PDA

View Full Version : Οδηγός Επιβίωσης σε Συνθήκες Μειωμένης Ορατότητας!


riko46
18-12-2009, 23:52
Η ΟΜΙΧΛΗ

http://www.2x4.gr/Images/fog.jpg

Αν και η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία, ομίχλη μπορούμε να συναντήσουμε ξαφνικά όχι μόνο σε επαρχιακές διαδρομές αλλά και σε αστικά κέντρα. Επειδή η οδήγηση κάτω από συνθήκες ομιχλώδεις είναι δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι φυσικό να μας κυριεύει ένας μικρός πανικός. Η ομίχλη δεν είναι τίποτα άλλο, από αιωρούμενα στον αέρα σταγονίδια νερού. Δημιουργείται, όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην μπορεί το νερό να παραμείνει στην αέρια φάση, οπότε και υγροποιείται Δυστυχώς, αποτελεί διπλή απειλή για την οδήγηση. Μας εμποδίζει όχι μόνο να διακρίνουμε τα άλλα οχήματα, αλλά και να είμαστε και οι ίδιοι ορατοί.
Οι παρακάτω απλοί κανόνες θα σας βοηθήσουν, πιστεύουμε, να οδηγήσετε υπό συνθήκες περισσότερο ασφαλείς και χωρίς άγχος ή πανικό:
1. Ανάβετε τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία), ακόμη και την ημέρα, και θυμηθείτε ότι όσο καλύτερα βλέπετε, τόσο καλύτερα σας βλέπουν.
2. Μην ανάβετε τα φώτα πορείας (μεγάλα), γιατί σε περίπτωση ομίχλης δημιουργούν από την αντανάκλαση στα σταγονίδια, ένα «λευκό οπτικό φράγμα» μπροστά σας, που σας τυφλώνει.
3. Τα φώτα ομίχλης (μπροστά και πίσω). Είναι καθοριστικά για την ορατότητα σας και βέβαια τα συνιστούν όλοι. Μην ξεχνάτε όμως να τα σβήνετε μόλις διαλυθεί η ομίχλη, για να μην ενοχλείτε τους άλλους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς.
4. Μειώστε σημαντικά την ταχύτητά σας (U) σύμφωνα με τον κανόνα της απόστασης ακινητοποιήσεως σε βροχή A.A. =http://www.2x4.gr/images/image001.gif
5. Χρησιμοποιήστε τους υαλοκαθαριστήρες για να καθαρίσετε την υγρασία από το παρμπρίζ σας και το σύστημα a/c - αέρα, για το «ξεθάμπωμα» των τζαμιών.
6. Ανοίξτε ελαφρά το παράθυρό σας για να μπορείτε να ακούτε τους θορύβους της κίνησης στο δρόμο. Θα έχετε έτσι καλύτερη επαφή με το οδικό περιβάλλον.
7. Να παραμένετε στη σωστή θέση στο οδόστρωμα, ακολουθώντας τις αντίστοιχες σημάνσεις.
8. Προσαρμόστε κατάλληλα την ταχύτητά σας, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε στα όρια του ορατού διαστήματος μπροστά σας.
9. Όταν η ορατότητα είναι μικρότερη από 50 m, κρατήστε την ταχύτητά σας το πολύ στα 50 km/h ακόμη και σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας.
10. Μην προσπερνάτε ΠΟΤΕ, εκτός αν κυκλοφορείτε σε κάποιο οδόστρωμα μονής κατευθύνσεως, και μόνον εάν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.
11. Προσέξτε όταν ακολουθείτε κάποιο όχημα: μπορεί τα πίσω κόκκινα φώτα του να αποτελούν ασφαλές σημείο αναφοράς, αλλά δεν αφήνουμε κανέναν να μας «ρυμουλκεί».
12. Να διατηρείτε πάντα μεγάλη απόσταση ασφαλείας, γιατί ο προπορευόμενος οδηγός μπορεί να κάνει κάποιο λάθος (λόγω της ομίχλης) ή και να φρενάρει απότομα, οπότε θα πρέπει να μπορείτε να αποφύγετε τη σύγκρουση.
13. Το πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς, όταν οδηγείτε με ομίχλη, είναι η διαγράμμιση του οδοστρώματος.
14. Εάν αδυνατείτε να διακρίνετε τη δεξιά οριογραμμή του οδοστρώματος, διατηρείστε τα φώτα έκτακτου ανάγκης (alarm) αναμμένα, και σταματήστε στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, σε θέση τέτοια, ώστε να μην κινδυνεύετε, αλλά και να μην αποτελείτε κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του οδοστρώματος.
Η οδήγηση σε ομίχλη είναι συχνά δοκιμασία των ορίων της αντοχής σας, επειδή πρέπει να επιδείξετε πολύ μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Το ανησυχητικό με την ομίχλη είναι ότι μπορεί να εμφανισθεί ξαφνικά σαν ένα πέπλο που καλύπτει το δρόμο και το τοπίο.
Για την ασφάλειά σας είναι αναγκαίο να κατανοήσετε ότι, όταν οδηγείτε υπό τέτοιες συνθήκες, θα πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς. Αν, για παράδειγμα, συναντήσετε ομίχλη απρόσμενα ενώ εσείς βιάζεσθε να πάτε σε μια συνάντηση, απλά αποδεχθείτε ότι θα καθυστερήσετε, και μην πιέσετε τον εαυτό σας να οδηγήσει βιαστικά και αγχωμένα. Οπλισμένοι με ψυχραιμία, υπομονή και συγκέντρωση, θα φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

2χ4.gr......................;)

Dionisis
19-12-2009, 00:33
:sm8::sm8:

georgekostas
19-12-2009, 01:49
:sm8:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
19-12-2009, 02:40
:sm8: