PDA

View Full Version : Η Γερμανία γιορτάζει την πτώση του Τείχους


riko46
09-11-2009, 22:50
http://www.nooz.gr/Image.ashx?fid=500854&v=0&q=80&w=300&h=225 (http://www.gsforum.gr/#)http://www.nooz.gr/Image.ashx?fid=500855&v=0&q=80&w=300&h=225 (http://www.gsforum.gr/#)http://www.nooz.gr/Image.ashx?fid=500857&v=0&q=80&w=300&h=225 (http://www.gsforum.gr/#)http://www.nooz.gr/Image.ashx?fid=500858&v=0&q=80&w=300&h=225 (http://www.gsforum.gr/#)



Την "ημέρα που άλλαξε τον κόσμο" και σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γιορτάζει τη Δευτέρα το Βερολίνο, με πληθώρα συμβολικών εκδηλώσεων, παρουσία ηγετών από την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη.

Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν το πρωί την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μαζί με τον πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον πρώην πρέδρο της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, διέσχισαν το πρώτο πέρασμα που άνοιξε ανάμεσα στο ανατολικό και δυτικό Βερολίνο στις 9 Νοεμβρίου του 1989. Πρόκειται για το φυλάκιο της Μπορνχόλμερ Στράσε.

Η καγκελάριος Μέρκελ - η πρώτη γερμανίδα καγκελάριος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο ανατολικό Βερολίνο, εξήρε σε ομιλία της το θάρρος των Ανατολικογερμανών που βοήθησαν να συντελεσθεί το κοσμοϊστορικό γεγονός της πτώσης του Τείχους. "Η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1989 ήταν η πλήρωση ενός όνειρο. Πολλοί έπαιξαν ρόλο στο να πραγματοποιηθεί, ωστόσο δεν θα είχε γίνει ποτέ πραγματικότητα χωρίς το θάρρος των ανθρώπων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας" δήλωσε.

"Ήταν το αποτέλεσμα, μιας μακράς περιόδου καταπίεσης και πάλης κατά της καταπίεσης. Δεν είναι μία ημέρα γιορτής μόνο για τους Γερμανούς, αλλά για όλη την Ευρώπη" δήλωσε η κ. Μέρκελ, η οποία μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική τηλεόραση, επεσήμανε τα προβλήματα της ανισότητας που ταλανίζουν ακόμη την πρώην ανατολική Γερμανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν χαιρέτισε το "αλύγιστο πνεύμα" ανδρών και γυναικών που "τόλμησαν να ονειρευτούν" μέσα στο σκοτάδι, όπως είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί στο προφίλ του στο Facebook έχει δημοσιεύσει μία δική του φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να κρατά εργαλείο και να γκρεμίζει και αυτός μέρος του Τείχους, εκείνο το βράδυ. "Ήταν μία νύχτα γεμάτη ενθουσιασμό. Οι επανένωση των Γερμανιών σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αρχή μίας περιόδου ελευθερίας για την Ευρώπη" γράφει ο Σαρκοζί στο Facebook.

Στο μεταξύ, πάνω από 100.000 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί υπό συνεχή βροχή στο κέντρο του Βερολίνου στην πλατεία Πότσνταμερ, κατά μήκος των 1.000 όρθιων κομματιών ενός γιγαντιαίου ντόμινο 1,5 χιλιομέτρου που θα πέσει συμβολίζοντας την πτώση των κομ#####στικών καθεστώτων στην Ευρώπη.

Την πτώση του ντόμινο θα παρακολουθούν οι ηγέτες από την Πύλη του Βραδεμβούργου ενώ το πρώτο κομμάτι θα ρίξουν ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και επικεφαλής του συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα και ο πρώην ηγέτης της Ουγγαρίας Μίκλος Νέμετς.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πύλη του Βραδεμβούργου, το μνημείο - σύμβολο της επανένωσης ενώ ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα και συναυλία με τη συμμετοχή μουσικών από όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ του Associated Press

MARK
09-11-2009, 22:54
Ευχαριστούμε...Αν και καποιοι το έκαναν και αυτό επιχείρηση....;)