PDA

View Full Version : ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


MARK
10-12-2009, 19:55
"Σοκ και δέος" προκαλούν τα ελληνικά δημοσιονομικά

http://www.emea.gr/uploads/1/535_yjl5t8sd2.jpg
"Σοκ και δέος" προκαλεί η παραδοχή ότι η εθνική κυριαρχία απειλείται για πρώτη φορά από το 1974, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Πόσο μάλλον, όταν αυτή η παραδοχή προέρχεται από τον ίδιο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει εξυγίανση των δημοσιονομικών. Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν, χθες, Τετάρτη, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και την ώρα που η χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο και συχνά στο στόχαστρο, πολυάριθμων διεθνών οικονομικών αναλύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και κινεζικά ΜΜΕ απέδιδαν τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές στη χώρα τους, στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Το κλίμα πανικού, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δύσκολα δικαιολογείται όταν το 2010, οι 26 χώρες της ΕΕ θα έχουν μέσο έλλειμμα 7,5%, κατά πολύ υψηλότερο από το 3% που ορίζει το Μάαστριχτ. Ωστόσο ο ενορχηστρωμένος θόρυβος σχετικά με τα "μαύρα χάλια" της ελληνικής οικονομίας δεν θα σιγήσει εύκολα. Πριν μερικές εβδομάδες, κάποιοι έσπευδαν να μιλήσουν ακόμα και για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας, δημιουργώντας και τότε ψυχολογία δέους και κατάρρευσης. Οι φήμες περί πτώχευσης διαψεύστηκαν από τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τους διεθνείς οίκους, αφού προηγουμένως είχαν κάνει τον κύκλο τους, προκαλώντας διεύρυνση του spread του κρατικού ομολόγου στις αγορές.
Μία μάχη σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας κερδήθηκε, ο ψυχολογικός πόλεμος όμως συνεχίζεται και κλιμακώνεται βίαια. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο περί "παγώματος" των μισθών, λόγω σφοδρών αντιδράσεων, επανήλθε την Τετάρτη με μια νέα δυσάρεστη είδηση για την πλειοψηφία των πολιτών: ανακοίνωσε ότι αν χρειαστεί, θα πάρει πρόσθετα μέτρα το 2010, υποχωρώντας στις διεθνείς πιέσεις που οργίαζαν, απαιτώντας εφαρμογή σκληρών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Παράλληλα, άνοιξε διάλογο για το ασφαλιστικό εσπευσμένα και μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρόλο που εξελέγη με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής "σκληρών μέτρων", σταδιακά ευθυγραμμίζεται με την αντίληψη που οδήγησε στην ήττα τον πολιτικό της αντίπαλο. Το κυβερνητικό εγχείρημα που εγκαταλείπει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας για να επιβάλλει σκληρά, αλλά "απαραίτητα", όπως τονίζεται μέτρα, εμπεριέχει εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο για το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, προσωπικά.
Η παραδοχή ότι απειλούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, δύσκολα θα την ωφελήσει να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη, έναντι εταίρων, φίλων ή εχθρών της. Στο εξωτερικό, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υποχώρηση έναντι των διεθνών πιέσεων και ως παραίτηση από κάθε διεκδίκηση προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών, στο όνομα της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Στο εσωτερικό, εντείνει το κλίμα πανικού, προλειαίνοντας το έδαφος για σκλήρυνση των κυβερνητικών μέτρων, σύμφωνα με τις επιταγές των Βρυξελλών, με αμφίβολο αποτέλεσμα, όσον αφορά την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, που είναι το ζητούμενο