PDA

View Full Version : Τρία νέα γονιδιώματα προστίθενται στο ανθρώπινο «βιβλίο της ζωής»


pirate
12-03-2010, 23:07
Τρία νέα γονιδιώματα προστίθενται στο ανθρώπινο «βιβλίο της ζωής»

Associated Press
Νέες συσκευές προσδιορισμού της αλληλουχίας μειώνουν δραστικά το κόστος και το χρόνο
Λονδίνο

Τρία νέα γονιδιώματα ανθρώπων ολοκληρώθηκαν με ταχύτερες και φθηνότερες τεχνολογίες ανάλυσης: Η αλληλουχία του DNA μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο και το γενετικό υλικό δύο ατόμων από την Αφρική και την Ασία.
Οι τρεις νέες αλληλουχίες, που παρουσιάζονται σε ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο βρετανικό περιοδικό Nature, αναμένεται να ρίξουν φως στα γενετικά αίτια του καρκίνου, αλλά και σε βιοχημικές διαφορές ανάμεσα στις ηπείρους που έχουν σημασία στην εκδήλωση και την αντιμετώπιση ασθενειών.

Μέχρι σήμερα, μόνο δύο ατομικά γονιδιώματα ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές: Η αλληλουχία του Τζέιμς Ουάτσον, βιολόγου και «πατέρα» της δομής του DNA, και του Αμερικανού επιχειρηματία της βιοτεχνολογίας Κρεγκ Βέντερ. Και οι δύο ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το 2003 το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, πρόκειται για μια «μέση» αλληλουχία η οποία προέκυψε από τον συνδυασμό γενετικού υλικού πολλών ανθρώπων.

Στην πρώτη από τις δύο νέες μελέτες, αναφέρει το Reuters, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν προσδιόρισαν τη γενετική αλληλουχία μιας γυναίκας που πέθανε από χρόνια μυελογενή λευχαιμία 23 μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε 10 μεταλλάξεις που φαίνεται να σχετίζονται με τη λευχαιμία, από τις οποίες μόνο οι δύο ήταν γνωστές. Η ολοκλήρωση του περίπλοκου γενετικού «παζλ»της ασθένειας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Οι δύο άλλες έρευνες αφορούν τους γενετικούς χάρτες ενός Ασιάτη από την Κίνα και ενός Αφρικανού της φυλής Γιορούμπα, αναφέρει το AFP. Τα μηχανήματα προσδιορισμού αλληλουχίας (sequencer) που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες προήλθαν από την αμερικανική εταιρεία Illumina, η οποία μαζί με τους ανταγωνιστές της 454 Life Sciences και Applied Biosystems έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά το κόστος και τη χρονική διάρκεια της ανάλυσης.

Στόχος των εταιρειών αυτών για το κοντινό μέλλον είναι να ρίξουν το κόστος κάθε ατομικού γονιδιώματος γύρω στα 1.000 δολάρια.

Newsroom ΔΟΛ

skippybi
13-03-2010, 00:07
:sm8: