PDA

View Full Version : Τεχνικά στοιχεία ρουχισμού


GS_maniac
20-01-2009, 10:59
GORE-TEX είναι μια μεμβράνη που αποτελείται απο δύο συστατικά, τα οποία διαθέτουν εξαιρετική μηχανική και χημική σταθερότητα. Το κομμμάτι της μεμβράνης, που αποτελείται απο το TeflonPTFE σε έκταση, διαθέτει 1,4 δισεκατομμύρια πόρους ανά τετραγωνικό εκαστό! Οι πόροι αυτοί είναι 20 χιλιάδες φορές μικρότεροι απο μία σταγόνα νερό, αλλά 700 φορές μεγαλύτερη απο 1 μόριο υδρατμού. Το νερό σε υγρή μορφή δεν μπορεί να διαπεράσει την μεμβράνη GORE-TEX, αλλά σε μορφή υδρατμών μπορεί εύκολα να διαφύγει.
Ενσωματωμένη μέσα στη δομή του PTFE σε έκταση
βρίσκεται μια ελαιοαπωθητική ουσία που ενώ αφήνει την υγρασία να περάσει, την ίδια ώρα αποτελεί ένα φράγμα που εμποδίζει την διείσδυση ουσιών, όπως τα έλαια, τα καλλυντικά, τα εντομοαπωθητικά και τις τροφές. Και επειδή η ελαιοαπωθητική ουσία είναι μή - διαπερατή απο τον αέρα, είναι 100% αντιανεμική.
Για να φτιαχούν τα υφάσματα GORE-TEX, η μεμβράνη GORE-TEX ενσωματώνεται σε άλλα υφάσματα υψηλών επιδόσεων, ώστε να φτιαχτεί ένα πολυστρωματικό ύφασμα.Καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι ρούχων για μια ποικιλία χρήσεων έτσι υπάρχουν αντίστοιχα πολλά διαφορετικά πολυστρωματικά υφάσματα GORE-TEX για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτών των ρούχων. Το πιο απλό και διαδεδομένο ύφασμα GORE-TEX είναι αυτό που αποτελείται απο τρεις στρώσεις, ενώ άλλου τύπου ύφασμα είναι με δύο στρώσεις. Ένα νέο ύφασμα είναι το GORE-TEX XCR, αυτό επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει 25% περισσότερο απο τα κοινά GORE-TEX, ενώ υπάρχει και σε stretch υφάσματα για μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων. Τέλος θα το βρείτε ενσωματωμένο και σε δερμάτινα γάντια, μπότες και κ.λ.π. να εξασφαλίζει αδιαβροχοποίηση για καλύτερη αναπνοή στο δέρμα.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ
Για να μείνουμε ζεστοί και άνετοι, θα πρέπει να διαλέγουμε τον κατάλληλο συνδυασμό ρούχων, ή αλλιώς συστήματα ρουχισμού για τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και την δραστηριότητά μας, να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο εκείνο λειτουργεί και να το αλλάζουμε σύμφωνα με τις αλλαγές του καιρού. Έτσι, τον χειμώνα, τα ρούχα που φοράμε δεν θα είναι πάντα ίδια, ενώ θα μπορούμε να προσθαφαιρούμε και να αλλάζουμε κομμάτια, ανάλογα με το ψύχος, την βροχή και τον αέρα.
Τα σημερνά συστήματα ρουχισμού απο τρεις βασικές στρώσεις: Μια λεπτή στρώση όπως είναι τα εσώρουχα, μια μονωτική στρώση δηλαδή ένα fleece, ή ένα συνδυασμό ισοθερμικού και fleece και μια στρώση για προστασία απο τον καιρό όπως είναι το μπουφάν.
Η πρώτη στρώση φοριέται κατά σάρκα και είναι φτιαγμένη απο μή - απορροφητικές συνθετικές ίνες ή απο κάποιο συνδυασμό ινών οι οποίες μονώνουν αλλά και διευκολύνουν την κίνηση της υγρασίας μακριά απο το δέρμα. Εάν θέλετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ψάξτε τα λειτουργικά εσώρουχα τα οποία έχον δοκιμαστεί απο την GoreTex.
Η δεύτερη στρώση αποτελείται συνήθως απο συνθετικά υλικά, καθώς αυτά διατηρούν ένα μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων τους .ακόμα και όταν βραχούν. Για δοκιμάστε να βγείτε στην βροχή με μάλλινο πουλόβερ και τα λέμε. Επίσης τα συνθετικά υλικά είναι λιγότερα απορροφητικά και στεγνώνουν γρηγορότερα απο τα φυσικά.
Η τρίτη και η εξώτερη στρώση διαθέτει έναν ρόλο-κλείδι για να αποτρέπει την δυσφορία μας στο βροχερό καιρό. Η δυσφορία που προέρχεται απο τα βρεγμένα ρούχα είναι το αποτέλεσμα την απότομης απώλειας θερμότητας.
Για να προφυλαχθεί το σώμα μας η εξώτερη στρώση πρέπει να κρατάει τις άλλες δύο στεγνές. Πρέπει να είναι αδιάβροχη και να αποτελείται απο υλικά που επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση υγρασίας απο τον ιδρώτα. Τέλος, για να αποφευχθεί η απαγωγή θερμότητας πρέπει να είναι αντιανεμική.

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Όταν δεν κινούμαστε και ανάλογα με το σύστημα ρουχισμού και το περιβάλλον το σώμα μας αποβάλλει περίπου ένα δέκατο έκτο του λίτρου υγρασία, απο τους πόρους με μορφή υδρατμών.Με μέτρια δυσκολίας δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα, το σώμα αποβάλλει μισό λίτρο υδρατμών την ώρα. Σε μια έντονη δραστητηριότητα αποβάλλουμε ένα λίτρο ή και περισσότερο. Για να αποτραπεί η δυσφορία που θα προέκτυπε απο συσσωρευμένη υγρασία ή υπερθέρμανση, ο ιδρώτας θα πρέπει να εξατμίζεται ελεύθερα και να μην παγιδεύεται στο σύστημα ρουχισμού. Σε ακραίες καταστάσεις πάντως, ακόμα και τα ρούχα που επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος, μπορούν να υπερφορτωθούν απο τους υδρατμούς και την υπερβολική εφίδρωση με αποτέλεσμα ο ιδρώτας να μην αποβάλλεται και να προκαλεί δυσφορία.

Τώρα θα ρωτήσετε αν όντως υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα ρούχα. Στην δυνατή βροχή όλα μπάζουν. Άσε που έπειτα απο καιρό εξαφανίζεται η αδιαβροχοποίηση του υλικού. Να μην αναφέρω καν το καυσαέριο που κλείνει τους πόρους των υλικών που αναπνέουν......
Και όμως υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα υλικά τα οποία δεν μπάζουν ούτε στην πιο δυνατή βροχή. Η υπόσχεση "GUARANTEED του KEEP YOU"DRY, που δίνεται απο την GORE-TEX στα αδιάβροχα ρούχα της δηλώνει πως ότι καιρό και να κάνει, εσείς θα μείνετε στεγνοί. Η κατεργασία για την στεγανοποίση των υφασμάτων είναι όντως προσωρινή, όμως όταν δεν βλέπετε πια το νερό να σχηματίζει σταγόνες πάνω στο ύφασμα μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τις υδροαπωθητικές τους ιδιότητες με ένα σιδέρωμα χωρίς ατμό! Μπορείτει επίσης να το περάσετε με ένα ειδικό σπρέι αδιαβροχοποίησης. Όταν η βρωμιά ή το καυσαέριο κλείσουν τους πόρους του υφάσματος.... απλά βάλτε το στο πλύσιμο. Τα υφάσματα GORE-TEX μπαίνουν στο πλυντήριο στους 40oC βαθμούς, αντέχουν στα προγράμματα με στίψιμο, ενώ δεν τα πηγαίνουν καλά με την χλωρίνη και τα λευκαντικά.

WIND STOPPER Αποτελεί ένα νεό υλικό το οποίο προσφέρει απόλυτη προστασία απο τον αέρα, ενώ την ίδια ώρα επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Ενσωματώνεται σε πλεκτά υφάσματα ή σε φλις επιτρέποντάς τους να παίζουν τον ρόλοκαι της εξώτερης στρώσης στο σύστημα ρουχισμού σας εφόσον δεν βρέχει, καθώς δεν είναι αδιάβροχο. Με άλλο λόγια τα WIND STOPPER ρούχα έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν την απαγωγή θερμότητας όταν η θερμοκρασία πέφτει ή υπάρχει δυνατός αέρας, ο οποίος προκαλεί το λεγόμενο WIND CHILL EFECT. Δηλαδή όταν η θερμοκρασία είναι 10oC βαθμοί και ο άερας φτάνει τα 30χλμ ανά ώρα, η πραγματική θερμοκρασία πέφτει στον 1oC βαθμό.

ARMACOR
Ειδικά για μοτοσυκλετιστές υπάρχει το GORE-TEX ARMACOR, όπου περιέχει μια στρώση KEVLAR και είναι ARMID, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό συνθετικό υλικά που επιπλέον αντέχει στην τριβή και την θερμοκρασία.

CORDURA
Εδώ συναντάμε ξανά τον γίγαντα των χημικών DUPON. Η CORDURA είναι ένα συνθετικό ύφασμα ανθεκτικό στην τριβή στο σκίσιμο και στα καιρικά φαινόμενα. H DUPON ελέγχει όλα τα υφάσματα που έχουν το λογότυπο CORDURA ώστε να ανταποκρίνονται τα στάνταρντ της εταιρείας. Η CORDURA προτιμάτε απο πολλούς κατασκευαστές για τα μπουφάν και τα παντελόνια τους.

KEPROTEC
Άλλο ένα συνθετικό ύφασμα προϊόν διαστημικών ερευνών, το οποίο ειναι 5 φορές ανθεκτικότερο απο το ατσάλι. Ανθεκτικό και στις πιο ακραίες καταστάσεις τριβής και σκισίματος. Επίσης ανθεκτικό στην θερμότητα, το νερό και την βρωμιά.

THINSULATE
Το υλικό της 3Μ χρησιμοποιείται για την θερμική μόνωση στα ρούχα και δουλεύει παγιδεύοντας περισσότερο αέρα στις μικροσκοπικές ίνες του όπου έχουν διάμετρο 10microns, περισσότερο 10 φορές μικρότερες απο την διάμετρο της ανθρώπινης τρίχας. Ταυτόχρονα, ρουφάει ελάχιστο νερό και στεγνώνει πολύ γρήγορα. Επειδή το υλικό αυτό είναι φτιαγμένο για να σε κρατάει ζεστό, ενώ το GORE-TEX για να σε κρατάει στεγνό.

droggitiszak
20-01-2009, 11:38
κινητή εγκυκλοπαιδεια !!!

πάρα πολύ ωραίο θέμα και εξαιρετική η ανάλυση των υλικών , συγκεντρωμένη και περιεκτική για το καθένα .

εύγε ! +1

leonidas
23-01-2009, 10:39
Μπράβο Νίκο!!ΓέλιοΓέλιο

Arkas
23-01-2009, 12:03
Ένα μπράβο και από εμένα!

syan
23-01-2009, 13:23
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση...Μπράβο Νίκο!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
23-01-2009, 13:56
Ωραίος ο συνονόματοοοοοοος ......