PDA

View Full Version : Θάλασσα για... κολύμπι η Αρκτική


essel
16-10-2009, 21:32
http://3.bp.blogspot.com/_NXs7diqTeWA/StheW_dZ8kI/AAAAAAAAF7s/-qBFlgbp0OY/s400/ice.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_NXs7diqTeWA/StheW_dZ8kI/AAAAAAAAF7s/-qBFlgbp0OY/s1600-h/ice.jpg)Μία ακόμη έρευνα έρχεται να πιστοποιήσει τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη, και ειδικότερα το λιώσιμο των πάγων στις αρκτικές περιοχές. Ερευνητές του Ρolar Οcean Ρhysics Group του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ αρχικά ταξίδεψαν στις αρκτικές περιοχές και πραγματοποίησαν μετρήσεις και αναλύσεις για την έκταση και το πάχος των πάγων. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με αντίστοιχα στοιχεία που είχαν συλλέξει τα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας που επισκέπτονται την Αρκτική τα τελευταία χρόνια.


Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε δέκα χρόνια τα καλοκαίρια θα μπορούν τα πλοία να φθάσουν άνετα ως τον Βόρειο Πόλο, αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου πάγοι στη θάλασσα. Ετσι τα μεγάλα φορτηγά πλοία θα μπορούν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους από τον Ειρηνικό προς τον Ατλαντικό ωκεανό χωρίς τη συνοδεία των ειδικών παγοθραυστικών πλοίων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι πάγοι δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους για αρκετούς μήνες και έτσι θα μπορούν και άλλα πλοία που για να πάνε από την Απω Ανατολή στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ να ακολουθούν την κατά 3.000 μίλια συντομότερη διαδρομή από το Βορειοδυτικό Πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.


Παράλληλα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επικάλυψη πάγου στον πλανήτη γενικότερα θα έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα τέτοια ώστε δεν θα είναι πλέον ορατοί οι πάγοι από το Διάστημα και τις δορυφορικές παρατηρήσεις, όπως συμβαίνει ως σήμερα. Προειδοποιούν επίσης ότι τα προσεχή χρόνια θα υπάρξει μείωση της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεταστροφή της κλιματικής αλλαγής και δεν θα έπρεπε να βιαστεί κανείς να πει κάτι τέτοιο, αφού πρόκειται για μια εξέλιξη που εντάσσεται στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Θα υπάρξει δηλαδή ένα διάστημα κάποιων ετών όπου θα παρατηρείται σχετική μείωση της θερμοκρασίας, αλλά μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος η θερμοκρασία θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
16-10-2009, 22:19
Θα υπάρξει δηλαδή ένα διάστημα κάποιων ετών όπου θα παρατηρείται σχετική μείωση της θερμοκρασίας, αλλά μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος η θερμοκρασία θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.


Πάνω - κάτω δηλαδή η θερμοκρασία .....:cool:

georgekostas
16-10-2009, 22:25
Ευχαριστουμε Στελιο!

skippybi
22-10-2009, 16:58
ευχαριστούμε!!!:)

riko46
22-10-2009, 18:36
Στέλιο.....................:cool:

gb1200
25-10-2009, 21:07
:(