PDA

View Full Version : ΗΠΑ: καρκίνος στο πάγκρεας από συχνή κατανάλωση αναψυκτικών


MARK
11-02-2010, 12:16
Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας βρίσκονται όσοι καταναλώνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη σε εβδομαδιαία βάση. Αντιθέτως, όσοι προτιμούν να ξεδιψούν με χυμό πορτοκάλι, δε διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Αυτό κατέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που βασίστηκε σε στατιστικό δείγμα 60 χιλιάδων εθελοντών στη Σιγκαπούρη.
Αν και η ζάχαρη “ενοχοποιείται” για την εμφάνιση του συγκεκριμένου, θανατηφόρου τύπου καρκίνου στη μελέτη, γεγονός αποτελεί ότι, όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη συχνά συνδέονται και με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της, Μαρκ Περέϊρα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Σε άρθρό του στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ο ίδιος αναφέρει ότι, "τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας". Όπως είναι γνωστό, η ινσουλίνη – που παράγεται στο πάγκρεας – βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίζει τη ζάχαρη. Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη σε σύγκριση με άλλου τύπου κύτταρα.
Ο Περέϊρα και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε δείγμα 60.524 ανδρών και γυναικών στη Σιγκαπούρη, σε διάστημα 14 ετών, κατά το οποίο 140 εκ των εθελοντών εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας. Όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την εβδομάδα, διέτρεχαν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να συγκαταλέγονται σε αυτούς που εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.
Επιφυλάξεις για τα ευρήματα της έρευνας εξέφρασε η Σούζαν Μέιν του Κέντρου Yale για τον Καρκίνο του ομώνυμου αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία επισήμανε ότι, η κατανάλωση αναψυκτικών στη Σιγκαπούρη συνδέεται με πολλές άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο στο πάγκρεας με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδίως αν έχει ψηθεί στα κάρβουνα ή είναι υπερβολικά ψημένο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ένας από τους φονικότερους τύπους, με 230 χιλιάδες κρούσματα ετησίως, σε παγκόσμια κλίμακα. Μόνο στις ΗΠΑ, 37.680 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο και 34.290 από αυτούς πεθαίνουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, το ποσοστό επιβίωσης για τους πάσχοντες από καρκίνο στο πάγκρεας μέσα σε μια πενταετία είναι περίπου 5%.

skippybi
11-02-2010, 12:18
ευχαριστούμε!!!;)