανάμεσα στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία και στην επικρατούσα (αμερικανική) κουλτούρα.
Η πραγματικά υψηλή τεχνολογία, κατά τον Γκελέρντερ, εμπεριέχει απαραίτητα και υψηλή αισθητική, ομορφιά και έχει τη σφραγίδα της προσπάθειας ενός ανθρώπου γι' αυτό. Πρέπει λοιπόν να κατεδαφιστούν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σύνολό τους, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υποτίθεται ότι βγάζουν τους πιο έτοιμους για την παραγωγή μηχανικούς. Στη Σχολή Αισθητικής που προτείνει για το μέλλον θα διδάσκονται Πληροφορική, Μαθηματικά, Φυσική, Μηχανολογία, Σχέδιο, Καλές Τέχνες, Αρχιτεκτονική και Μουσική. Οι σπουδές Τέχνης για έναν επιστήμονα ή ένα μηχανικό είναι όπως το τροχάδην για έναν μποξέρ. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προπόνηση με το σάκο αλλά είναι σημαντική για να μπορεί ο πυγμάχος να πάρει τα πόδια του μέσα στο ρινγκ.

Panos_Gr
13-10-2009, 20:20
Τι είναι netiquette



Όπως κάθε κοινωνία ή ένωση ανθρώπων, έτσι και η κοινότητα του Internet δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιους κανόνες καλής ή, αν προτιμάτε, σωστής συμπεριφοράς. Οι κανόνες αυτοί δεν βασίζονται σε νόμους ακριβώς όπως δεν υπάρχει νόμος που να σε υποχρεώνει να λες καλημέρα όταν συναντάς κάποιον το πρωί, ή να λες ευχαριστώ όταν σου δίνουν κάτι. Είναι όμως το ίδιο σημαντικοί και όποιος δεν τους ακολουθεί θα έχει σοβαρά προβλήματα κάθε φορά που θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο άνθρωπο.
Οι γενικοί (http://www.eeei.gr/odhgos/intro/#genikoi) και οι ειδικοί (http://www.eeei.gr/odhgos/intro/#eidikoi) κανόνες καλής συμπεριφοράς μέσα στο Internet αναφέρονται κυρίως στο email και το chat, αφού αυτό είναι το κατ' εξοχήν μέσω επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, και οφείλουν την ύπαρξή τους στα παρακάτω χαρακτηριστικά του δικτύου:
1. Το δίκτυο παρέχει σχετική ανωνυμία και απόσταση
Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος ποιος κρύβεται πίσω από τον ...χχχχ...., αλλά ακόμη και αν τον βρει τι θα κάνει; Θα πάρει το αεροπλάνο να έρθει από την Αμερική να με πλακώσει στο ξύλο;
2. Δεν γνωρίζεις τίποτε για τον άνθρωπο με τον οποίο επικοινωνείς
Μπορεί να είναι νέος ή γέρος, λευκός ή μαύρος, Εβραίος ή Βουδιστής, βιομήχανος ή οδοκαθαριστής κλπ. Πολλές φορές δεν γνωρίζεις καν αν είναι άνδρας ή γυναίκα.
3. Δεν βλέπεις ούτε ακούς τις αντιδράσεις του άλλου στα λεγόμενά σου ούτε καταλαβαίνεις την ψυχική του κατάσταση
Όταν συζητούμε με κάποιον, πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμη και τηλεφωνικά, δεχόμαστε κάθε στιγμή πληροφορίες για τον τρόπο που δέχεται τα λεγόμενά μας (έκφραση προσώπου, στάση σώματος, τόνος φωνής, επιφωνήματα κλπ.). Στο δίκτυο όλα αυτά απουσιάζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επιστήμη το να καταλαβαίνουν την ψυχολογία του άλλου από τον τρόπο που πληκτρολογεί στο chat, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν τρόποι ο συνομιλητής μας να μας δώσει κάποιο μη λεκτικό μήνυμα όπως: είμαι εκνευρισμένος, γιατί μόλις τσακώθηκα με κάποιον, δεν έχω όρεξη να σε ακούω να μιλάς για εκδρομές με το αυτοκίνητο, με τράκαραν και δεν έχω λεφτά να φτιάξω το αμάξι, κλπ.
Οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς που δημιουργήθηκαν από τις ιδιαιτερότητες του δικτύου είναι:


Μετριοπάθεια Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει σοβαρούς λόγους, ή νομίζει πως έχει σοβαρούς λόγους, να υποστηρίζει το αντίθετο. Γι' αυτό αντί να πούμε: «Ο Αρμαγεδδών ήταν απαίσια ταινία» καλύτερο είναι να γράψουμε: « Εμένα ο Αρμαγεδδών δεν μου άρεσε». Όσο πιο απόλυτη η δήλωσή σας τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να λαμβάνετε flames (επιθετικά μηνύματα από τρίτους).
Ευγένεια Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ειδικά αν δεν γράφετε στη μητρική σας γλώσσα). Προσπαθήστε να είστε πολύ περισσότερο ευγενικοί απ' ότι σε μια συνηθισμένη ζωντανή «συζήτηση» αφού η απουσία άλλων στοιχείων (τόνος φωνής, έκφραση προσώπου κλπ.) οδηγεί πολύ εύκολα σε παρανοήσεις (κάποτε έστειλα ένα email επαινώντας κάποιον και νόμιζε πως τον κορόιδευα).
Περίσκεψη Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν πριν απαντήσετε. Ένας απίστευτος αριθμός καυγάδων ξεκινούν κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας (από παρανοήσεις όπου ο ένας έγραψε το Χ και ο άλλος κατάλαβε το Ψ).
Προσαρμοστικότητα Κάθε χώρος, mailing list, Usenet group ή chat room έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν συζητήσεις που μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτές σε ένα χώρο αλλά απαράδεκτες σε ένα άλλο. Γι' αυτό, κάθε φορά που συμμετέχετε σε ένα νέο χώρο, προτιμήστε να περάσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τους άλλους για να καταλάβετε το πνεύμα των συζητήσεων.
Μετριοφροσύνη Δεν ξέρετε πόσο πιο ειδικός από σας μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να είστε συγγενής καρδιοπαθή, άρα ξέρετε κάποια πράγματα, και να βρεθείτε να συζητάτε με ένα γιατρό, που μάλλον ξέρει περισσότερα.
Ιεραρχία Ο list ή group owner και ο moderator είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί και σπανιότατα θα σας υποστηρίξει κανείς αν τους πάτε κόντρα.
Θάρρος Όχι για να τσακωθείτε, αλλά για να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Όσο πιο έντονα υποστηρίζετε κάποιο λάθος σας τόσο πιο ανόητος φαίνεστε.
Κατανόηση Η κοινωνία μας χρειάστηκε αιώνες για να βρει και να καθιερώσει τους σημερινούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Είναι φυσιολογικό στο δίκτυο να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Θεωρείστε τους κακότροπους ανθρώπους όχι σαν αγενείς αλλά σαν αρχάριους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, χωρίς βέβαια να κάνετε τους έξυπνους.
Συναδελφικότητα Οι χρήστες του Internet εξερευνούν ένα καινούριο χώρο που εξακολουθεί να έχει μυστικά ακόμη και για τους πιο πεπειραμένους. Αυτή η αίσθηση του «νέου συνόρου» φέρνει μαζί τους ανθρώπους του δικτύου πιο κοντά και τους κάνει πιο δεκτικούς στην επικοινωνία. Στο δίκτυο μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν άγνωστο ακριβώς όπως μπορείτε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο στο δρόμο και να τον ρωτήσετε που βρίσκεται η οδός Χ. Για να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο πνεύμα προσπαθήστε να μην κάνετε κατάχρηση της καλής διάθεσης των άλλων, ζητώντας συνέχεια βοήθεια για ότι σας απασχολεί, και προσπαθήστε να μην παίρνετε αλλά να δίνετε κιόλας βοηθώντας κι εσείς με τη σειρά σας όσους μπορείτε.
Προσωπική Επαφή Μη τσακώνεστε ποτέ μέσω δικτύου. Τα γραπτά αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους και μένουν για καιρό να μας θυμίζουν τα σκληρά λόγια που γράψαμε ή μας έγραψαν. Αφού τελειώσει η διαμάχη, διαγράψτε ότι σας είπαν για να μην δηλητηριάσει τις σχέσεις σας στο μέλλον. Και, αν πρέπει οπωσδήποτε να καυγαδίσετε, φροντίστε να το κάνετε από το τηλέφωνο. Τα λόγια χάνονται και δεν θα στοιχειώσουν τις σχέσεις σας στο μέλλον.

