PDA

View Full Version : Ο Ιγνάντιος των 50 λεπτών..


Carduelis
18-01-2010, 03:29
Ο συγκεκριμένος Ιγνάντιος δεν είναι από τη Μυτιλήνη και δεν είναι Ελληνας.
Πρόκειται για τον Ignaz Philipp Semmelweis
2034
Προφανώς το όνομα δεν λέει και πολλά, αλλά στο μυαλό του και στην παρατηρητικότητά του οφείλει η ανθρωπότητα πολλά!
Ο Ιγνάντιος λοιπόν ήταν Ούγγρος, γεννημένος το 1818 στην Βούδα της Ουγγαρίας (την εποχή εκείνη τμήμα της αυτοκρατορίας των Αψβούργων). Ηταν το 5ο παιδί από τα δέκα ενός εύπορου μπακάλη. Εχοντας λοιπόν τα “εφόδια” αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει Νομικά στη Βιέννη, αλλά για άγνωστους λόγους τα παράτησε και σπούδασε ιατρική. Επειδή δεν τον δέχτηκαν σαν ειδικευόμενο Παθολόγο αποφάσισε να στραφεί στην Γυναικολογία και διορίστηκε ειδικευόμενος στην Πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης υπό τον καθηγητή Klein. Την εποχή εκείνη οι μαιευτικές κλινικές ασχολούνταν και με τα νεογνά των άπορων μανάδων και τα νόθα που γεννούσαν οι πόρνες που σημειωτέον ήταν πολυάριθμες.
Σαν αντιστάθμισμα της δωρεάν περίθαλψης αυτοί οι άρρωστοι είχαν την υποχρέωση να είναι στη διάθεση των νέων γιατρών για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ τα πτώματα όσων πέθαιναν τα χρησιμοποιούσαν στα μαθήματα ανατομίας.
Στο νοσοκομείο της Βιέννης λοιπόν υπήρχαν δύο γυναικολογικές κλινικές, η μία Πανεπιστημιακή όπου τις έγκυες ξεγενούσαν και φρόντιζαν οι ειδικευόμενοι γιατροί και η άλλη “του ΕΣΥ” όπου τις εγκύους φρόντιζαν οι μαίες και οι καλόγριες.
Ο Ιγνάντιος παρατήρησε οτι η μητρική θνησιμότητα από επιλόχειο πυρετό στην κλινική του ήταν 16% ενώ στην κλινική των καλογραιών 4%, με αποτέλεσμα ακόμα και οι πόρνες να προτιμούν να γεννήσουν στα “σπίτια” παρά στη συγκεκριμένη κλινική του νοσοκομείου (το 1841 εκείνοι έκαναν ήδη καταγραφή και στατιστικές μελέτες, εμείς κάναμε πόλεμο με τους Τούρκους και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε σαν κράτος αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία!!).
Ο Semmelweis λοιπόν προβληματισμένος έψαχνε για το λόγο της αυξημένης μητρικής θνησιμότητας μέχρι που ένας φίλος και συνάδελφός του πέθανε μετά από τραυματισμό στο χέρι με νυστέρι κατα τη διάρκεια μιας νεκροτομής. Οταν έκαναν νεκροψία στο φίλο του διαπίστωσε οτι τα ευρήματα ήταν ίδια με εκείνα που εύρισκε στις γυναίκες που πέθαιναν με επιλόχειο πυρετό. Επιπλέον παρατήρησε οτι οι γιατροί συχνά ξεγενούσαν επειγόντως γυναίκες αμέσως μετά από νεκροτομές με απλό πλύσιμο των χεριών. Συμπέρανε σωστά πως το “άγνωστο υλικό” που σκότωσε το φίλο του σκότωνε και τις εγκύους και μεταφερόταν μέσω των χεριών από τα πτώματα. Αντίθετα στην άλλη κλινική που οι μαίες δεν συμμετείχαν σε νεκροτομές η θνητότητα ήταν χαμηλή.
Πρότεινε λοιπόν να πλένουν τα χέρια οι γιατροί μετά τις νεκροτομές όχι με νερό και σαπούνι αλλά με ένα διάλυμα ασβέστη και λεμονιού (ουσιαστικά μορφή χλωρίνης) που χρησιμοποιούσαν για να βγάλουν την αποφορά από τα πολύ βρώμικα πτώματα.
2036
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της θνησιμότητας στο 1-2% (καλύτερα και από την “ανταγωνίστρια” κλινική).
Πολύ πριν ο Pasteur ανακαλύψει τα μικρόβια το 1864, ο Ιγνάντιος είχε σκεφτεί την πιθανότητα των μικροβίων σαν αίτια σηψαιμίας και είχε δημοσιεύσει το 1847 μια μελέτη με τίτλο “Αιτιολογία, θεωρία και προφύλαξη από τον επιλόχειο πυρετό”.
2035
Δυστυχώς οι θεωρίες του Semmelweis θεωρήθηκαν εξτρεμιστικές για την εποχή του, η ιατρική κοινότητα της Βιέννης τον απομόνωσε και με πρόφαση πολιτικούς λόγους ο καθηγητής του τον ξαπόστειλε στην Πέστη.
Ο Semmelweis αποδιωγμένος άρχισε να στέλνει υβριστικές επιστολές σε εξέχοντες γυναικολόγους της εποχής κατηγορώντας τους σαν ανεύθυνους δολοφόνους. Σιγά σιγά παρουσίαζε ψυχικές διαταραχές πιθανά από υπερβολικό stress ή νευρογενή σύφιλη.
Οι συνεργάτες και η γυναίκα του πίστεψαν οτι είχε χάσει πλέον τα λογικά του και τον έκλεισαν σε άσυλο το 1865, όπου η ειρωνία της τύχης το ήθελε μετά από 14 μέρες να πεθάνει από σηψαιμία αφού τον είχε ξυλοκοπήσει το προσωπικό του ασύλου !!!
Χρειάστηκε να ανακαλύψει ο Pasteur to 1864 τα μικρόβια και να εκτιμήσουν πολλά χρόνια μετά την προσφορά του Ιγνάντιου Semmelweis στην αντισηψία και την ιατρική.
Στην πατρίδα του σε ένδειξη αναγνώρισης το πρόσωπό του κοσμεί το κέρμα των 50 λεπτών του ευρώ.
2033
Βέβαια οι πόρνες και οι άστεγες της Βιέννης του είχαν ήδη αποδώσει τον σημαντικότερο τίτλο “O σωτήρας των μανάδων”…

syan
18-01-2010, 09:15
Ενδιαφέρον ιατρικό άρθρο Νότη...Σίγουρα οι περισσότερες ιστορικά ιδέες ή ανακαλύψεις πέρασαν μέσω θυσιών. Σ' ευχαριστούμε!

ntinopoulos
18-01-2010, 09:25
τουλαχιστον αναγνωριστηκε μετα θανατον,οπως αλλωστε και πολλοι αλλοι σημαντικοι ανθρωποι!:)

EOD-K9
18-01-2010, 09:58
ωραίο άρθρο!



τουλαχιστον αναγνωριστηκε μετα θανατον,οπως αλλωστε και πολλοι αλλοι σημαντικοι ανθρωποι!:)

δυστυχώς .........................(αν και στην Ελλάδα συμβαίνει συχνά)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
18-01-2010, 17:48
Ευχαριστούμε τον Ignaz Philipp Semmelweis για την προσφορά του στην επιστήμη

κι εσένα που το μοιράστηκες μαζί μας ....;)

aeriko
19-01-2010, 16:08
Να είσαι καλά Νότη για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που μας χαρίζεις.

Arkas
20-01-2010, 01:46
Να είσαι καλά Νότη για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που μας χαρίζεις.
Πολύ σωστά!