PDA

View Full Version : H ιστορία ενός εμβολίου..


Carduelis
03-02-2010, 03:54
Με αφορμή τα σχόλια που έκανα τους τελευταίους μήνες για τα εμβόλια της νέας γρίπης (όπου άκουσα τα σχολιανά μου) και επειδή η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται και μάλιστα προκλητικά πανομοιότυπα, πιθανά να βοηθούσε στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν στις μέρες μας η ιστορία ενός άλλου εμβολίου, που το κάνουμε αδιαμαρτύρητα και οι ίδιοι και τα παιδιά μας!

Η πολιομυελίτιδα (πόλιο για συντομία) ήταν από τα σπάνια νοσήματα για εκατοντάδες χρόνια. Το 95% των παιδιών νοσούσε με μια ήπια μορφή γρίπης και τίποτε άλλο, ενώ πολύ πιο σπάνια ένα 0,5% εμφάνιζε παράλυση κυρίως κάτω άκρων.
2127 2128
Τόσο σπάνια που ενας γιατρός θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί δίχως να δει ούτε ένα περιστατικό. Όλα αυτά μέχρι το 1916 όταν ένα πρωινό του Ιουνίου σε μια φτωχογειτονιά του Brooklyn (New York) μερικά παιδάκια ξύπνησαν δίχως να μπορούν να κουνήσουν χέρια και πόδια. Σε ένα μήνα είχαν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα και ήταν πια φανερό ότι επρόκειτο για μια επιδημία πολιο ή νεογνικής παράλυσης.
Σύντομα τα περιστατικά αυξάνονταν, οι γονείς ανησυχούσαν, ενώ ο Τύπος της εποχής τάβαλε με τους γιατρούς γράφοντας: «η άγνοια των γιατρών στην αντιμετώπιση της νόσου είναι αποκρουστική και προκαλεί την έλλειψη εμπιστοσύνης γενικότερα απέναντι στην επιστήμη». Η άγνοια στην αντιμετώπιση της πολιο, η επέκταση της επιδημίας και η κοινωνική πίεση, οδήγησε στα γνωστά εξιλαστήρια θύματα κάθε επιδημίας στην Αμερική: τους μετανάστες και τις φτωχογειτονιές. Παρά την εφαρμογή όμως αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας υπό την επίβλεψη μάλιστα της αστυνομίας,
2129
η επιδημία γρήγορα επεκτάθηκε στην μέση και ανώτερη τάξη που πανικόβλητη έφευγε από τη Νέα Υόρκη.
Το αποτέλεσμα της μεγάλης καθαριότητας, της υγιεινής και το κλειστό σύστημα αποχέτευσης αντί να μειώσουν οδήγησαν τα επόμενα χρόνια στην.. αύξηση των περιστατικών, μια και έπαψαν τα παιδάκια στους δρόμους να έρχονται σε επαφή με τον ιό και έτσι χάθηκε η φυσική ανοσία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού! Μέσα σε 6 μήνες η πολιο επεκτάθηκε σε 27 πολιτείες, και μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν 27.000 κρούσματα, 6.000 νεκροί και μερικές χιλιάδες παράλυτοι, κυρίως νέοι και παιδιά, λευκά και μαύρα, σε φτωχογειτονιές και αριστοκρατικά προάστια. Μετά το 1916 δεν υπήρξε ούτε ένα καλοκαίρι στην Αμερική δίχως έξαρση της πόλιο και φυσικά θύματα.
Ο Franklin Delano Roosevelt ένα από τα διασημότερα θύματα της πόλιο, αν και παράλυτος στα κάτω άκρα κατάφερε να μετατρέψει την αναπηρία του σε πνευματικό πλεονέκτημα και έγινε τελικά Πρόεδρος των ΗΠΑ.
2130
Θύμα ο ίδιος της πόλιο, πήγαινε για υδροθεραπείες και θερμά λουτρά στο Warm Springs (Georgia) το οποίο και αγόρασε το 1926. Επειδή αποδείχθηκε αποτυχία σαν οικονομική επένδυση, τελικά το μετέτρεψε σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό το ίδρυμα «Warm Springs Foundation» με σκοπό την δημιουργία μιας εθνικής σταυροφορίας για την αντιμετώπιση της πόλιο. Τα έσοδα αυτής της προσπάθειας βρέθηκαν με πανεθνικό έρανο που διοργάνωσε με την ονομασία η «πορεία της δεκάρας».
2131
Ετσι τα επόμενα 20 χρόνια με τα χρήματα του εράνου το ίδρυμα αυτό ίδρυσε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης για πολιο, εκπαίδευσε νοσοκόμες και φυσιοθεραπευτές και χρηματοδότησε την ιατρική έρευνα πάνω στον ιό. Παρόλες τις προσπάθειες όμως η πολιο συνέχιζε να αφήνει κάθε χρόνο ανάπηρα παιδιά και τα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο χρόνια, εκτός από την υπογεννητικότητα λόγω πολέμου, προστέθηκε και νέα έξαρση της επιδημίας.

Carduelis
03-02-2010, 04:01
Ευτυχώς το 1952 ο Jonas Salk
http://www.umw.edu/hisa/resources/Student%20Projects/McCreedy/students.umw.edu/_lmccr9sd/poliovaccine/images/salk2.jpg http://www.mc.vanderbilt.edu/lens/images/uploaded/0112092047478art.jpg
ανακάλυψε το αρχικό εμβόλιο και το δοκίμασε πρώτα στον εαυτό του, την οικογένειά του (είχε 3 παιδιά) και σε μερικά παιδιά ακόμα. Τα αρχικά θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χρειαζόταν όμως να δοκιμασθούν σε περισσότερα παιδιά, οπότε οργάνωσε πανεθνική καμπάνια και άρχισαν οι δοκιμές το 1954 σε 1.800.000 παιδιά σχολικής ηλικίας (τα λέγανε Polio Pioneers) που συμφώνησαν οι γονείς τους εθελοντικά να δοκιμασθεί το εμβόλιο.
http://home.vicnet.net.au/~hmwkhelp/images/polio_vac.jpg
Πριν ακόμα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής και επειδή η επιδημία πίεζε εκείνη τη χρονιά, ήδη είχαν παραγγελθεί στις διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες οι πρώτες ποσότητες εμβολίου φτιαγμένες από νεκρό ιό. Στις 12 Απριλίου 1955 ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο ήταν τελικά γεγονός και η μέρα γιορτάστηκε σαν εθνική επέτειος.
http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Salk_headlines.jpg/180px-Salk_headlines.jpg
Δεν είχε όμως ακόμη μπεί οριστικό τέλος στην ιστορία αυτή! Δεν πέρασαν δυό βδομάδες και ο ιατρικός σύλλογος ανακοίνωσε περιστατικά πολιο μετά τον εμβολιασμό με μια παρτίδα εμβολίων της φαρμακευτικής Cutter Laboratories. Στις 8 Μαίου σταμάτησε ο εμβολιασμός για περισσότερα τεστ αφού διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου δεν περιείχε νεκρό αλλά ζωντανό τον ιό. Οι συνέπειες ήταν να μολυνθούν 79 παιδιά, αυτά με τη σειρά τους μετέδωσαν την πολιο σε άλλα 125 και τελικά υπήρξαν και 11 θάνατοι..
Παρ' όλη την τραγικότητα του γεγονότος, αποσύρθηκε η συγκεκριμένη παρτίδα, ο εμβολιασμός συνεχίστηκε και συνολικά 450 εκατομμύρια εμβολίων χορηγήθηκαν την επόμενη τετραετία και ουσιαστικά εξαφανίστηκε η πόλιο, ενώ ο Jonas Salk δίκαια κέρδισε την ευγνωμοσύνη εκατομμυρίων γονέων παγκόσμια.. Μια παράπλευρη επιστημονική πρόοδος που ήταν συνέπεια της επιδημίας της πολιο ήταν και η δημιουργία των πρώτων αναπνευστήρων (iron lungs-σιδερένιοι πνεύμονες) όπου έβαζαν τα παιδιά με αναπνευστική παράλυση.
2136 Η μετέπειτα εξέλιξή τους ήταν οι σύγχρονοι αναπνευστήρες και η δημιουργία μιας εντελώς νέας ειδικότητας της εντατικολογίας.
Χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια πανεθνικής προσπάθειας και ιατρικής πρωτοπορίας αλλά κυρίως κοινωνικής συνοχής για να αντιμετωπισθεί ένας ιός. Το τελευταίο δυστυχώς παραμένει ζητούμενο 60 χρόνια μετά...
Νότης
Πηγές:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/ca/SalkatPitt.jpg

http://www.umw.edu/hisa/resources/Student%20Projects/McCreedy/students.umw.edu/_lmccr9sd/poliovaccine/images/nurse.jpg


http://www.who.int/topics/poliomyelitis/en/ (http://www.who.int/topics/poliomyelitis/en/)

Carduelis
03-02-2010, 04:03
..αν κάποιος moderotetios έχει τη δυνατότητα ας φτιάξει λίγο τις φωτο γιατί δεν μπορώ να τις κάνω σωστά :(:(

Carduelis
03-02-2010, 11:45
Eυχαριστώ Στράτο! ;)

aeriko
03-02-2010, 12:15
Να είσαι καλά για την ενημέρωση που μας κάνεις

Carduelis
07-11-2010, 20:33
..και να τα αποτελέσματα μιας χώρας που μέσα στη δυστυχία της αμέλησε το στοιχειώδες της υγειονομικής φροντίδας: τον εμβολιασμό των παιδιών.
Κονγκό
Οξεία επιδημία της "ξεχασμένης" πολιομυελίτιδας. Μέσα σε 10 μέρες 120 παράλυτοι και 58 θάνατοι!!! και όχι μόνο παιδιά αλλά και νεαροί ενήλικες πράγμα που σημαίνει οτι έχουν "ξεχάσει" τον εμβολιασμό από πολλά χρόνια πριν. Όπου φτωχός κι η μοίρα του.. :(:(
WHO | Polio in Congo (http://www.who.int/csr/don/2010_11_04a/en/index.html)
Polio in Congo4 November 2010 -- </SPAN>An acute outbreak of poliomyelitis is occurring in the Republic of Congo, with 120 cases of acute flaccid paralysis and 58 deaths. Half the cases have been reported in the past ten days, with the first case occurring in early October. Two cases have been confirmed to have been caused by wild poliovirus type 1 and laboratory testing continues.
Most cases are in young adults: among those cases for which age data is available (43) at this time, 33 are between the ages of 15-25 years. Only one is under five years old, three are between 7 and 13 and five are between 26 and 58.

yns
07-11-2010, 20:53
Τραγικό...

gemara
07-11-2010, 23:33
Ευχαριστούμε Νότη, πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που δεν εγνώριζα.

adventure
08-11-2010, 09:16
Πολύ καλό ποστ .

Σε ευχαριστούμε .

:) :)

siraxanz
08-11-2010, 09:40
Ευχαριστούμε γιατρέ, εδώ αλήθεια τι γίνεται??

Carduelis
08-11-2010, 12:01
Ευχαριστούμε γιατρέ, εδώ αλήθεια τι γίνεται??

Εμβολιάζονται όλα τα παιδάκια και ευτυχώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον κρούσμα πολιομυελίτιδας.
Ο λόγος που δεν πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς είναι για να μην πάθουμε 5-10 χρόνια μετά οτι έπαθε τώρα το Κονγκό.
Δηλαδή να μας έρθει ένας πχ Αφρικάνος με πολιομυελίτιδα και να μολύνει όλο τον πληθυσμό που θα είναι δίχως αντισώματα.

vpentza
08-11-2010, 12:11
επειδή αναφέρεσαι σε εμβόλια, και με αφορμή τον μεγάλο ντόρο που είχε γίνει για το εμβόλιο γρίππης του περασμένου χειμώνα, σε ερώτηση που έκανα σε συνάδελφό σου, μου είπε ότι το εφετινό εμβόλιο γρίππης περιέχει και το στέλεχος του προηγούμενο και προ-προηγούμενου κτλ έτους...
Η ιδέα είναι ότι το πιό σύχρονο χρονολογικά εμβόλιο περιέχει και όλα τα προηγούμενα στην ίδια δόση ώστε να καλύπτει τα πάντα......
Όποιος το "φοβήθηκε" πέρυσι, να ξέρει ότι, όποτε το κάνει (φέτος, του χρόνου, παρα-χρόνου κτλ) θα λάβει και το στέλεχος του χειμώνα του 2010 ;););)

Carduelis
08-11-2010, 12:13
επειδή αναφέρεσαι σε εμβόλια, και με αφορμή τον μεγάλο ντόρο που είχε γίνει για το εμβόλιο γρίππης του περασμένου χειμώνα, σε ερώτηση που έκανα σε συνάδελφό σου, μου είπε ότι το εφετινό εμβόλιο γρίππης περιέχει και το στέλεχος του προηγούμενο και προ-προηγούμενου κτλ έτους...
Η ιδέα είναι ότι το πιό σύχρονο χρονολογικά εμβόλιο περιέχει και όλα τα προηγούμενα στην ίδια δόση ώστε να καλύπτει τα πάντα......
Όποιος το "φοβήθηκε" πέρυσι, να ξέρει ότι, όποτε το κάνει (φέτος, του χρόνου, παρα-χρόνου κτλ) θα λάβει και το στέλεχος του χειμώνα του 2010 ;););)

Σωστά!

tattoopanther
08-11-2010, 12:26
Zougla online - Για να πουληθούν τα φάρμακά μας πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες... (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=74306&cid=5)

Carduelis
08-11-2010, 13:42
Zougla online - Για να πουληθούν τα φάρμακά μας πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες... (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=74306&cid=5)

Σεβαστές όλες οι γνώμες φίλε μου, αλλά το συγκεκριμένο θέμα (περί Η1Ν1) το έχουμε κουβεντιάσει άπειρες φορές. Αν κάνεις τον κόπο να ρίξεις μια ματιά σε ποσταρίσματα περσινά θα δεις τις απόψεις όλων μας. Εξάλλου το παρόν πόστ αναφέρεται σε άλλο νόσημα και άλλο εμβόλιο (εκτός αν αρνείσαι οτι υπάρχει η πολιομυελίτιδα σαν νόσημα ή οτι χρειάζεται να γίνεται εμβόλιο).

tattoopanther
08-11-2010, 14:15
Σεβαστές όλες οι γνώμες φίλε μου, αλλά το συγκεκριμένο θέμα (περί Η1Ν1) το έχουμε κουβεντιάσει άπειρες φορές. Αν κάνεις τον κόπο να ρίξεις μια ματιά σε ποσταρίσματα περσινά θα δεις τις απόψεις όλων μας. Εξάλλου το παρόν πόστ αναφέρεται σε άλλο νόσημα και άλλο εμβόλιο (εκτός αν αρνείσαι οτι υπάρχει η πολιομυελίτιδα σαν νόσημα ή οτι χρειάζεται να γίνεται εμβόλιο).



Όλα οκ.,.,,,κάποια βοηθάνε.,.,.
απλά τα περισσότερα εμβόλια είναι μούφα.,.για να πουλάν οι φαρμακοβιομηχανίες τα δηλητήρια τους.,.,
και τα ΜΜΕ βοηθάνε στο να σπέρνουν τον πανικό και τον τρόμο στους πολίτες.,.,

frits
10-11-2010, 08:51
Πρώτη είδηση σήμερα η επιδημία στο Κονγκό, θερίζει η αρρώστεια....:(