Panos_Gr
13-10-2009, 20:21
Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο email
Το mail πρέπει πάντοτε να έχει θέμα (subject) Ποτέ μα ποτέ δεν στέλνουμε email χωρίς θέμα ή χωρίς σωστό θέμα (σωστό είναι το θέμα-τίτλος που μέσα σε 3 - 5 λέξεις περιγράφει το περιεχόμενο του email). Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
Λάθος Σωστό Σχόλια Απάντηση Re: Σημερινή συνάντηση Το αρχικό mail είχε θέμα σημερινή συνάντηση και κρατήσαμε το ίδιο και στην απάντησή μας (το Re: το έβαλε αυτόματα το πρόγραμμα του mail). Re: Ιστορικά Μέγας Αλέξανδρος Το αρχικό mail αναφερόταν σε πολλά πράγματα. Απαντούμε όμως μόνο για ένα από αυτά και γι' αυτό αλλάζουμε το αρχικό subject που ήταν: «Ιστορικά». Μερικές φορές ακολουθούμε και τη μορφή: «Μέγας Αλέξανδρος was: Ιστορικά» (αναφέρουμε και το παλαιό subject). Είδηση Φθηναίνουν τα αυτοκίνητα Βοηθείστε τον παραλήπτη να καταλάβει αν τον ενδιαφέρει το email ή όχι. Τα αγαπημένα μου Τα αγαπημένα μου τραγούδια Ένα ελλιπές θέμα είναι το ίδιο άχρηστο όπως και το να μην υπάρχει καθόλου θέμα Ζήσε Μάη μου... Φθηνά αυτοκίνητα: Ζήσε Μάη μου... Αποφύγετε τα λογοπαίγνια και τις έξυπνες ατάκες στο subject. To subject πρέπει να είναι όσο πιο απλό και περιγραφικό γίνεται Πρόταση του ΕΚΑ Πρόταση Εργατικού Κέντρου Αθήνας Αποφύγετε τα αρχικά εκτός αν είναι κάτι πάρα πολύ γνωστό Ερώτηση Που μπορώ να βρω πληροφορίες για τον Αριστοτέλη; Ακόμη και αυτός που ξέρει την απάντηση δεν θα ενδιαφερθεί να μάθει τι ρωτάτε. ????#$%&&??@*% synanthsh Μη βάζετε Ελληνικούς χαρακτήρες στο subject όταν στέλνετε μηνύματα σε mailing lists ή σε ανθρώπους που δεν είστε βέβαιοι πως μπορούν να τα διαβάσουν. Ακόμη και αν ο παραλήπτης μπορεί να διαβάσει Ελληνικά, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος οι χαρακτήρες να αλλοιωθούν από κάποιον από τους κόμβους που διαχειρίστηκαν το mail, πριν αυτό παραδοθεί στον τελικό παραλήπτη του (αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και για το κυρίως σώμα, body, του μηνύματος αλλά είναι πια αμελητέος).

