PDA

View Full Version : Αναλογική τηλεόραση ΤΕΛΟΣ - Ζήτω η ψηφιακή !!!


ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
10-11-2009, 13:42
Γεγονός είναι πλέον η εκπομπή του ψηφιακού σήματος από το Ξυλόκαστρο για τα 7 τηλεοπτικά κανάλια που συμμετέχουν στη Digea, τον φορέα που έχουν συστήσει το Mega, ο ANT1, ο Alpha, το Star, το Alter, ο ΣΚΑΙ και ο Μακεδονία TV.


Μάλιστα εντός του 2009 θα σταματήσει η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από την Αίγινα και το λόφο του Φιλίππειου στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει ότι 40.000 καταναλωτές θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές για να μπορούν να βλέπουν τηλεόραση.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία τέθηκαν κυρίως θέματα προστασίας του καταναλωτή.
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της Digea, του φορέα που έχει αναλάβει τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, Star, Alter, ΣΚΑΙ, Μακεδονία TV), οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής.
Για τα κρατικά κανάλια ο φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση είναι η ΕΡΤ ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργασθούν με πάροχο της επιλογής τους. Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή ξεκινά σε πρώτη φάση από το Κέντρο Εκπομπής στο Ξυλόκαστρο και σταδιακά θα προχωρήσει σε όλη την χώρα.
«Σύμφωνα με απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), έως το 2015, όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης.
Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της ITU.
Κατά την περίοδο της μετάβασης, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και το αναλογικό σήμα -όπως κάνει και σήμερα-, ταυτόχρονα, με το ψηφιακό.
Όμως, λόγω έλλειψης συχνοτήτων το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα χάσουν εντελώς το αναλογικό σήμα, ακόμη και μέσα στο 2009.
Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική εκπομπή, από την Αίγινα, όλων των σταθμών. Το ίδιο, ακριβώς, θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, από το κέντρο εκπομπής στο λόφο του Φιλίππειου.
Το κράτος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό με έντυπο ενημερωτικό υλικό, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Digea και το οποίο θα διατίθεται στα κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, για τους τηλεθεατές των περιοχών με το ειδικότερο πρόβλημα θα λάβουν ενημέρωση μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπου θα εξηγούνται τα βήματα.
Προδιαγραφές
Αυτό που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 -το πρότυπο, που έχει επιλέξει η Digea- ο οποίος είναι συμβατός και με το πρότυπο MPEG2, που έχει επιλέξει η ΕΡΤ. Ο καταναλωτής, απλά, προμηθεύεται τον αποκωδικοποιητή από τα εμπορικά καταστήματα.
Οι προδιαγραφές των αποκωδικοποιητών δημοσιεύθηκαν από την Digea, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις ενημέρωσης των φορέων της αγοράς και το λιανεμπόριο ετοιμάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Πηγή:imerisia.gr



Αν έχει κάποιος παραπάνω πληροφορίες,

ας μας ενημερώσει .... ;)




.

Arkas
10-11-2009, 14:04
Πάντως μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμμία ενημέρωση...

Σε ευχαριστούμε Νίκο!:)

mastorakos
10-11-2009, 14:23
Εμείς θα σας πούμε τις πρώτες εντυπώσεις:D

Albatros
11-11-2009, 12:39
Εμείς οι "Κάφροι" θα την δούμε ψηφιακά σε 1-2 χρόνια πάλι...
Νεύρα

skippybi
11-11-2009, 16:38
ευχαριστούμε Νικόλα!!!;)

giorgos_gs
11-11-2009, 17:39
ευχαριστουμε νικο
παλι σε εξοδα.!!!!!!!!!!!

EOD-K9
11-11-2009, 20:24
Εμείς οι "Κάφροι" θα την δούμε ψηφιακά σε 1-2 χρόνια πάλι...
Νεύρα

και εμείς οι Δυτικοί σε 2-3 :(

arisxios
11-11-2009, 20:40
Ευχαριστούμε Νίκο !!!!

MARK
13-11-2009, 17:24
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.....;)