PDA

View Full Version : απλο καθημερινο παραδειγμα 'κρισης'


ace_gln
17-12-2009, 10:36
"Πρώτο θέμα το τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα είναι ότι η Ελλάδα χρωστάει και δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους..
Ακούμε για νούμερα, ποσοστιαίες μονάδες κτλ κτλ..
Επίσης ακούμε για μέτρα που θα ληφθούν, αν πρέπει να είναι σκληρά η όχι, που να στοχεύουν κτλ κτλ.
Οικονομολόγοι δεν είμαστε, αλλά...

ας προσπαθήσουμε απλοικά εντελώς να περιγράψουμε πως αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει φέρνοντας ως παράδειγμα έναν απλό μισθωτό, δημοσίου η ιδιωτικού τομέα.
Ειπώθηκε ότι το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί 20.000 ευρώ περίπου στον κάθε Έλληνα. Ας υποθέσουμε ότι το Ελληνικό κράτος θέλει σε 5 χρόνια να επιστρέψει τα μισά στη καλύτερη εκδοχή. Ας πούμε δηλαδή ότι στον καθέναν μας "αναλογούν" 10.000 ευρώ σε 5 χρόνια. ( αντί για 20.000 που είναι σύνολο)
Για να τα βρεί αυτά πρέπει τα επόμενα πέντε χρόνια να δίνει 170 ευρώ το μήνα περίπου ( βάζουμε και ένα μηδαμινό επιτόκιο για να είμαστε επιεικείς η το στατιστικό λάθος).
Ας πιάσουμε ένα εισόδημα που πλέον ίσως θεωρείται μεσαίο. Κάποιος που παίρνει π.χ. 1000 ευρώ το μήνα τι πρέπει να κόψει;
Ιδού η απάντηση:
1) Δεν αγοράζει τίποτα. Ξεχασμένες οι δόσεις για σπίτια η αμάξια. Άρα η αγορά είναι νεκρή.
Τι σημαίνει αυτό; Τέλος οι οικοδομές, ενώ συνεργεία-αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κρατάνε το μισό ( και ούτε προσωπικό).
2) Νοίκι- Νερό-ΔΕΗ- Κοινόχρηστα- Πετρέλαιο=400-500 ευρώ
3) Μένουν άλλα 300 και κάτι.. Αυτά φτάνουν με το ζόρι για διατροφή=σούπερ μάρκετ και εξοδο το Σαββατοκύριακο. ( για καφέ η χαλαρό ποτό, όχι κάτι παραπάνω)
Άρα λοιπόν αυτά τα "170 ευρώ π.χ." από τον καθέναν μας θα τα πάρει με εξόφθαλμο τρόπο; Προφανώς και όχι. Ας είναι καλά η έμμεση φορολογία.
Ίσως σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα οδεύουν τα πράγματα. Βέβαια αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς η νέκρωση της αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη δουλειά τους η μέρος της δουλειάς τους με αποτέλεσμα το "170ευρω" -πάντα υποθετικά και ενδεικτικά μιλάμε-να είναι ανέφικτο.
Η χρυσή τομή δεν είναι άλλη από τα μεγάλα εισοδήματα, τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, τη φοροδιαφυγή κ.α. Αν αυτά δώσουν αναλογικά αυτά που πρέπει, τότε η μηνιαία δόση που περιμένει ένα μεσαίο μισθό, ίσως μειωθεί στο μισό.
Θα έχει το σθένος όμως η κυβέρνηση να το κάνει;
Και αν ναι θα αποφέρει τελικά αποτελέσματα;
Όπως βλέπετε και εσείς αυτός είναι ο μονόδρομος. Μόνο τα μεγάλα εισοδήματα. Άλλωστε κάποιος που παίρνει 2000 ευρώ μπορεί να δώσει τη δόση αυτή τουλάχιστον για 2 Έλληνες.
Άλλωστε όλοι εμείς είμαστε οι τελευταίοι που φταίμε για όλη αυτή τη κατάσταση.."
http://agrinio-news.blogspot.com/




και κατι ευθυμο...:yz

ttp://2.bp.blogspot.com/_Moz08RhEWgo/SyizOk6BaVI/AAAAAAABYvw/_Vqslz07r1A/s1600-h/hellas.jpg

MARK
17-12-2009, 11:42
Σωστός.......:sm8:

portman
17-12-2009, 13:04
:sm8::sm8:

georgekostas
17-12-2009, 17:59
:sm8: