PDA

View Full Version : Δισεκατομμύρια δολάρια "χαρίζει" η Nokia


MARK
06-02-2010, 11:18
Δισεκατομμύρια δολάρια έρευνας και ανάπτυξης “χαρίζει” στη διεθνή κοινότητα προγραμματιστών η Nokia, καθιστώντας από σήμερα “ανοιχτό” (ελεύθερα προσβάσιμο) τον κώδικα του δεκαετούς ηλικίας λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων Symbian. Αν και αυτή η κίνηση είχε ανακοινωθεί από το Ίδρυμα Symbian ήδη από το 2008, τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πρακτικά, η εξέλιξη σημαίνει ότι, οποιοσδήποτε – εταιρεία, φυσικό πρόσωπο, οργανισμός κτλ. – θα μπορεί να λάβει και τροποποιήσει κατά το δοκούν, τον κώδικα μηχανής του Symbian, όπως δηλαδή συμβαίνει με το λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών Linux.
Σήμερα το λειτουργικό Symbian είναι εγκατεστημένο σε περισσότερες από 330 εκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Το ίδρυμα ελπίζει ότι, η κίνησή του θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα ικανών προγραμματιστών και θα συνδράμει στην ταχύτερη ανάπτυξή του και στην παραγωγή καινοτομιών. Η Nokia εξαγόρασε το λογισμικό Symbian το 2008, οπότε και ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Symbian, με σκοπό την επίβλεψη της ανάπτυξής του και της μετάβασής του σε καθεστώς “ανοιχτού” λογισμικού. Σε αυτό, εκτός της Nokia, συμμετέχουν οι AT&T, LG, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments και η Vodafone.

Arkas
06-02-2010, 12:23
Καλά νέα για τους fun της Nokia!

Panos_Gr
06-02-2010, 20:31
Καθόλου καλά. Για να το δίνει πλέον ελεύθερα αυτο το λειτουργικό σημαίνει ότι έφτασε στην δύση του. Ήταν ενα προϊόν ανευ εξέλιξης, δυνατοτήτων και υποστήριξης, το οποίο καταποντίστηκε απο τα windows mobile, iphone και απο το ανεχόμενο android. H επόμενη γενιά κινητών Νokia περιμένετε να υιοθετήσει ενα απο τα προαναφερόμενα - το πιθανότερο το android.