PDA

View Full Version : Αύξηση-σοκ της ανεργίας!!!!!!


riko46
26-12-2009, 19:35
Μείωση «σοκ» της απασχόλησης επισήμως κατά 49.700 άτομα (1% του εργατικού δυναμικού) το τρίτο τρίμηνο του 2009 καταγράφει η ΕΣΥΕ.
Στην ουσία το πρόβλημα είναι σχεδόν διπλάσιο (αν προσμετρηθούν όσοι βρήκαν μία υποαπασχόληση ή καλύπτονται από κοινοτικά προγράμματα). Παράλληλα υπάρχουν «κρούσματα» διόγκωσης του προβλήματος το τελευταίο τρίμηνο για το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκαν ακόμη επίσημα στοιχεία.
Μεγάλες εταιρείες- κυρίως μεταποιητικές, αλλά και άλλων κλάδων, όπως εμπορίου και υπηρεσιών - έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις του 10-20% του προσωπικού τους. Αρμόδιοι φορείς «βλέπουν» διόγκωση του προβλήματος τους επόμενους μήνες, με βάση τις συζητήσεις που έχουν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτά, ενώ επισήμως οι άνεργοι αριθμούν ήδη 465.123 άτομα (ΕΣΥΕ - τρίτο τρίμηνο).
Το υπουργείο Απασχόλησης ακόμη προσπαθεί να επανενεργοποιήσει τη βάση δεδομένων του ΟΑΕΔ: από το 2008 ο οργανισμός σταμάτησε να κοινοποιεί στοιχεία για την πορεία των απολύσεων ανά κλάδο ώστε να υπάρχει σαφής και έγκαιρη εικόνα του προβλήματος.
Τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2009 αποκαλύπτουν τεράστιο πρόβλημα αποχώρησης από την αγορά εργασίας. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 χάθηκαν 49.700 θέσεις εργασίας, μειώνοντας το ποσοστό απασχόλησης κατά 1%.
Ωστόσο, το ποσό αυτό, όπως εξηγούν στελέχη της ΓΣΕΕ, υποεκτιμά το πρόβλημα. Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι η ΕΣΥΕ έχει καταγράψει τη συγκεκριμένη περίοδο αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία (έναν κλάδο δηλαδή που συνεχώς φθίνει) κατά 6,1%, δηλαδή κατά 31.500 άτομα.
Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους (Δημόσιο, υγεία, υπηρεσίες) οι οποίες εξηγούνται είτε από προσλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης είτε από τη λήψη επιδοτούμενων προγραμμάτων για ανέργους (π.χ. νέοι αγρότες)
Μάλιστα ο ΙΟΒΕ προ ημερών στη μελέτη του για την επιχειρηματικότητα επισήμανε ότι εντείνεται πολύ το φαινόμενο εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή που φοβούνται ότι αυτή η στιγμή πλησιάζει να στρέφονται σε αυτοαπασχόληση για να προφυλαχθούν. Ετσι δεν καταγράφονται στους ανέργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η μείωση της απασχόλησης για όλους τους κλάδους πλην της γεωργίας, ήταν 2%, δηλαδή 81.200 το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιωάννου, διαμεσολαβητή του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστο 10-15 εταιρείες που απασχολούν περίπου 500 άτομα εκάστη και με τις οποίες έχει ασχοληθεί, προχώρησαν σε απολύσεις του 10-20% του προσωπικού τους.
Πρόκειται κυρίως για μεταποιητικές αλλά και εταιρείες άλλων κλάδων, όπως υπηρεσιών ή εμπορίου. Δήλωσαν μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών (ή των πωλήσεων αντίστοιχα) κατά 40-50% το τελευταίο διάστημα και δεν αναμένουν αναστροφή του κλίματος τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Ιωάννου προτείνει ως λύση τον θεσμό της μερικής ανεργίας με εγγύηση του εισοδήματος από το κράτος, που χρησιμοποιεί η Γερμανία και άλλες χώρες. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι δεν απολύονται, διατηρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά ένα μέρος του μισθού τους καλύπτεται από το κράτος (υπάρχει πρόταση επιδότησης του κόστους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί ως πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο.





Ελευθεροτυπια...............;)

georgekostas
26-12-2009, 19:38
Ανησυχιτικες καταστασεις.Ευχαριστουμε Μιχαλη!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
26-12-2009, 20:50
...και "που είσαι ακόμη" .....

Με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης,

θα μειωθεί κι άλλο η ανεργία - στις νέες ηλικίες περισσότερο .....:(

Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα.....αλληλοσυγκρούονται ....:cool:




.

Arkas
26-12-2009, 21:24
Yπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1.000.000, το 2010!:mad::mad::mad:

MARK
26-12-2009, 21:42
Τα χειρότερα μάλλον δέν ήρθαν ακόμα.....:hmmm: