PDA

View Full Version : ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΟΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!!!!


riko46
09-02-2009, 20:15
Η άδεια οδήγησης δικύκλου έχει υποστεί αλλαγές που όπως δυστυχώς φαίνεται γνωρίζουν λίγοι αναβάτες και ακόμα λιγότεροι τροχονόμοι και Ζητάδες με αποτέλεσμα να πέφτουν άδικες κλήσεις για δικαστήρια και άλλα ωραία πρόστιμα!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Η μοτοσικλέτα αντιμετωπιζόταν από τον νόμο ως μια ενιαία κατηγορία οχήματος στην οποία ανήκαν δίκυκλα και τρίκυκλα από 50cc και πάνω χωρίς περιορισμό και για να τα οδηγήσει κάποιος έπρεπε να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης Α’ κατηγορίας.
Η άδεια αυτή απαιτούσε μόνο πρακτικές εξετάσεις(σήματα έδινε μόνο όποιος δεν είχε άλλο δίπλωμα) με την ηρωική vespa με το ανεβασμένο ρελαντί για να ξεκινάει χωρίς γκάζι και όπως θυμούνται οι παλαιοί έπρεπε να κάνεις οχτάρια βγάζοντας χέρι αντί για φλας και τα ρέστα!
Λίγο πριν το 1998 αυτό άλλαξε και τότε δημιουργήθηκαν δυο υποκατηγορίες δικύκλων, η Α1 έως 125cc ή 11 kw =14,74 hp και η κανονική Α (χωρίς περιορισμούς) Για να πάρει κάποιος άδεια Α κατηγορίας έπρεπε πλέον να εξεταστεί σε θεωρία και οδήγηση με μεγάλη μότο πάνω από 35 kw = 46,9hp και να είναι πάνω από 21 ετών η δυο χρόνια κάτοχος Α1 διπλώματος στο οποίο ακολουθούταν η ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι η εξέταση πρακτικά γινόταν με 100ρι παπί! Άρα όσοι ήταν “under 21” οδηγούσαν μόνο έως 125άρια ή15 άλογα. Αν τώρα κάποιος με Α1 ήθελε να ανέβει σε κυβικά (125 και πάνω ) έπρεπε να δώσει εξετάσεις πάλι με το μεγάλο μότο μόνο οδήγηση, για να πάρει το Α! Το 2000 έγιναν και υποχρεωτικά μαθήματα θεωρία και οδήγηση!
Το 2002 τον Μάιο άρχισε να ισχύει λοιπόν το εξής καθεστώς που είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα! Η παλιά κατηγορία Α1 καταργήθηκε και έχουμε βάση κοινοτικής οδηγίας νέο διαχωρισμό σε Α μικρή και Α μεγάλη. Όποιος έχει άδεια οδήγησης Α μικρής μότο έχει δικαίωμα να οδηγάει ότι γουστάρει αρκεί να είναι λιγότερο ή ίσο με 25 kw = 33,5 hp ή 0,16kw/kgr (προσοχή σε αυτό το 0,16 γιατί είναι όλα τα λεφτά, το γράφει και το έντυπο της άδειας οδήγησης) Η μεγάλη κατηγορία έμεινε όπως ήταν χωρίς περιορισμό. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΑΛΟΓΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΟΤΕΡ από την επίσημη έγκριση τύπου του εισαγωγέα!! Έτσι συμβαίνει το εξής κουφό! Υπάρχουν μηχανάκια 400cc που μπορείς να καβαλήσεις με το μικρό δίπλωμα και 80άρια που δεν μπορείς!!!!!
Πχ. Το Yamaha scooter YP 400 Majesty έχει ακριβώς 25 kw από 395cc και βάρος 198 kgr.( 25 kw/198 kgr = 0,13 kw/kgr) που σημαίνει ότι αυτό το 400αρι είναι μέσα στα όρια της μικρής κατηγορίας όπως και άλλα μότο ακόμα και 600αρια! Τώρα το Honda CR 85RB έχει 20 kw από 84cc και βάρος 68 kgr (20 kw/68 kgr = 0,29 kw/kgr) που σημαίνει ότι αυτό το μηχανάκι αν και έχει λιγότερα από 25 kw ισχύ, είναι πολύ ελαφρύ και ξεπερνάει το όριο ισχύος ανά βάρος που έχει η κατηγορία(0.16 kw/kgr) και ΔΕΝ είναι μέσα στην μικρή κατηγορία αλλά στην μεγάλη!!! Όπως είναι προφανές αυτό που κάνει ένα εργαλείο γρήγορο, ανάμεσα στα άλλα ,είναι και η αναλογία ίππων ανά κιλό που εδώ είναι kw/kgr με όριο 0,16 kw/kgr (1kw = 1,34hp). Εάν καταφέρατε να διαβάσετε έως εδώ χωρίς να τα παρατήσετε, και να μπερδευτείτε, και σκεφτόσαστε τι στο διάολο σημαίνουν αυτά, σκεφτείτε τι θα γίνει σε ένα μπλόκο με κάποιον μπάτσο που αγνοεί τα παραπάνω και να επιμένει ότι το μικρό δίπλωμα οδήγησης δικύκλου είναι μέχρι 125 κυβικά και να δίνει κλήση για δικαστήριο σε κάποιον φουκαρά που προσπαθούσε ο άμοιρος να του πει ότι δεν ισχύει αυτός ο περιορισμός πλέον και ότι οδηγάει το 250άρι νόμιμα! ! Παρόλο που κλείνουμε 4 χρόνια από την θέσπιση του νόμου κάποιοι ανημέρωτοι κολλημένοι από την αστυνομία ταλαιπωρούν τον κόσμο ακριβώς γιατί δεν φροντίζουν αυτοί και η υπηρεσία τους να οργανωθούν επιτέλους! Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα μηχανάκια σε ποια κατηγορία ανήκουν ή βάλτε στον ασύρματο κάποιον stand by που να ξέρει να δίνει διευκρινήσεις! Επίσης όσοι είναι κοντά στον περιορισμό ας φροντίζουν να μάθουν αν πρέπει να καβαλάνε ή όχι αυτό που καβαλάνε ή που ζαχαρώνουν να αγοράσουν! Αν οδηγάς παράνομα δεν σε πληρώνει εύκολα η ασφάλεια σε μια στραβή ως γνωστόν! Επίσης κάτι που είναι πακέτο με τα παραπάνω είναι ότι για να οδηγήσεις μεγάλο γκάζι πρέπει να έχεις μεγάλο δίπλωμα και για να πάρεις πρέπει να είσαι πάνω από 21 ή να έχεις 2 χρόνια το μικρό το οποίο αλλάζει σε μεγάλο με την χαρτούρα στο υπουργείο τζάμπα χωρίς εξετάσεις και με την μια !! Προσοχή αν κάποιος δικαιούται την αλλαγή αυτή και δεν έχει πάει να κάνει την πράξη στο υπουργείο δεν νομιμοποιείται να οδηγάει ότι γουστάρει! Όσοι έχουν πάρει δίπλωμα παλαιού τύπου Α1 πριν τον Μάιο-Ιούνιο του 2002 αν θέλουν μεγάλο Α δυστυχώς πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις......................:cool:

skippybi
09-02-2009, 22:42
:confused::confused::confused:

πολλά που δεν ήξερα...;)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
09-02-2009, 23:01
Εύγε Μιχάλη,

πολύ χρήσιμες πληροφορίες !!!!!!!:sm5:

Arkas
09-02-2009, 23:04
..............Η άδεια αυτή απαιτούσε μόνο πρακτικές εξετάσεις(σήματα έδινε μόνο όποιος δεν είχε άλλο δίπλωμα) με την ηρωική vespa με το ανεβασμένο ρελαντί για να ξεκινάει χωρίς γκάζι και όπως θυμούνται οι παλαιοί έπρεπε να κάνεις οχτάρια βγάζοντας χέρι αντί για φλας και τα ρέστα!

Τέτοιο δίπλωμα έχω!!!

Χρήσιμο θέμα Μάικ!

AntonisKitoudis
11-02-2009, 23:22
μπραβο!
ειμαι σιγουρος δεν το γνωριζουν πολλοι τροχονομοι!

droggitiszak
12-02-2009, 12:14
εξειδικευμένη πληροφόρηση πάνω σε ένα αντικείμενο που "καίει" !:sm8:

Orfeus
13-02-2009, 18:19
καλο ειναι να γραφουμε και τις πηγες.

Adrian
17-02-2009, 20:40
Ευχαριστούμε Μιχάλη !

Copier
17-02-2009, 22:43
Εγώ που έδωσα με την ηρωική vespa και κουνούσα τα χέρια σαν ανεμόμυλος έχω ακόμα εκείνο το αρχαίο το ροζ "Κατηγορίας Α". Όποτε με έχουν σταματήσει το μόνο που μου έχουν πεί είναι "θα πρέπει κάποια στιγμή να το αλλάξετε" . Είναι υποχρεωτικό να το αλλάξω ή όχι ; Και εξηγώ τους λόγους που δεν θέλω : α) Συναισθηματικοί μιας και είμαστε κολλητοί εδώ και 23 συναπτά έτη. β) Αν μου πάρουν το δίπλωμα λόγω υπερβολικής ταχύτητας (με το αυτοκίνητο, αφού η virago μόνο μέσα στην πόλη μπορεί να ξεπεράσει τα όρια), θα δώσω μόνο το δίπλωμα αυτοκινήτου και θα μπορώ να κυκλοφορώ με την μηχανή.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
17-02-2009, 23:00
Εγώ που έδωσα με την ηρωική vespa και κουνούσα τα χέρια σαν ανεμόμυλος έχω ακόμα εκείνο το αρχαίο το ροζ "Κατηγορίας Α". Όποτε με έχουν σταματήσει το μόνο που μου έχουν πεί είναι "θα πρέπει κάποια στιγμή να το αλλάξετε" . Είναι υποχρεωτικό να το αλλάξω ή όχι ; Και εξηγώ τους λόγους που δεν θέλω : α) Συναισθηματικοί μιας και είμαστε κολλητοί εδώ και 23 συναπτά έτη. β) Αν μου πάρουν το δίπλωμα λόγω υπερβολικής ταχύτητας (με το αυτοκίνητο, αφού η virago μόνο μέσα στην πόλη μπορεί να ξεπεράσει τα όρια), θα δώσω μόνο το δίπλωμα αυτοκινήτου και θα μπορώ να κυκλοφορώ με την μηχανή.


Το έχω κι εγώ από το 1975,

αλλά δεν ισχύει ....

Κ εγώ, κάπως έτσι το σκέφτηκα

κ δήλωσα ότι το είχα χάσει.

Αλλά .....:yz

nikleve
09-07-2009, 02:32
Για να βγαλει κανεις Α μικρης κατηγοριας τι χρειαζεται;

aeriko
09-07-2009, 10:00
Παιδιά αυτό μετα παλαιά διπλώματα είναι αδικία. Γνωστό μου τον πιάσανε υπό την επίρεια αλκοόλ και του πήραν το δίπλωμα του αυτοκινήτου για 6 μήνες. Ειχε όμως το παλαιό της μηχανής και τώρα κυκλοφορεί με scooter. Αν πιάσουν εμένα θα μου πάρουν και τα ''σώβρακα'':yz