PDA

View Full Version : Έτοιμη προς ένταξη η ΠΓΔΜ


georgekostas
14-10-2009, 19:33
http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=83020&w=400&h=300&q=80




Να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεση προόδου η χώρα πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται.

«Η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι πιο επείγουσα από ποτέ για χάρη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί «αγκάθι στα πλευρά μας».

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση των Σκοπίων «να λάβει το μήνυμα» και να ξεκινήσει πραγματικά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

«Ελπίζω η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εκλάβει τη στάση αυτή ως έντονη ενθάρρυνση για να λύσει το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο παραμένει ουσιαστικό, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η Επιτροπή», κατέληξε ο Όλι Ρεν.

Η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έδωσε την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» σε μια εθνική αρτηρία, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου «διάδρομος Χ», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή, εκλήφθηκε ως πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια ανέστειλε την οικονομική της συμβολή στην κατασκευή της εν λόγω οδικής αρτηρίας.

Σημειώνεται ότι μετά από παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων προστέθηκε η φράση: «Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβάνοντας μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των Η.Ε., παραμένει ουσιαστική».

Οικονομικά κριτήρια

Για τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή «βλέπει» πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και εκτιμά ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης.

Ωστόσο, μνημονεύει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ατόμων και επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου, προκειμένου να επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Τέλος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα IPA για την περίοδο 2008-2012, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει προς την ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια, η οποία για το 2009 ανέρχεται σε 81,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πανηγυρισμοί στα Σκόπια για την έκθεση

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, στην οποία μεταξύ άλλων η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και για τους πολίτες της και αυτό είναι αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής προσπαθειών της κυβέρνησης, των πολιτών και όλων των πολιτικών παραγόντων στη χώρα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία της χώρας».

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο καθορισμός ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολίτες με τα αυτοκίνητά τους συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, πανηγυρίζοντας για τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Από την Αθήνα «περνάει» η ένταξη

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε αυτή την πορεία, προϋπόθεση είναι όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια. Συγκεκριμένα, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή», δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έκθεση της Κομισιόν για τα Σκόπια, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε:

«Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η ΕΕ είτε αφορά την ένταξη της Τουρκίας είτε αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τα ανθρώπινα, ούτε για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ούτε για σύνορα, ούτε για παραβιάσεις συνόρων, ούτε για στρατούς κατοχής. Βάζει εντός της ΕΕ ή δεν συμφωνεί να ενταχθεί μία χώρα, ανάλογα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων, ανάλογα δηλαδή με τα γεωστρατηγικά και τα οικονομικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς και δεν υπάρχει ούτε κοινοτικό δίκαιο, ούτε κοινοτικό κεκτημένο, όπως ακούμε συνέχεια από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
ζουγκλα

ntinopoulos
14-10-2009, 19:43
εγω παντως αν και φιλοζωος,δεν παω καθολου τους σκοπισανους!:)

MARK
15-10-2009, 11:45
Δείχνει πως ότι βέτο θέσουμε σαν χώρα αυτό που είναι να γίνει θα γίνει δυστηχώς για εμάς....:mad:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
15-10-2009, 12:10
Δείχνει πως ότι βέτο θέσουμε σαν χώρα αυτό που είναι να γίνει θα γίνει δυστηχώς για εμάς....:mad:



...όχι πως δεν πρέπει,

να κάνουμε κι εμείς τις προσπάθειές μας ....:cool:

essel
15-10-2009, 15:08
stravo caco ci
razbiras makedonski?
;):)

Kwstas_kef
15-10-2009, 15:10
stravo caco ci
razbiras makedonski?
;):)
Translation please...:D

EOD-K9
15-10-2009, 18:34
...όχι πως δεν πρέπει,

να κάνουμε κι εμείς τις προσπάθειές μας ....:cool:

Έτσι που τα κάνανε δεν θέλουμε προσπάθειες


υποχώρηση θέλουμε:mad::mad:

essel
15-10-2009, 18:42
stravo caco ci
razbiras makedonski?
;):)

καλησπέρα τι κάνετε ?
μιλάτε μακεδονικά ???

το 1983 εκατσα εναμισυ χρόνο στα Σκόπια για σπουδές .Το πρόβλημα υπήρχε και τότε αλλά όλοι έκλειναν τα αυτιά τους και τα στοματά τους.
Μεγάλο Θέμα να το συζητήσουμε αν θέλετε σε κανά καφέ... κι αν βγάλουμε και άκρη.