Όχι στα ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Τα κεφαλαία στο email δίνουν την αίσθηση της κραυγής. Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ, εκτός αν θέλουμε να δώσουμε στους άλλους την αίσθηση ότι ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΜΕ (τα κεφαλαία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αρχάριους, που νομίζουν πως έτσι θα τους προσέξουν περισσότερο, και φυσικά επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα).
Σωστή παραγραφοποίηση Πολλές φορές τα email γράφονται με μεγάλη ταχύτητα και περιέχουν ορθογραφικά λάθη και ασυνταξίες. Αν και αυτό είναι κακό και μειώνει την αξία των μηνυμάτων σας, δεν θεωρείται από τους περισσότερους σαν κάτι το τραγικό. Ωστόσο υπάρχουν και όρια. Ποτέ μη γράφετε μεγάλες παραγράφους (πάνω από 3 - 5 γραμμές) και μην ξεχνάτε τα τις χωρίζετε πάντα με μια κενή γραμμή.
Μην προωθείτε προσωπικά email σε mailing lists. Πρέπει να σέβεστε πάντοτε το απόρρητο της αλληλογραφίας των άλλων. Αν κάποιος σας έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα μην το κοινοποιείτε ποτέ σε τρίτους χωρίς την άδειά του.
Μην κάνετε reply ξαναστέλνοντας όλο το αρχικό μήνυμα Η απάντησή σας πρέπει να περιέχει μόνο τα μέρη που σχολιάζετε (ειδικά αν σας έστειλαν ένα κατεβατό 3 σελίδων και η απάντησή σας είναι: « συμφωνώ").
Μην απαντάτε χωρίς να κάνετε καμία αναφορά στο αρχικό mail. Πάρα πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται λες και τα άλλα μέλη της mailing list (ή ακόμη και ο αποστολέας του mail) δεν ασχολήθηκαν με κανένα άλλο mail στη ζωή τους και συνεπώς θυμούνται τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.
Mail του τύπου: «Συμφωνώ με όσα είπε ο Τάσος εκτός από το θέμα της Κάτω Ρεματιάς γιατί πιστεύω...» δεν λένε τίποτε σε κανέναν γιατί κανείς δεν θυμάται τι ειπώθηκε για την Κάτω Ρεματιά. Το σωστό θα ήταν το mail να περιέχει την παράγραφο στην οποία ο Τάσος αναφέρει για την Κάτω Ρεματιά ακολουθούμενη αμέσως μετά από αυτήν με τα σχόλια του Χ. Έτσι όλοι θα ξέρουν για ποιο πράγμα γίνεται η συζήτηση.
Προσέχετε τα cc (κοινοποίηση) και bcc (κρυφή κοινοποίηση) Όταν κάνετε reply all, το μήνυμά σας στέλνεται όχι μόνο στον αποστολέα αλλά και σε όλους τους αρχικούς παραλήπτες (cc). Πριν λοιπόν γράψετε «φταίει αυτός ο βλάκας ο Ανανίας» βεβαιωθείτε πως ο Ανανίας, ή κάποιος φίλος του, δεν ήταν μέσα στους αρχικούς παραλήπτες. Επίσης, αν θέλετε το μήνυμα να το κοινοποιήσετε κρυφά και σε τρίτους βεβαιωθείτε πως μπήκαν στο bcc και όχι στο cc. Συχνά πάντως, είναι καλύτερα να στέλνετε την κρυφή κοινοποίηση με ξεχωριστό email γιατί διάφοροι mailers όταν λαμβάνουν μήνυμα που είχε bcc παραλήπτες βγάζουν στον παραλήπτη μήνυμα recipient list suppressed. Έτσι αυτός μπορεί να καταλάβει πως το μήνυμα στάλθηκε κρυφά και σε άλλους (αν και δεν θα ξέρει σε ποιους).
Μην κάνετε δοκιμές σε mailing lists Εκτός βέβαια αν είστε το list owner ή ο moderator. Αν θέλετε να δοκιμάσετε αν δουλεύει η λίστα στείλτε ένα θέμα για συζήτηση (αν δεν έχετε να συζητήσετε τίποτε καλύτερα να μην κάνετε και τίποτε). Αν το μήνυμα φτάσει τότε η λίστα δουλεύει κανονικά.
Αποφύγετε το χιούμορ Δεν μεταφέρεται καλά με το email και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις.
Βεβαιωθείτε πως οι άλλοι καταλαβαίνουν αυτά που γράφετε Αποφύγετε τα smilies αν δεν είστε βέβαιοι πως οι παραλήπτες σας θα τα καταλάβουν. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιόμορφες εκφράσεις. Για παράδειγμα η λέξη lame (ανάπηρος) είναι αρκετά συνηθισμένη μεταξύ των hackers, αλλά πολύ «βαριά» για τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Γράφετε σαν να σας ακούει όλος ο κόσμος Με άλλα λόγια, προσέχετε τι λέτε. Το mail σας μπορεί να προωθηθεί αλλού χωρίς την έγκρισή σας ή να αποθηκευτεί σε κάποιο archive και να είναι ορατό σε αναζητήσεις μέσω των εργαλείων αναζήτησης για χρόνια ολόκληρα. Μπορεί ακόμη να διαβαστεί από ανθρώπους εκτός του κύκλου σας (π.χ. από Σκωτσέζους που μπορεί να μην εκτιμήσουν καθόλου τα ανέκδοτά σας για την τσιγκουνιά τους).
Μην τσακώνεστε ποτέ μέσω e-mail Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μεγεθύνει και συχνά αλλοιώνει τη σημασία όσων λέτε. Ακόμη, τα λόγια σας μπορεί να μη διαγραφούν ποτέ στοιχειώνοντας για πάντα τη σχέση σας με ανθρώπους που έτυχε να τσακωθούν σήμερα μαζί σας αλλά θα μπορούσαν αύριο να γίνουν φίλοι και συνεργάτες σας. Γι' αυτό, αν θέλετε να τσακωθείτε προτιμήστε να το κάνετε αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου.
Μη χρησιμοποιείτε το email της δουλειάς για προσωπική χρήση Μπορεί εύκολα να παρεξηγηθούν τα μηνύματά σας ως επίσημη πολιτική της εταιρείας στην οποία εργάζεστε.
Αποφύγετε τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη Αντίθετα απ' ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος, τίποτε δεν περνάει απαρατήρητο. Ένα κακογραμμένο κείμενο χάνει μεγάλο μέρος από την πειθώ του και γίνεται κουραστικό στην ανάγνωση.
Μην περιμένετε πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Internet είναι διαφορετικοί από τον υπόλοιπο κόσμο Οι βλάκες θα συνεχίσουν να είναι βλάκες και οι φανατικοί θα παραμείνουν φανατικοί. Προσπαθήστε να πάρετε τους αναποφάσιστους με το μέρος σας και αποδεχθείτε πως υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν θα παραδεχθούν πως έχετε δίκιο.
Μην αφήνετε μια συζήτηση να κρατάει για πάντα Μετά το τρίτο ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το τέταρτο email σας για το ίδιο θέμα οι άλλοι θα σταματήσουν να σας διαβάζουν. Σεβαστείτε τα mailboxes τους και, κυρίως, το χρόνο σας. Προτιμήστε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική Κανένας κανόνας δεν είναι απόλυτος. Αν όμως βασίζεστε στην ευγένεια και την ειλικρίνεια δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.



ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ POWERPOINT;

Μία παρουσίαση με διαφάνειες είναι απαραίτητη μόνο όταν υπάρχει σοβαρό εποπτικό υλικό. Ίσως εκ πρώτης όψεως να ακούγεται περίεργο, αλλά οι περισσότερες παρουσιάσεις δεν διαθέτουν τέτοιο υλικό. Όταν προβληματίζεστε για το αν θα χρησιμοποιήσετε το PowerPoint, αναλογιστείτε ποιος το χρειάζεται περισσότερο, εσείς ή το ακροατήριό σας. Το περίγραμμα της παρουσίασης και τα bullet βοηθούν κυρίως τον ομιλητή (και όχι το ακροατήριο) να μιλήσει - και σε καμία περίπτωση να διαβάσει την παρουσίασή του. Το ακροατήριο δεν χρειάζεται τις σημειώσεις του ομιλητή, Σκεφτείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε μία παρουσίαση μόνο με φωτογραφίες και διαγράμματα - χωρίς κείμενο. Αν και αυτό είναι αντίθετο προς την παραδοσιακή αντιμετώπιση, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε τελικά το PowerPoint.
2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ

Η ανία κατά την παρουσίαση οφείλεται σε προβληματικό περιεχόμενο και όχι σε προβληματική «διακόσμηση». Προετοιμαστείτε λοιπόν καλά και οργανώστε την παρουσίαση πρώτα σε χαρτί (ή στο Word), πριν δημιουργήσετε τις διαφάνειες. Σκεφτείτε καθαρά τους αντικειμενικούς στόχους της παρουσίασης, το ακροατήριό σας και τα κρίσιμα σημεία σας και καταγράψτε τα. Να είστε σύντομοι (ποτέ κανείς δεν κατηγορήθηκε επειδή έκανε μία πολύ σύντομη παρουσίαση). Και θυμηθείτε: Κάντε πρόβες στην παρουσίαση σας. Το PowerPoint δεν είναι πανάκεια και δεν πρόκειται να σώσει έναν ομιλητή ο οποίος δείχνει ότι δεν κατέχει (και δεν ελέγχει) αυτά που έχει γράψει στην παρουσίασή του!
3. ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

Γράψτε τα κύρια σημεία της ομιλίας σας σε μικρές κάρτες, μία για κάθε διαφάνεια. Αυτή η υποστήριξη θα έπρεπε να δίνεται από το ίδιο το PowerPoint, αλλά στη μορφή που υπάρχει (σημειώσεις ομιλητή) δεν εξυπηρετεί, και θα πρέπει να καταφύγετε στην πατροπαράδοτη τεχνολογία, δηλαδή σε χαρτί και μολύβι. Με αυτές τις σημειώσεις είστε έτοιμοι να πείτε αυτά που θέλετε, χωρίς να τα έχετε στην οθόνη.
4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

Με άλλα λόγια, μη γράψετε την ομιλία σας στην οθόνη, διότι το ακροατήριο πρέπει να διαβάσει την κάθε διαφάνεια, οπότε αναγκάζεστε να τη διαβάσετε εσείς για να μη σταματήσετε να μιλάτε, και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγετε, θυμηθείτε: Φτιάξτε διαφάνειες που ενισχύουν και υποστηρίζουν τα λόγια σας και όχι διαφάνειες που τα επαναλαμβάνουν. Δημιουργήστε διαφάνειες που δείχνουν, που παρέχουν «συναισθηματική απόδειξη» ότι αυτά που λέτε είμαι αληθινά, και όχι μόνο ακριβή.
5. ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Μία από τις χειρότερες δυνατότητες του PowerPoint είναι ο Οδηγός Αυτόματου Περιεχομένου. Είναι ένα κακό υποκατάστατο της σκέψης και οδηγεί μόνο σε βαρετές παρουσιάσεις σταλινικού τύπου, χωρίς αποτέλεσμα. Μπορεί παλιότερα κάποιες ιδέες του να ήταν χρήσιμες, αλλά σήμερα είναι σαν να λέτε το ίδιο ανέκδοτο στο ίδιο ακροατήριο κάθε μέρα!
6. ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Μη μοιράζετε την παρουσίασή σας. Δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τον παρουσιαστή, δηλαδή εσάς. Ετοιμάστε όμως ένα συνοδευτικό κείμενο (σε Word) το οποίο θα είναι πυκνότερο, με αρκετά στοιχεία και όσες υποστηρικτικές υποσημειώσεις θέλετε. Όμως μην το διανείμετε από την αρχή, διότι τότε όλοι θα διαβάζουν το κείμενο και κανείς δεν θα σας προσέχει. Δώστε το αφού τελειώσει η παρουσίαση. Θυμηθείτε: Στόχος σας είναι να έχετε ένα ακροατήριο που σας προσέχει και σας εμπιστεύεται, και να είναι δεκτικό τόσο στο λογικό όσο και στο συναισθηματικό περιεχόμενο της παρουσίασής σας.
7. ΦΤΙΑΞΤΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ

Μη φτιάχνετε διαφάνειες που κανείς δεν διαβάζει και κανείς δεν θυμάται. Δημιουργήστε απλές αλλά εντυπωσιακές διαφάνειες, η καθεμία από τις οποίες θα περιέχει μια μόνο απλή ιδέα, οπτικό υλικό που έχει συναισθηματική βαρύτητα και που εντυπώνεται στο ακροατήριο και μετά την παρουσίαση. Απλοποιείστε, απλοποιείστε, απλοποιείστε, αλλά μην καταλήξετε στην απλοϊκότητα. Οι καλύτερες παρουσιάσεις είναι απλές, σαφείς και δεν χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά εφέ ως πατερίτσες.
Έπειτα από όσα είπαμε παραπάνω, καλό είναι να αποφεύγετε τα περίφημα bullet! Δεν ξεκαθαρίζουν τη σκέψη σας ούτε την οργανώνουν καλύτερα, παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αντί για bullet σκεφτείτε ότι θα μπορούσατε να διατυπώσετε αυτό που θέλετε να πείτε σε μία απλή πρόταση.
9. ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ STYLE SHEET

Ισχύει το ίδιο με το προηγούμενο. Τα style sheet δεν σας οργανώνουν, αλλά σας περιορίζουν. αν χρειάζεστε οπωσδήποτε μία οργάνωση φτιάξτε τη δική σας, η οποία αναγκαστικά θα διαφέρει σε κάθε παρουσίαση, ανάλογα με τις ανάγκες.
10. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Μη χρησιμοποιείτε τις χιλιοειδωμένες εικόνες ή -ακόμη χειρότερα - τα διαθέσιμα σκιτσάκια του Clip Art! Σκανάρετε ή στην ανάγκη αγοράστε φωτογραφίες (δεν είναι δα και τόσο ακριβές!) από το Web. Χρησιμοποιήστε «επαγγελματικές» φωτογραφίες για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Μιλάτε για τη μόλυνση; Βρείτε μία φωτογραφία με ψόφια πουλιά στη λίμνη και δείξτε την! Κάνετε μία παρουσίαση κατά του πολέμου στο Ιράκ; Δείξτε την αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των νεκρών βετεράνων του Βιετνάμ!
11. ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μη χρησιμοποιείτε -ποτέ!- εφέ εναλλαγή δ, κουρτίνες και τα παρόμοια, ανάμεσα στις διαφάνειες, ούτε κίνηση μέσα σε αυτές. Δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση, παρά μόνο για να αποδείξουν ότι ξέρετε καλά το PowerPoint. Και όσον αφορά στους ήχους, χρησιμοποιήστε τους ελάχιστα, βρείτε τους δικούς σας και μη χρησιμοποιείτε τους χιλιοακουσμένους ήχους των Windows ή του PowerPoint. Και πάλι θυμηθείτε: θέλετε να δημιουργήσετε ένα συναισθηματικό αντίκτυπο!
12. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Δημιουργήστε ένα κύκλωμα που κλείνει, ένα feedback loop που σας ανατροφοδοτεί με την αντίδραση του ακροατηρίου. αν ζητάτε, για παράδειγμα, από το ακροατήριο να συμφωνήσει σε κάτι ή να σχολιάσει την ιδέα σας, μοιράστε ένα κείμενο συμφωνία ς που θα υπογραφεί ή ένα ερωτηματολόγιο που θα συμπληρωθεί. Μην αφήνετε ασάφειες για το τι θέλετε να πετύχετε. Και μην ξεχνάτε την ακροτελεύτια διαφάνεια: Περιέχει το συμπέρασμα της ομιλίας σας, αλλά κυρίως όλη τη συναισθηματική της φόρτιση.
Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως σκεφτείτε ότι απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από ό,τι αφιερώνετε συνήθως, και αυτόν το χρόνο δεν τον διαθέτετε. Έχετε όμως χρόνο για αναποτελεσματικές παρουσιάσεις;

