PDA

View Full Version : Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής


Carduelis
21-01-2010, 11:13
Ελπίζω μετά απ αυτά να μην γίνει η Τετάρτη "συγκέντρωση κυριών για τέϊο" :D:D:D:D

1/ το ανεύρυσμα
Abdominal Aortic Aneurysm - What Is an Abdominal Aortic Aneurysm Video - About.com (http://video.about.com/heartdisease/Abdominal-Aortic-Aneurysm.htm)
2/ η διόρθωση με stent :D
YouTube - Stent Graft Treatment for an Abdominal Aortic Aneurysm
3/ η χειρουργική διόρθωση :D:D
YouTube - Abdominal Aortic Aneurysm Resection

antoine
21-01-2010, 11:22
Θα μας πεθάνεις σήμερα, άρχισα να έχω νευρόπονους!!! :p

Το ανεύρισμα στην ουσία συμβαίνει όταν αρχίζουν να χαλαρώνουν / αδυνατίζουν τα τοιχώματα της αορτής;; Υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό π.χ. διατροφή / μη άσκηση / γενετικός λόγος;;;

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο;;

Ευχαριστωωωωωώ!

Carduelis
21-01-2010, 11:41
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής καλείται μία ασθενής περιοχή στην αορτή, το κύριο αγγείο που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Όταν το αίμα ρέει διαμέσου της αορτής, ασκείται πίεση στα τοιχώματα της αορτής, με αποτέλεσμα η τελευταία να διευρύνεται και να μοιάζει σαν φουσκωμένο μπαλόνι.
Εάν οι διαστάσεις της ανευρυσματικής περιοχής αυξηθούν σημαντικά, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης του αγγείου. Συχνότερα τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτή εντοπίζονται κάτω από την έκφυση των νεφρικών αρτηριών. Το ανεύρυσμα σε πολλές περιπτώσεις επεκτείνεται και σε αγγεία της λεκάνης και των μηρών. Όταν το ανεύρυσμα προσεγγίσει τη διάμετρο των 5 εκ. τότε υπάρχει άμεση ένδειξη να αντιμετωπισθεί, διότι έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να ραγεί.

ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ

-Περίπου 1 στους 250 ασθενείς, άνω των 50 ετών θα πεθάνει από ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
-Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ανευρίσκεται σε περίπου 8% των ατόμων ηλικίας >65 ετών
-Οι άνδρες έχουν 4 φορές πιο μεγάλη πιθανότητα από τις γυναίκες να πάθουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
-Τα άτομα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι κυρίως καπνιστές άνδρες, ηλικίας >60 ετών οι οποίοι έχουν ιστορικό αθηρωματικής νόσου.
-Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού (ιδίως η ύπαρξη γυναικών στην οικογένεια με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτή).
-Οι καπνιστές έχουν 4 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο από τους μη καπνιστές να νοσήσουν από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
-το 50% των ασθενών με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται τελικά πεθαίνουν από αυτήν την αιτία.

Carduelis
21-01-2010, 11:42
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής καλείται και <<σιωπηλός δολοφόνος>>, διότι συχνά δεν δίνει προφανή συμπτώματα στους ασθενείς.3 στα 4 ανευρύσματα δεν έχουν δώσει κανένα σύμπτωμα, μέχρι τη στιγμή που διαγιγνώσκονται. Σε περίπτωση ύπαρξης συμπτωματολογίας, τότε αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
-κοιλιακός πόνος συνεχής ή περιοδικός
-πόνος στην πλάτη, με αντανάκλαση σε πόδια, γλουτούς και βουβωνική περιοχή
-Αίσθημα παλμών στην κοιλιακή χώρα
Όταν το ανεύρυσμα ραγεί, τότε η συμπτωματολογία τροποποιείται ως εξής:
-Έντονος πόνος στην πλάτη ή την κοιλιακή χώρα
-Ωχρότητα
-Ξηροστομία, υπερβολική δίψα
-Εμετός και ναυτία
-εικόνα σοκ, με ρίγη, ναυτία, ιλίγγους, λιποθυμία, ιδρώτες, έντονη ταχυκαρδία και ξαφνική αδυναμία.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Σε μερικές περιπτώσεις το ανεύρυσμα διαγιγνώσκεται με μία απλή φυσική εξέταση του ασθενούς, κατά την οποίο ο ιατρός αισθάνεται το ανεύρυσμα σαν μία μαλακή, παλλόμενη μάζα στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη διαγνωστική εξέταση είναι ο υπέρηχος στην περιοχή του ανευρύσματος. Άλλες μέθοδοι, είναι η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η αρτηριογραφία.

Carduelis
21-01-2010, 11:45
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
1) Προσεκτική παρακολούθηση του ανευρύσματος
Μικρού μεγέθους ανευρύσματα, διαμέτρου <5 εκ., τα οποία δεν αυξάνονται ταχέως σε μέγεθος, ή που δεν προκαλούν συμπτωματολογία, έχουν μειωμένη πιθανότητα ρήξεως και συχνά δεν απαιτούν άλλη θεραπεία, παρά την τακτική παρακολούθησή τους. Αυτή περιλαμβάνει τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου σε τακτά χρονικά διαστήματα για να καθοριστεί εάν και κατά πόσο το ανεύρυσμα έχει μεγαλώσει.
2) Χειρουργική Επέμβαση
Η πιο διαδεδομένη θεραπεία εκλογής που εφαρμόζεται σε μεγάλα, μη ραγέντα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, είναι η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, που διενεργείται από αγγειοχειρουργό.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μία τομή ακριβώς κάτω από το στέρνο, έως την ηβική σύμφυση. Ο χειρουργός συσφίγγει με λαβίδα την αορτή, διανοίγει το ανεύρυσμα και τοποθετεί ένα μόσχευμα το οποίο τελικά αποκαθιστά τη ροή του αίματος. Η ροή του αίματος περνάει τελικά από το μόσχευμα το οποίο και προστατεύει το ήδη αδύναμο αορτικό τοίχωμα από τις πιέσεις του καρδιακού παλμού.
Όταν ένα ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής (παθολογική διάταση του τοιχώματος της αορτής στην περιοχή της κοιλίας) αποκτήσει διάμετρο 5 εκατοστά ή περισσότερο, η πιθανότητα ρήξης του φτάνει στο 20%. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση από την οποία μόνο 10% με 20% των ασθενών επιβιώνουν. Αν ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα μεγαλώσει τόσο είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί.
Το ανοιχτό χειρουργείο ήταν παραδοσιακά η μέθοδος αποκατάστασης του κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος. Εντούτοις το 1999 ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση επικαλυμμένων ενδοπροθέσεων (stent graft) για τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα, παρέχοντας ως εναλλακτική μέθοδο μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με μικρότερη περίοδο ανάρρωσης.
3) Επεμβατική Αποκατάσταση (stent graft)

Οι πληροφορίες προέρχονται από εδώ http://www.epemvatiki.gr/koiliaki.html (http://www.epemvatiki.gr/koiliaki.html)

antoine
21-01-2010, 12:30
Πςςςςςςςςςς... πάπυρους λαρούς μπριτάνικα είσαι αδερφέ μου!

Να'σαι καλά για τις πληροφορίες, χρησιμότατα όλα αυτά!

MARK
21-01-2010, 16:30
Αρρωστήσαμε...........:sm7: