PDA

View Full Version : «Χρυσάφι» ο κρόκος Κοζάνης


georgekostas
01-11-2009, 15:43
http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=89077&w=400&h=300&q=80


Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η φετινή συγκομιδή του κρόκου, του σπάνιου και μοναδικού σε πλούσιες και ευεργετικές ιδιότητες αυτού φυτού, το οποίο δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το «χρυσάφι της ελληνικής γης».

Οι κροκοπαραγωγοί συνεχίζουν, κάτω από μάλλον αντίξοες καιρικές συνθήκες τη συλλογή του φυτού στα χωράφια τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, ενώ προβλέπεται και περαιτέρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
http://www.zougla.gr/Uploads/iliopulu/Krokos-ergatries.jpgΕργάτριες συγκεντρώνουν τον μίσχο του κρόκου



Οι πρώτες, πάντως, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση ή, στην καλύτερη περίπτωση, συγκράτηση στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, όταν η συγκομιδή είχε αποφέρει περίπου 1,5 τόνο κρόκου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Νικόλαος Πατσιούρας, η μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον, χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, καθώς τα τελευταία χρόνια ο κρόκος εμφανίζει τεράστια ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί!!!

Αυτό, φυσικά, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής ανά κιλό, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πατσιούρα, ίσως ξεπεράσει ακόμη και τα 1.250 ευρώ στο κιλό!

Ο ίδιος επισημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν τα κίνητρα για νέους γεωργούς, οι οποίοι θα επενδύσουν στον κρόκο, κρούοντας, παράλληλα, για μια μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των καλλιεργειών, σε μια περίοδο που ο κρόκος (γνωστός διεθνώς ως safran) έχει διαδοθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, πάντως, πως οι ίδιοι οι κροκοπαραγωγοί εμφανίζονται και εκείνοι απαισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς, όπως σημειώνουν, «τα νέα παιδιά δεν ακολουθούν τη γεωργία, ακόμη και ως περιστασιακό επάγγελμα για ένα σημαντικό επιπλέον έσοδο», κάτι που τονίζει και ο Σπυρίδων Κατσέλας, από τον Κρόκο Κοζάνης.

«Με τόσα μεροκάματα που δίνουμε, με 50 ευρώ τη μέρα για τόσα άτομα, έστω και αν η τιμή αυξάνεται, δεν βλέπω να συνεχίζουμε για πολύ ακόμη», μας λέει και προσθέτει πως «πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα για νέους αγρότες.

http://www.zougla.gr/Uploads/iliopulu/Krokos-es.jpg
Αλλιώς δεν έχει μέλλον ο κρόκος».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται και η ολοκλήρωση της φετινής συγκομιδής, για να εξαχθούν περισσότερα συμπεράσματα, με το πρόβλημα, πάντως, να οξύνεται χρόνο με το χρόνο και την αυξανόμενη ζήτηση να δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα.

tsompanis
01-11-2009, 19:55
είναι ακριβώς αυτό που λέγαμε στο άλλο θέμα.
και να ήταν μόνο ο κρόκος.
σκεφτείτε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν καλιέργειες μανιταριών.
ακόμη και του seetaki (γιαπωνέζικο φοβερά νόστιμο,σπάνιο)που φρέσκο στην ευρώπη δεν το βρίσκεις εύκολα.και αν το βρεις σίγουρα φτάνει τα 12-17 ευρώ το κιλό.
να μην πούμε για την τρούφα...

λοιπόν? κρόκο θα μαζέψει κανείς??:sm7:

skippybi
02-11-2009, 21:01
ευχαριστούμε Γιώργο!!!;)

MARK
02-11-2009, 21:14
Ευχαριστούμε....;)

EOD-K9
02-11-2009, 21:54
Λες να βάλω ??

ή ευδοκιμεί μόνο στην Κοζάνη ???

Gazi
02-11-2009, 22:28
Λες να βάλω ??

ή ευδοκιμεί μόνο στην Κοζάνη ???


ΒΑΛΕ ΚΡΟΚΟ ΧΑΝΙΩΝ.......:cool::cool::cool::cool::):):):):):)

zitsos
02-11-2009, 22:53
το καλό κακό με τον κρόκο κοζάνης ειναι οτι εδώ και τόσα χρόνια τον κάνουν εξαγωγή και κανένας δεν ενδιαφέρετε απο τότε που το πήρε ο κορές και το πλάσαρε και έγινε ένα καλό προμόσιον και προώθηση τότε όλοι ανακάλυψαν τον κρόκο και την αξία του!!!;)