Panos_Gr
13-10-2009, 20:22
(http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/home.htm)Διαδικτυακὰ ἐφευρήματα



Ἡ οὐρὰ τοῦ ποντικοῦ (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/1821.htm)
Ἐπιστροφὴ στὴν κορυφή (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/gotothetop.htm)
Κινούμενο Ὡρολόγιο (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/horologion.htm)
Ὡρολόγιο-Ἡμερολόγιο (flash) (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/clockcalendar.swf)
Χιονόπτωση (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/snow-fall.htm)
Χιονοθύελλα (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/snowstorm/snowstorm.htm)
Ἀναπαραγωγὴ πολυμέσων 1 (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/media_component_1.htm)
Ἀναπαραγωγὴ πολυμέσων 2 (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/media_component_2.htm)
Τρίλιζα (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/tic-tac.htm)
Ἀριθμοπαίγνιο (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/pick-a-number.htm)
Κόκκινο τετράγωνο (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/redsquare.htm)
Πλῆκτρο ἐκτυπώσεων (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/print_page.htm)
Ἀλγόριθμος γιὰ ἀναδιεύθυνση (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/redirect.htm)
Ἀναζήτηση Metacrawler (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/search_metacrawler.htm)
Ἀναζήτηση Google (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/search-google.htm)
Ἀποστολὴ διευθύνσεως (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/send_url.htm)
Βαθμιαία ἐμφάνιση κειμένου (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/text-animate.htm)
Κύλιση κειμένου σὲ πλαίσιο (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/text-scroll.htm)
Ἔγχρωμο κείμενο, ροὴ κειμένου (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/color_text.htm)
Μετάφραση Systran (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/translation_systran.htm)
Παγκόσμια δεκαδικὴ ὥρα UDT (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/udt.htm)
Γραφικὸς κατάλογος ἐπιλογῶν (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/eye/eye.htm)
Ἀνακλάσεις & ἡμερομηνία-ὥρα (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/bounce/bounce-date-hour.htm)
Ἐμφάνιση ἡμερομηνίας (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/date-display_image-window.htm)
Ὑπολ. παρελθόντος χρόνου (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/time_elapsed.htm)
Ὑπολ. ἐναπομείναντος χρόνου (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/time_left.htm)
Ὑπολ. ὑπολοίπου στρατ. θητείας (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/time-left-service.htm)
Μετατροπέας euro (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/euro_converter.htm)
Εὕρεση ἡμέρας γεννήσεως (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/weekday_of_birth.htm)
Ἀπενεργοποίηση δεξιοῦ κλίκ (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/no_right-cilck_select.htm)
Πνευματικὰ δικαιώματα (δεῖγμα) (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/internet/rights.htm)


Οδηγός για την υγιεινή χρήση των υπολογιστών

Εισαγωγή

Αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε άνετα και να είστε παραγωγικοί όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Ίσως επίσης σας βοηθήσει να ελαττώσετε τον κίνδυνο να υποστείτε τους επίπονους και με επιπτώσεις τραυματισμούς ή ανωμαλίες που περιγράφονται στην ακόλουθη προειδοποίηση για την υγεία.
Αρκεί να αφιερώσετε λίγο μόνο χρόνο στην ανάγνωση, αλλά τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν πολύ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Η χρήση ενός πληκτρολογίου ή ποντικιού μπορεί να συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς ή ανωμαλίες.
Όταν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες δραστηριότητες, ίσως να αισθανθείτε περιστασιακά άβολα στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους ή άλλα μέρη του σώματός σας. Εάν, ωστόσο, αισθανθείτε συμπτώματα όπως επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσφορία, πόνο, σουβλιές, ενοχλήσεις, φαγούρα, μούδιασμα, την αίσθηση ότι καίγεστε ή ακαμψία, ΜΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορούν να συσχετιστούν με επίπονους τραυματισμούς ή τραυματισμούς με μόνιμες συνέπειες ή ανωμαλίες των νεύρων, των μυών, των τενόντων ή άλλων μερών του σώματος. Αυτές οι μυοσκελετικές ανωμαλίες (MSD) περιλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα, την τενοντοελυτρίτιδα και άλλες ασθένειες.
Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις MSD, υπάρχει γενική συμφωνία ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να συνδεθούν με την παρουσία τους, όπως η κατάσταση υγείας και η φυσική κατάσταση, το άγχος και ο τρόπος αντιμετώπισής του, η συνολική φυσική κατάσταση και η στάση με την οποία στέκεται κάποιος και χρησιμοποιεί το σώμα του κατά τη διάρκεια της εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων (όπως με τη χρήση ενός πληκτρολογίου η ποντικιού). Ο χρόνος τον οποίο αφιερώνει κάποιος σε μια δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας παράγοντας.
Ορισμένες οδηγίες που ίσως σας βοηθήσουν να εργάζεστε πιο άνετα με τον υπολογιστή σας και πιθανότατα να ελαττώσετε τον κίνδυνο να πληγείτε από MSD μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον “Οδηγό για υγιεινή χρήση των υπολογιστών”. Μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση αυτού του "Οδηγού για υγιεινή χρήση των υπολογιστών" σε CD χωρίς χρέωση, αν καλέσετε τον αριθμό 1 (800) 360-7561 (στις Η.Π.Α. μόνο).
Για πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σας και πώς να αναπτύξετε συνήθειες που ίσως σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε MSD, διαβάστε αυτόν τον "Οδηγό για υγιεινή χρήση των υπολογιστών". Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη MSD, για αυτόν το λόγο και αυτός ο οδηγός δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πρόληψη των MSD ή για την ελάττωση του κινδύνου να προσβληθείτε από MSD. Εάν ορισμένα άτομα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις ίσως να ελαττωθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν να προσβληθούν από MSD. Ίσως αυτό να μην ισχύει για ορισμένα άλλα άτομα. Πολλά άτομα, ωστόσο, δουλεύουν πιο άνετα και με μεγαλύτερη παραγωγικότητα όταν ακολουθούν αυτές τις συστάσεις. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο οδηγός δεν υποκαθιστά τις συμβουλές των ιατρών ούτε την πολιτική ή τα προγράμματα για την υγεία των εργοδοτών. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο τρόπος ζωής, οι δραστηριότητες ή η κατάσταση υγείας ή η φυσική σας κατάσταση μπορεί να σχετίζονται με τις MSD, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ιατρού.Σωστή στάση

Είτε εργάζεστε είτε παίζετε, έχει μεγάλη σημασία να αποφεύγετε τις περίεργες στάσεις και να στέκεστε με το σώμα σας σε μια άνετη στάση. Έτσι δεν βελτιώνεται απλά η συνολική σας παραγωγικότητα, αλλά μπορεί και να βοηθηθείτε στην πρόληψη των MSD. Μην ξεχνάτε ότι αν αλλάζετε τη θέση σας όταν απασχολείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή μπορεί επίσης να βοηθηθείτε στην πρόληψη της δυσφορίας και της κόπωσης.
Όταν εργάζεστε ή παίζετε στον υπολογιστή, προσαρμόστε το περιβάλλον σας και διευθετήστε τον εξοπλισμό του υπολογιστή ώστε να διευκολύνεται η άνετη και βολική στάση του σώματος. Ο καθένας έχει τις δικές του σωματικές διαστάσεις και το δικό του περιβάλλον εργασίας, που υπαγορεύουν πώς πρέπει να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας για να εργάζεστε πιο άνετα. Ωστόσο, οι προτάσεις που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ενός ανετότερου περιβάλλοντος.
Για να υποστηρίξετε την πλάτη σας, δοκιμάστε τα εξής:



Χρησιμοποιήστε καρέκλα που υποστηρίζει τη μέση σας (δείτε τη λεπτομέρεια 1).
Ρυθμίστε το ύψος της επιφάνειας εργασίας σας και της καρέκλας σας ώστε η στάση του σώματός σας να είναι άνετη και φυσική (δείτε τη λεπτομέρεια 2).

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_01.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_01.gif)
Για να διευκολύνετε την στάση των ποδιών, δοκιμάστε τα εξής:



Αφαιρέστε αντικείμενα κάτω από το γραφείο σας ώστε να είναι δυνατή η άνετη θέση και κίνηση των ποδιών.
Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο αν τα πόδια σας δεν ακουμπούν άνετα στο δάπεδο.

Για να ελαχιστοποιήσετε το τέντωμα και να διευκολυνθούν οι άνετες στάσεις των ώμων και των βραχιόνων, δοκιμάστε τα εξής:



Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ή το trackball στο ίδιο ύψος, το οποίο πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος του αγκώνα. Τα χέρια σας από τον ώμο ως τον αγκώνα πρέπει να πέφτουν χαλαρά στα πλευρά σας (δείτε τη λεπτομέρεια 3).

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_02.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_02.gif)


Όταν πληκτρολογείτε, τοποθετήστε το πληκτρολόγιο στο κέντρο μπροστά σας και το ποντίκι ή το trackball κοντά του (δείτε τη λεπτομέρεια 4).
Τοποθετείτε όσα αντικείμενα χρησιμοποιείτε τακτικά σε σημείο τέτοιο ώστε να τα φτάνετε άνετα χωρίς να τεντώνεστε (δείτε τη λεπτομέρεια 5).

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_03.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_03.gif)
Για να διευκολύνετε τις σωστές στάσεις των καρπών και των δακτύλων, δοκιμάστε τα εξής:



Διατηρείτε τους καρπούς σας ίσιους ενώ πληκτρολογείτε και ενώ χρησιμοποιείτε ποντίκι ή trackball. Αποφεύγετε να κάμπτετε τους καρπούς σας προς τα πάνω, κάτω ή πλάγια. Εάν το πληκτρολόγιό σας έχει στηρίγματα, ανοίξτε τα αν έτσι διευκολύνεστε να διατηρήσετε άνετη και ίσια θέση για τους καρπούς.
Πληκτρολογείτε με τις παλάμες και τους καρπούς σας στον αέρα επάνω από το πληκτρολόγιο, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το βραχίονα για να φθάνετε σε απομακρυσμένα πλήκτρα και να μη χρειάζεται να τεντώνετε τα δάκτυλά σας.

Για να ελαχιστοποιήσετε την κάμψη και τη στρέψη του λαιμού, δοκιμάστε τα εξής:



Τοποθετήστε το επάνω μέρος της οθόνης κοντά στο ύψος του ματιού (δείτε τη λεπτομέρεια 6). Εάν φοράτε πολυεστιακά γυαλιά, ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε την οθόνη ή να ζητήσετε από τον οφθαλμίατρό σας να σας προτείνει ειδικά γυαλιά για εργασία μπροστά σε υπολογιστή.
Τοποθετήστε την οθόνη στο κέντρο μπροστά σας. Εάν κοιτάζετε τα έγγραφά σας συχνότερα από ό,τι την οθόνη, ελέγξτε αν υπάρχει η δυνατότητα να τα τοποθετήσετε απευθείας εμπρός σας και την οθόνη λίγο στο πλάι.
Ελέγξτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα αναλόγιο για τα έγγραφα, ώστε αυτά να βρίσκονται κοντά στο ύψος των ματιών.

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_04.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_04.gif)
Για να ελαττώσετε την κόπωση των ματιών, δοκιμάστε τα εξής:



Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση σχεδόν ίση με το βραχίονα του χεριού σας όταν κάθεστε άνετα μπροστά από την οθόνη.
Αποφύγετε τις εκτυφλωτικές λάμψεις. Τοποθετήστε την οθόνη σας μακριά από πηγές φωτός που προκαλούν εκτυφλωτικές λάμψεις ή χρησιμοποιήστε περσίδες για να ελέγξετε τα επίπεδα φωτισμού.
Μην παραλείπετε να καθαρίζετε την οθόνη σας. Εάν φοράτε γυαλιά, καθαρίζετε επίσης και αυτά.
Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας.
Ρυθμίστε το μέγεθος γραμματοσειράς στην οθόνη σας, επιλέγοντας μια ρύθμιση με την οποία αισθάνεστε άνετα, αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή έχει αυτήν τη δυνατότητα.

Να μην ζορίζεστε

Οι φυσικές δυνάμεις αλληλοεπιδρούν συνεχώς με το σώμα μας. Ίσως πιστεύουμε ότι μόνο οι ισχυρές δυνάμεις, όπως η σύγκρουση ενός αυτοκινήτου, τραυματίζουν το σώμα μας. Μπορεί ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί, δυσφορία και κόπωση και από ασθενείς δυνάμεις, εφόσον αυτές επαναλαμβάνονται ή διαρκούν για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Ορισμένοι τύποι ασθενών δυνάμεων περιλαμβάνουν τους εξής:



Η κινητική δύναμη: Μια δύναμη την οποία ασκείτε μέσω της κίνησης, όπως με το πάτημα των πλήκτρων ενώ πληκτρολογείτε ή με το κλικ στα κουμπιά του ποντικιού.
Η στατική δύναμη: Μια δύναμη την οποία διατηρείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως με το κράτημα του ποντικιού ή η στήριξη του ακουστικού του τηλεφώνου.
Η δύναμη επαφής: Η πίεση που ασκείται όταν ακουμπάτε σε μια ακμή ή σε μια σκληρή επιφάνεια όπως με το ακούμπημα των καρπών σας στην άκρη του γραφείου σας.

Για να ελαττώσετε τις επιπτώσεις των ασθενών δυνάμεων στο σώμα σας, δοκιμάστε τα εξής:



Πληκτρολογείτε χωρίς να χτυπάτε τα πλήκτρα, διατηρώντας τις παλάμες και τα δάκτυλά σας χαλαρά, αφού χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια για να ενεργοποιήσετε τα πλήκτρα του πληκτρολογίου.
Χρησιμοποιείτε ελάχιστη δύναμη όταν κάνετε κλικ σε ένα κουμπί του ποντικιού ή όταν χρησιμοποιείτε ένα joystick ή άλλο ελεγκτή παιχνιδιού.
Κρατάτε το ποντίκι με χαλαρό χέρι και μην το πιάνετε σφικτά.
Αποφεύγετε να ακουμπάτε τις παλάμες ή τους καρπούς σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια όταν πληκτρολογείτε (δείτε τη λεπτομέρεια 7). Το στήριγμα για την παλάμη, εφόσον υπάρχει, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν διακόπτετε την πληκτρολόγηση.

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_05.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_05.gif)


Χαλαρώστε τους βραχίονες και τα χέρια σας όταν δεν πληκτρολογείτε ή δεν χρησιμοποιείτε το ποντίκι. Μην ακουμπάτε τα χέρια και τις παλάμες σας σε ακμές, όπως η ακμή του γραφείου σας.
Προσαρμόστε την καρέκλα σας ώστε το κάθισμα να μην πιέζει το πίσω μέρος από τα γόνατά σας (δείτε τη λεπτομέρεια 8).

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_06.gif (http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/science/technology/healthy_computing_guide_06.gif)

Panos_Gr
13-10-2009, 20:23
Να κάνετε διαλείμματα

Αν κάνετε διαλείμματα, το σώμα σας μπορεί να βοηθηθεί στο να ανακουφιστεί μετά από μια δραστηριότητα και μπορεί να βοηθηθείτε στο να αποφύγετε τις MSD. Η διάρκεια και η συχνότητα των διαλειμμάτων που είναι κατάλληλα για εσάς εξαρτώνται από τον τύπο εργασίας που κάνετε. Το να διακόπτετε τη δραστηριότητα και να ηρεμείτε είναι ένας τρόπος να κάνετε διάλειμμα, όχι όμως και ο μοναδικός. Για παράδειγμα, απλά αν αλλάζετε εργασίες - όπως από το να πληκτρολογείτε καθιστοί στο να μιλάτε στο τηλέφωνο όρθιοι - μπορεί να βοηθηθούν ορισμένοι μύες να ηρεμήσουν ενώ άλλοι θα παραμείνουν παραγωγικοί.

Να είστε υγιείς

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώνετε και να χαίρεστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στον υπολογιστή σας. Επίσης, το να μάθετε περισσότερα για την υγεία σας είναι ένα σημαντικό βήμα στο να παραμείνετε άνετοι και παραγωγικοί όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.
Για καλύτερη διατήρηση της υγείας σας, δοκιμάστε τα εξής:



Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα διατροφής και να ξεκουράζεστε αρκετά.
Να ασκείστε ώστε να έχετε γενικά καλή φυσική κατάσταση και αντοχή και ευελιξία στο σώμα σας. Να συμβουλεύεστε ιατρό για να επιλέξετε τα αθλήματα και τις ασκήσεις που είναι κατάλληλα για εσάς.
Μάθετε να αντιμετωπίζετε το άγχος. Ένας τρόπος να ελαττώσετε το άγχος είναι να σχεδιάσετε το χώρο και το χρονοδιάγραμμα της εργασίας σας, έτσι ώστε ο θόρυβος και οι ενοχλήσεις να διατηρούνται στα ελάχιστα επίπεδα.
Ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ιατρού, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς η κατάσταση υγείας και η φυσική σας κατάσταση μπορεί να σχετίζονται με τις MSD. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις MSD, υπάρχει γενική συμφωνία ότι πολλοί παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί του παρελθόντος, ο διαβήτης, οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να συνδεθούν με την παρουσία τους.

Συμπεράσματα

Το να μάθετε περισσότερα για την άνετη και παραγωγική εργασία σας, καθώς και για τη συνολική σας φυσική κατάσταση συνεισφέρουν σημαντικά στο να απολαμβάνετε την εμπειρία σας με τους υπολογιστές.



Oι κακές σκέψεις που εμποδίζουν την απόλαυση της ζωής

Συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για «μπλοκαρίσματα» στη ζωή τους, για κακή διάθεση, για το ότι δε μπορούν να απολαύσουν τη ζωή ενώ δεν υπάρχει κάτι που αντικειμενικά να πηγαίνει στραβά, για το ότι έχουν τύψεις και ενοχές ή για το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κανόνες, οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν να νιώσουν ελεύθεροι.Μέσα από την κλινική εργασία μου, παρατηρώ ότι οι άνθρωποι δημιουργούν κανόνες και κανονισμούς οι οποίοι διέπουν τη σκέψη τους και τη ζωή τους, για το πώς πρέπει να ζουν, να εργάζονται, να ερωτεύονται, να έχουν κοινωνική ζωή.
Όταν κανείς έρθει αντιμέτωπος με αυτές τις αυστηρές και άκαμπτες πεποιθήσεις του μένει έκπληκτος για το πώς του γεννήθηκαν τέτοιες ιδέες και πώς καθορίζουν τη ζωή του.
Γιατί οι πεποιθήσεις έχουν τόση δύναμη:

1. Οι πεποιθήσεις είναι οι σκέψεις και οι υποθέσεις που κάνουμε σχετικά με το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα, πώς πρέπει να φέρονται οι άνθρωποι και πώς λειτουργεί ο κόσμος
2. Συνήθως οι πεποιθήσεις αυτές δεν είναι συνειδητές, δε γνωρίζουμε την ύπαρξή τους ούτε και τη δύναμη που έχουν πάνω μας. Είναι τόσο δυνατές, επειδή δεν είναι ορατές.
3. Νομίζουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι «η Αλήθεια» -και έτσι γίνονται η Αλήθεια για εμάς.
4. Οι πεποιθήσεις καθοδηγούν και προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά μας, κυριολεκτικά ελέγχουν τη ζωή μας.
Γενικές πεποιθήσεις που μπλοκάρουν



