PDA

View Full Version : 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ σάτιρας ερασιτεχνικών θιάσων


skippybi
21-01-2009, 17:24
1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΤΙΡΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ
«ΜΩΜΟΣ Ο ΠΑΤΡΕΥΣ» 2009

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου με τίτλο «Μώμος ο Πατρεύς» διοργανώνουν η Δ.Ε.Π.Α.Π, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ», στο Κινηματοθέατρο Village «Πάνθεον» Cinemas, από την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 24 Ιανουαρίου.
Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου «Μώμος ο Πατρεύς» πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, τελεί υπό την αιγίδα της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικοσυνθετών & Μεταφραστών» και την υποστήριξη της Νομαρχίας Αχαΐας και απαρτίζεται από δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αναπτύσσεται την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου και είναι ένα «Τιμητικό αφιέρωμα στη σάτιρα και τους ανθρώπους που την έχουν υπηρετήσει», και η δεύτερη το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, που είναι το καθαρά διαγωνιστικό μέρος με τη σπονδυλωτή θεατρική παράσταση «Μώμος ο Πατρεύς 2009».
Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων είναι μια ιδέα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ», η οποία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων 2009, με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θιάσων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Επιδίωξη των διοργανωτών είναι οι εκδηλώσεις αυτές να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και να αποτελέσουν θεσμό στο πλαίσιο δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.
Η φιλοσοφία της ιδέας έχει να κάνει με την αναζωογόνηση της αυθεντικής σάτιρας μέσα από την επιθεώρηση, το θέατρο και το Πατρινό Καρναβάλι. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν να λάβουν μέρος ερασιτεχνικοί θίασοι από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στο «Μώμο ο Πατρεύς 2009» με ένα δεκάλεπτο θεατρικής σάτιρας, συνθέτοντας από κοινού μία σπονδυλωτή παράσταση.
Ο τίτλος του Φεστιβάλ επιλέχτηκε το ψευδώνυμο του Ηλία Α. Συνοδινού -Πατρινού σατιρικού συγγραφέα- όπως περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο του εκλεκτού λογοτέχνη & δημοσιογράφου Ν.Ε. Πολίτη.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ



Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 21:30


«Τιμητικό αφιέρωμα στη σάτιρα και τους ανθρώπους που την έχουν υπηρετήσει»


Α. 15λεπτο αφιέρωμα στο αποκριάτικο έθιμο των «Ομιλιών» της Ζακύνθου (λαϊκά σατιρικά δρώμενα) που θα παρουσιάσει ο Κώστας Καποδίστριας, σύμβουλος πολιτισμού του δήμου Αρκαδίων Ζακύνθου. Θ’ ακολουθήσει η 18λεπτη παράσταση «ομιλία δίχως όνομα, για φρούτα εποχής» του Κώστα Μουζάκη από το «Ζακυνθινό Λαϊκό Όμιλο»
Β. 15λεπτο αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο (θεατρικό συγγραφέα Μάριο Ποντίκα), που θα παρουσιάσει η θεατρολόγος & μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου Χριστίνα Κόκκοτα. Θ’ ακολουθήσει θεατρική παράσταση 50λεπτών από το έργο του Μ. Ποντίκα «Κοίτα τους», δραματοποιημένο από τη «Θεατρική Oμάδα Σάμου».


Σάββατο 24 Ιανουαρίου, 20:00

Παράσταση «Μώμος ο Πατρεύς 2009» - Απονομή Βραβείων
Σπονδυλωτή παράσταση με δεκάλεπτα σατιρικά δρώμενα από τους θιάσους Τρίπολης, Πάτρας, Αμαρύνθου Εύβοιας, Κέρκυρας, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, Ακράτας, Σύρου, Ιερισσού Χαλκιδικής, Σπάτων & Αίγινας, με εμβόλιμους παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς από το «Χορευτικό Εργαστήρι» του Δήμου Πατρέων. Θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερασιτεχνικοί θίασοι από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην προκριματική διαδικασία, καταθέτοντας ένα δραματοποιημένο θεατρικό δεκάλεπτο (μαγνητοσκοπημένο) βασιζόμενο σε γνωστό, ή πρωτότυπο κείμενο, ελεύθερης θεματολογίας. Συνολικά κατατέθηκαν 27 σατιρικά δρώμενα.
Τα 10 επικρατέστερα, που προέκυψαν με ευθύνη της Επιτροπής Επιλογής, θα αποτελέσουν τον «Μώμο» του 2009, με σκηνοθετική επιμέλεια του Πατρινού ηθοποιού Περικλή Βασιλόπουλου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
(Η τελική δεκάδα των προκριθέντων)

1. Το επεισόδιο "ΜΥΡΙΝΗ-ΚΙΝΗΣΙΑΣ" από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη δραματοποιημένο από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Τρίπολης.
2. Το διήγημα "ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΛΑΧΕΙΟ" του Α. Τσέχωφ δραματοποιημένο
από το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ Πάτρας.
3. Το επεισόδιο "ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠ' ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ" του Κ. Μουρσελά από το έργο "Εκείνος κι εκείνος", δραματοποιημένο από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "Κύκλος" του Δήμου Αμαρυνθίων της Εύβοιας.
4. Το καρναβαλικό δρώμενο «Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ» από τα «ΠΕΝΤΕΓΟΛΕΤΣΑ» της Κέρκυρας (σε πρωτότυπο κείμενο του Σ. Χονδρογιάννη), δραματοποιημένο από την ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
5. Το διασκευασμένο μονόπρακτο «Ο ΠΤΗΝΕΜΠΟΡΑΣ» του Κ. Βάλλεντιν δραματοποιημένο από τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΟΡΑΜΑΤΟΣ» της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.
6. Το επεισόδιο "Ο ΝΕΟΣ & ΟΙ 3 ΓΡΙΕΣ" από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη δραματοποιημένο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ακράτας.
7. Το επεισόδιο "ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΒΙΖΙΤΑ" του Α. Τσέχωφ, σε διασκευή του Νήλ Σάϊμον -στο έργο του "Βότκα Μολότωφ"- και δραματοποιημένο από τον Θεατρικό Όμιλο "Γ. ΣΟΥΡΗΣ" της Σύρου.
8. Οι μονόλογοι «ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ» & «ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ» από το έργο του Μ. Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις», δραματοποιημένοι από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου "ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ" («ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ») της Ιερισσού Χαλκιδικής.
9. Το επεισόδιο «ΜΗΔΕΙΑ-ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» από το έργο «Μήδεια» του Μπόστ, δραματοποιημένο από το Θεατρικό Εργαστήρι "ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ" του Συλλόγου Γυναικών Σπάτων Αττικής.
10. Ο μονόλογος «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ», σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική του Γ. Μαρίνου, δραματοποιημένο από τον ίδιο, εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»


ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ 10ΛΕΠΤΑ

11. Ο μονόλογος "Je t'aime", πρωτότυπο κείμενο του Η. Φλωράκη, δραματοποιημένο από τη Θεατρική Ομάδα «ΟΝΕΙΡΟΚΥΚΛΟΙ» των Αθηνών.
12. Το επεισόδιο "ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΩΝ" από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, δραματοποιημένο από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Πνευμ. Κέντρου του Δήμου Βύρωνα
13. Ο μονόλογος «ΓΥΡΙΖΩ ΣΠΙΤΙ» του Ζαν Κοκτώ θεατροποιημένος από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς "ΤΕΧΝΗ"

*Η Επιτροπή Επιλογής του Φεστιβάλ, στελεχώθηκε από τους:
Στάθη Χρυσικόπουλο (Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πατρινού Καρναβαλιού), Χριστίνα Κόκκοτα (Θεατρολόγο και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου), Γιάννη Γεωργακάκη (Δόκιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Παναγιώτη Ρηγόπουλο (Δημοσιογράφο και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου & Νήσων).

Η εκδήλωση έχει συμβολική είσοδο 5€.


*Πληροφορίες: κ. Μαρία Αλανιάδη 6931.884110

Arkas
23-01-2009, 19:39
Ευχαριστούμε Βασίλη!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
23-01-2009, 22:42
Βασιλάκο,

ευχαριστούμε για την διαρκή ενημέρωση !!