PDA

View Full Version : Φονική κατολίσθηση στα Τέμπη


gbmw
19-12-2009, 21:32
Βομβαρδισμένο τοπίο η εθνική οδός στην Κοιλάδα * Εισαγγελική έρευνα για αναζήτηση ευθυνών



http://media2.feed.gr/filesystem/images/20091219/low/assets_LARGE_t_420_7651363.JPG (javascript:window.close();)

Κομμένη στα δύο είναι η Ελλάδα μετά τη φονική κατολίσθηση που προκαλεί γεωλογικό φαινόμενο στα Τέμπη, το οποίο επέτειναν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με τη διάβρωση σε μεγάλο τμήμα του Κισάβου.
Ολα δείχνουν ότι οι κατολισθήσεις δεν έχουν σχέση με τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή για τη διάνοιξη της οδικής σήραγγας των Τεμπών, τα οποία και θα συνεχιστούν κανονικά.
http://engine.feed.gr/?catid=11424&imgid=7647363&srcid=420&type=11104 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8996848#)

Ωστόσο, ο δρόμος στα Τέμπη είναι κλειστός και η διακοπή της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί ίσως και για έναν μήνα, μέχρι να καθαριστεί το οδόστρωμα από τους τεράστιους όγκους βράχων, να σταθεροποιηθούν με έργα τα πρανή και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της διέλευσης.
Μέχρι τότε οι οδηγοί των ΙΧ θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδρομή από τα παράλια της Λάρισας, ενώ τα φορτηγά κινούνται μέσω Κοζάνης και Ελασσόνας, γεγονός που προσθέτει χιλιόμετρα και χρόνο.
Η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει μηχανήματα αποχιονισμού και θα κρατά ανοιχτό τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης, ενώ θρηνεί και την απώλεια του διευθυντή του έργου στην περιοχή, Ιταλού μηχανικού Σέρτζιο Σιάνι.
Ο άτυχος μηχανικός, που θα αναχωρούσε σε λίγες μέρες για να περάσει τις μέρες των γιορτών με την οικογένειά του στην Ιταλία, ενώ από τον Ιανουάριο θα έπαιρνε μετάθεση σε άλλο έργο της εταιρείας στην Πάτρα, πήγε την Πέμπτη το πρωί μαζί με συναδέλφους του στην κοιλάδα των Τεμπών για να δει από κοντά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης και ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου πριν από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη) έγινε νέα, μεγάλη κατολίσθηση και τεράστιοι όγκοι βράχων -σε μερικές περιπτώσεις ύψους πάνω από 100 μέτρα και όγκου μεγαλύτερου των 100 κ.μ.- αποκολλήθηκαν από τον Κίσαβο και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο του Σέρτζιο Σιάνι, πίσω από το οποίο επιχείρησε να βρει καταφύγιο και να σωθεί. Οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έτρεξαν προς τον Πηνειό και γλίτωσαν, αν και δύο από αυτούς τραυματίστηκαν ελαφρά.
Θλίψη
«Η Εταιρεία Παραχώρησης Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, η κατασκευάστρια κοινοπραξία Μαλιακός - Κλειδί και όλοι οι εργαζόμενοι του έργου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τον σεβασμό τους στον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των χρηστών του έργου», σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ».
Παράλληλα, σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Λάρισα, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Γιάννη Οικονομίδη, οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας επεσήμαναν την ανάγκη να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τις κατολισθήσεις με αυτοψίες από ειδικούς επιστήμονες του εξωτερικού και πανεπιστημιακούς καθηγητές, προκειμένου να υποδειχθεί αν απαιτούνται παρεμβάσεις και σε ποια σημεία.
Χθες το πρωί έφτασαν στην κοιλάδα των Τεμπών Ελβετοί ειδικοί που μελετούν το φαινόμενο της κατολίσθησης και αναμένονταν να δώσουν τα πρώτα συμπεράσματά τους σε ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα.
Το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας συνεδρίασε εκτάκτως μετά τη μεγάλη κατολίσθηση και τον θάνατο του Σέρτζιο Σιάνι και αποφάσισε να εκφράσει τη θλίψη και την οδύνη του για το τραγικό περιστατικό και να «ζητήσει από την πολιτεία να μελετήσει σοβαρά το συνολικό πρόβλημα στην περιοχή των Τεμπών».
Ερευνες
Τα ακριβή αίτια της φονικής κατολίσθησης αναζητεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, που διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συγκρότησε επιτροπή επιστημόνων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που θα διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Μέχρι να δοθούν και πάλι τα Τέμπη στην κυκλοφορία οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται από παρακαμπτήριους, ενώ ο παραχωρησιούχος έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έθεσε σε λειτουργία τετραψήφιο αριθμό ενημέρωσης των πολιτών.
Τα ΙΧ αυτοκίνητα που ανεβαίνουν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη εκτρέπονται από τη Λάρισα προς την Αγιά και από εκεί μέσω Αγιόκαμπου και Στόμιου βγαίνουν αμέσως μετά την κοιλάδα των Τεμπών. Ο δρόμος αυτός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τα ΙΧ, ενώ τα φορτηγά αυτοκίνητα κινούνται μέσω Ελασσόνας - Κοζάνης και βγαίνουν στην Εγνατία Οδό.
Υπουργείο υποδομών
Σύσκεψη για να παραμείνει ανοικτός ο οδικός άξονας
Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών υπό τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα και συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μείνει το υπάρχον δίκτυο ανοιχτό, ασφαλές και εποπτευόμενο εν όψει των γιορτών και όχι μόνο.
Ειδικά, πάντως, για τις μέρες αυτές όπου μεγάλος αριθμός πολιτών θα ταξιδέψουν, αποφασίστηκε να ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως πύκνωση των σταθμών τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων οχημάτων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ κ.ά.
Κλιμάκιο ειδικών από το υπουργείο μετέβη χθες στους παρακαμπτήριους δρόμους για να δει αν και πού χρειάζονται παρεμβάσεις τόσο στον παραλιακό δρόμο του Αγιόκαμπου όσο και σε μια εναλλακτική διαδρομή στον δρόμο Γόννων - Τιρνάβου - Ελασσόνας, που θα δοθεί στην κυκλοφορία τις προσεχείς μέρες για τα μικρά φορτηγά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο του ΟΣΕ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και η κίνηση των τρένων γίνεται κανονικά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

skippybi
19-12-2009, 21:37
ευχαριστούμε για την πλήρη ενημέρωση!!!


κρίμα για τον άνθρωπο που χάθηκε...:(

portman
20-12-2009, 12:23
κρίμα για τον άνθρωπο που χάθηκε...
:(:(:(

georgekostas
20-12-2009, 12:29
Κριμα....:(

MARK
20-12-2009, 12:29
Μάλλον η προχειροδουλειά που γίνεται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Ελλάδα χτύπησε θυσιάζοντας μια ανθρώπινη ζωή...Μάλλον πρέπει να πούμε ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΟ που δεν πέρναγε κανένα πούλμαν να θρηνύσουμε περισσότερα θύματα.....:hmmm::mad::hmmm:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
21-12-2009, 05:32
Πάνω από μήνα θα διαρκέσουν τα έργα ......

Μεγάλη υπομονή, σε όσους περάσουν ....

syan
21-12-2009, 07:11
Αισιόδοξες θεωρούν οι ειδικοί τις ανακοινώσεις για επαναλειτουργία της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Τεμπών σε έναν ως τρεις μήνες και υπενθυμίζουν ότι οι κατολισθήσεις στη Μαλακάσα στοίχισαν το κλείσιμο της εθνικής οδού για τρία χρόνια στο σημείο αυτό. Και πρόσθεταν ότι η περίπτωση της Μαλακάσας μπορεί να θεωρηθεί ηπιότερη από την εκτεταμένη κατολίσθηση που συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών, την περασμένη Πέμπτη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Ετσι, προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε θα ξανανοίξει ο εθνικός δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

vasorfa
21-12-2009, 09:32
Ελλας το μεγαλειο σου......ΝεύραΝεύραΝεύραΝεύρα

κριμα για τον ανθρωπο......:yz:yz:yz:yz

EOD-K9
22-12-2009, 05:58
κρίμα για τον άνθρωπο που χάθηκε...