PDA

View Full Version : Εγγραφή από κασέτα, πικάπ, ράδιο σε PC(ή cd) με Audacity


Panos_Gr
25-01-2010, 14:41
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως θα ψηφιοποιήσουμε, να αντιγράψουμε δηλαδή κασέτες ήχου και δίσκους βινυλίου στο PC μας ή σε cd. Η ίδια μέθοδος θα μας βοηθήσει να δοκιμάσουμε να γράψουμε τραγούδια από το ραδιόφωνο.


Θα χρειαστούμε κατά περίπτωση τα εξείς για τη ψηφιοποίηση


πικάπ
κασετόφωνο
ενισχυτής
ράδιο
καλώδιο
πρόγραμμα Audacity


AUDACITY


Το Audacity είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας audio(ήχου). Το Audacity μπορεί να ηχογραφήσει ζωντανό ήχο από μικρόφωνο ή μίκτη, ή να ψηφιοποιήσει ηχογραφήσεις από κασέτες, δίσκους βινυλίου, ή μίνιντισκ. Με κάποιες κάρτες ήχου, μπορεί επίσης να συλλάβει ρέων(streaming) audio(από τον ίδιο τον υπολογιστή, πχ τύπου Youtube).





Εισήγαγε και κάνε εξαγωγή WAV, AIFF, AU, και Ogg Vorbis.
Εισήγαγε MPEG audio (περιλαμβάνει MP2 και MP3 αρχεία) με libmad.
Κάνε εξαγωγή MP3 με τον προαιρετικό κωδικοποιητή LAME συλλογή.
Δημιούργησε WAV ή AIFF αρχεία κατάλληλα για εγγραφή σε CD.

Το Audacity προσωρινά δεν υποστηρίζει WMA, AAC, ή τους περισσότερους άλλους ιδιόκτητους ή υπό περιορισμό τύπους αρχείων.

Η beta έκδοση του Audacity που έχω εγώ(σε linux) κάνει κατευθείαν εξαγωγή σε mp3 χωρίς να χρειάζεται το προαιρετικό "πρόσθετο"(library) lame (http://audacity.sourceforge.net/help/faq?s=install&i=lame-mp3) που αναφέρεται παραπάνω.

Το Audacity για Windows το κατεβάζετε από εδώ (http://audacity.sourceforge.net/download/windows). Για linux εδώ (http://audacity.sourceforge.net/download/linux). Στην ίδια αυτή σελίδαγια windows) θα δείτε και τα προαιρετικά downloads για πρόσθετα. Η beta έκδοση για Windows εδώ (http://audacity.sourceforge.net/download/beta_windows)(η οποία και μόνο υποστηρίζει τα Windows 7).

Δυο λόγια για τα αρχεία .wav. Αν μετά την ηχογράφηση σας θέλετε να γράψετε αυτό που ηχογραφήσετε σε cd για να το παίζετε και σε απλά cd-player τότε θα πρέπει να κάνετε ΕΞΑΓΩΓΗ σε wav από το μενού του προγράμματος.


http://4.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1uXoQO9qNI/AAAAAAAABWw/_x_SywdBMJg/s640/audacity-export.png (http://4.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1uXoQO9qNI/AAAAAAAABWw/_x_SywdBMJg/s1600-h/audacity-export.png)



'Οπως βλέπετε παραπάνω, έχω εισάγει ή γράψει ένα τραγούδι στο Audacity. Βλέπετε την κυματομορφή(που αντιπροσωπεύει τα σκαμπανευάσματα όταν παίζει το τραγούδι). Ουσιαστικά η χρήση του προγράμματος συνίσταται στο να επιλέγουμε ένα κομμάτι από την κυματομορφή με το ποντίκι(κλικ και σύρσιμο του ποντικιού) και μετά με το μενού να το κάνουμε ότι θέλουμε. Πχ σβήσιμο θορύβων, αυξομίωση έντασης αν δεν μας άρεσε το αποτέλεσμα, προσθήκη διάφορων εφέ κλπ κλπ.

Tutorials για τη χρήση του προγράμματος εδώ (http://wiki.audacityteam.org/wiki/Category:Tutorial). Bλέπε και τα βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Ελληνικά βίντεο screencast tutorials για τη χρήση του Audacity εδώ (http://www.edutorials.gr/book/export/html/21)


ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ



Καλώδιο



Εξαρτάται τι είδους στερεοφωνικό, πικάπ, κασετόφωνο, ενισχυτή έχετε.

Αν έχετε φορητό κασετόφωνο-ραδιοκασετόφωνο μάλλον θα χρειαστείτε ένα τέτοιο (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.750725)
http://2.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1ue9QTrh7I/AAAAAAAABW4/d0dhIFN0DFk/s320/kalodio3-5.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1ue9QTrh7I/AAAAAAAABW4/d0dhIFN0DFk/s1600-h/kalodio3-5.jpg)



Η μια άκρη μπαίνει στην υποδοχή ακουστικών του φορητού κασετοφώνου-ραδιοκασετόφωνου και η άλλη στην υποδοχή line in ή microphone του υπολογιστή. Πατάτε(κλικ) εγγραφή(record) στο πρόγραμμα Audacity και ξεκινάτε το τραγούδι στο κασετόφωνο.Δοκιμάστε ποιο είναι καλύτερο.
Αν έχετε πικάπ σε στερεοφωνικό συγκρότημα με ενισχυτή, θα χρειαστείτε το κόκκινο λευκό ζεύγος RCA στην μια άκρη του καλωδίου και ένα μονό καρφάκι(όπως στην πάνω φώτο) στο άλλο άκρο(δες εδώ (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.750723))
http://1.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1uiLTcSKDI/AAAAAAAABXA/zplXprLKX0Y/s200/rca-3-5-kalodio.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1uiLTcSKDI/AAAAAAAABXA/zplXprLKX0Y/s1600/rca-3-5-kalodio.jpg)




Το κόκκινο άσπρο ζεύγος σε υποδοχές του ενισχυτή, και το καρφάκι σε line in του pc.
Για συνδεσμολογία και για αυτές αλλά και άλλες περιπτώσεις δες εδώ (http://www.polderbits.com/HowToConnect.htm) κι εδώ (http://www.alpinesoft.co.uk/VinylStudio/connecting_up.aspx). Δες και τα βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Line in στο pc είναι η τρίτη τρύπα, όχι αυτή που μπαίνουν τα ακουστικά, ούτε αυτή που μπαίνει το μικρόφωνο.

Πριν ξεκινήσετε την εγγραφή στ Audacity πεπει να δείτε από το μενού στις ιδιότητες(preferences) στο Audio Ι/Ο να είναι επιλεγμένο το στέρεο, και να είναι επιλεγμένη σωστά η κάρτα ήχου.


http://1.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1upFhltk0I/AAAAAAAABXI/ArP8MqNh6w4/s320/Audacity+Preferences_003.png (http://1.bp.blogspot.com/_mvio4Hl08RU/S1upFhltk0I/AAAAAAAABXI/ArP8MqNh6w4/s1600-h/Audacity+Preferences_003.png)


Επίσης όταν ανοίξετε το πρόγραμμα, θα δείτε ένα κουτάκι που έχει μια drop-down λίστα με επιλογές όπως stereo mix, microphone, line in κλπ. Εδώ, αν γράφετε από μικρόφωνο επιλέγετε microphone, αν γράφετε από line in επιλεργετε line in, αν θέλετε και να χρησιμοποιείτε το μικρόφωνο και να γράφετε από «line in, stereo mix. Σε ορισμένους δεν εμφανίζεται το κουτάκι αυτό(όπως σε εμένα). Να γιατί (http://wiki.audacityteam.org/index.php?title=Mixer_Toolbar_Issues).

Πηγή:sotostips.blogspot.com

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
25-01-2010, 15:48
Είναι κάτι που το έψαχνα από καιρό ....:)

Ευχαριστούμε Πάνο .....;)