PDA

View Full Version : "Η πιο εύστοχη περιγραφή των Ελλήνων...."


MARK
01-12-2009, 15:13
Ο εντοπισμός των αξιών απαιτεί ψύχραιμους μελετητές, απαλλαγμένους οσο είναι δυνατόν από προκαταλήψεις, θετικές ή αρνητικές. Η μελέτη γίνεται σχετικα πιο εύκολη, όταν την αναλαμβάνουν ξένοι επιστήμονες. Πριν απο χρόνια εγινε στην Ουασινγκτον ένας διαγνωνισμός για την επιλογή του καταλληλότερου χαρακηρισμού ενός λαου, εκείνου δηλαδή που θα παρουσίαζε καλύτερα την ψυχολογία του. Πήραν μέρος ένα εκατομμύριο... περίπου άτομα. Δεκαπενταμελης επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα το δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό της ψυχολογίας του Έλληνα. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι μια πλούσια πηγή κοινωνικοπολιτιστικών αξιών, ένα ισχυρότατο ερέθισμα στην ανάγκη για εθνική αυτογνωσία. Ιδου το κειμενο του δικαστή:

"Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας ο Έλληνας αποκαλυφθηκε πάντοτε κατώτερος απο τις περιστάσεις, αν και απο διανοητική αποψη κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
Ο Ελληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστης, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλα γεμάτος προλήψεις, θερμοαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.
Έκτισε τον Παρθενώνα και, αφου μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξη, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονίσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το '21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μια στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα.
Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θελετε. Κι αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε....

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
02-12-2009, 03:28
Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θελετε.

Κι αν μπορείτε, προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε....


....εγώ θα διορθώσω ....


Κι αν μπορείτε .....

προσπαθήστε να του μοιάσετε ..... http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-81.gif





.

EOD-K9
02-12-2009, 07:06
δεν θέλω να σχολιάσω με μπέρδεψε .................