Πρέπει πρώτα να καλύψεις τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές σου
Πρέπει πρώτα να ευχαριστήσεις τους άλλους πριν ευχαριστηθείς εσύ
Για να κάνεις κάτι σωστά, πρέπει να το κάνεις μόνος σου
Πρέπει κάθε μέρα να τελειώνεις αυτό που άρχισες
Πρέπει να είσαι διαρκώς απασχολημένος
Η ξεκούραση είναι πολυτέλεια
Πρέπει να είσαι τέλειος για όλου
Όποιος κοιμάται πολύ είναι τεμπέλης
Τα καθήκοντα μιας γυναίκας δε τελειώνουν ποτέ
Αν είναι να κάνεις κάτι, πρέπει να γίνει με τον καλύτερο τρόπο

Πεποιθήσεις σχετικά με την εργασία που μπλοκάρουν



Αν δε δουλεύεις σκληρά πολλές ώρες, δε θα πας μπροστά
Σκληρή εργασία = λεφτά = επιτυχία
Όταν σε βλέπουν με τις ώρες στο γραφείο σημαίνει ότι είσαι αφοσιωμένος
Δε χρειάζομαι διαλείμματα
Δεν επιτρέπεται να λέμε Όχι
Tο να ζητήσουμε βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας
Αν ο προϊστάμενος είναι εκεί, πρέπει και εγώ να είμαι εκεί
Πρέπει να είμαι διαθέσιμος στη εργασία 24 ώρες το 24ωρο.
Το να είσαι «σκλάβος» στη εργασία είναι παράσημο
Κάνε οτιδήποτε για να πετύχεις, να πας μπροστά

Όλες οι παραπάνω φράσεις προέρχονται από αληθινούς ανθρώπους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως όταν οι άνθρωποι σκέφτονται έτσι, δεν έχουν ούτε χρόνο αλλά ούτε και ισορροπία στη ζωή τους.
Οι φράσεις που περιέχουν «πρέπει» είναι συνήθως προσωπικές πεποιθήσεις και όχι η αναντίρρητη πραγματικότητα (π.χ. πρέπει να σιδερώσω όλα τα ρούχα/πρέπει να γράψω την αναφορά της Δευτέρας και να την έχω έτοιμη από Πέμπτη βράδυ για να είμαι σωστή).
Οι γενικεύσεις και οι κρίσεις τύπου «όποιος φεύγει νωρίς από το γραφείο είναι τεμπέλης» είναι επίσης πεποιθήσεις. Το πρόβλημα με αυτές τις «κατασκευασμένες» πεποιθήσεις είναι ότι δε προσφέρουν κάτι καλό.
Για να αποκτήσει κανείς καλύτερο έλεγχο και ισορροπία στη ζωή του, προτείνονται τα εξής:



Βρείτε ποιες σκέψεις κάνετε που έρχονται σε αντίθεση με την ισορροπία και την ξεκούραση
Βρείτε αντεπιχειρήματα σε αυτές τις πεποιθήσεις. Σταματήστε να τις δέχεστε σαν την μόνη αλήθεια. Δες τε τις με κριτική ματιά. Συνειδητοποιήστε ότι πρόκειται για μια προσωπική εκδοχή του τι είναι καλό και σωστό, αλλά υπάρχουν και άλλες πεποιθήσεις.
Επαναπροσδιορίστε τις σκέψεις που σας περιορίζουν και αντικαταστήστε τις με νέες πεποιθήσεις (ή επεκτείνετέ τις ώστε να μην είναι απόλυτες και άκαμπτες).

Παραδείγματα εποικοδομητικών πεποιθήσεων:



Είναι καλό και θέλω να βρίσκω για τον εαυτό μου ελεύθερο χρόνο καθημερινά
Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, είναι απαραίτητη για τη ψυχική και σωματική υγεία, για να έχω ενέργεια και να είμαι παραγωγικό άτομο
Υπάρχουν φορές που καλό είναι να λέει κανείς Όχι
Tα διαλείμματα βοηθάνε στο να βελτιωθεί η απόδοση στη εργασία
Μπορώ να ικανοποιήσω τόσο τις δικές μου όσο και τις ανάγκες των άλλων, μπορώ να τα κάνω και τα δύο
Δεν είναι ανάγκη να τα φορτώνομαι όλα-και άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα εξίσου καλά με εμένα-οπότε μπορώ να κάνω κατανομής εργασιών

Συνταγή Αλλαγής



Αυτή την εβδομάδα παρατηρήστε τις προτεραιότητές σας -τη σειρά με την οποία κάνετε πράγματα- και παρατηρήστε πώς το σύστημα των πεποιθήσεων σας επηρεάζει τις καθημερινές σας επιλογές
Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις που αποκαλύπτουν τις κρυμμένες σας πεποιθήσεις που σας μπλοκάρουν («γιατί δουλεύω ατελείωτες ώρες;», «γιατί ασχολούμαι με το σπίτι ενώ χρειάζομαι ξεκούραση;»)
Προσπαθήστε να βρείτε από πού προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις ή ποιος σας τις δίδαξε
Συζητήστε με ανθρώπους που τους βρίσκετε ισορροπημένους και θαυμάζετε τον τρόπο με τον οποίο έχουν οργανώσει τη ζωή τους. Ρωτήστε τους για τις δικές τους πεποιθήσεις
Επιλέξτε μια πεποίθηση για να την αλλάξετε ή να την ξαναθέσετε με άλλα λόγια, ώστε να βοηθά στο να βρείτε ισορροπία στη ζωή σας (π.χ., αλλάξτε το «η εργασία πριν την ευχαρίστηση» σε «εργασία παράλληλα με την ευχαρίστηση»).





(Πηγες)
Άλκης Γαλδαδάς, ΤΟ ΒΗΜΑ,
Κωδικός άρθρου: B12508C261
Από την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (www.eexi.gr (http://www.eexi.gr/))
Ναθαναήλ Γ. (2004). Οι παγίδες του PowerPoint... και πώς να τις αποφύγετε. Ψηφιακοί Καιροί. RAM 185, Νοέμβριος 2004, σσ. 68-69, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα
Το πλήρες άρθρο του Γιώργου Ναθαναήλ και άλλα πολύ ενδιαφέροντα, στην διεύθυνση: http://gnathanail.blogspot.com/2007/07/powerpoint.html
(www.nektarios.gr (http://www.nektarios.gr/))
( http://www.microsoft.com/hardware)
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
10 Δεκεμβρίου 2007, health.in.gr, URL: http://health.in.gr/news/article.asp...ticleID=142787 (http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=142787)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
13-10-2009, 21:22
Πολύ καλό θέμα Πάνο ...... http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-81.gif

Πολλές καλές πληροφορίες συγκεντρωμένες !!!!!



.

essel
13-10-2009, 21:51
ευχαριστούμε Πάνο ;):)

wolferin
14-10-2009, 14:12
thanks doctor;)

skippybi
14-10-2009, 21:23
http://www.millionairescopycatmanual.eu/images/NEW%20IMAGES/frames/hat%20off.jpg:D

georgekostas
15-10-2009, 00:00
Ευχαριστουμε Πανο πολυ διαφωτιστικο!